Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chcialbym poruszyc sprawe zabezpieczenia, wykonczenia wewnetrznych scian z bala. Po dluzszych poszukiwaniach najlepszego rozwiazania zdecydowalem sie na impregnat. Warto dobrze zabezpieczyc sciany takze od wewnatrz przed szkodnikami atakujacymi drewno. Zastosowany przeze mnie na zewnatrz Drewnochron nie nadaje sie do scian wewnetrznych, dlatego znalazlem odpowiednik oparty na wodzie i dopuszczony do stosowania w pomieszczeniach. Dziala przez 10 lat. Na niego dam jedna warstwe lakieru poliuretanowego, aby zabezpieczyc drewno prze czernieniem i zabrudzeniem,

Mam pewne wątpliwości co do materiału z jakiego zbudować dom. Jak to mówią jestem chory na dom z bala i chcę go mieć, jednek rozważam też możliwość wybudowania domu z cegły a wykończyć go drewnem. Może efekt estetyczny nie będzie taki sam ale chodzi o mieszkanie w klimacie drzewa. Czy ktoś się oriętuje jakie są proporcie cenowe w wybudowaniu domu z bala a murowanego (około 120 m parterowy).

Im dłuższy bal tym prawdopodobieństwo jego skręcania jest większe to możew bezpieczniej będzie budować z bali o niewielkich rozmiarach ?

Czy w trójmieście znajdują się godne uwagi firmy budujące domy z drewna ? Ja znalazłem tylko firmę fedde ale to chyba nie jest jedyna firma w tym rejonie ?

[/img]

Ja tez czekam na jakies rewelacje budowniczych z bala,moze juz ktos skonczyl i mieszka.Ja jestem na etapie fundamentow a w czerwcu bede mogla pochwalic sie domkiem pod krokwiami .Moze uda mi sie przeslac zdjecie.Przypominam ze przenosze stary dom no i oczywiscie dostosowuje go do swoich potrzeb i poczucia piekna.Bo bedzie to piekny maly domeczek, drewniany z ganeczkiem.

woj - mamy czerwiec, może jakies info o"małym domeczku z ganeczkiem" :wink: ?

Jestem tu cały czas , czytam Was,ten Woj obok bardzo mi sie podoba,przy budowie i takie cechy się przydają.

Jest już czerwiec a ja nadal czekam na swoich ciesli-mają poslizg na innej budowie więc u mnie też się przesuwa.Nadal jestem na etapie fundamentu ale w najblizszych dnaich będziemy montować oczyszczalnie i ogrodzenie.Z tym ostatnim kłopot bo wszystko jest b.drogie a ja mam do ogrodzenia 240 m.A gdzie reszata "balowiczy"

.A gdzie reszata "balowiczy"

No cóż u mnie zakończył się okres radosnego budowania, kiedy to ściany w szybkim tempie pięły się do góry. Obecnie jestem na etapie "uziemienia" tzn. instalacja wod-kan, elektryczna i inne roboty wykończeniowe - szczególnie kasy :D

pozdrawiam Ewa

....No cóż u mnie zakończył się okres radosnego budowania, kiedy to ściany w szybkim tempie pięły się do góry. Obecnie jestem na etapie "uziemienia" tzn. instalacja ...

pozdrawiam Ewa

ciekawe jak zabezpieczylas sciany, bo ja po dluzszych rozwazaniach zrobilem to dwu etapowo : najpierw dobry impregnat a potem lakier, w sypialni ekologiczny czyli akrylowy, szwedzki, wodny a w salonie poprostu 1 warstwa poliuretanowego (Domaluxu),

Szlifuję narazie ściany wewnętrzne i rozglądam się za woskami /mam i sprawdzam kilka namiarów/, bowiem tak postanowiłam ,że ściany będą woskowane.