Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

k 160 na moje oko to chata nie wygląda aż tak tragicznie

http://picasaweb.google.pl/kalendarza/DomZBalaDoPrzeniesienia1926Rok?authkey=Gv1sRgCO6JgqudhtXAYA&feat=directlink#5476218168037610722 te belki np.nie trzeba wymieniać w tym przypadku wycinasz to co jest spróchniałe na oko 5cm i wstawiasz zdrowy kawałek w to miejsce ,p

wystaw chatę na alledrogo to się i kupiec by trafił może a z ciekawości jaka cena Cię interesuje ?

To ile Ty, Maćku, tych domów drewnianych masz?

A dwa posiadam w tym drugi kończę remontować .

Edytowane przez maciej74

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do kali67

domek z bali ma swój urok jak jest nieco prymitywny i prosty.Mnie też pokazywano schody za iles tam a wybrałem proste,ktore sam rozrysowalem i w ramach budowy górale ladnie i prosto zbudowali bez lakieru i przepychu.Teraz pasują do wnętrza swoją prostotą i zwykłymi deskami -stopniami z balustradą też z 3 desek.i poręczą.Ale gusta bywają różne co pozwolę sobie uznać inne za równie wspaniałe do danego domku.

Obejrzałam fotki. Co to za kłębuszki futrzane tam śpią? Z początku myślałam, że to jeżyki, ale nie... to jakieś futrzaki! :D Piękne!

Dom oczywiście możesz sprzedać, ale... jeżeli zdecydowanie rezygnujesz z naprawy, to ja na Twoim miejscu rozebrałabym go i dobre drewno wykorzystała na zbudowanie pieknego zadaszonego grila ogrodowego. Masz kamień, masz drewno i to na własnej działce- buduj grila! Na wieczorne posiaduchy w lecie jak znalazł, a i w zimie można wykorzystać- ognisko, gril rozpalony, grzane piwo.;)

Zależy oczywiście jakiej wielkości masz dzialkę, ale jeżeli dość słusznych rozmiarów to, przemyśl taką opcję, bo może za jakiś czas będziesz miał pomysł na zadaszonego grila, to jak Ci zaspiewają za drewno i wykonanie to słabo Ci się zrobi. :)

P.S. Miło, że moja chatka się podoba. :)

Na super grilla mam już materiału, że ho ho. Cały drewniany spichlerz z bala 30cm. Jak już zrobię milion ważniejszych rzeczy to wtedy złożę te bale w przytulne miejsce do grillowania. Sam nie wiem. ... Dom nie jest w stanie tragicznym to fakt. Wszystko można naprawić, ale biorąc pod uwagę ceny ciesielskiej pracy, ilość materiału jaką trzeba dokupić, przeznaczenie - dom do wynajmowania na 14 osób - itd...to z moich kalkulacji wychodzi , że za te pieniądze postawie nowy dom murowany , bez klimatu , ale nowy, solidny. Już tyle miałem wątpliwości , że już sam nie wiem. Chcę wykorzystać ze starego domu sufit i część bali , żeby choć trochę cudownego klimatu przenieść do bezdusznego domu z MAXa. Jeśli jednak cała reszta ma zgnić , albo spalić się w piecu , to na myśl o tym serce mi się kraja. Chyba lepiej , żeby ktoś w to tchnął nowe życie.

Cena nie wiem jaka, ale raczej po cenie opału. Do dogadania.

A te śliczne futrzaki to popielice. Pierwszy raz na oczy widziałem takie dziwo. Te ziemno drzewne wiewiórki śpią od sierpnia do czerwca w norach :-) Nota bene tutaj w Beskidzie jest takie bogactwo biologiczne , że dzień w dzień coś mnie zaskakuje.

Pozdrawiam

k 160 dom bez klimatu w Beskidzie pod wynajem to trochę nie halo .Ludzie przyjeżdżają w Beskidy właśnie dla klimatu ten dom jeśli wyremontujesz to będzie zarabiał na siebie o wiele lepiej niż murowaniec , to klimat będzie przyciągał do was gości i do klimatycznej chaty będą wracać.Mieliśmy z żoną to samo zostawiliśmy miasto i mieszkamy w Bieszczadach prowadzimy pensjonat ,najpierw szukaliśmy domu murowanego pod tą działalność podczas poszukiwań spotkaliśmy człowieka który na pytanie czy nie wie coś o domu na sprzedaż powiedział a po co wam dom kupcie ziemię i przenieście starą chatę .

I tak się zaczęło z początku sceptycznie do tego podszedłem bo nic na ten temat nie wiedziałem prócz tego że takie chaty mają pełno robali są spróchniałe i inne tego typu stereotypy,teraz a minęło już sześć latek wiem jedno żaden murowaniec żeby nie wiem jakie bajery miał i jakbyś się starał z nim coś zrobić nie będzie miał klimatu domu drewnianego ,przaśności ,wsi,historii a tego szukają goście w Beskidach.

Co do popielic to sympatyczne zwierzątka ale trzeba z nimi ostrożnie bo straszne szkodniki uwielbiają drewniane chaty i potrafią nieźle namieszać w szczególności w wełnie a rozmnażają się ochoczo i bez drastycznych środków to nie sposób je wyprosić z domu.

Edytowane przez maciej74

Macieju Magoda to pensjonat? Swietnie, to juz wiem gdzie sie zatrzymamy jak sie wybierzemy w bieszczady w przyszlym roku :)

A u mnie sprawdza sie powiedzenie ze glupi ma szczescie. Komisja z nadzoru budowlanego nie dotarla. Tak gosciowi wytlumaczylam droge ze sie zniechecil na wstepie i uznal ze skoro zdecydowalam sie na odbior czesciowy z obowiazkowa kontrola to na pewno mam wsio ok :) mam przyjechac tylko podpisac protokol hehe

Do kali67

domek z bali ma swój urok jak jest nieco prymitywny i prosty.Mnie też pokazywano schody za iles tam a wybrałem proste,ktore sam rozrysowalem i w ramach budowy górale ladnie i prosto zbudowali bez lakieru i przepychu.Teraz pasują do wnętrza swoją prostotą i zwykłymi deskami -stopniami z balustradą też z 3 desek.i poręczą.Ale gusta bywają różne co pozwolę sobie uznać inne za równie wspaniałe do danego domku.

Witaj bodzio22 !!:)

..ja zamówiłam schody w górach....nie dlatego, że chcę miec schody "z przepychem" ")")

na naszym terenie poprostu nie znalazlam fachowca, który montował już schody w domu z bala.......i nie chciałam ryzykować .....

moje schody też mają być proste.....pasujące do wiejskiego domku!!

mam nadzieje, że wyjdą takie...o jakie chciałam!!

a można gdzies zobaczyc Twoje schody?? z chęcią bym zerknęła ;)

Macieju Magoda to pensjonat? Swietnie, to juz wiem gdzie sie zatrzymamy jak sie wybierzemy w bieszczady w przyszlym roku

A u mnie sprawdza sie powiedzenie ze glupi ma szczescie. Komisja z nadzoru budowlanego nie dotarla. Tak gosciowi wytlumaczylam droge ze sie zniechecil na wstepie i uznal ze skoro zdecydowalam sie na odbior czesciowy z obowiazkowa kontrola to na pewno mam wsio ok mam przyjechac tylko podpisac protokol hehe

zapraszam serdecznie za rok :)

a co do kontroli z nadzoru to chyba coś nie rozumiem czemu masz obowiązkową kontrolę

Witam

Kiedyś widziałem na forum, że ktoś pokazał taki środek (chyba chemiczny), który rozjaśnia drewno. Kurde-mole, moje bale strugam ręcznie, takim ręcznym okrągłym ośnikiem, ale po tych deszczach trochę te bale poszarzały, szczególnie w odsłoniętych jasnych - miękkich warstwach. Może ktoś rzucić linka albo nazwę jak to się nazywa. Nie chcę czyścić papierem. Chyba, jak nikt nie podpowie, będę musiał jeszcze raz te miejsca znowu postrugać, a to trochę jest roboty :(

Witaj bodzio22 !!:)

..ja zamówiłam schody w górach....nie dlatego, że chcę miec schody "z przepychem" ")")

na naszym terenie poprostu nie znalazlam fachowca, który montował już schody w domu z bala.......i nie chciałam ryzykować .....

moje schody też mają być proste.....pasujące do wiejskiego domku!!

mam nadzieje, że wyjdą takie...o jakie chciałam!!

a można gdzies zobaczyc Twoje schody?? z chęcią bym zerknęła ;)

Jeszcze ich nie ma, narazie jest tylko koncepcja, i pan liczy..... Zobaczymy co wyliczy

k 160 dom bez klimatu w Beskidzie pod wynajem to trochę nie halo .Ludzie przyjeżdżają w Beskidy właśnie dla klimatu ten dom jeśli wyremontujesz to będzie zarabiał na siebie o wiele lepiej niż murowaniec , to klimat będzie przyciągał do was gości i do klimatycznej chaty będą wracać.Mieliśmy z żoną to samo zostawiliśmy miasto i mieszkamy w Bieszczadach prowadzimy pensjonat ,najpierw szukaliśmy domu murowanego pod tą działalność podczas poszukiwań spotkaliśmy człowieka który na pytanie czy nie wie coś o domu na sprzedaż powiedział a po co wam dom kupcie ziemię i przenieście starą chatę .

I tak się zaczęło z początku sceptycznie do tego podszedłem bo nic na ten temat nie wiedziałem prócz tego że takie chaty mają pełno robali są spróchniałe i inne tego typu stereotypy,teraz a minęło już sześć latek wiem jedno żaden murowaniec żeby nie wiem jakie bajery miał i jakbyś się starał z nim coś zrobić nie będzie miał klimatu domu drewnianego ,przaśności ,wsi,historii a tego szukają goście w Beskidach.

Co do popielic to sympatyczne zwierzątka ale trzeba z nimi ostrożnie bo straszne szkodniki uwielbiają drewniane chaty i potrafią nieźle namieszać w szczególności w wełnie a rozmnażają się ochoczo i bez drastycznych środków to nie sposób je wyprosić z domu.

Maciek napisał dokładnie to co ja chciałam powiedzieć. jak się jedzie gdzies odpoczac to się nie marzy o domu murowanym, przy szosie, tylko o jakiejś sielskiej chałupce, z wygodami ( prosze bardzo) ale żeby było "jak u mamy". Sielsko, smacznie, duzo przyrody, piękne widoki.

Jak człowiek nie ma odwagii zeby w taki dom inwestować, mieszkac w nim na stałe, to zazwyczaj ma ochotę na to, zeby w nim spędzić urlop. I to jest atut derewnianych zajazdów, czy agroturystyki.

Zastanów się dobrze, czy yanpawdę murowany nowy dom przyciagnie tych na których kase liczysz.

Ale moze ja jestem skrzywiona ( jak chyba kazdy w tym temacie) bo ja w tycj balach chcę żyć na codzien

Witam

Kiedyś widziałem na forum, że ktoś pokazał taki środek (chyba chemiczny), który rozjaśnia drewno. Kurde-mole, moje bale strugam ręcznie, takim ręcznym okrągłym ośnikiem, ale po tych deszczach trochę te bale poszarzały, szczególnie w odsłoniętych jasnych - miękkich warstwach. Może ktoś rzucić linka albo nazwę jak to się nazywa. Nie chcę czyścić papierem. Chyba, jak nikt nie podpowie, będę musiał jeszcze raz te miejsca znowu postrugać, a to trochę jest roboty :(

Perhydrol...tylko najpierw sprawdź na małej próbie drewna.

Witam

Moje były impregnowane Bochemitem i Fobosem.

Do dziś są białe, aż mi żal malować lazurą ... bo będą miodzikowe ...

Do dziś są białe, aż mi żal malować lazurą ... bo będą miodzikowe ...

Ktoś Ci wciska lazur barwiony? Przecież jest i bezbarwny, i drewno pod nim z czasem samo nabiera swoistego koloru.

A nie podobałby Ci się domek postarzony? Taki jakiego przywrócił do życia maciej74

http://images42.fotosik.pl/209/cd6ae8b316987c50med.jpg

http://images38.fotosik.pl/293/a34a72432d1c3799med.jpg

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?158639-Uratowa%C4%87-od-zniszczenia-przenosiny-chaty

Widzę w myślach rząd kolorowych malw na tle ciemnobrązowych ścian :)

Edytowane przez Sloneczko