Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

noszę się z zamiarem budowy domu z bala projektu: MD L-34 bale. Chciałbym się podpytać o ekipę oraz o cenę za jaką można postawić dom do stanu surowego zamkniętego. wykończę sobie domek za pomocą znajomej ekipy :). mam zamiar wziąć 300 tyś kredytu. jak myślicie starczy? wiadomo nie chcę mieć w domu wodotrysków i złotych klamek.

pozdrawiam serdecznie

Łukasz

...ja buduję L-34 z firmą Stollux.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

noszę się z zamiarem budowy domu z bala projektu: MD L-34 bale. Chciałbym się podpytać o ekipę oraz o cenę za jaką można postawić dom do stanu surowego zamkniętego. wykończę sobie domek za pomocą znajomej ekipy :). mam zamiar wziąć 300 tyś kredytu. jak myślicie starczy? wiadomo nie chcę mieć w domu wodotrysków i złotych klamek.

pozdrawiam serdecznie

Łukasz

Ja skonczylam niedawno z bala okraglego 30cm L18 i powinno Ci 300 tys wystarczyc na stan surowy zamkniety

pozdrawiam

Ja skonczylam niedawno z bala okraglego 30cm L18 i powinno Ci 300 tys wystarczyc na stan surowy zamkniety

pozdrawiam

Co zawiera stan surowy zamknięty? a co jeszcze było do zrobienia. strasznie drogo :(( chyba sobie odpuszczę.

pozdrawiam serdecznie

Łukasz

Na jakim jesteś etapie? możesz podsunąć bliższe informacje czy cena podana niżej przez agatka2106 jest realna niestety?

pozdrawiam serdecznie

Łukasz

etap mojej budowy mozesz zobaczyc w moim dzienniku budowy:) zapraszam :)

....myśle, że obojetnie z kim byś budował to 300 tys. na SSZ WYSTARCZY!!!!!!!!!!!!!

pozdrawiam!!

etap mojej budowy mozesz zobaczyc w moim dzienniku budowy:) zapraszam :)

....myśle, że obojetnie z kim byś budował to 300 tys. na SSZ WYSTARCZY!!!!!!!!!!!!!

pozdrawiam!!

oczywiście miałam na mysle, że SPOKOJNIE wystarczy 300 tyś :)

a jesli dobrze poszukasz to wybudujesz za połowe tej ceny!!!

firmy różnie biorą, jeszcze taniej prywatni górale.......

szukaj, wyceniaj........napewno kogoś znajdziesz !!

Witam,

pozdrawiam serdecznie

Łukasz

Z 300 tys. spokojnie dom wybudujesz, przy dużej ilości pracy własnej jesteś w stanie jeszcze go wykończyć........

Z 300 tys. spokojnie dom wybudujesz, przy dużej ilości pracy własnej jesteś w stanie jeszcze go wyko/ńczyć........

elektrykę oraz glazura i terakota położona będzie przeze mnie a inne rzeczy przez znajomych kolegów którzy wstawiają okna drzwi i inne. najbardziej martwi mnie postawienie domu do stanu surowego otwartego. możecie polecić jakiś tartak który przygotuje mi wedle projektu bale na dom?

pozdrawiam

Łukasz

znalazłem tartak w którym 1m3 bala gotowego pod dany projekt kosztuje 650 zł brutto. plus 600 zł transport :) zaczynam się powoli uśmiechać widząc ceny materiału. sama robocizna nie powinna przekroczyć chyba 50 tyś zł. poprawcie mnie jeżeli się mylę?

pozdro

Łukasz

Edytowane przez Cichy201

elektrykę oraz glazura i terakota położona będzie przeze mnie a inne rzeczy przez znajomych kolegów którzy wstawiają okna drzwi i inne. najbardziej martwi mnie postawienie domu do stanu surowego otwartego. możecie polecić jakiś tartak który przygotuje mi wedle projektu bale na dom?

pozdrawiam

Łukasz

znalazłem tartak w którym 1m3 bala gotowego pod dany projekt kosztuje 650 zł brutto. plus 600 zł transport :) zaczynam się powoli uśmiechać widząc ceny materiału. sama robocizna nie powinna przekroczyć chyba 50 tyś zł. poprawcie mnie jeżeli się mylę?

pozdro

Łukasz

taką opcję też biorę pod uwagę :)

jeśli jesteś ciekawy wyceny domu do wyślij zapytanie ze wskazanym projektem do Stollux'u ... w miarę szybko przesyłają orientacyją wycenę ...

z projektów, o które ja pytałem kwoty zamykały się w 200tyś. bez fundamentu oczywiście .. a metraż zbliżony

taką opcję też biorę pod uwagę :)

jeśli jesteś ciekawy wyceny domu do wyślij zapytanie ze wskazanym projektem do Stollux'u ... w miarę szybko przesyłają orientacyją wycenę ...

z projektów, o które ja pytałem kwoty zamykały się w 200tyś. bez fundamentu oczywiście .. a metraż zbliżony

No właśnie napisałem do nich wczoraj wieczorem, czekam na odp.

znalazłem ten sam dom w technologii szkieletowej jest tańszy... ;)

pozdro

Łukasz

300 tysiakow to na stan surowy zamkniety na pewno wystarczy. A jak domek maly i robocizna odpada to mozna za taka kwote wiele podzialac. Mysmy wszystko robili przez fachowcow lepszych lub gorszych i wiem ze robocizna to najwiekszy koszt. Jesli sie robi duzo samemu i etapami to taka kwota, tak mysle, starczy na fundamenty, domek z bali, dach z pokryciem i stolarke okienna i drzwiowa rowniez we wnatrz a takze scianki dzialowe. Co do reszty to juz mi trudno powiedziec. Bardzo duze koszty to ogrzewanie, instalacje hydrauliczne i elektryczne. W domu z bali kable sie mierzy kilometrami nie metrami :) Podejrzewam jednak ze na istalacje ta kwota tez by wystarczyla gdyby domek byl maly. Natomiast nie wydaje mi sie zeby starczylo to na postawienie domu i urzadzenie go. Oczywiscie to takie moje gdybanie i moge sie mylic ale teraz wszystko drozeje i nawet glupie plytki ceramiczne, nie zadne eksluziwy sa w marketach okropnie drogie a gdzie ceramika lazienkowa,a gdzie meble i sprzet agd, kuchnia itp. ? Dodaj do tej kwoty jeszcze 100 tys i szanse beda znacznie wieksze ze sie w niej zamkniesz.

Witam Bal(ang)owiczów.

Jakis czas temu "żył" wątek dotyczące grubości ściany z bala w kontekście otrzymania świadectwa energetycznego. Ja właśnie otrzymałem taki certyfikat . Na parterze mam bal 20 cm bez ocieplenia i poddasze ocieplone oraz wykończone płytami gk. Ogrzewanie PC.Zapotrzebowanie na energię w moim domu wynosi 120,4 kWh/m2/rok. Dopuszczalna wartość 142,5 kWh/m2/rok.

Do osób poszukujących wykonawcy domu z bala - solidnego i niedrogiego.

Mój dom budowała ekipa z Podlasia. Podczas moich poszukiwań Ci ludzie zaproponowali najniższa cenę i pomimo, ze był w tamtym czasie okres prosperity w budownictwie, można było się z nimi po dogadać. Co nie było takie oczywiste wówczas. Dla niektórych wykonawców rozmowa z potencjalnym klientem była stratą czasu, ponieważ mieli mnóstwo zamówień a różnice w cenach były ogromne. Jeżeli ktoś będzie życzył sobie namiar wyślę na maila.

Pozdrawiam letnio, znaczy gorąco.

Edytowane przez woxtek
błedne wyświetlanie

Witam Bal(ang)owiczów.

Jakis czas temu "żył" wątek dotyczące grubości ściany z bala w kontekście otrzymania świadectwa energetycznego. Ja właśnie otrzymałem taki certyfikat . Na parterze mam bal 20 cm bez ocieplenia i poddasze ocieplone oraz wykończone płytami gk. Ogrzewanie PC.Zapotrzebowanie na energię w moim domu wynosi 120,4 kWh/m2/rok. Dopuszczalna wartość 142,5 kWh/m2/rok.

Do osób poszukujących wykonawcy domu z bala - solidnego i niedrogiego.

Mój dom budowała ekipa z Podlasia. Podczas moich poszukiwań Ci ludzie zaproponowali najniższa cenę i pomimo, ze był w tamtym czasie okres prosperity w budownictwie, można było się z nimi po dogadać. Co nie było takie oczywiste wówczas. Dla niektórych wykonawców rozmowa z potencjalnym klientem była stratą czasu, ponieważ mieli mnóstwo zamówień a różnice w cenach były ogromne. Jeżeli ktoś będzie życzył sobie namiar wyślę na maila.

Pozdrawiam letnio, znaczy gorąco.

dobre informacje z tym certyfikatem ;)

może jakieś zdjęcie domu okażesz na forum :wiggle: