Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fasola30, projekt L-85 jest świetny..mam nadzieję,że szybko sprzedacie mieszkanie i robota ruszy pełną parą..a z kim chcecie budować?macie już firmę?

nawet jak teraz sprzedamy mieszkanie to i tak juz w tym roku nic nie załatwimy więc wolałabym aby kupiec znalazł się pod koniec zimy bo nie usmiecha mi sie mieszkać z teściami. a już to przerabialiśmy bo po sprzedaniu naszych małych mieszkań kupilismy to większe we wrześniu zeszłego roku i po 4 miesiącach od wykończenia naszego - jak mysleliśmy- wymarzonego mieszkania postanowiliśmy zbudować dom:rolleyes:

budować chcielismy z p. Tomaszem Tylka ale tak ktos tu źle o nim napisał. Mojej koleżane stawial dom już bedzie 6 lat i jest ok, a dwa lata temu przyjechał i poprawiał co nieco, zreszta tutaj jest kilka domów które stawiał i nikt nie ma zastrzeżeń. Znalazłam tez firmę z białegostoku - Felden przedstawili dobra oferte cenową no i zastanawiamy się nad Stoluxem.

szkoda że nie znalazłam nikogo kto by postawił już dom wg L-85 bo chętnie bym obejrzała:)

co do załatwiania spraw na odległośc wydaje mi się to realne bo wszystkie papiery i pozwolenia mojemu bratu załatwial architekt, brat przyjechał dopiero zobaczyć jak mu fundamenty zalali;)

Edytowane przez Fasola30

co do załatwiania spraw na odległośc wydaje mi się to realne bo wszystkie papiery i pozwolenia mojemu bratu załatwial architekt, brat przyjechał dopiero zobaczyć jak mu fundamenty zalali;)

Tak własnie chcemy zrobić:)Trochę przeraża mnie ta cała papierologia , wiem jak ciężko załatwić coklwiek w polskich urzędach..ale bądzmy dobrej myśli...

My zaczęlismy rozmowy z p. Romanem T, na razie drogą mailawą,w październiku pierwsze spotkanie , może coś sie zacznie dziać..

Na przyszły rok powolutku planujemy fundament zrobić(z piwnicą) .

Ok, to fajnie , na razie jestem taka zielona w temacie.

A jak to wyglada w praktyce? Rozumiem, że trzeba złozyć wniosek o warunki przyłaczenia .co jest potrzebne do takiedo wniosku?jakieś mapki?Bardzo prosze o info na ten temat , mądrych,doświadczonych ludzi:)

mapy zasadnicze .. dobrze zamówić kilka sztuk

do energetyki po warunki przyłącza

to samo wodociągi .. woda i kanalizacja

zarząd dróg zezwolnie na wjazd

warunki zabudowy lub wypis z planu zagospodarowania z architektury

to tak na dobry początek :)

a jakie terminy u Pan Romana T. ?

Witajcie

Czy możecie mi powiedzieć w ilu chłopa budowało Wam chałupę? Nie chodzi mi o sam montaż, ale wcześniej, jak strugają najpierw u siebie na podwórku. Jak wygląda też ilość chłopów podczas montażu u Was na Waszej ziemi, nie zaszkodziło by napisać ;). Czy mają zakwaterowanie zagwarantowane od Was, czy oni już sami gdzieś się ulokowali na swój koszt?

Będę wdzięczny za informacje.

na miejscu nie wiem ilu, na montażu ośmiu chłopa przez 2 tyg z przerwa wekendową. Obiad i nocleg od nas, reszta własny zakres. Tak się umówiliśmy. Ekipa super, szkoda że nie można tego powiedziec o wszystkich kolejnych ekipach.... Zwłaszcza pseudostolarze od podłogi na górze - gorąco odradzam!

Hej,:welcome:

mam pytanie zanim bardziej sie zorientuję w temacie domu z bali. Z mężem kupiliśmy projekt domu ze studia atrium taki jak tutaj http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-68-Paprotka,80.html ale teraz zastanawiamy się czy możnaby ten domek wykonać z drewna? Czy się orientujecie w tym temacie może?

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam wszystkich serdecznie:welcome:

Zarejstrowlaem sie tutaj gdyz mysle powaznie o budowie domu, domu z "bala" oczywiscie. A jest tu chyba kilka osob z niezlym zasobem informacji i doswiadczen mam nadzieje.

A wiec:

Jaki jest koszt na dzien dzisiejszy budowy domu z bala kwadratowego w taki sposob zeby "dodawac" jak najmniej srodkow "nienaturalnych"-chodzi o optymalne koszty(bez luksusow i nie najtaniej) a dom zeby byl jak najbardziej naturalny. Dom pod klucz okolo 140m2 z garazem bez piwnicy, parterowy-takie sa przynajmniej moje wyobrazenia na dzien dzisiejszy.

Czy najlepiej wynajac firme zeby zrobila wzystko od A do Z czy jednak jest duza roznica w cenie organizujac podwykonawcow samemu.

Czy ktos slyszal o firmach z Ukarainy ktore buduja takie domy-cos mi sie kiedys obilo o uszy ze sa tansi ....ale czy warci grosza? Jezeli tak to bardzo bym prosil o namiar i opinie.

To chyba narazie wszystko z grubsza:rolleyes:

Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam:bye:

Witam Was, mam pytanie do akselka, widzę że macie domek przykop, my też się na taki zdecydowalismy ale górale którzy mają nam stawiac nie polecają zadaszać całego tarasu, czy wasz jest dokladnie wg. projektu tzn. 24m2 tarasu a nad nim mieszkania i jaką macie powierzchnię podłogi w tych pokojach, czy podnosiliście ściankę kolankową a jesli tak to o ile czy wpłynęło to na wygląd domku. Zastanawiamy sie czy zostawić tak jak w projekcie, zrobić balkon nad tarasem jak u madd czy tak jak górale proponuja nie zadaszać tarasu chociaz ta opcja mi kompletnie nie odpowiada.

Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez acia13