Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

zdjęć domu nie mam........bo

2....- raczej usuwam więcej zdjęć z dziennika niż wklejam....

To wiem, maksymalnie unikasz zazdrosnych spojrzeń :)

Obawiałabym się płotu w pełni drewnianego- choć...- kiedyś tylko takie robili, ....

i sami od 3lat mamy płot z siatki i zakopane stęple sosnowe na głębokości 40cm bez żadnej ochrony i jeszcze nic nie zgliło i siatka wisi nadal na tym stęplu tworząc ogrodzenie......,

Od kiedy olśniło mnie, żeby pojechać po bandzie i zrobić caały płot drewniany, to nie chcę nic innego.... No chyba, że jakaś siła wyższa mnie nawróci/przystopuje....

TWOICH NOWYCH ZDJĘĆ CHAŁUPKI TEŻ DAWNO NIE BYŁO??

Kilka jest, tylko trzeba dobrze poszukać :p:P:P:P:P:P

8)

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli jak macie ?

Słupki w kotwach typu U. Napisałem wyżej.

Drewno wkopane w ziemię to nie najlepszy pomysł - mam tak na tyle działki i w sumie na razie się trzyma( w poprzednim domu wytrzymało jakies 5 lat i zgniło). Gorzej będzie później, choć fakt faktem mam tam baaardzo mokro (rzeczka).

Z przodu słupki stalowe wbetonowane co ok 2m, do nich przyspawane poprzeczki z kątownika i do tego przykręcone deseczki. Tak samo na słupkach.

Ja mam na razie siatkę leśną, czyli najtańszą opcję założona z 5-6 lat temu (chciałam posadzić żywopłot i jakieś drzewka, a że nasza działka robiono sobie skrót, to, żeby roślinki przetrwały konieczne było jakieś ogrodzenie). Siatka na słupkach dębowych (średnica ok 10 cm). po tych kilku latach słupki w średniej kondycji, część zżarły jakieś robale, a dzięcioł lecząc słupki dołożył swoje, a od ziemi jednak mocno próchniało mimo, że słupki były opalone na końcach. Tez podoba mi się płot cały z drewna, ale chyba u nas będzie stelaż (te szprosy czy jak to nazwać) metalowe, a sztachety drewniane. Może jakieś murowane słupki, choć nie za wiele. Od środka nie powinno to przeszkadzać, bo się planuję zazielenić i zażywopłocić

kilka inspiracji na dole stronki, zwłaszcza ten zielony z nierównymi sztachetami.

http://picasaweb.google.pl/Matka.Natka/Inspiracje#

Piękny dom. Gratuluję! Wykończenie niesamowite. Wiem coś o tym bo sama od pięciu miesięcy mieszkam w domu z bala, walczyłam ze wszystkim sama i Twój dom znowu przypomniał mi ile mnie jeszcze czeka. A czym malowałaś z zewnątrz bale? Ja na razie zostawiłam bo są piękne ale boję się zmian i ciemnienia.

A w ogóle to jestem tu nowa i pozdrawiam wszystkich budujących.:)

Dom z drewna w środku o wysokości 250cm jak dla mnie byłby zdecydowanie za niski!!! ściany białe/kolorowe dają inne wrażenie wysokości i przestrzeni niż drewno, obecnie mamy około 285cm do sufitu i wcale nie przeszkadzałoby mi ze 20cm wyżej!! a niżej niż 270cm to sobie zupełnie nie wyobrażam!!!

kruszon, daj meila poszperam może coś znajde z fotek w komp. jesli nie to jutro przesle...

Ja też mam około 300cm i naprawdę nie może być mniej, za bardzo by przytłaczało.

Czyli bal o długości 9 m i średnicy 25cm ma ok 0,45kubika. Te wyliczenie bardzo było przybliżone do tego co wyliczył mi leśniczy, co utwierdziło mnie, że nie jestem w błędzie.

a jaką średnią cenę drzewa trzeba przyjąć ? średnia cena na bal ściany/ więżba/ podłoga itd ..

a ilość czy 1,5 razy ściany z bali wystarczy na całość drewna ?

1000zł/ m3 czy więcej ?

Ja zrobiłem 2,5 m na moją małą chatkę. Zrobiłem tyle, bo gdyby było więcej będzie zachwiana proporcja - chatka jest mała 7m na 4m. I jeszcze jedno mam ograniczenie wysokości do 5m.

petervdo

Z cenami różnie jest. Z tartaku cena drewna podobna do tej co podałeś chociaż może być taniej. Z lasu możesz nawet złapać drewno za 200 zł kubik - mi się tak zdarzyło.

Edytowane przez JerzyBw

a jaką średnią cenę drzewa trzeba przyjąć ? średnia cena na bal ściany/ więżba/ podłoga itd ..

a ilość czy 1,5 razy ściany z bali wystarczy na całość drewna ?

1000zł/ m3 czy więcej ?

Piotr

w Bieszczadach to jodła chodzi 250 za drzewo z lasu a tartak to liczy sobie 600 m2 z tym że z większym zleceniem to można zbić cenę do 550 zł.

Jeśli bym robił ściany z okrąglaków to najtaniej jest zakupić drzewo z lasu część na konstrukcję zwalić na działce a reszta do obrobienia na tartak który bierze za przetarcie drzewa około 100 za m2 jest z tym trochę roboty logistycznej ale ma się taniej drzewo i można wybrać sobie dobre sztuki

Edytowane przez maciej74

projekty to wogole trzeba sprawdzac od a do z. te gotowce to sa dla kazdego i nikogo. wiec efekt jest taki ze czlowiek przerabia rozne rzeczy podczas budowy a potem ma problemy z roznymi pierdolami. koniecznie nalezy sparwdzac wymiary drzwi i okien bo zdaza sie ze nie sa standardowe i potem sie doplaca do stolarki za niestandard czasem nawet 30% ceny podstawowej. no i garaze-koniecznie mierzyc dlugosc i szerokosc aut. my teraz garaz stawiamy to widze ze moim samochodem bym sobie w nim nie zaprkowala. musialam go o prawei 2 metry poszerzyc zeby komfortowo wjechac i otworzyc drzwi a takze postawic jakas szafke na narzedzia.

Z cenami różnie jest. Z tartaku cena drewna podobna do tej co podałeś chociaż może być taniej. Z lasu możesz nawet złapać drewno za 200 zł kubik - mi się tak zdarzyło.

w Bieszczadach to jodła chodzi 250 za drzewo z lasu a tartak to liczy sobie 600 m2 z tym że z większym zleceniem to można zbić cenę do 550 zł.

dziękuję za informację

Jeśli bym robił ściany z okrąglaków to najtaniej jest zakupić drzewo z lasu część na konstrukcję zwalić na działce a reszta do obrobienia na tartak który bierze za przetarcie drzewa około 100 za m2 jest z tym trochę roboty logistycznej ale ma się taniej drzewo i można wybrać sobie dobre sztuki

pewnie tak będzie .. ale przy odległościach 100 km .. może być troszkę to skomplikowane ;)

petervdo to ty nie masz bliżej lasów :)

łatwe to to nie jest ale popytać można ile sobie cenią za transport dłużycy a i w nadleśnictwie w okolicy można zaciągnąć języka leśniczy ściśle współpracują z firmami leśnymi i na pewno cosik by pomógł.

Edytowane przez maciej74

łatwe to to nie jest ale popytać można ile sobie cenią za transport dłużycy a i w nadleśnictwie w okolicy można zaciągnąć języka leśniczy ściśle współpracują z firmami leśnymi i na pewno cosik by pomógł.

;)

las to jest i ze 30m od działki

.. ale taki bardziej do kominka się nadający ..

po wycince widziałem ładne metrówki z brzozy przygotowane

a ekipa i tak jest brana pod uwagę te 100km ode mnie więc wozić drzewo do lasu ;)

Załatwiał ktoś może taką opinię ?

ściany i przekrycia dachów budynków są nierozprzestrzeniające ognia, to minimalna odległość między nimi powinna wynosić 8 m – opinię taką może wydać Instytut Techniki Budowlanej lub osoba o odpowiednich uprawnieniach p.poż., mówiącej o tym iż ściana z bala o przekroju minimalnym 14 cm spełnia normy ogniotrwałości

gdzie, jak, za ile :bash: [/i]

może ktoś w tej kwesti dopomóc ITB milczy ...

a rozmowa tel .. chyba trafiłem na trochę niezorientowanego gościa :)

mam, ale węgiel blisko ;)

Edytowane przez petervdo

Witam serdecznie!

Mam nadzieje że będziecie w stanie mi pomóc radą!

Nie mam domku z bala, ale mam mały problem z drewnem, na poddaszu użytkowym mam słupy drewniane które wyglądają rewelacyjnie i nadają charakteru wnętrzu, ale mam z nimi mały kłopot. Gdy zamawiałem tarcice zaznaczyłem że słupy mają być nie impregnowane, no ale przyszło oczywiście wszystko w pięknej zieleni...

Teraz chciałbym się jakoś tego koloru zielonego z tych słupów pozbyć, czy jest jakaś inna metodą poza zeszlifowaniem tej warstwy?? Niestety szlifowanie sprawdza się na środku słupa gdzie impregnat nie wszedł za głęboko a na krawędzach jest juz znacznie gorzej.

Bardzo proszę Was o jakieś ciekawe pomysły!!!

Z góry dziękuję

heblowanie desek- najlepiej w tartaku na ich maszynach- zależy ile tych słupów masz, ew. zamówić stolarza z jakimś profesjonalnym heblem,..

ale jakieś delikatne pozostałości i tak mogą zostać, - jeśli potem bedziesz malował to na ciemny kolor to nie będzie widać, jeśli bezbarwnym -to może się przebijać-

heblowałam swoje deski po zaimpregnowaniu - te które szły na dach garażu- nie chciałam aby od spodu była widoczna ta zieleń....

Witam,

noszę się z zamiarem budowy domu z bala projektu: MD L-34 bale. Chciałbym się podpytać o ekipę oraz o cenę za jaką można postawić dom do stanu surowego zamkniętego. wykończę sobie domek za pomocą znajomej ekipy :). mam zamiar wziąć 300 tyś kredytu. jak myślicie starczy? wiadomo nie chcę mieć w domu wodotrysków i złotych klamek.

pozdrawiam serdecznie

Łukasz