Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Opinii nie znam. Ale z tego co pamiętam, to pod Głogowem na Niwie chyba budowali jakiś dom, ale pewności nie mam.

Swego czasu "przerobiłem" wszystkie firmy z Podkarpacia i powiem Ci szczerze... Odpuść sobie.... Za dużo wydasz w stosunku do zakresu i jakości prac.

Znajdź Pelca z Kosiny. Lokalny cieśla, który domy stawia w rozsądnych pieniądzach.

Oczywiście swoją ekipę również mogę polecić......

8)

Mój dom stoi już u mnie, firma się spręrzyła i w potężnej ulewie poniedziałkowo-wtorkowej go stawiała.

Do " jusanka" firma jest z Konina HOJGAARD TOMMERHUSE Sp.z o.o. a domek według projektu http://aledomydrewniane.pl/projekty,domow,141,L-90+(bale)+-+Dom+z+bali+drewnianych,+z+poddaszem+mieszkalnym+,+niepodpiwniczony,+z+gara%C5%BCem.html, z tym ze garaż adoptowałem na pokój i łazienkę, garaż dwustanowiskowy będzie osobno i podpiwniczyłem.

DSC02290.jpg

DSC02296.jpg

DSC02310.jpg

DSC02341.jpg

DSC02334.jpg

Edytowane przez wacek_pl

wacek_pl dzięki za szybką odpowiedz i ciesze sie,że u Ciebie praca wre mimo złej pogody.Dom jest super, projekt bardzo mi sie podoba , szczególnie po mnianie garażu w bryle budynku na pokój i łazienkę.Ja już prawie zdecydowałm sie na L-94, troche mniejszy ale też z piwnicą oczywiście .

Napisz coś więcej o firmie , dlaczego zdecydowałeś sie na tą? szczerze mówiąc pierwszy raz o niej słyszę, ale dla mnie jedynym źródłem informacji jest internet.Zdecydowałes sie na daglezję czy wybrałes świerk?

Domek spory,jaki typ ogrzewania wybrałeś?I jak ogólnie oceniasz efektywnośc ekipy.

Do jakiego stanu budujesz z ta firmą , otwartego? i jaki kosztorys jeśli można zapytać?

Oby prace szły dalej pomyślnie, powodzenia.

Moi drodzy balowicze, do tej pory wasze rady były dla mnie bardzo cenne i bardzo pomocne, muszę pochwalić się, że mam nowego wykonawcę, myślący młody człowiek, mam poprawiony dach i ganek wygląda ślicznie.

Jesteśmy na etapie sufitu w środku i zaczynamy wykańczanie wnętrza. Moim zadaniem jest zakup impregnatu do wnętrz a nie mam pojęcia jakie produkty się stosuje do środka tym bardziej, że moje dziecko jest alergiczne. BARDZO PROSZĘ O POMOC.

Moi drodzy balowicze, do tej pory wasze rady były dla mnie bardzo cenne i bardzo pomocne, muszę pochwalić się, że mam nowego wykonawcę, myślący młody człowiek, mam poprawiony dach i ganek wygląda ślicznie.

Jesteśmy na etapie sufitu w środku i zaczynamy wykańczanie wnętrza. Moim zadaniem jest zakup impregnatu do wnętrz a nie mam pojęcia jakie produkty się stosuje do środka tym bardziej, że moje dziecko jest alergiczne. BARDZO PROSZĘ O POMOC.

polecam olejo-wosk,w swojej ofercie ma firma REMERS,rozne zabarwienia--jest bardzo wydajny,prosze zwrocic uwage doradcy z remersa ze ma to byc do zastosowania wewnatrz,i ze w domu bedzie przebywac osoba z alergia,srodki ich przeznaczone do wewnatrzmoga miec kontakt z zywnoscia

polecam olejo-wosk,w swojej ofercie ma firma REMERS,rozne zabarwienia--jest bardzo wydajny,prosze zwrocic uwage doradcy z remersa ze ma to byc do zastosowania wewnatrz,i ze w domu bedzie przebywac osoba z alergia,srodki ich przeznaczone do wewnatrzmoga miec kontakt z zywnoscia

temat środków do drewna powraca co pewien czas ...

może wartałoby stworzyć temat np. "preparaty, środki czyli czym barwić i zabezpieczać drewno", w którym byłaby ściąga użytch i sprawdzonych, polecanych środkach do drewna a admin / moderator mógłby przykleić na początku "domy drewniane" ... taki praktyczny informator ;)

Ja również potwierdzam........środki do drewna z REMERSA są bardzo dobre. U nas co prawda remersem zabezpieczaliśmy dom z zewnątrz, ale spełnił nasze oczekiwania w 100 %. Polecam.

Kolejna fotorelacja z placu budowy. Niestety, pogoda nas nie rozpieszcza, bardzo dużo pada i przez to mamy przestoje na budowie. Pierwszy weekend września był bardzo ładny, dzisiaj mamy poniedziałek i leje jak z cebra, prognoza mówi, że po południu ma przestać, co oznacza kolejny dzień w plecy.

2010-08-27_13-08-51&.jpg2010-08-27_13-13-00&.jpg2010-09-02_17-36-24&.jpg2010-09-05_16-52-41&.jpg2010-09-05_16-53-12&.jpg

Edytowane przez telewy

Witam goraco wszystkich Balowiczow:wave::wave:

Wprawdzie dopiero teraz zapisalem sie w zwiazku z przeogromem tematow/wiedzy/doswiadczen Forumowiczow jakie przeczytalem na tych 121 stronach:eek::jawdrop:,ale samo Forum obserwowalem od dluzszego czasu.Wlasciwie od czasu kiedy podjelismy decyzje o budowie domu drewnianego calorocznego,weekendowo-wakacyjnego,a pozniej moze przeprowadzka na stare latka....kto to wie:cool::confused:

Z Forum dowiedzialem sie wielu ciekawych rzeczy w temacie "obslugi" samego domu jak i skad biora sie te cho...e muchy.Ciekawe zamierzam spr u siebie okna.

Dom zostal zbudowany pod koniec 2007.Pewnie ktos moze zapytac dlaczego sie nie "ujawnialismy"....Owszem mialem taki zamiar na Forum szkielet.pl,ale po rozpoczeciu budowy i napotkaniu pierwszych "doswiadczen" z ekipami,doszedlem do wniosku ze nie ma sie jak na razie chwalic,postanowilem zacisnac zeby i brnac do przodu.Byl to czas boomu w Polsce,wiec ekipom nie zalezalo na kliencie.Nie ja dzisiaj to jutro inny chetny chcacy zbudowac dom.Ludzie przewijali sie jak rekawiczki:wczoraj mechanik samochodowy dzisiaj stolarz:eek::lol2: Musielismy naprawde uwazac i chyba dom nam dzisiaj dobrze sluzy,bo moja dobra polowka,jej tata i ja sam pilnowalismy prawie kazdego bala "wlozonego" w dom....

Chyba "udalo" sie nam go dobrze (szczelnie) ocieplic,bo dom jak na razie jest oszczedny w konsumpcji.

Dom drewniany,wprawdzie nie z prawdziwych plazow czy tez bali,ale grubszej dechy-72-docieplony i oblozony od wewnatrz grubsza boazeria (32x12).

Dom ma 120 mtr powierzchni uzytkowej na dole i 35 stopniowy dach wiec poddasze jest spore.NIestety nie zamierzalismy w czasie planowania i samej budowy adoptowac poddasza,ale teraz nas coraz bardziej kusi aby na gorze zrobic sobie dodatkowe pare metrow.

Jest jednak problem. Jako ze dom nie byl planowany z uzytkowa gora wiec nie ma wiatroizolacji jak i szczeliny wentylacyjnej.Przekroj dachu wyglada nastepujaco: podwojny gont bitumiczny, firmowa folia pod gont, OSB 32 mm kladzione na legary. I teraz powstaje pytanie: jak rozegrac ocieplenie poddasza??

Slyszalem o 3 wersjach:

1. Jako ze gont sie nie "oziebia" jak dachowka ceramiczna/betonowa wiec nie zachodzi tak mocne zjawiska skraplania wiec nie potrzeba ani folii ani szpary wentylacyjnej tylko welna,paroizolacja,itd???? Dziwna cokolwiek teoria prawda...

2. Zrobic 2 cm szpare przy pomocy gwozdzi i drutu/sznurka,bez folii i dalej welna,parolizolacja,itd?

3. 2 cm szpara (gwozdzie+sznurek+drut) ,folia z owijaniem legarow lub nie i dalej welna,itd plus polaczenie flolii lezacej na stropopodlodze z tz folia na dachu??

Moze ktos poradzic ktora z wersji jest wlasciwa? W/g mnie 3-cia,ale szukam konkretnego poparcia i porady. Fachowcow nie chce sie pytac bo wszystko zalezy ile na tym zarobia.Wiec wiadomo.

BYlbym bardzo wdzieczny za Wasze porady z bogatych doswiadczen.

Dzieki i pozdrawiam

Wiesiek

Gdynia

temat środków do drewna powraca co pewien czas ...

może wartałoby stworzyć temat np. "preparaty, środki czyli czym barwić i zabezpieczać drewno", w którym byłaby ściąga użytch i sprawdzonych, polecanych środkach do drewna a admin / moderator mógłby przykleić na początku "domy drewniane" ... taki praktyczny informator ;)

super pomysł,dobrze byloby umieścic info o rodzaju impregnacji na zewnąrz,wewnarz i firmie,oraz co bylo powodem wyboru tegoz szuwaksu,fajnie byloby poznac wasze opinie o tym czy jestescie zadowoleni z wyboru i jak sie zachowuje po pewnym--dłuższym lub krótszym użytkowaniu

jak rozegrac ocieplenie poddasza??

Skierować Cię trzeba na dobry temat:

Tu masz wątek pomocny - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania...

Tu masz Pana Miszcza od tych spraw - http://forum.muratordom.pl/member.php?41564-Rom-Kon

Spróbuj podpytać....

8)

Witam wszystkich Balowiczów!!!

Pragnę dołączyć do szanownego grona budujących z drewna.Moja budowa ruszy dopiero w odległej przyszłości, jak bardzo odległej??nie wiadomo ale oby jak najszybciej..trzeba tylko w lotto wygrac i nic juz nie będzie stało na przeszkodzie:wiggle:

Na chwile obecną mamy działkę pod Warszawa i kilka projektów do połaczenia , tak aby wyszedł tem upragniony..nasze typy to :L-94, L-85, L-58, Brzostek..i jeszcze kilka..ciężko sie zdecydować, a raczej pozostać przy jednym do konca:)

Jesteśmy zdecydowani na bale okrągłe 30cm i więcej..bez ocieplenia.

Co do wykonawcy to też cięzka decyzja, chcemy pewną i sprawdzona firmę , zastanawiamy sie nad firmami Trochanowskich , ich bale wyciskają ze mnie łzy szczęścia jak tylko je widzę to od razu uśmiech na twarzy .druga opcja to Domy Kanadyjskie, zachwalane przez Magdalenę, dom piękny i te bale...

Od razu pytanko do wacek_pl, a kto Ci domek stawia i jaki projekt, bale piękne, piekne..

To tyle na początek, miłego dnia.Jusanka.

To tak jak my!:) działka jest i warunki zabudowy kolejny etap to znalezienie kupca na mieszkanie i możemy budować;)

My wybralismy projket L-85 i jak dla nas nie ma nic lepszego - oczywiście po kilku drobnych zmianach;)

Życzę duuuuużej wygranej;)

To tak jak my!:) działka jest i warunki zabudowy kolejny etap to znalezienie kupca na mieszkanie i możemy budować;)

My wybralismy projket L-85 i jak dla nas nie ma nic lepszego - oczywiście po kilku drobnych zmianach;)

Życzę duuuuużej wygranej;)

hmm..

my tydzień temu sprzedaliśmy mieszkanie .. działka kupiona na konto sprzedaży wczeniej ;)

na wiosnę chcemy ruszyć ..

nasz faworyt to Zawoja drewniania jeśli po badaniach gruntu wyjdzie, że można piwnicę zbudować bez problemu

Fasola30, projekt L-85 jest świetny..mam nadzieję,że szybko sprzedacie mieszkanie i robota ruszy pełną parą..a z kim chcecie budować?macie już firmę?

A teraz:

Prosze sie przyznać, kto budował z ekipą p.Romana T.??wysyłam swojego kochanego męża na rozmowy do firmy panstwa Trochanowskich, pod koniec października, ja niestety zostaję opiekowac sie dziatwą..

Powoli ruszamy też całą papierologię związaną z pozwoleniem na budowę.Mam nadzieję,że uda nam sie zrobić to na odległość(mieszkamy w Irlandii), lub za pomoca uprawnionych do tego osób.Czy ktoś sie oriętuje , czy oświadczenie o upowarzniemiu kogoś do podejmowania decyzji w związku z budową musimy spisac w obecności notariusza przysięgłego, czy też wystarczy katreczka z naszym podpisem.

Czy jest ktoś na tyle szalony ,zeby zabierac sie za te wszystkie sprawy na odległość?My własnie taki mamy plan, pojawic sie w Polsce dopiero jak domek będzie gotowy do składania , wszystkie pozwolenia, kredyt i stan zerowy chcemy zalatwic będąc jeszcze tutaj, no , przynjmniej większośc z tych spraw:)

Wierze,ze sie uda:)

oświadczenie musi być potwierdzone notarialnie bez tego to np. geodeta nie kiwnie nawet palcem .

Ach nowo budującym to tylko pozazdrościć u mnie wykończeniówka chyli się ku końcowi a ja razem z nią tu gniazdko tam tapetka gdzie indziej listeweczka człowiek lata cały dzień po budowie czas ucieka a roboty nie widać .

Edytowane przez maciej74