Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Podjąłem temat w dziale z ogrodzeniami, ale Was też podpytam.

A sprawa tyczy się ogrodzenia.

Planuję zrobić je od frontu ze sztachetami.

Początkowo planowałem słupki zrobić z profili metalowych, same zaś sztachety zamocować na ceowniku, przyspawanym do słupków. Tak robi większość....

Zastanawiam się jednak nad całością z drewna. Słupki z kantówki 10x10 cm, rygle 5x10 cm. N a to sztachety.

Słupki zamocowane w kotwach "U". Zresztą detale wykonania mniej istotne....

Najbardziej obawiam się trwałości takiego wykonania. Czy przy odpowiednim zaimpregnowaniu i dbaniu o taki płot będzie on "służył" latami, czy za kilka lat trzeba będzie wymieniać słupki/rygle ?

Macie jakieś doświadczenia ???

8)

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bale długości ok 9-10 m i średnicy w środku długości ok. 25 cm (o takie mi chodziło:)

wzór objętości walca to V = пr2 * H gdzie V - to pole objętości; п - liczba pi ok. 3,14; r2 - promień do kwadratu; H - wysokość(długość)

wyliczenie bal długości 9 m i 25 cm średnicy (średnicę trzeba podzielić na dwa, bo potrzebny jest promień i wyjdzie 0,25/2=0,125) Podstawiamy do wzoru

V= 3,14 x 0,125do kwadratu x 9. Dalej V= 3,14x0,016 x 9, na końcu wyjdzie V=0,45 kubika. Czyli bal o długości 9 m i średnicy 25cm ma ok 0,45kubika. Te wyliczenie bardzo było przybliżone do tego co wyliczył mi leśniczy, co utwierdziło mnie, że nie jestem w błędzie.

dziwne, ale nie wpadłem na pomysł liczenia ilości drewna jako walca ;)

jakoś ten nieregularny kształ mnie zmylił (bale nie toczone)

a jaka wysokość ściany ? ile bali takich 25 cm u Ciebie ?

pytałem na planuję dom, ale chyba jednak ten wątek musi być :)

Załatwiał ktoś może taką opinię ?

ściany i przekrycia dachów budynków są nierozprzestrzeniające ognia, to minimalna odległość między nimi powinna wynosić 8 m – opinię taką może wydać Instytut Techniki Budowlanej lub osoba o odpowiednich uprawnieniach p.poż., mówiącej o tym iż
ściana z bala o przekroju minimalnym 14 cm spełnia normy ogniotrwałości

gdzie, jak, za ile
:bash:

trochę mnie zamartwiły odległości od granicy / domów .. niestety ale "hektarów" nie było szans kupić ;(

Kruszon, a jakby Ty chciał te słupki wkopać w ziemie??? na czym? na takich metalowych kotwach? - tzn. słupkach??

my mamy tak jak Ty myślałeś że zrobisz ......

Kasia- my też mamy Galeco, fajnie wyglądają, nie są za wielkie, opady zbierają....., ino zimą pękła nam 1szt. z powodu roztapianego śniego i zalegającego lodu w rurach, no ale nie takie rzeczy pękają pod wodą/lodem, stąd jednak daję POZYTYW na te rynny! zresztą innych metalowych nie znam i nie miałam, kiedyś zakładaliśmy plastiki - swoją rolę też spełniały,

się rozpisaliście, pare dni mnie nie było a tutaj całe poematy

Podwaliny też uważam że trzeba wymienić,...czyli rozebrać chałupę i od podstaw..

Wysokość 30 cm. Drewna poszło ok. 40 kubików.

Dom 168mkw użytkowej (198calkowitej) poszło w sumie około 80m3 gotowego surowca: ściany 12cm/18cm płazy, wewnątrz szalówka 3,5cm, na działowych też, wszędzie drewno oprócz łazienek (2) i 2 ścian w kuchni (gips-karton), podłogi, schody, balkony. Zostało na opał około 10m3 (zżynki, odpady, okrawki itp).

Ilośc surówki = ilośc wyliczona na cały dom x co najmniej 1,5

oczywiście wszystko pi razy oko. Dokładnie wyjdzie podczas budowy..... 8-)

Dom 168mkw użytkowej (198calkowitej) poszło w sumie około 80m3 gotowego surowca: ściany 12cm/18cm płazy, wewnątrz szalówka 3,5cm, na działowych też, wszędzie drewno oprócz łazienek (2) i 2 ścian w kuchni (gips-karton), podłogi, schody, balkony. Zostało na opał około 10m3 (zżynki, odpady, okrawki itp).

Ilośc surówki = ilośc wyliczona na cały dom x co najmniej 1,5

oczywiście wszystko pi razy oko. Dokładnie wyjdzie podczas budowy..... 8-)

Wysokość 30 cm. Drewna poszło ok. 40 kubików.

Jeśli dobrze pamiętam, to bez więźby, cały dom.

dzięki

zaczynam to jakoś "widzieć" :wave:

dziwne, ale nie wpadłem na pomysł liczenia ilości drewna jako walca ;)

jakoś ten nieregularny kształ mnie zmylił (bale nie toczone)

a jaka wysokość ściany ? ile bali takich 25 cm u Ciebie ?

Nie ma w tym nic dziwnego. Kłoda przypomina stożek z obciętym czubkiem i można również obliczyć z tego wzoru. Będą wtedy dwie średnice mniejsza i większa, ale ze wzoru walca robi się średnią średnicę po środku bala i jest to o wiele prościej. Wynik z dwóch wzorów wyjdzie bardzo przybliżony.

Na dom o balach 25cm średnicy potrzeba 12 sztuk, bo 12x25=300cm wysokości. Pewnie ktoś powie po co tak dużo? bo trzeba jeszcze odjąć od tego po ok 4-5 cm z każdego bala na frez wzdłużny co daje 4x12=48cm, czyli 300 cm bali bez frezu odejmujesz tak ok. 48 cm i wychodzi jakieś ok 252cm wysokości ściany. Bale na ścianach podczas wysychania jeszcze się skurczą i wysokość znowu się zmniejszy, jakieś ok 10cm w przypadku świeżego drewna.

Dom z drewna w środku o wysokości 250cm jak dla mnie byłby zdecydowanie za niski!!! ściany białe/kolorowe dają inne wrażenie wysokości i przestrzeni niż drewno, obecnie mamy około 285cm do sufitu i wcale nie przeszkadzałoby mi ze 20cm wyżej!! a niżej niż 270cm to sobie zupełnie nie wyobrażam!!!

kruszon, daj meila poszperam może coś znajde z fotek w komp. jesli nie to jutro przesle...

zdjęć domu nie mam........bo

1. niewiele się w środku zmienia,

2....- raczej usuwam więcej zdjęć z dziennika niż wklejam....

Obawiałabym się płotu w pełni drewnianego- choć...- kiedyś tylko takie robili, ....

i sami od 3lat mamy płot z siatki i zakopane stęple sosnowe na głębokości 40cm bez żadnej ochrony i jeszcze nic nie zgliło i siatka wisi nadal na tym stęplu tworząc ogrodzenie......,

TWOICH NOWYCH ZDJĘĆ CHAŁUPKI TEŻ DAWNO NIE BYŁO??