Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poszperaj w moim dzienniku petervdo ;) ... gdzies pod koniec pierwszej strony jest Wojtusiowa chałupa .

Obiecał dziennik założyć ... ale pewnie do jesieni nie ma szans ...co Wojtuś ? :rolleyes:

już widziałem ;)

informację w sprawie certyfikatu już są ..

ktoś może jeszcze pomóc w sprawie odległości domu z bali od granic / innych domów ?

w jaki sposób otrzymac o opinie i czy to wystarcza ?

a jakie odległości od granic są u wybudowanych balowiczów ?

:rolleyes:

u mnie odległości są dość spore ale znajomi mają chatę oddaloną od innego domu 30m w tym że dom ich stoi przy granicy z inną działką budowlaną gdzie jak ktoś postawi dom to będzie z 12m.

A czy w ogóle jest różnica w odległościach między domem drewnianym a murowanym?

u mnie też odległości są spore.........

ale wszystko musi wynikać z Twoich WZ !!!

...no chyba, że się myle '_

jest coś takiego:

"Podstawowe wymagania związane z odległościami i klasyfikacją ogniową ścian zewnętrznych - przekryć dachów sformułowano w par. 271 ust. 2 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. nr 75/2002).

Z przepisu tego (oraz z par. 271 ust. 1) wynika, że jeżeli ściana lub przekrycie dachu jednego z budynków jest rozprzestrzeniające ogień, to odległość między budynkami ZL powinna wynosić 12 m, a jeżeli ściany lub pokrycia dachów w obu budynkach są rozprzestrzeniające ogień, to odległośći te powinny wynosić 16 m.

Jezeli ściany i przekrycia dachów budynków są nierozprzestrzeniające ognia, to minimalna odległość między nimi powinna wynosiić 8 m.

Wymagania te dotyczą budynków usytuowanych na różnych działkach. Jeżeli budynki są usytuowane na jednej działce, a ich łączna powierzchnia nie przekracza dopuszczalnej powierzchni strefy pożarowej z uwagi na bezpieczeństwo pożarowe nie ma wymagań dotyczących odległości niezależnie od klasyfikacji ogniowej ścian i przekryć dachowych. [...] "

napisałem do architektury ... ale na razie cisza :bash:

Pisałam, że 300 tys powinno wystarczyć bo tyle wydałam. Budowałam wszystko z firmą lub jakimiś tam fachowcami, niestety z dzieckiem na ręku to sama nic nie zrobiłam. No i zależy od drobiazgów, co na dach położysz, jakie okna, jakie ogrzewanie itd. Ja położyłam dachówkę ceramiczną a tylko piecyk w salonie który ogrzewa cały dom to już 20 tys. To są ogromne różnice w cenach. A tak jak ktoś pisał to robocizna to strasznie duża część kosztów. Ja też zakładałam wydać 100 tys mniej i bardzo się zdziwiłam. Pozdrawiam, jestem na bieżąco z budową i naprawdę wszystkiego pilnowałam sama więc orientuję się w cenach.

elektrykę oraz glazura i terakota położona będzie przeze mnie a inne rzeczy przez znajomych kolegów którzy wstawiają okna drzwi i inne. najbardziej martwi mnie postawienie domu do stanu surowego otwartego. możecie polecić jakiś tartak który przygotuje mi wedle projektu bale na dom?

pozdrawiam

Łukasz

znalazłem tartak w którym 1m3 bala gotowego pod dany projekt kosztuje 650 zł brutto. plus 600 zł transport :) zaczynam się powoli uśmiechać widząc ceny materiału. sama robocizna nie powinna przekroczyć chyba 50 tyś zł. poprawcie mnie jeżeli się mylę?

pozdro

Łukasz

Jeżeli martwi Cię tylko stan surowy otwarty to to najmniejszy problem. Firma, która u mnie stawiała bierze w zależności o projektu 1100 do 1600 za metr i to wydaje się niewiele ale to tylko ściany i konstrukcja dachu. Zaznaczam, że bal powyżej 30 cm.

Pozdrawiam

Co zawiera stan surowy zamknięty? a co jeszcze było do zrobienia. strasznie drogo :(( chyba sobie odpuszczę.

pozdrawiam serdecznie

Łukasz

Miałam na myśli stan surowy zamknięty czyli wszystko bez środeczka, ogrzewanie i elektryka też ale już bez podłóg i bez łazienek i bez kuchni, żadnego wyposażenia:)

Jestem na etapie wyboru wykonawcy. Mam pozwolenie na budowę i już prawie wszystkie media. Potrzebuję sprawdzonego wykonawce. Jak sam kogoś znalazłem to niestety nie można im powierzyć kasy. Z góry dziękuję. Jeżeli możesz to wyślij na mój e-mail [email protected]

Pozdrawiam Zbigniew

szlifujemy domek na zewnatrz, znaczy małż szlifuje....oj mozolnie to idzie, chyba skonczy w sierpniu bo za tydzien wyjezdza i nie sadze zeby dal rade cala chalupke obleciec. Chcemy ta wyszlifowana czesc machnac impregnatem bezbarwnym bo nadal nie jestesmy zdecydowani na zaden kolor..tylko teraz musze watek przekopac pod katem srodkow polecanych przez was...

Jestem na etapie wyboru wykonawcy. Mam pozwolenie na budowę i już prawie wszystkie media. Potrzebuję sprawdzonego wykonawce. Jak sam kogoś znalazłem to niestety nie można im powierzyć kasy. Z góry dziękuję. Jeżeli możesz to wyślij na mój e-mail [email protected]

Pozdrawiam Zbigniew

Wysłałam na pocztę ale tu też mogę polecić dla innych sprawdzoną firmę domy kanadyjskie z Goszczanowa

Witam nie było mnie dawno bo.....mąż szlifuje dom (szlifierką ) a właściwie to już wyszlifował dom, pomalował go od góry do dołu środkiem którego nazwy nie pamiętam ale działa robalobójczo. Potem jeszcze raz malował środkiem grzybobójczym na zasadzie strzeżonego pan Bóg strzeże. No i od wczoraj zaczął malować- kolor sosna skandynawska z 3v3 . Trochę kręci nosem bo domek zrobił się ciemnomiodowy a on chciał żeby było jaśniej. Oczywiście we wszystkich tych procesach dzielnie pomagam bo pracy przy tym jest naprawdę mnóstwo. Właściwie to najwięcej jest przygotowań. Jak tylko pomaluje wiecej połaci domu to wkleję zdjęcie.Pozdrawiam budujących i szlifujących i malujących. Dołączam się do pozytywnej opinii dla "Kanadyjskich Domów".

Witam nie było mnie dawno bo.....mąż szlifuje dom (szlifierką ) a właściwie to już wyszlifował dom, pomalował go od góry do dołu środkiem którego nazwy nie pamiętam ale działa robalobójczo. Potem jeszcze raz malował środkiem grzybobójczym na zasadzie strzeżonego pan Bóg strzeże. No i od wczoraj zaczął malować- kolor sosna skandynawska z 3v3 . Trochę kręci nosem bo domek zrobił się ciemnomiodowy a on chciał żeby było jaśniej. Oczywiście we wszystkich tych procesach dzielnie pomagam bo pracy przy tym jest naprawdę mnóstwo. Właściwie to najwięcej jest przygotowań. Jak tylko pomaluje wiecej połaci domu to wkleję zdjęcie.Pozdrawiam budujących i szlifujących i malujących. Dołączam się do pozytywnej opinii dla "Kanadyjskich Domów".

A może podaj nazwy tych środków grzybo i robalo bójczych? Ja mam malowanie wciąż przed sobą. Nie chcę żadnego koloru i tak zwlekam i zwlekam mimo, że pół roku wcześniej przekonano mnie że malowanie konieczne i farbę kupiłam;)

pozdrawiam

A może podaj nazwy tych środków grzybo i robalo bójczych? Ja mam malowanie wciąż przed sobą. Nie chcę żadnego koloru i tak zwlekam i zwlekam mimo, że pół roku wcześniej przekonano mnie że malowanie konieczne i farbę kupiłam;)

pozdrawiam

Zawsze zostaje szare mydło, raz-dwa w roku......

:p:P:P

Środek grzybobójczy to Boramon C bezbarwny, robalobojczy to na prawdę nie wiem. Środek na robale zostawiła mi na tę ewentualność firma "kanadyjakie domy" żebym sobie ewentualnie prysnęła przed malowaniem, nie mam go w oryginalnym opakowaniu bo mi go "odlano". Dowiem się w takim razie. Chciałabym szare mydło ale obawiam się że czas nie pozwoli tak co rusz się udzielać. Poza tym chałupa wysoka jak nie wiem co i niebezpiecznie sie robi czasem. Pozdrawiam