Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Brodino Błąd jaki zrobili z kominem jest jeden z podstawowych przy budowie domów z bali - nie uwzględnili osiadanie domu. Dom obniżył się a komin został w tej samej wysokości. Obróbka komina nie może być taka sama jak przy murowańcu. Nie wiem, czy są jeszcze pod kolumienkami od tarasu śruby regulujące wysokość, bo ich nie widzę na focie. Jeżeli ich nie ma to kolumienki wypchają zadaszenie do góry, co może spowodować załamanie owego daszku na styku z bryłą budynku. A może oni dali coś w rodzaju, że daszek będzie mógł poruszać się góra - dół.

Brodino Błąd jaki zrobili z kominem jest jeden z podstawowych przy budowie domów z bali - nie uwzględnili osiadanie domu. Dom obniżył się a komin został w tej samej wysokości. Obróbka komina nie może być taka sama jak przy murowańcu. Nie wiem, czy są jeszcze pod kolumienkami od tarasu śruby regulujące wysokość, bo ich nie widzę na focie. Jeżeli ich nie ma to kolumienki wypchają zadaszenie do góry, co może spowodować załamanie owego daszku na styku z bryłą budynku. A może oni dali coś w rodzaju, że daszek będzie mógł poruszać się góra - dół.
dał

Bardzo dziękuję za odpowiedź Twoje rady są dla nas na wagę złota. Proszę o jeszcze. Wiedzy nigdy za wiele daje ona poczucie bezpieczeństwa.

Belki pionowe postawione są na śróbach, tylko kuzyn kładąc kamień na ganku przykrył je.

Znalazłam młodego człowieka, który wie jak pracuje drewno ( tak twierdzi, dużo rzeczy o których mówi potwierdzają inni ), rozebrał ganek, zmienił folię, przestawił krzywe słupy, przerobił całą konstrukcję i ozdobił ganek rysiami. Małżonek twierdzi, że brał pod uwagę osiadanie domu. Mieszka we wsi w której budujemy dom, jak za chwilę daszek załamie się, zrobi sobie antyreklamę.

Wygląda na to, że wykończenie mojego domku jest dla niego prestiżowe. Mieszkańcy polecili go jako salidnego fachowca i porządnego czlowieka.

Będę w sobotę na budowie to porobię fotki. i pochwalę się wam. Mąż twierdzi, że domek nabiera życia, mamy już wstawione okna, łączone śróbami co ma zabezpieczyć przed pracą drewna - tak mi tłumaczyli.

Baa, Twój dom mają na głównej stronie.......

Będą się chwalić jeszcze ale coś dziwnego z tą firmą, facet nie odbiera telefonów, nawet tych zamieszczonych na stronie, a e-mail wraca spowrotem.

Może gość zbankrutował na prawdę a ja go dobijam wypisując o nim na forum ale z drugiej strony jak innym odstawiał taką fuszerę to i dobrze, jednego partacza mniej.

Brodinio

Z tymi srubami musisz sobie zrobic jednak do nioch dojście. To nie jest tak, ze jakis fachowiec moze zrobić ganek tak że osiadanie nie będzie go dotyczyć. Śrubami kręci się długo, no najwięcej w pierwszym roku ale jednak później tez trzeba mieć możliwość. Inaczej ganek nie będzie współptacował z siadającą chałupą.

Zaoszczędzisz sobie kosztów i pracy jeśli zrobisz sobie dojscie do śrub. U mnie ( jak i w innych domach) zostawiłam niedoklejona płytkę i niedolany beton żeby słup we wnętrzu można było dokręcić.Na zewnatrz mam dojscie. W kilku dziennikach jest to pokazane na forkach jak sie robi takie dojscie do sruby, ja nie mam takiej fotki ze swojej budowy

Rozmawiałam ze swoim cieśla jak kiedys budowano te dwory z gankami, skoro nie stosowano srub, a dwór był przeciez tez z bali. a on na to, ze nawet tego w szkole budowlanej, ciesielskiej sie uczył, ze ganek stawiano po kilku latach jak chałupa siadła.

nie generyj kolejnego problemu z waszym drewnianym domem, tylko dokop sie do śrum. Takie jest moje skromne zdanie

To istotna sprawa, bo jak kreciliśmy do tej pory to jednak sporo siadło, inaczej sie wszytsko rozlezie.

Na fotce widac jak siedła chałupa, a to dom modelowy Honka, i bale były suszone komorowo

IMG_1377..jpg

Edytowane przez akselek

Heheheh. Seba opowiadał, ze sasiedzi bardzo się dziwili jak ciesle zostawili kilka belek w dziurze bramy garażowej. pytali jak oni będa wjeżdźać :-)

fajna werandka z tymi ozdobnymi słupami ci się kroi TELEWY

Heheheh. Seba opowiadał, ze sasiedzi bardzo się dziwili jak ciesle zostawili kilka belek w dziurze bramy garażowej. pytali jak oni będa wjeżdźać :-)

fajna werandka z tymi ozdobnymi słupami ci się kroi TELEWY

W sumie to wykonawca mnie namówił na te słupy, ja chciałem dać zwykłe, proste bale, bo taniej. Ale chłopaki mówili, że będzie dużo ładniej więc się zgodziłem. Z przodu, nad głównym wejściem też będzie mały balkon podparty kolejnymi dwoma słupami, które już leżą i czekają w salonie :)

Tak nawiasem mi się podoba ale wykonawca ma podwójną korzyść, a nawet potrójną: dom będzie ładniejszy -> więcej potencjalnych klientów, zarobi więcej no i klient bardziej zadowolony.

Ja właśnie czekam na ekipę mają zaczynać w środę, bale lekko przesuszone (lekko bo od wiosny) - nie mogę się już doczekać.

Ale niestety mój znajomy też budował z bala i parę dni temu chata się spaliła zamieszczam link.

http://www.oswiecimskie24.pl/5100,POR%C4%98BA-WIELKA.-Nie-zd%C4%85%C5%BCyli-si%C4%99-wprowadzi%C4%87,-a-ich-dom-sp%C5%82on%C4%85%C5%82-doszcz%C4%99tnie.html

więcej zdjęć

http://www.oswiecimskie24.pl/galeria.php?id_gal=171

niestety z drewnem trzeba mieć trochę pokory :(

txt

Ja właśnie czekam na ekipę mają zaczynać w środę, bale lekko przesuszone (lekko bo od wiosny) - nie mogę się już doczekać.

Ale niestety mój znajomy też budował z bala i parę dni temu chata się spaliła zamieszczam link.

http://www.oswiecimskie24.pl/5100,POR%C4%98BA-WIELKA.-Nie-zd%C4%85%C5%BCyli-si%C4%99-wprowadzi%C4%87,-a-ich-dom-sp%C5%82on%C4%85%C5%82-doszcz%C4%99tnie.html

więcej zdjęć

txt

:(:(:(

straszna tragedia!!!!!!

nie moge spokojnie tych zdjęć oglądać:(

.........a pod artykułem ludzie jeszcze jak zwykle piszą głupie komentarze............

Brodinio

Z tymi srubami musisz sobie zrobic jednak do nioch dojście. To nie jest tak, ze jakis fachowiec moze zrobić ganek tak że osiadanie nie będzie go dotyczyć. Śrubami kręci się długo, no najwięcej w pierwszym roku ale jednak później tez trzeba mieć możliwość. Inaczej ganek nie będzie współptacował z siadającą chałupą.

Zaoszczędzisz sobie kosztów i pracy jeśli zrobisz sobie dojscie do śrub. U mnie ( jak i w innych domach) zostawiłam niedoklejona płytkę i niedolany beton żeby słup we wnętrzu można było dokręcić.Na zewnatrz mam dojscie. W kilku dziennikach jest to pokazane na forkach jak sie robi takie dojscie do sruby, ja nie mam takiej fotki ze swojej budowy

Rozmawiałam ze swoim cieśla jak kiedys budowano te dwory z gankami, skoro nie stosowano srub, a dwór był przeciez tez z bali. a on na to, ze nawet tego w szkole budowlanej, ciesielskiej sie uczył, ze ganek stawiano po kilku latach jak chałupa siadła.

nie generyj kolejnego problemu z waszym drewnianym domem, tylko dokop sie do śrum. Takie jest moje skromne zdanie

To istotna sprawa, bo jak kreciliśmy do tej pory to jednak sporo siadło, inaczej sie wszytsko rozlezie.

Na fotce widac jak siedła chałupa, a to dom modelowy Honka, i bale były suszone komorowo

Dzięki, kamień jest położony delikatnie tzn przyklejony po brzegach ale nie mieliśmy pojęcia o kreceniu śróbami. Twoją fotkę pokażę mężowi, jak mu ostatnio mówiłam, że domy siadają nawet ładnych kilka centymetrów patrzył na mnie dziwnie w sposób mówiący " kobieto daj piwo"

więcej zdjęć

txt

Rozmawiałam z kolegą który ma dom z okrąglaków i pochodzi z Zakopanego, radził mi oprócz peszli bardziej wytrzymałych, pod każdy kontakt, gniazdki, i puszkę kłaść blaszki. On tak ma zrobione, miał już zwarcie i blaszki uratowały dom. Twierdzi, że większość spalonych domów na Podchalu jest z winy żle zabezpieczonej instalacji elektrycznej.

Rozmawiałam z kolegą który ma dom z okrąglaków i pochodzi z Zakopanego, radził mi oprócz peszli bardziej wytrzymałych, pod każdy kontakt, gniazdki, i puszkę kłaść blaszki. On tak ma zrobione, miał już zwarcie i blaszki uratowały dom. Twierdzi, że większość spalonych domów na Podchalu jest z winy żle zabezpieczonej instalacji elektrycznej.

Też mi się tak na chłopski rozum wydaje, że albo było zwarcie albo ktoś podpalił. Bardzo przykra sprawa. Ja, wraz z rozpoczęciem prac, ubezpieczyłem swój dom, żeby spać spokojniej.

Nie chcę żeby to źle zabrzmiało Brodino, bez urazy, ale musicie się troche podciagnąć w wiedzy na temat domów drewnianych, zeby wiedzieć co od kogo wymagać bo takie rzeczy jak osiadanie chałupy jest jedna z podstawowych spraw i wynikają z tego problemy jak sie tego nie uwzględnia montujac wszytsko co montujesz do sciany. Musicie się poduczyc, proponuję przebrnięcie przez dzienniki i ten temat. Wiem ze jest długi, sama go czytałam po kawałku kilka tygodni, ale jest tu sporo praktycznych wskazówek, o których nie wiedziałam wcześniej. takie żeczy jak ekrany z płyty które sa na ruchomym stelażu ( te na których potem przyklejasz kafelki w łazience), te kręcenie ( kiedy trzeba "dokrecić śrubę " ;-) ) itd..... Dom z drewna ma swój urok ale tez specyficzne wymagania podczas wykańczania więc trzeba to wiedziec żeby nie powtarzac błędów innych a sporo mozna się dowiedziec z tego tematu na forum.

Przy okazji dziękuję wszytskim "starszym" balowiczom za ta oświatę balową jaka zarzyłam.

Pozdrawiam wszytskich balowiczów serdecznie

Brodinio - nie wiem skąd jesteś ...ale najlepszym rozwiązaniem dla ciebie byłoby pooglądać sobie prawidłowo wykończony i osiadający dom. U mnie to doskonle widać.

Dom osiadł jakieś 12 cm ...a jeszcze nie był ogrzewany. Podwójne opierzenie na kominie zjechało że gołym okiem widać. Poprawialiśmy tydzień temu bo blacha zerwała silikon i pociekło ( pewnie gdzieś jedna do drugiej za mocno się "przytuliła" ). Skrzynki w oknach podcinaliśmy już raz bo nie szło okna otworzyć ... i znowu jadą ...

Jeżeli nie masz możliwości zobaczyć takiego domu w pobliżu ...zapraszam na wycieczkę do Wilekopolski ;)

Nie mieszkamy jeszcze więc życia nam to nie rujnuje. Później pewnie nie będzie już ochoty "wycieczek" oprowadzać bo człowiek chce pomieszkać intymnie i ...nacieszyć się :)

Śrub mamy pięć : w salonie słup, dwa słupy na ganku i trzy na tarasie. Narożniki skecone "szpilkami" . Jak tylko na "szpilkach" nakrętki mają luz ...znaczy śruby trzeba popuścić. Kluczyk 46 i jazda ! Dom trzaska jakby się miał zarwać ... fajne to ...;)

Musicie tą wiedzę zgłębić ...bo rozwalicie się haydraulice. Wszystko musi pracować osobno. Dom siada - rurki wygina ...musi być zapas !

Brodinio

Dopiero teraz zobaczyłem, że macie okna na tzw. "słupach wiązanych" tak jest w płazach w technologii podhalańskiej. Poprzedni mój post poprawiłem, bo listwy ślizgowe okien nie dotyczą waszej technologii. Górna poprzeczka powinna wchodzić w szczelinę płaza, a w środku owego płaza powinna być odpowiednia szczelina na osiadanie. Teraz tego nie zobaczycie, bo jest przykryta właśnie przez te górne obramowanie okna. Jedyna rada to może jakąś wcisnąć np. blaszkę albo coś innego i zmierzyć jak głęboko ona wchodzi (może być to trudne, bo podejrzewam, że będzie tam wełna). Jak będzie dosyć głęboko, tzn grubość poprzeczki + kilka centymetrów pustki (np. ponad 5cm), to powinno być OK. Dla świętego spokoju dałbym z 10 cm pustki dla drewna mokrego. Nie wiem, czy coś zrozumiałaś.

Wasza ekipa, która to budowała, powinna to wiedzieć i mam nadzieje, że zrobiła to dobrze.