Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

noszę się z zamiarem budowy domu z bala projektu: MD L-34 bale. Chciałbym się podpytać o ekipę oraz o cenę za jaką można postawić dom do stanu surowego zamkniętego. wykończę sobie domek za pomocą znajomej ekipy :). mam zamiar wziąć 300 tyś kredytu. jak myślicie starczy? wiadomo nie chcę mieć w domu wodotrysków i złotych klamek.

pozdrawiam serdecznie

Łukasz

myśę,,,,,,,,,,,,ze spokojnie ci wystarczy,i to grubo ponad stan zamknięty surowy-czyli bez fundamentów i bez super extrasów bedzie stalo kawał chaty,ja budowałem niedawno z bala klejonego z firmą ECOHAUS (tel.505 90 90 70,mail: [email protected]),stan surowy otwarty za dom 12x8 z bala klejonego 22cm wyniósl 165000,ale mialem wycene za bal pelny frezowany gr 20cm za 110000 od tej samej firmy,twoj jest mniejszy wiec icena bedzie inna,twoj dom podobny jest do domu jaki oni budowali gdzies pod warszawą-pokazywali fotki-byłto dom na podstawie projektu firmy Misoni VII(chyba),tylko wiekszy.Wybralem klejony,poniewaz poniewaz zona nalegala,ja osobiscie wybralbym tradycyjny,mysle tak z perspektywy czasu poniewaz oglądajac teraz inne domy tej firmy(wybudowane sa w poblizu mnie)to teraz dostrzegam urok bala litego.musisz poszprac na forum i dac haslo-moze inwestor ktoremu oni go budowali tez sie udziela na forum i udostepnilby fotki,i opinie na ich temat,ciekaw jestem jak ten dom pod WAWą teraz wygląda i czy juz ktos mieszka,ja juz mieszkam jest suuper...

pozdrawiam ALBERT

Dzień dobry,

potrzebuje porady fachowej od użytkowników domów drewnianych. Pewnie już wielokrotnie na tym forum padały te kwestie, ale zapytam jeszcze raz.

Prawie dwa lata temu zaczęłam budowę domu z bala. Sosna 20cm niesezonowana. Teraz jestem na etapie wykańczania, jako że większość prac robimy sami... Bale na początku były potraktowane z zewnątrz Drewnochronem, a po jakimś czasie Traolią. Co powinnam zrobić dalej, żeby sosna zachowała naturalny kolor i nie ciemniała? Impregnować? Lazurować? Lakierować? Czym? Zależy mi na trwałości ale także na tym, żeby dom był zdrowy... Oczywiście chodzi o wygląd drewna, ale tez o zabezpieczenie... Gdzie nie zapytam, inna odpowiedz... Dlatego kieruje pytanie nie do sprzedawców i teoretyków, ale użytkowników.

Na poddaszu natomiast ściany są w desce świerkowej suchej... czym ją potraktować? Czy ten sam środek w sypialniach co w łazience?

ech, zachciało mi się wszystkiego drewnie... :)

pozdrawiam i dziękuję za każda pomoc.

Witam serdecznie :welcome:

Wraz z mężem zastanawiamy się nad budową domu z bali. Przeglądając forum na pierwszy plan wysuwają się same pochlebne opinie mieszkańców domków "balowych". Proszę o pomoc w kwestii wyboru: producenta i wykonawcy, ale z terenu pn-wsch Polski - Podlasie dokładnie. Na forum pojawił się wątek z tego terenu...proszę o info i ewentualnie kontakty do sprawdzonych fachowców ( na adres [email protected] )

Pozdrawiam

Witam serdecznie :welcome:

Wraz z mężem zastanawiamy się nad budową domu z bali. Przeglądając forum na pierwszy plan wysuwają się same pochlebne opinie mieszkańców domków "balowych". Proszę o pomoc w kwestii wyboru: producenta i wykonawcy, ale z terenu pn-wsch Polski - Podlasie dokładnie. Na forum pojawił się wątek z tego terenu...proszę o info i ewentualnie kontakty do sprawdzonych fachowców ( na adres [email protected] )

Pozdrawiam

pisałem o tej firmie wyzej,są z okolic suwałk,buduja na terenie całej polski,na suwalszczyznie maja postawionych sporo domów,zanim z nimi domówilismy sie to zaproponowali nam wycieczkę po swoich realizacjach,każdy dom przez nich pokazany mimo ze byl z bala to byl inaczej wykonany,proponuje zarezerwowac sobie caly dzien na taką objazdówke,i wczesniej umowic sie z nimi,poniewaz ciagle cos buduja i nie wiem jak u nich z czasem:ECOHAUS,TEL 505 90 90 70 lub 602 337 046,mail: [email protected], z tego co wiem to buduja i w szkielecie,ale moj znajomy dogadal sie z nimi na szkielet dopiero na grudzień

trudno bedzie utrzymac kolor naturalny,prawie to niemozliwe,bez znaczenia jest czy sosna sezonowana czy nie,promienie uv itak spowodują ze sosana utraci kolor naturalnu i będzie miala tendencje do nabierania koloru szarego,możesz tylko szukac koloru zblizonego do naturalnego,im szybciej tym lepiej.Zdecydowanie odradzam pokrywanie drewna -szczegolnie "zielonego" lakierem,lub impregnatami z powłoką woskową,przy naturalnej pracy drewna lakier będzie pękal i tam dostaje się woda powodując brzydkie czarne wybarwienia(sinica),lakier zacznie łuszczyć sie,w przypadku powloki z woskiem tez po jakims czasie moze zacząc pekać i łuszczyć sie--jest to bardzo wazne przy odnowieniu takiej sciany--nalezy cala stara powloke zdzierać a to juz jazda bez trzymanki i kosztowna zabawa,pokryj impregnatem bez powloki,bo poznirej to tylko scierasz kurz i malujesz.Mowie to z doswiadczenia przy pierwszym domu z bala zielonego,wykonawca odradzil mi takze to w przypadku nowego domu z klejonego--mowili wprawdzie ze przy klejonym mozna uzywac powłok,ale drewno wystawione na słonce "moze tego nie zrozumiec"

pozdrawiam ALBERT

dzień dobry,

potrzebuje porady fachowej od użytkowników domów drewnianych. Pewnie już wielokrotnie na tym forum padały te kwestie, ale zapytam jeszcze raz.

Prawie dwa lata temu zaczęłam budowę domu z bala. Sosna 20cm niesezonowana. Teraz jestem na etapie wykańczania, jako że większość prac robimy sami... Bale na początku były potraktowane z zewnątrz drewnochronem, a po jakimś czasie traolią. Co powinnam zrobić dalej, żeby sosna zachowała naturalny kolor i nie ciemniała? Impregnować? Lazurować? Lakierować? Czym? Zależy mi na trwałości ale także na tym, żeby dom był zdrowy... Oczywiście chodzi o wygląd drewna, ale tez o zabezpieczenie... Gdzie nie zapytam, inna odpowiedz... Dlatego kieruje pytanie nie do sprzedawców i teoretyków, ale użytkowników.

Na poddaszu natomiast ściany są w desce świerkowej suchej... Czym ją potraktować? Czy ten sam środek w sypialniach co w łazience?

Ech, zachciało mi się wszystkiego drewnie... :)

oczywiscie powyzsza odpowiedz dotyczy tego postu

Dzień dobry,

Prawie dwa lata temu zaczęłam budowę domu z bala. Sosna 20cm niesezonowana. Teraz jestem na etapie wykańczania, jako że większość prac robimy sami... Bale na początku były potraktowane z zewnątrz Drewnochronem, a po jakimś czasie Traolią. Co powinnam zrobić dalej, żeby sosna zachowała naturalny kolor i nie ciemniała? Impregnować? Lazurować? Lakierować? Czym? Zależy mi na trwałości ale także na tym, żeby dom był zdrowy... Oczywiście chodzi o wygląd drewna, ale tez o zabezpieczenie... Gdzie nie zapytam, inna odpowiedz... Dlatego kieruje pytanie nie do sprzedawców i teoretyków, ale użytkowników.

Na poddaszu natomiast ściany są w desce świerkowej suchej... czym ją potraktować? Czy ten sam środek w sypialniach co w łazience?

ech, zachciało mi się wszystkiego drewnie... :)

Jak na mój nos to z tymi impregnatami to raczej pomyliłaś kolejność nakładania.

Jeśli już zdecydowałaś się na drewnochron na dom, to ja bym na Twoim miejscu położył go PO Traolji...... W takim zestawieniu trzeba było potraktować Traolję jako podkład pod ... drewnochron....

Tak, czy siak, jeśli nie zastosujesz impregnatu z pigmentem, to drzewo będzie ciemnieć..... Ale nie szarzeć.....

Na Twoim miejscu teraz wyszorowałbym dom szarym mydłem i położył dwie warstwy Traolji.... Co kilka lat odświeżał ......

8)

Nie wiem, czy się sprawdza na poszarzałe drzewo... Nie mam takiego, więc Ci nie odpowiem..... Chociaż w pewnym sensie wybiela drzewo.....

Na pewno znacznie odświeża i drewno i jego kolor....

Nie używałem na dom boramonu.... Czy natłuszcza .... Raczej odtłuszcza... no i powoduje wysuszenie zewnętrznej warstwy drewna.

U mnie sprawdziło się, właściwie trochę przypadkiem, połączenie i szarego mydła i oleju lnianego. Tzn. najpierw dom został dokładnie wyszorowany mydłem (4 osoby cały dzień) i położenie oleju. Dom koloru znacznie nie zmienił, nabrał odcienia miodowego.....

W tym roku szoruję z przerwami. Pogody dobrej na to nie ma, a właściwe jeszcze nie było.... Więc schodzi przy tym....

trudno bedzie utrzymac kolor naturalny,prawie to niemozliwe,bez znaczenia jest czy sosna sezonowana czy nie,promienie uv itak spowodują ze sosana utraci kolor naturalnu i będzie miala tendencje do nabierania koloru szarego,możesz tylko szukac koloru zblizonego do naturalnego,im szybciej tym lepiej.Zdecydowanie odradzam pokrywanie drewna -szczegolnie "zielonego" lakierem,lub impregnatami z powłoką woskową,przy naturalnej pracy drewna lakier będzie pękal i tam dostaje się woda powodując brzydkie czarne wybarwienia(sinica),lakier zacznie łuszczyć sie,w przypadku powloki z woskiem tez po jakims czasie moze zacząc pekać i łuszczyć sie--jest to bardzo wazne przy odnowieniu takiej sciany--nalezy cala stara powloke zdzierać a to juz jazda bez trzymanki i kosztowna zabawa,pokryj impregnatem bez powloki,bo poznirej to tylko scierasz kurz i malujesz.Mowie to z doswiadczenia przy pierwszym domu z bala zielonego,wykonawca odradzil mi takze to w przypadku nowego domu z klejonego--mowili wprawdzie ze przy klejonym mozna uzywac powłok,ale drewno wystawione na słonce "moze tego nie zrozumiec"

pozdrawiam ALBERT

Dzięki za odpowiedź!

laik ze mnie zupełny, więc jeszcze dopytam...

piszesz, żeby szukać koloru zbliżonego do naturalnego... ale koloru czego? lazury? skoro odradzasz lakiery i impregnaty...

sinicę miałam po pierwszej zimie, już się jej pozbyłam takim preparatem dwufazowym... sosna chyba już poobsychała, popękała już jakiś czas temu i myślę, że dalsze zmiany będą minimalne..

Twoje uwagi dotyczą, rozumiem, zewnętrznej strony bali... czy też wnętrza? dom jest wśród wysokich drzew, dość ciemnawo więc i promienie uv delikatniejsze... kwestia jak najjaśniejszego, ale naturalnego koloru dotyczy głownie wnętrza.

pozdrawiam

Jak na mój nos to z tymi impregnatami to raczej pomyliłaś kolejność nakładania.

Jeśli już zdecydowałaś się na drewnochron na dom, to ja bym na Twoim miejscu położył go PO Traolji...... W takim zestawieniu trzeba było potraktować Traolję jako podkład pod ... drewnochron....

Tak, czy siak, jeśli nie zastosujesz impregnatu z pigmentem, to drzewo będzie ciemnieć..... Ale nie szarzeć.....

Na Twoim miejscu teraz wyszorowałbym dom szarym mydłem i położył dwie warstwy Traolji.... Co kilka lat odświeżał ......

8)

Dzięki za wskazówki.. drewnochronem chlapnęli panowie od bali, potem bal musiałam zeszlifować trochę, bo dość surowy był, i po tym poszła Traolja.. opcji z mydłem nie znałam!

a co z wnętrzem?

Do wnętrza Traolja się ponoć nie nadaje...... Ja bym jej w każdym razie nie dał....

Wybór impregnatu do wnętrza to wbrew pozorom trudniejszy wybór. Na zewnątrz pryśniesz w zasadzie czymkolwiek, w najgorszym przypadku zeszlifujesz i położysz coś innego....

W środku już ciężko tak zrobić.

Nie podam Ci "złotego" środka... Takiego wyboru musisz dokonać już sama.

Część osób zabezpiecza wnętrza mieszaniną terpentyny i wosku pszczelego.

Ja wybrałem lazurę V33 i jestem zadowolony.

Do łazienki spokojnie mogę Ci polecić olej duński, specjalny właśnie do pomieszczeń "mokrych". Świetna rzecz.

8)

Kruszon11

Powiedz mi, czy te mycie mydłem szarym dobrze sprawdza się na poszarzałe drewno (nie chodzi mi, żeby całkowicie drewno było jak nowe) i czy te mydło nie natłuszcza drewna, co potem powoduje kłopot z ipregnatem np boramon c30?

Szorowałem poszarzałe drewno mydłem i nie zauważyłem kłopotów z wsiąkaniem impregnatu. Jedyne co to powierzchnia bali zaczęła się mechacić (dosłownie) wskutek używania dość twardej szczotki. A bale się rozjaśniły, choć koloru surowego drewna nie oczekuj.

Nie wiem, czy się sprawdza na poszarzałe drzewo... Nie mam takiego, więc Ci nie odpowiem..... Chociaż w pewnym sensie wybiela drzewo.....

Na pewno znacznie odświeża i drewno i jego kolor....

Nie używałem na dom boramonu.... Czy natłuszcza .... Raczej odtłuszcza... no i powoduje wysuszenie zewnętrznej warstwy drewna.

U mnie sprawdziło się, właściwie trochę przypadkiem, połączenie i szarego mydła i oleju lnianego. Tzn. najpierw dom został dokładnie wyszorowany mydłem (4 osoby cały dzień) i położenie oleju. Dom koloru znacznie nie zmienił, nabrał odcienia miodowego.....

W tym roku szoruję z przerwami. Pogody dobrej na to nie ma, a właściwe jeszcze nie było.... Więc schodzi przy tym....

Kruszon......czy tym szarym mydłem mozna myć tylko surowe bale??

czy mój domek pokryty już impregnatem też moge umyć szarym mydłem??? ........bo troche mi się biedactwo zakurzyło:):):)