Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bo ja wiem. Ja zapłaciłem gościowi za załatwienie pozwolenia, i moja rola sprowadzała się tylko do podpisywania czasami jakiś papierów. Jedyne co miałem to działka i kupiony projekt. Zapłaciłem chyba 2300 i za to dostałem adaptację projektu+pozwolenie (plus około 200zł za znaczki skarbowe i jakieś papiery). Nie byłem ani razu w żadnym urzędzie, gośc od załatwiania przyjeżdżał do mnie do pracy. Po 2 miesiącach miałem wszystkie papiery. Wiem, że to herezja, ale jak by się dobrze dogadało z kimś zaufanym co by to załatwiał, to w sumie on móglby się podpisywać jako niby my. Najlepiej w gnminie gdzie załatwia się pozwolenie podpytać czy nie znają kogoś kto by pomógł w papierach, daję głowę, że kogoś wskażą. W moim przypadku nikt ani razu nie weryfikował, że ja to ja. A z oświadczeniami to tylko są tłumaczenia i tłumaczenia. Kredyt mam na siebie i na żone i mam pełnomocnictwo na żonę do załtwiania wszelkich spraw, ale zawsze są z tym problemy i dużo gadania i sprawdzania, etc.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

oświadczenie musi być potwierdzone notarialnie bez tego to np. geodeta nie kiwnie nawet palcem .

Ach nowo budującym to tylko pozazdrościć u mnie wykończeniówka chyli się ku końcowi a ja razem z nią tu gniazdko tam tapetka gdzie indziej listeweczka człowiek lata cały dzień po budowie czas ucieka a roboty nie widać .

maciej........potwierdzam.......wykończeniówka się wlecze i wlecze......postępów mało widać:(

Znajdź tu kogoś kto NIE budował :p:P :D:D

Kruszon.......ja NIE :):):)

Ja w sumie tez nie :) ja od tego drugiego T. hehe

bedziemy balkon rozbierac na wiosne. przecieka i nie ma na niego rady. trzeba go raz jeszcze od nowa zrobic, tym razem pod okiem pana Krzysztofa. Okazalo sie ze po doswiadczeniach z nasz budowa to pan T coraz wiecej rzeczy robi sam (sciany szczytowe, konstrukcje dachu itp) i projekt tez daje od swojej pani architekt (w cenie domu) zeby nie bylo takich wtop jak z Iwankiem. szkoda ze nie przejechal sie na kims innym niezbyt fajnie byc polem doswiadczalnym...zwlaszcza ze skutki widac niestety

Moje pozwolenia na budowę i adaptacje projektu załawiał mi miejscowy , poszłam biedna sierotka po mapkę geodezyjną do urzędu , popytałam i dostałam namiar. Obyło sie bez żadnych problemów, po miesiącu miałam papiery w sezonie urlopowym. W małych mieścinach uważam to za dobry patent taki gość zna wszystkich i jemu jest o wiele łatwiej niż obcemu.

A ja buduje sam i pełen szacunek dla panów T, M, G i innych górali. Pomimo sprzętu, wiedzy brakuje doświadczenia, pogody i czasu do skończenia. Urlop się skończył a nie ma kiedy pokryć dachu i zabić szczytów. Jedyne wyjście to chyba chorobowe - lumbago mnie łapie.

Pamiętam, pamiętam Panie Leśniczy.

Ja też buduję na razie moją "małą chatkę" Sam jak sierota i to bez prądu. Muszę wkleić za jakiś czas foty, nie mogę się za to zabrać. Kryłem teraz dach trzciną, bo tanio i wyobraźcie sobie, że zabrakło mi tej trzciny aż na połowę dachu. Muszę czekać na zimę, żeby znowu kosić. Przez ten czas drugą połowę dachu przykryję folią, bo nie chcę, żeby przez zimę znowu belki były na pastwę natury.

Pozdrawiam

Edytowane przez JerzyBw

a propos leśniczy mam pytanko otóż planuję postawienie jeszcze jednej małej chatynki chcę ją utykać mchem i jak to jest ze zbieraniem mchu w lesie da się to jakoś załatwić z nadleśnictwem czy też jeśli pójdę do nich z takim zapytaniem to mnie wyśmieją .

Maciej sam jestem ciekaw. Myślę, że można, to tak jak grzyby - przynajmniej tak mi się wydaje. Maciej wiesz jaki gatunek mchu masz zbierać? Ten mech potem jakoś specjalnie trzeba przygotować?

dopiero od niedawna badam tą sprawę i jaki to gatunek mchu to nie wiem ale wiem który porównywałem ten z chaty z leśnymi , nie bardzo można zbierać tak jak grzyby bo to nie runo leśne a poszycie w sumie dlatego by pasowało spytać się leśnika jak to jest.

Technik przygotowań pewnie jest dużo zależnie od regionu u nas mech suszono następnie mieszano z gliną a czasem dodawano plewy proporcje tak na moje oko to 5-10% gliny do mchu, rozkładało się to na płazie tak jak zaprawę i nakładało następny płaz spotkałem się z chatą gdzie mech był kładziony nawet na węgłach był sprasowany do grubości 2mm i idealnie uszczelniał .Tak jak pisałem wyżej dopiero rozgryzam temat w niedługim czasie będę znał więcej szczegółów gdy spotkam się ze znajomym z skansenu.

Edytowane przez maciej74

a propos leśniczy mam pytanko otóż planuję postawienie jeszcze jednej małej chatynki chcę ją utykać mchem i jak to jest ze zbieraniem mchu w lesie da się to jakoś załatwić z nadleśnictwem czy też jeśli pójdę do nich z takim zapytaniem to mnie wyśmieją .

Ustawa o lasach mówi jasno

Zabrania się:

rozkopywania gruntu

niszczenia drzew krzewów lub innych roślin

rozgarniania i zbierania ściólki

(grzybów i grzybni nie wolno niszczyć - zbierać wolno)

Pamiętać należy że około 270 gatunków mchów jest pod ochroną, a te nadające się do mszenia raczej napewno.I to jest decydujący powód zabraniania zbiorów. Mech używany do mszenia nie występuje wszędzie. A w nadleśnictwie raczej się sprawy nie załatwi z uwagi na ww ustawę.

Witajcie,

Lektura tego tematu pochłonęła mi już dobre kilka godzin. Planujemy z żoną powoli na przyszły rok budowę domu z bali. Najprawdopodobniej będzie to ten projekt: http://www.domdrewniany-projekt.pl/projekt-domu-114.html

Na obecnym etapie w biurze projektowym dowiedziałem się, że względu na zmiany w prawie budowlanym dotyczącym świadectwa energetycznego (?) będą przerabiać te projektu na mniejsze bale (oryginalnie są 25x25), które będą ocieplone wełną. Osobiście rozwiązanie takie nam odpowiada nie mniej czy w waszym odczuciu jest lepsze/gorsze, tańsze/droższe rozwiązanie.

Docelowo szukam również wiarygodnych wykonawców. Ze względu na moje wysokie zdolności manualne konieczni będą do większości prac fachowcy. Nie muszę dodawać, że wolałbym przy takiej inwestycji uniknąć możliwie wszelkich problemów. Dlatego też proszę was o radę opinię dotyczącą poniższych firm (na tym forum znalazłem sporo opinii jednak niekoniecznie aktualnych - temat ma już kilka lat):

- http://www.pinea.podhale.pl

- http://www.domzbieszczad.pl

- http://www.drewniane-domy.eu

- http://www.stollux.com

Jeśli macie jakąś wiedzę o tych firmach będę wdzięczny za info.

O co chciałbym was dodatkowo zapytać to:

- Biuro projektowe wyceniło realizację tego projektu na około 390k - datowane na początek tego roku. Jak oceniacie realność zbicia tej kwoty? Zdaję sobie sprawę, że temat budowy i cen będzie dotyczył przyszłego roku, jednak jeśli macie jakąś opinię w tej spawie będę wdzięczny. Wycena pod:

http://www.domdrewniany-projekt.pl/wyceny/114.doc

- Planuję zastosować podobną do większości opisanych przypadków na tym forum metod ogrzewania. To jest centralne gazowe ogrzewanie plus kominek, ewentualnie ogrzewanie podłogowe w kuchni/łazience. Jak oceniacie z praktyki model grzania kominkiem plus dogrzewania gazem?

- Na co zwrócić uwagę przy okazji wyboru danej firmy, metody budowy, materiałów (drewna). Zakładam, że chciałbym wybór firmy i projektu pchnąć jeszcze w tym roku ta by na okres luty/marzec mieć już pozwolenie na budowę i powoli myśleć o fundamentach.

Na koniec pytanie z innej beczki. Niestety na działce mam nadzór archeologiczny przy robotach ziemnych. Czy ktoś z was poleca jakiegoś taniego archeologa na terenie małopolski - okolice Wieliczki/Krakowa?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i sugestie. Pozdrawiam.

Zmiana grubości bala wcale nie oznacza tym samym mniejszej kwoty za wybudowanie domu. Tu już trzeba rozeznać się w konkretnych firmach. Zachowałbym jak najbardziej zbliżoną do oryginału grubość bali, a wtedy wełny dałbym 5 cm. Powinno wystarczyć, aczkolwiek trzeba byłoby to sprawdzić pod kątem świadectwa. Ja akurat mam 18 cm bal, świadectwo oczywiście nie pozwoliłoby na użytkowanie wg obecnych norm, ale akurat ja tym nie musiałem się przejmować, oddawałem dom wg starych zasad, gdzie współczynnik nie wpływał na nic, był jedynie czysto informacyjny.

Jeśli większość prac chcesz wykonywać rękami fachowców, to raczej wyjdzie drożej niż taniej. Im więcej pracy własnej, tym mniejsza kwota końcowa. Te wspomniane 390 tys. jak zwykle jest zawyżone. Największa kwota to stan surowy liczona wg cen wyspecjalizowanych firm. A nie tylko firmy stawiają domy. Są jeszcze cieśle.

Fundamenty można zrobić taniej. Instalacje tyle mogą kosztować,jak w wycenie. Wykończeniówka to zakres nieograniczony.....

Jeśli chodzi o fachowców, to po pierwsze warto prześledzić cały ten wątek, po drugie poczytać dzienniki budowy. Jest w dziale wątek "spis domów drewnianych", tam są linki do większości.... Co dziennik to wykonawca..... Z tych podanych przez Ciebie kojarzę Dom Z Bieszczad - nie wiem jak z jakością, ale ceny wg mnie .... duże.... Jest tu ktoś, kto z nimi budował... Stollux - budowali u Edzi i Kali67.

Ogrzewanie za pomocą kominka + gaz u mnie się świetnie sprawdza....

Na wszelkie inne pytanie odpowie Ci lektura wątku ....

8)

Pientka, Twój domek z zewnątrz dosyć podobny do mojego :)

Pytasz się czy dołożenie wełny to to lepsze czy gorsze rozwiązanie, ale chyba każde sensowne rozwiązanie jest dobre jeśli jest dobrze zrobione. Ja bym jedynie powiedział, że szkoda te piękne bale przykrywać wełną, ale to tylko kwestia gustu. Co do ceny to trudno o nich mówić mając tak mało danych. Każda wycena zawiera pewien ściśle określony zakres robót, które wpływają na jej całokształt. Ja zrobiłem tak, że przygotowałem dokładny opis i wysłałem do kilku firm z prośbą o wycenę i mimo, że zakres był ten sam różnice w wycenach dochodziły do 100%. Jak skończę swoją inwestycję napiszę co i jak z moim wykonawcą, na razie nie narzekam. Co do ogrzewania to nie widzę w projekcie wydzielonej kotłowni, w sumie przy gazowym nie jest potrzebna, ale warto się nad tym zastanowić. Pomyśl tez o podwójnym garażu, ściany garażu można wykonać z cieńszego bala i dać więcej wełny, wyjdzie taniej a miejsce na pewno się przyda.

P.S. Spojrzałem teraz na tą wycenę, kwota 390tyś nie jest może niska ale akurat w okolicach gdzie ja buduję, nie wydaje mi się jakoś bardzo przestrzelona.

Edytowane przez telewy
dodanie tekstu

Witajcie,

Lektura tego tematu pochłonęła mi już dobre kilka godzin. Planujemy z żoną powoli na przyszły rok budowę domu z bali. Najprawdopodobniej będzie to ten projekt: http://www.domdrewniany-projekt.pl/projekt-domu-114.html

Na obecnym etapie w biurze projektowym dowiedziałem się, że względu na zmiany w prawie budowlanym dotyczącym świadectwa energetycznego (?) będą przerabiać te projektu na mniejsze bale (oryginalnie są 25x25), które będą ocieplone wełną. Osobiście rozwiązanie takie nam odpowiada nie mniej czy w waszym odczuciu jest lepsze/gorsze, tańsze/droższe rozwiązanie.

Docelowo szukam również wiarygodnych wykonawców. Ze względu na moje wysokie zdolności manualne konieczni będą do większości prac fachowcy. Nie muszę dodawać, że wolałbym przy takiej inwestycji uniknąć możliwie wszelkich problemów. Dlatego też proszę was o radę opinię dotyczącą poniższych firm (na tym forum znalazłem sporo opinii jednak niekoniecznie aktualnych - temat ma już kilka lat):

- http://www.pinea.podhale.pl

- http://www.domzbieszczad.pl

- http://www.drewniane-domy.eu

- http://www.stollux.com

Jeśli macie jakąś wiedzę o tych firmach będę wdzięczny za info.

O co chciałbym was dodatkowo zapytać to:

- Biuro projektowe wyceniło realizację tego projektu na około 390k - datowane na początek tego roku. Jak oceniacie realność zbicia tej kwoty? Zdaję sobie sprawę, że temat budowy i cen będzie dotyczył przyszłego roku, jednak jeśli macie jakąś opinię w tej spawie będę wdzięczny. Wycena pod:

http://www.domdrewniany-projekt.pl/wyceny/114.doc

- Planuję zastosować podobną do większości opisanych przypadków na tym forum metod ogrzewania. To jest centralne gazowe ogrzewanie plus kominek, ewentualnie ogrzewanie podłogowe w kuchni/łazience. Jak oceniacie z praktyki model grzania kominkiem plus dogrzewania gazem?

- Na co zwrócić uwagę przy okazji wyboru danej firmy, metody budowy, materiałów (drewna). Zakładam, że chciałbym wybór firmy i projektu pchnąć jeszcze w tym roku ta by na okres luty/marzec mieć już pozwolenie na budowę i powoli myśleć o fundamentach.

Na koniec pytanie z innej beczki. Niestety na działce mam nadzór archeologiczny przy robotach ziemnych. Czy ktoś z was poleca jakiegoś taniego archeologa na terenie małopolski - okolice Wieliczki/Krakowa?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i sugestie. Pozdrawiam.

Witam:)

jeżeli chodzi o Stollux...........to się wypowiem:)

budowali u mnie!!

Fachowo, terminowo, umowa jasno i prosto sprecyzowana, płatności w 4 ratach po każdym zakończonym i odebranym przez nas!! etapie budowy.

Ekipa szybka, fachowa i niepijąca alkoholu!!!:)

ogólnie zadowolenia na 200 %

POLECAM:)

w razie pytań...pisz śmiało:)

Witam w tym miejscu ---> http://www.fotosik.pl/search.php?search=arkajerzybw&page=1 są zdjęcia, tego co robię, taka obrazkowa historyjka ;). Dla przypomnienia dla nowych. Buduję tą chatkę zupełnie sam, bez prądu i po godzinach

http://images48.fotosik.pl/311/445e1ac1f384c804m.jpg

Nie jest to co wy budujecie. To jest chatka :)

Powiedzcie mi, jak robi się, że na dole mojego postu byłby link do zdjęć?

Edytowane przez JerzyBw

Ja mam bale 24x24 (bez ocieplenia) i nie wydaje się to być mało. Jesli macie miec bale 25 plus ocieplenie, to wyjdzie bardzo drogo. Skoro nie robi wam różnicy czy dom będzie ocieplany, to o wiele taniej byłoby szkielet stawiac, albo cienki bal, plus solidne ocieplenie, i od srodka decha. Tylko decha dużo ocieplenia i decha do dom rewaniany ale już raczej nie z bali.

Ale co kto lubi. Przekalkulujcie te rózne opcje bo to cenowo będzie sporo się różnić. Myślę że szkieletor byłby najtańszy, choc do mnie przemawiał najbardziej dom bez ocieplenia z grubego bala. Zobaczymy niebawem w praktyce jak się sprawdza. W moim odczuciu prównujac tradycyjna technologię z pustaka, plus tylki, siatki wełny itd, to dom z litego grubego bala wcale nie wychodzi drożej, bo kazda ekipa od poszczególnych warstw tradycyjnej murowanej technologii liczy za metr roboty, no i sporo materiałów. Porównując koszty z udowa znajomych wyszło bardzo podobnie cenowo. Ale niech każdy liczy wg swoich danych

piszesz że kilka godzin czytałeś temat... no to chyba po kursie szybkiego czytania jesteś, ja czytałam sobie kilka tygodni z doskoku ( ale wnikliwie czasem robiąc notatki), a i tak często wiem że była o tym czy o tamtym mowa ale nie pamiętam dokładnie przebiegu danej dyskusji.

Miłego budowania, i oby żadnego dinozaura nie udało Wam sie wykopać ;-)