Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No Jerzy, ja raczej oczekiwania co do Brodinowej ekipy miałabym niewygórowane, bo jak widac partacze całą gębą. A pewnie jak zobaczyli, ze inwestor zielony to pojechali po bandzie.

Jeżu, ja mam w sumie 10 słupów do kręcenia, trzy na werandzie, jeden w salonie i sześć na ganku. Bajbardziej spektakularnie kręci się tym w środku i na werandzie. Trzaska, i jak sie siedzi w miejscu w bezruchu normalnie widac jak dom jedzie w dół. Ciesla pokazywał nam jak słuchem sprawsza czy "słup dzwoni", i wiadomo, ze troche za mocno go dociska i trzeba pokręcić.

Zobacz Dziennik Mypingów Brodinio. Chodzi mi o osiadanie. Najpierw pracowicie wycięto w łazience ta falbanke koło geberitów żeby dobrze dopasowac do bali. Ale, ze nie wzięto poprawki na osiadanie, to musieli zastapić to prosta obudową (która umozliwi osiadanie).

Edytowane przez akselek

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Brodinio - nie wiem skąd jesteś ...ale najlepszym rozwiązaniem dla ciebie byłoby pooglądać sobie prawidłowo wykończony i osiadający dom. U mnie to doskonle widać.

Dom osiadł jakieś 12 cm ...a jeszcze nie był ogrzewany. Podwójne opierzenie na kominie zjechało że gołym okiem widać. Poprawialiśmy tydzień temu bo blacha zerwała silikon i pociekło ( pewnie gdzieś jedna do drugiej za mocno się "przytuliła" ). Skrzynki w oknach podcinaliśmy już raz bo nie szło okna otworzyć ... i znowu jadą ...

Jeżeli nie masz możliwości zobaczyć takiego domu w pobliżu ...zapraszam na wycieczkę do Wilekopolski ;)

Nie mieszkamy jeszcze więc życia nam to nie rujnuje. Później pewnie nie będzie już ochoty "wycieczek" oprowadzać bo człowiek chce pomieszkać intymnie i ...nacieszyć się :)

Śrub mamy pięć : w salonie słup, dwa słupy na ganku i trzy na tarasie. Narożniki skecone "szpilkami" . Jak tylko na "szpilkach" nakrętki mają luz ...znaczy śruby trzeba popuścić. Kluczyk 46 i jazda ! Dom trzaska jakby się miał zarwać ... fajne to ...;)

Musicie tą wiedzę zgłębić ...bo rozwalicie się haydraulice. Wszystko musi pracować osobno. Dom siada - rurki wygina ...musi być zapas !

W instalacji wodnej jeżeli jest ciągnięta na piętro robi się wstawki z z wężyka elastycznego, a w kanalizacyjnej wstawia się nasuwka 1kielichowa do rur PCV

Podjełam decyzję podania na forum nazwy Firmy byłego już wykonawcy mojego domu TATRA-DREW z Nowego Targu. Firma Pana Rafała Tylka

Założyłam dziennik budowy, gdzie będę starała się już bez emocji opisać moją przygodę z góralami z Nowego Targu. Nie wiem jak potoczą się losy w/w firmy, ale ja przestrzegam, nie samymi chęciami buduje się ludziom domy, potrzebna jest wiedza i umiejętności szefa i pracowników a tego zabrakło. Zamieszczam zdjęcia domu w stanie pozostawionym przez Pana Rafała.

Kamień to nie ich dzieło.

Co do komina, czy tez stawiali, proponował bym aby ktoś sprawdził czy prawidłowo jesz zakończony bo nie widać zbytnio zakończenia, wielu pseudo murarzy jak stawia komin to na zakończenie zamurowywuje przestrzeń miedzy pustakiem a rurą ceramiczną, co powoduje ze wkład ceramiczny nie ma luzu pracy na rozciągalność przy grzaniu ceramika zostaje zniszczona.

czy ktoś z aktualne budujący z bala (bez ocieplenia) otrzymał pozwolenie w 2009 / 2010 roku od kiedy obowiązują przepisy

Wartości współczynnika przenikania ciepła U ścian

Ściany zewnętrzne (stykające się z powietrzem zewnętrznym, niezależnie od rodzaju ściany): Współczynnik przenikania ciepła U(max) [W/(m2 · K)]

0,30

ściana z bala powyżej 25 lub płazy 20 ?

bardzo mnie ten przepis zastanawia

czy ktoś z aktualne budujący z bala (bez ocieplenia) otrzymał pozwolenie w 2009 / 2010 roku od kiedy obowiązują przepisy

Ściany zewnętrzne (stykające się z powietrzem zewnętrznym, niezależnie od rodzaju ściany): Współczynnik przenikania ciepła U(max) [W/(m2 · K)]

0,30

Nasze pozwolenie jest z 03.03.2009

Nie ma ceregieli ... "projekt został sporządzony zgodnie z wymogami określonymi w art.34,35 ustawy Prawo budowlane ..." itp. formułki.

Zero obiekcji ... Zobaczymy co będzie przy odbiorze ...

Nasze pozwolenie jest z 03.03.2009

Nie ma ceregieli ... "projekt został sporządzony zgodnie z wymogami określonymi w art.34,35 ustawy Prawo budowlane ..." itp. formułki.

Zero obiekcji ... Zobaczymy co będzie przy odbiorze ...

odbioru przy domku chyba się nie wykonuje tylko zgłoszenie ;)

przepis obowiązuje od 01.01.2009 więc powinno być w porządku ....

http://static1.money.pl/d/akty_prawne/pdf/DU/2008/201/DU20082011238.pdf

doczytałem, że jest "słynne" lub ;)

odbioru przy domku chyba się nie wykonuje tylko zgłoszenie ;)

przepis obowiązuje od 01.01.2009 więc powinno być w porządku ....

http://static1.money.pl/d/akty_prawne/pdf/DU/2008/201/DU20082011238.pdf

doczytałem, że jest "słynne" lub ;)

A widzisz ... teoretycznie tak. Kierbud zgłasza zakończenie ... i finał.

Ale ja mam Karguli ... i w Starostwie jestem "na tapecie". Już miałam inspektora na budowie i miedzy wierszami mi podpowiedział, że pewnie będą chcieli zrobić kontrolę na budowie zanim wydadzą pozwolenie na użytkowanie.

Nie chcę żeby to źle zabrzmiało Brodino, bez urazy, ale musicie się troche podciagnąć w wiedzy na temat domów drewnianych, zeby wiedzieć co od kogo wymagać bo takie rzeczy jak osiadanie chałupy jest jedna z podstawowych spraw i wynikają z tego problemy jak sie tego nie uwzględnia montujac wszytsko co montujesz do sciany. Musicie się poduczyc, proponuję przebrnięcie przez dzienniki i ten temat. Wiem ze jest długi, sama go czytałam po kawałku kilka tygodni, ale jest tu sporo praktycznych wskazówek, o których nie wiedziałam wcześniej. takie żeczy jak ekrany z płyty które sa na ruchomym stelażu ( te na których potem przyklejasz kafelki w łazience), te kręcenie ( kiedy trzeba "dokrecić śrubę " ;-) ) itd..... Dom z drewna ma swój urok ale tez specyficzne wymagania podczas wykańczania więc trzeba to wiedziec żeby nie powtarzac błędów innych a sporo mozna się dowiedziec z tego tematu na forum.

Przy okazji dziękuję wszytskim "starszym" balowiczom za ta oświatę balową jaka zarzyłam.

Pozdrawiam wszytskich balowiczów serdecznie

Drogi Akselku masz rację musimy się podciągnąć w wiedzy ale nie trochę tylko bardzo. Wasze uwagi przekazuję codziennie ślubnemu który z mechanika zmienił się w pomocnika dekarza i cieśli. Raz zrobiliśmy błąd zostawiając samą ekipę budującą. W moim fachu wymagana jest solidność w męża też ,błędnie założyliśmy, że inni przejmują się swoimi Klientami.

Coź widocznie budowlanka rządzi się swoimi prawami.

Czytam forum, wiele się od Was dowiedziałam. Ale doba jakaś za krótka

Pozdrawiam

0,30

pozwolenie otrzymalismy 11/2009,w projekcie sciana z litego bala 22cm,w opisie projektu:"Sciany zewnetrzne-bale drewniane z zachowaniem wsp. k=o.3 W/K m,obowiazuje zgłoszenie do nadzoru o zakończeniu inwestycji,gdy to zgłoszenie przyjmą(dołączyc trzba m.in dziennik budowy,swiadectwo energetyczne+inne kwity) maja czas na ewentualna kontrole-gdy nie maja zastrzezen i mija 14lub 21dni(nie wiem dokladnie ile dni) decyzja jest prawomocna,zwracaja dziennik budowy(wczesniej zostawal w nadzorze) z wpisem ze nie wniesiono sprzeciwu co do zgloszenia o zakonczeniu robot.dzieje sie tak bardzo czesto poniewaz w nadzorze sprawdzaja stan faktyczny musimy dolaczyc inwenteryzacje powykonawcza zrobiona przez uprawnionego geodete i jezeli im to gra to zwykle nie przyjezdzaja,inwentaryzcja jest b.wazna i musi grac ze stanem faktycznym:obryc i umiejscowienie budynku,umiejscowienie szamba lub wywiewki,umiejscowienie studni--wszystko musi pokrywac sie z projektem-w przeciwnym przypadku bedzie na 100% kontrola i zaczna sie problemy.Co do wynikow swiadectwa energetycznego ,to nie ma ono jakiegokolwiek wplywu na odbior budynku i jest to tylko info o zapotrzebowaniu na energie,my otrzymalismy 87,59--aby poczytac wiecej odsylam do mego postu o zapotrzebowaniu na energie i swiadectwach.Moze uda sie nam wspolnie wyciagnac jakies wnioski,poniewaz dwa identyczne domy jezeli w jednym bedzie pompa ciepla,a w drugim piec np na wegiel to wynik swiadectwa dla domu z pompa bedzie lepszy,swiadectwo mialo sluzyc w obrocie nieruchomosci jako miarodajne zrodlo o faktycznym zapotrzebowaniu na energie i mozliwosci oszacowania kosztow ogrzewania,np jezeli zapotrzebowanie jest 80--to bierzemy tabele i przeliczamy--i juz A TAK TO SWIADECTWO ENERGETYCZNE TO KOLEJNY PAPIER --NIE DOKONCA POTRZEBNY

właśnie takich informacji oczekiwałem ;)

takie ściany właśnie nie spełniają tego warunku bez ocieplenia

:rolleyes:

oki,ja nie twierdze ze spelniaja,ale widocznie stwierdzenie pani architekt,ze :"Sciany zewnetrzne-bale drewniane z zachowaniem wsp. k=o.3 W/K " ,jest niezle i urzednicy z wydzialu architektury nie czepiaja sie,ale pozostaje nadal ciekawy fakt ze wynik w swiadectwie energetycznym i faktyczne zapotrzebowanie na energie do ogrzania domu jest lepsze w porownaniu ze sciana tradycyjna - murowaną--SPECYFIKA DREWNA I wynika to z motoryki cieplnej,nawiasem mowiac urzednicy i ustawodawca dalej stara sie robic zeby nasze urzedasy miały duzo do powiedzenia,w calej europie nikogo nie interesuje jaki wspolczynnik ale zapotrzebowanie na energie,w wielu krajach zalezy od tego podatek od nieruchomosci i inwestor staje na glowie zeby chata byla ciepla,oczywiscie zalezy to od wielu czynnikow--szczegolnie w przypadku naszych chat z bali.a co do karguli jak ktos wspomnial powyzej to wierze ze sa takie burchlaki co im nic nie pasuje,moj sasiad dostal za mieszkanie w domu bez zgloszenia zakonczenia robot--czyli na budowie mandat 3500--i nie pomogly zadne tlumaczenia--tak jest wokol nas,ale mysle ze to minie za jakies jedno pokolenie....moze

skoro jeszcze do przeprowadzki daleko to może z elementami które muszą mieć uwzględnione osiadanie może poczekaj??

okna zdecydowanie na zimę bym wstawiała,

u nas Pan od schodów - powtarzał że wie, wie, wie jak trzeba zrobić żeby dobrze było i osiadało, ale....powątpiewał że osiądzie 10cm,

a schody zrobił na stałe....., przejeżdzał na poluzowanie -i bardzo się zdziwił że aż 4cm w ciągu roku poszło do dołu!

ale i ja mam PYTANIE:::

chcemy ocieplić podmurówkę i nie wiem co zastosować, jaka kolejność i jakie materiały:

1. styropian 3-5cm i na to obłożyć jasnym piaskowcem- ok. 4cm grubości

i pytania: jak to się poprawnie robi?, dawaliście jakąś siatkę, przybijaliście styro do fundamentów? jaki klej? jakiej marki styropian?

Dziękuje z góry za wszelkie info

Witam wszystkich Balowiczów!!!

Pragnę dołączyć do szanownego grona budujących z drewna.Moja budowa ruszy dopiero w odległej przyszłości, jak bardzo odległej??nie wiadomo ale oby jak najszybciej..trzeba tylko w lotto wygrac i nic juz nie będzie stało na przeszkodzie:wiggle:

Na chwile obecną mamy działkę pod Warszawa i kilka projektów do połaczenia , tak aby wyszedł tem upragniony..nasze typy to :L-94, L-85, L-58, Brzostek..i jeszcze kilka..ciężko sie zdecydować, a raczej pozostać przy jednym do konca:)

Jesteśmy zdecydowani na bale okrągłe 30cm i więcej..bez ocieplenia.

Co do wykonawcy to też cięzka decyzja, chcemy pewną i sprawdzona firmę , zastanawiamy sie nad firmami Trochanowskich , ich bale wyciskają ze mnie łzy szczęścia jak tylko je widzę to od razu uśmiech na twarzy .druga opcja to Domy Kanadyjskie, zachwalane przez Magdalenę, dom piękny i te bale...

Od razu pytanko do wacek_pl, a kto Ci domek stawia i jaki projekt, bale piękne, piekne..

To tyle na początek, miłego dnia.Jusanka.