Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Do szlifowania polecam szlifierke elektryczna (mozna kupic w marketach za 30 zl) z zalozona siatka a nie papierm sciernym bo siatka nie pyli scierniwem i jest trwalsza,

A pod wosk polecam mimo wszystko impregnat : ja zastosowalem wodny, dopuszczony do pomieszczen, firmy 3V3 - wnika on gleboko w drewno i zabezpiecza je przez wiele lat,

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam ponownie :) poniewaz w dalszym ciagu nie znalazlem ciekawej firmy, ktora wznioslaby mi domek letniskowy i oferty na miare moich mozliwosci. wiekszosci firm trzeba zaplacic dodatkowo za transport, montaz i projekt (np. logpol), stad zaczalem poszukiwania w okolicy mojego zamieszkania. mozna w ten sposob wyelimnowac choc czesc niepotrzebych kosztow. Np. znalazlem cos takiego http://www.fremar.pl i http://www.jamar.rsc.pl nie jest to bal tylko deska 4cm,

daja jakies ocieplenie 16mm. cena jest dosc atrakcyjna (tak mi sie wydaje) 500 pln/m2 + vat7% (z transportem i montazem)

za opinie doswiadczonych balowcow :wink: bede dzwieczny

Poradźcie, bo zdania są różne, czy kotwić podwalinę do fundamentów?

Jak to jest w Waszych balowych domach? Ja przenoszę starą chałupę, ale podwalina ma być nowa, choć nie ma to akurat znaczenia. Interesuje mnie opinia balowiczów od starych chałup, ja również to, jak obecnie postępuje się przy budowie nowych domów z bali.

Kiedyś na łamach Muratora przeczytałam, że nie należy tego robić, gdyż w razie potrzeby będzie można tę podwalinę w przyszłości wymienić.

Inni radzą, żeby kotwić nagwintowanymi prętami.

Pozdrawiam.

Czyli kotwić. Tzn. z wylanej ławy / u mnie ma być 1m głęboko/ prowadzić przez ścianę fundamentową z bloczków pręty nagwintowane, na to nasadzić podwalinę itd.? Trochę długie muszą być te śruby.

A może jakoś od góry, po położeniu podwaliny, przyśrubować ją tylko do ściany fundamentowej? Jaka jest Wasza opinia?

Ryszard, co ile metrów masz te śruby?

Pozdrawiam.

Ja jeszcze raz w sprawie kotwienia podwaliny do ściany fundamentowej. Zamierzam kotwić. Ale również zamierzam położyć izolację poziomą między ścianę fundamentową a podwalinę i obawiam się skutków przerwania (podziurawienia) tej izolacji przez kotwy. Czy jest na to jakaś rada? Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
Ja jeszcze raz w sprawie kotwienia podwaliny do ściany fundamentowej. Zamierzam kotwić. Ale również zamierzam położyć izolację poziomą między ścianę fundamentową a podwalinę i obawiam się skutków przerwania (podziurawienia) tej izolacji przez kotwy. Czy jest na to jakaś rada? Pozdrawiam.

Nie zauważyłam tego pytania.

U mnie kotwy byłu wmurowane w ścianę fundamentową, na którą kładłam dwie warstwy papy termozgrzewalnej , przez którą kotwy łatwo przechodziły i nie zostawiały wielkich dziur. Miejsca wokół kotw dokładnie przygrzałam i dodatkowo jak to powiedzaił Piotr zapaćkałam lepikiem :D .

Witaj Babis.

Tak długo Cię nie było i juz myślałam, że się wprowadzasz do nowego domku :wink:

W ubiegłym roku też zdecydowałam się tylko na fundament a potem zimą mi stawiałi :p

pozdrawiam