Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

@kal67 - Jeśli można spytać o szczegóły. To co do stolluxa - jaki zakres prac prali na siebie oraz jaka jeśli można wiedzieć była ich stawka za metr kw. Dla porównania z innymi firmami.

@telewy - póki co to już mi kilka godzin zajęło - ale może 10-20% przeczytałem. Co do archeologii to powiem szczerze, że mimo zupełnie innych przekonań wolałbym sobie nawet brak dinozaura "zapewnić" ... No ale może nie będzie trzeba.

Podziele się z wami doświadczeniami jak tylko zdobędę jakąś wiedzę po spotkaniach/odpowiedziach na maila od wykonawców.

Dzięki za pomoc ;)

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam w tym miejscu ---> http://www.fotosik.pl/search.php?search=arkajerzybw&page=1 są zdjęcia, tego co robię, taka obrazkowa historyjka ;). Dla przypomnienia dla nowych. Buduję tą chatkę zupełnie sam, bez prądu i po godzinach

http://images48.fotosik.pl/311/445e1ac1f384c804m.jpg

Nie jest to co wy budujecie. To jest chatka :)

Jerzy nie zły jesteś, PODZIWIAMY

Ja mam kominek z plaszczem wodnym+gaz. Na okres przejsciowy-bardzo dobre rozwiazanie. Zima jeszcze dobrze nie testowalam. Teraz jesienia przepalam sobie rano w kominku ok 6-7 bo chlodno i tak mi grzeje na 4 polanach do dnia nastepnego :) czasem dokladam jeszcze wieczorem jak sobie przy kominku siedze ale jak w dzien slonce swieci to ni musze bo mi przez szyby bardzo nagrzewa chatke. generalnie cieplutko a gazu do ogzrewania praktycznie nie uzywam (czasem sie piec wlaczy zeby kaloryfery na poddaszu podgrzac ale szybko sie wylacza) kominek mam z kafli ktore dodatkowo oddaja cieplo

u mnie parapetow jeszcze nie ma ale beda...tylko nie wiem jakie...chyba kamienne

moim skromnym zdaniem parapety powinny być jak najmniejsze i z dużym spadkiem ,jeśli drewniane to zamontowane tak by można je było łatwo wymienić a i oczywiście od spodu parapetu blacha.

Jerzy szacun,

powiedz co to za prowadnica i łańcuch do piły którymi robiłeś dechy ?

Edytowane przez maciej74

Przeglądam Wasze dzienniki i nie widzę w Waszych domach parapetów zewnętrznych, czy ich nie ma?

Mój majster chce mi zamontować bo pod oknami na pietrze podcieka.

Ja mam blaszane parapety zewnętrzne. W kolorze opasek i dachu. jak nie było przez jakis czas parapetów, podciekało na jednej scianie

Jerzy szacun,

powiedz co to za prowadnica i łańcuch do piły którymi robiłeś dechy ?

Maciek tutaj są zdjęcia ---> http://arkajerzybw.fotosik.pl/albumy/785384.html jak taki trak zrobić. Znalazłem je gdzieś w internecie, Zresztą, jak większość w moim temacie. Ja zrobiłem to mniejsze. Łańcuch do przecierania wzdłużnego różni się tym, że jest naoszczony pod kątem 10st nie jak normalnie ok35-45st. Prowadnica dobrze by była, gdyby była grubości 1,3.

Tutaj filmik, jak to działa

Dziękuję wszystkim za podziwianie. Tak jak, kiedyś wspomniałem. Strasznie mnie to wciągnęło i mam nadzieję, że moja pasja stanie się kiedyś nie tylko pasją ale i zawodem :) (może już od przyszłego roku, jak zdrowie dopisze)

drewniany parapet w stu procentach nie uchroni przed deszczem czy wodą i będzie chłoną wilgoć więc żeby nie narazić belki pod oknem warto dla świętego spokoju założyć pod nim blachę.

Teraz jasne. To jest rozwiazanie dla kogos, kto chce miec "widoczny" drewniany parapet. Zaciekawilo mnie to, bo ja akurat zrobilem odwrotnie, czyli blacha od gory - ale wtedy oczywiscie parapet nie wyglada jak calkowicie drewniany.

Poniżej dla osób zainteresowanych budowaniem domów z bali informacja dotycząca norm cieplnych obecnie obowiązujących.

nawet bale o dużym przekroju 25 czy 40 cm nie spełniają zapisu w prawie budowlanym odnośnie współczynnika przenikania ciepła

( pominmo , że w trakcie eksploatacji domy drewniane " są ciepłe " i mają mniejsze zapotrzebowanie energetyczne do ogrzania budynku )

dlatego w dokumentacjach technicznych projektów w technologii drewnianej wprowadzamy niejako "sztucznie" docieplenie wełną mineralną

optymalnym rozwiązaniem - gdzie osiągalne są przekroje płazów , a w warstwie docieplenia wełną mineralną możemy ukryć instalacje jest przekrój ściany :

płaz drewniany 18/25 cm wysokości + 10 (12) cm wełny mineralnej + deska

Ten temat już był. Powiem tak: bale okrągłe o przekroju średnim 35 cm w zupełności wystarczają, żeby spełnić normę energetyczną budynków, bo nie tylko wlicza się grubość ścian z bali, ale całej bryły budynku np. ściana szczytowa z ociepleniem wełny 20cm i dach, okna. W sumie wszystko do kupy razem wzięte. Nie ma co martwić się, że bal np 35 cm średnicy musi być ocieplony. bo nie musi. Można śmiało budować dom z bali 35cm nieocieplony. Jak kiedyś wspomniałem wcześniej nie wyobrażam sobie niewielki wybudowany dom (bo takie przeważnie budują) z bali gr 50cm, bo takie bale nie kupię, chyba, że w parku narodowym ;). Edytowane przez JerzyBw

a u nas pije się kawkę z panem od pomiarów płaci się cztery stówki a jak ktoś sobie życzy kamerki pięć i papierek się ma bez pomiarów to samo tyczy się kominiarzy, kontrolerów szamb itp.

myślę że niema co panikować następny przepis który ma napychać kabzę za frajer , z czasem mam nadzieję że stanie się martwym .