Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich. Mam dom- pół z bali, pół murowany. Z 1864 roku (spadek) Czy ktoś wie jak odrestaurować taki dom? Od czego zacząć i gdzie szukać? Dom jest piękny, ma klimat, ale czas zrobił swoje. Jest tam chyba tylko prąd, żadnych innych instalacji nie ma. Nie chciałabym go burzyć- w końcu tyle przetrwał. Uparłam się żeby go remontować. Nie ma nawet fundamentu, ale ja chcę go ożywić i w nim zamieszkać!!! Ktoś już robił taki "remont"? Pozdrawiam wszystkich :)

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Założyłem dziennik, dokładam zdjęcia, będę bardziej aktywny - na ile pozwoli mój internet. Rozpocząłem budowanie na pograniczu trzech województw - mazowsze, łódzkie i świętokrzyskie. Zapraszam do obejrzenia zdjęć - być może zobaczycie jakieś błedy - czekam na podpowiedzi i uwagi. Edytowane przez bupalus

zgodnie z obietnica zrobilam troche fotek wnetrza, teraz doszly kolejne elementy wystroju wnetrz ale padl mi aparat wiec wrzucam na picasse te co mam. jakosc srednia bo aparat kiepski

http://picasaweb.google.pl/kasia.sloneczko1

i wcale sie nie opalaja tylko buduja dalej, garaz dla przykladu...

oswiadczam wszem wobec ze mam wreszcie odbior budynku. pani laskawie pozwolila sie zameldowac-heheheh meldunek mamy od sierpnia zeszlego roku :)

Super domek, garaz obity decha tez zapowiada sie bardzo klimatycznie, a ta tapeta ... zakochałam sie w tych kwiatkach. Piękna!

fajnie wyglada sypialnia z bielonym balem, tak zimowo i chłodno ( co zwłaszcza dziś by sie przydało, żeby przespac te upały)

Kasiu, powiedz prosze skad sie bierze taka szybke jak masz w drzwiach z kwiatkiem. Szukam od tygodnia czegos podobnego, bo chce wstawic w scianke murowanego brodzina, zeby było w nim troche swiatła z okna.

Czy mozesz pokazac lepiej swoja bidetkę? planuja tez toto u siebie ale nie do konca rozumiem czy musi bys to na odrzielnym dojsciu wody czy na tych damych co kran przy zlewie (zlew mam tuz kolo sedesu)

A dzieki za tyle komplenentow :)

Na razie ci nie wrzuce wiecej fotek bidetki bo aparat w naparwie ale pozniej nie ma sprawy. Bidetka jest z hansgrohe, mozesz ja podloczyc do kranu (tak preferowane) albo do podtynku (tzw. iboxa) Rozwiazan jest kilka. Urzadzenie nie jest do konca idealne bo niestety chwile po uzyciu kapie. jak wisi nad podloga to niestety jest mala kaluza. ale funkcjonalnie jestem zadowolona.

a szybe to sie zamawia chyba u szklarza, ja zamowilam juz drzwi z szyba piaskowana i tylko motyw sama rysowalam (taki sam jak na drzwiach wejsciowych). zrobili mi tak jak chcialam :)

Ma ktos rynny galeco? chcialabym je zamowic na garaz i nei wiem czy warto. mam tez oferte z pruszynskiego. cena niemal identyczna wiec sie waham..

Kasia - ja mam stalowe galeco. Wszystko ok. Pociekły raz ...ale to wyjątkowa sytuacja. Strasznie wodnisty śnieg je zakleił i wypełniły sie nim po brzegi ... i pociekly na połączeniach. Raz jedyny ... ale zimę przetrwały super i to bez płotków przeciwśniegowych. Coś tam malowałam o tym w październikowym wpisie do dziennika - poczytaj.

Dzisiaj juz na nie nie marudzę - przetrwały test srogiej zimy i konkretnych ulew :yes:

Jeszcze raz zawrócę gitarę z ta bidetką - mam łazienkowca na budowie, i sdzis mam mu powiedziec jak ma ta sprawa z Bidetka wyglądać. Ja mam mieć zlew bardzo blisko sedesu. Właśnie nie do końca rozumiem, jak jest to rozwiazane technicznie jak sa sprzedawane krany z bidetką. On jest z jakimś przełącznikiem, żeby woda leciała z prysznica ( jak w wannie) czy cisnienie stale jest w wężu, i wystarczy nacisnąć na raczce bidetki przycick i woda leci... Czy jeśli to drugie, to nie ma ryzyka zalania łazienki jak rączka zawiedzie?

jak zatem sa montowane te bidetki sprzedawane osobno. Trzeba dokupić poprosry kran? pewnie podtynkowy.......

Kurcze, ja nie jestem hydraulikie ( a szkoda, pewnie lepiej bym zarabiała) i zupełnie nie kumam tej bidetty, choć wiem że bardzo mi się przyda toto w małej dolnej łazience gdzie bidet się nie zmiescił.

Oświeć mnie Kasiu jeśli możesz.

Dzięki za odpowiedź.

Jeszcze raz zawrócę gitarę z ta bidetką - mam łazienkowca na budowie, i sdzis mam mu powiedziec jak ma ta sprawa z Bidetka wyglądać. Ja mam mieć zlew bardzo blisko sedesu. Właśnie nie do końca rozumiem, jak jest to rozwiazane technicznie jak sa sprzedawane krany z bidetką. On jest z jakimś przełącznikiem, żeby woda leciała z prysznica ( jak w wannie) czy cisnienie stale jest w wężu, i wystarczy nacisnąć na raczce bidetki przycick i woda leci... Czy jeśli to drugie, to nie ma ryzyka zalania łazienki jak rączka zawiedzie?

jak zatem sa montowane te bidetki sprzedawane osobno. Trzeba dokupić poprosry kran? pewnie podtynkowy.......

Kurcze, ja nie jestem hydraulikie ( a szkoda, pewnie lepiej bym zarabiała) i zupełnie nie kumam tej bidetty, choć wiem że bardzo mi się przyda toto w małej dolnej łazience gdzie bidet się nie zmiescił.

Oświeć mnie Kasiu jeśli możesz.

Dzięki za odpowiedź.

Jeżeli Ci pomogę to piszę. Ja mam bateria Oras Bidetta.Kupiłem ją w zestawie z baterią umywalkową. W komplecie jest bateria umywalkowa z trzema przyłączami(zw,cw i bidetka).+ specjalny uchwyt do bidetki mocowany do ściany. wąż ma ok. 1 metra, ale jeśli będzie za krótki sądzę, że bez problemu dokupisz dłuższy. Jednak wg mnie nie będzie on zbyt praktyczny. Zasada działania jest taka, że odkręcasz wodę w baterii umywalkowej (tam ustawiasz cieplejszą-zimniejszą wodę) , a jeśli chcesz użyć bidetki naciskasz przycisk na niej i woda jest kierowana do "słuchawki". Po zwolnieniu przycisku woda leci ponownie baterią. Nie zauważyłem u mnie problemu z wyciekaniem wody. Może jest to sprawa wysokości zamocowania na poziomie lub nieco wyżej baterii? Używam taką baterię od kilku lat i przeniosłem ją również do nowego domu. Jest OK. więcej informacji powinnaś znaleźć na:

http://www.oras.com/pl/consumer/NewsEvents/Pages/BezdotykowebaterieumywalkoweOrasCubista.aspx

Dzieki za odpowiedź, niby sprawa błaha ale jednak istotna :-) Już wiem, ze będę miała taką bidetkę ( taką właśnie zintegrowaną z kranek, bo umywalka obok) i dowiedziałam, sie, ze te bidetki nie sa kompatybilne ze wszytskimi kranami, tylko z tymi , z którymi kupowane są w komplecie. Troche nie podobają mi się te vo sa w komplecie ( kilka firm ma te zestawy) bo są zbyt nowoczesne, ale trudno. bardziej chce mieć bidetkę i mniej pasujacdy kran, niz fajny kran ale bez bidetki. Odrzielny zawór (bidetka ma oddzielne dojscie wody, niezalezne od kranu) odrzuciłam z kilku powodów.

Jeszcze raz dzieki za podpowiedź!!!!!!!!!

witaj, jeslipodwaliny masz podprochniałe to radze wymienic na wszystkie nowe, niejest to az tak wieki koszt. Pamietaj ze podwalina to podstawa Waszego domu.Jesli inne belki są tylko lekko podprochniałe to wytnij tą częsc i wstaw wstawke z nowego. Wstaw może kilka zdjeć na forum,pozdr

Akselek ja mam umywalke w innym miejscu niz bidetka wiec u mnie tylko podtynk wchodzil w gre. Podtynk ma zawor ktory odkrecam by woda poszla do weza bidetki a sama bidetka ma przycisk po ktorego nacisnieciu leci woda z bidetki. Temperatura tez jest regulowana na podtynku. Wez kren z termostatem zeby sobie nie poparzyc tego i owego nagle lecaca goraca woda :)

A mozliwe ze cos nie tak z wysokoscia bidetki...chyba zadzwonie do producenta i sie dowiem czy to norma czy znowu moj hydraulik cos schrzanil...

Do Kali 67

jak już masz bukowe schody do kuda im do mych sosnowych...zrobilem zdjęcia ale nie umiem ich pokazać na forum.....na pocztę umiem bo poznalem niedawno tajniki ale na dalej to narazie ??????.Serdecznie pozdrawiam życząc miłych dni w balowym domku....ostatnio uszczelnialem z zewnątrz całą scianę/gdzie deszcz zacina,snieg ,słońce najbardziej operują i tam zachodzą największe zmiany drewna/ sikaflexem i jest to super srodek,ktory podpowiedziano mi tu na tym forum.

Pozdrawiam

mam prośbę do znawców domów drewnianych :)

może mi ktoś podpowiedzieć jaka jest różnica w ilości drewna na dom z bala np. fi ok. 25 cm a płazy 18 cm ?

jest jakaś możliwość to w miarę dokładnie określić ?

zastanawia mnie ile więcej drewna na dom z bala okrąłego przy tych samych wymiarach zewnętrznych ?

czy po odliczeniu kosztu ocieplenia i mszenia będzie duża różnica w kosztach ?

jak są liczone kubiki bala okrągłego ?

może ktoś wyceniał jakiś projekt bal/płazy ?

pozdrawiam

Mogę powiedzieć jak u mnie było z drzewem okrągłym, bo w płazach nie jestem obyty. Tutaj może ktoś inny pomoże.

Jeżeli chodzi o drewno okrągłe, to ilość można obliczyć w prosty sposób np. ze wzoru objętości "walca" są jeszcze tabele dla leśniczych. Ja wyliczałem drewno w ten sposób: leśniczy zaoferował bale długości ok 9-10 m i średnicy w środku długości ok. 25 cm (o takie mi chodziło:)

wzór objętości walca to V = пr2 * H gdzie V - to pole objętości; п - liczba pi ok. 3,14; r2 - promień do kwadratu; H - wysokość(długość)

wyliczenie bal długości 9 m i 25 cm średnicy (średnicę trzeba podzielić na dwa, bo potrzebny jest promień i wyjdzie 0,25/2=0,125) Podstawiamy do wzoru

V= 3,14 x 0,125do kwadratu x 9. Dalej V= 3,14x0,016 x 9, na końcu wyjdzie V=0,45 kubika. Czyli bal o długości 9 m i średnicy 25cm ma ok 0,45kubika. Te wyliczenie bardzo było przybliżone do tego co wyliczył mi leśniczy, co utwierdziło mnie, że nie jestem w błędzie.

Edytowane przez JerzyBw