Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:welcome:

jestem nowym forumowiczem; który na razie planuje budowę domu z bali (bal o grubości 9 cm+wełna+boazeria), mam już wybrany projekt: dom o pow. ok 110 m kw. + piwnica z garażem + duży taras. Oglądałem na żywo dom zrobiony z takiego bala i wdł. wybranego projektu i bardzo mi się podobał.

Rozmawiałem już z jedną firmą, ażeby wstępnie się zorientować jak to wszystko wygląda.

Mam kilka pytań i mam nadzieje, że mi pomożecie :rolleyes:

Czy ktoś słyszał o firmie Domex-drew? a może korzystał z ich usług?

Czy ktoś budował dom z bali z drewna z Skandynawii?? podobno jest lepsze:confused: przeczytałem kilkanaście postów i póki co to wszyscy budują z Polskiego drzewa

Na razie tyle pytań

Pozdr

D

:welcome:

Czy ktoś budował dom z bali z drewna z Skandynawii?? podobno jest lepsze:confused: przeczytałem kilkanaście postów i póki co to wszyscy budują z Polskiego drzewa

Na razie tyle pytań

Pozdr

D

Jasne, że jest lepsze. Jest tam zimniej niż u nas. Teren górzysty. Roczne przyrosty drewna małe. Tylko koszt transportu takiego drewna jest duży. Nie mówiąc już o cenie samego drewna. Ale jeżeli dla Ciebie to pikuś, to kupuj tam. ;)

Witam Was, mam pytanie do akselka, widzę że macie domek przykop, my też się na taki zdecydowalismy ale górale którzy mają nam stawiac nie polecają zadaszać całego tarasu, czy wasz jest dokladnie wg. projektu tzn. 24m2 tarasu a nad nim mieszkania i jaką macie powierzchnię podłogi w tych pokojach, czy podnosiliście ściankę kolankową a jesli tak to o ile czy wpłynęło to na wygląd domku. Zastanawiamy sie czy zostawić tak jak w projekcie, zrobić balkon nad tarasem jak u madd czy tak jak górale proponuja nie zadaszać tarasu chociaz ta opcja mi kompletnie nie odpowiada.

Pozdrawiam serdecznie

Witaj, a skąd jesteś? To jaka opcję wybierzesz to zalezy czego chcesz. Ja kupując priojekt zasugerowałam się zjęciejm na stronie projektanta myśląc że ten taras jest taki wielki i zadaszony, i mnie to pasowało. Byłam nawet w tym dobu który jest na zdjęciach na stronie, i to utwierdziło mnie w przekonaniu że chce taki wielki taras. nie wiedziałam, zę to nie jest ten projekt który kupuję, i mój ma mniejszy taras zadaszony a własciwie taras ma ta sama wielkosc ale te pokoje sa krótsze ( pokoje na górze) przez co taras nie jest cały pod przykryciem poddasza, ok połowa wystaje nieosłonięta.

http://polskadrewniana.pl/img/img_katalog/dodatkowe/D_3_ppT1BT.jpg

Na rysunku jest ta własciwa wersja projektu. nie wiem czy tłumacze klarownie

http://polskadrewniana.pl/img/img_katalog/dodatkowe/D_3_2k4tuR.jpg

ja kupiłam projekt taki jak na tym obrazku

http://polskadrewniana.pl/img/img_katalog/dodatkowe/D_3_I2zsgp.jpg

nieświadomie, bo chciałam wiecej zadaszenia. Ale ciesla dorobił nam daszek i mamy teraz inaczej ale cały pod dachem ( nie mam teraz żednej fotki z mojego domu, poprzednie zdjęcia zamieszczone w poście są ze strony polska drewniana)

pokoje i tak sa duże, a z tym przedłużonym tarasem sa naprawde duże ( widziała ten dom na żywo)

tak że straty tu nie odczuwam a jak mam daszek nad całym tarasem to juz nic wiecej do szczęście mi nie trzeba.

Pytasz o taras jak u Madd. każdy ma inne upodobania, ja wiem, ze z tarasu górnego bym nie kozystała, nie zmienia to faktu że i ta opcja jest fajna, i wiele na tym forum jest domów z tarasami i właściciele sobie je chwalą. jak pisałam, co kto lubi, to sobie funduje.

tak, scianę mam chyba podniesiona o jeden bal, a moze nie ścianę kolankową a wysokość dołu., Wybacz nie wiem ale napewno dom jest wysszy o "jedno okrażenie"

Mimo, zę wysokosc dołu jest standardowa i wystarczająca ( zabij teraz nie znam liczby) to w domu z całych bali z drewnianym sufitem jest wg mnie wrażenie, ze jest nizsze pomieszczenie niz w domu w technologi pustak.

Radze zwiedzenie jakiegos domku, bo to bardzo pomaga w różnych dylematach.

my np mamy wywalone ścianki do salonu i bardzo mi to odpowiada.

Pozdrawiam

Na razie tyle pytań

Pozdr

D

ja mam drewno ze słowacji. Kupuja tez z syberii. Skandynawia ze względu na klimat pewnie ma super drewno, ale za super cenę :-(

Edytowane przez akselek

Czy ktos slyszal o firmach z Ukarainy ktore buduja takie domy-cos mi sie kiedys obilo o uszy ze sa tansi ....ale czy warci grosza? Jezeli tak to bardzo bym prosil o namiar i opinie.

osobiście nie znam takich , ale czytałam w werandzie country o ludziach z bieszczad co maja gospodarstwo eko agrotur. ekofrontiers czy jakos tak i im stawiali ukraincy, i ponoc tanio i ok. Moze poszukaj do nich kontaktu skoro maja agroturystykę to chyba nie trudno będzie och znależć. ten własciciel to jakis naukowiec od bobrów

Dzięki za odpowiedź bo już się obawiałem, że coś nie tak z tym drzewem bo mało kto buduje z tego drzewa. Cena nie wiem czy jest wysoka czy nie, bo nigdy nie porównywałem. Duży wpływ na cenę drzewa z Skandynawii ma kurs Euro.

Honka buduje z fińskiego drewna. W Urzucie koło Warszawy jest dom pokazowy (można tez zobaczyc inne domy). pogadaj tam z przedstawicielem, pewnie sie dowiesz jaka jest cena drewna z północy. nie pamietam teraz ceny ale przedstawiciel mówił jakiew sa to ceny i kwoty

Jasne, że jest lepsze. Jest tam zimniej niż u nas. Teren górzysty. Roczne przyrosty drewna małe. Tylko koszt transportu takiego drewna jest duży. Nie mówiąc już o cenie samego drewna. Ale jeżeli dla Ciebie to pikuś, to kupuj tam. ;)

Nie kupuje drewna sam, kupnem i transportem zajmuje się firma, z którą wstępnie rozmawiałem o budowie;

Jakbym miał sam sprowadzać drzewo, to na pewno by się nie opłacało;

metr powierzchni użytkowej domu z bali o grubości 9 cm z drzewa skandynawskiego wychodzi ok 1600 zł netto; czy to drogo??

Honka buduje z fińskiego drewna. W Urzucie koło Warszawy jest dom pokazowy (można tez zobaczyc inne domy). pogadaj tam z przedstawicielem, pewnie sie dowiesz jaka jest cena drewna z północy. nie pamietam teraz ceny ale przedstawiciel mówił jakiew sa to ceny i kwoty

Dzięki za info, odwiedzę ich jak będę jechał w tamtym kierunku;

Witaj, a skąd jesteś? To jaka opcję wybierzesz to zalezy czego chcesz. Ja kupując priojekt zasugerowałam się zjęciejm na stronie projektanta myśląc że ten taras jest taki wielki i zadaszony, i mnie to pasowało. Byłam nawet w tym dobu który jest na zdjęciach na stronie, i to utwierdziło mnie w przekonaniu że chce taki wielki taras. nie wiedziałam, zę to nie jest ten projekt który kupuję, i mój ma mniejszy taras zadaszony a własciwie taras ma ta sama wielkosc ale te pokoje sa krótsze ( pokoje na górze) przez co taras nie jest cały pod przykryciem poddasza, ok połowa wystaje nieosłonięta.

http://polskadrewniana.pl/img/img_katalog/dodatkowe/D_3_ppT1BT.jpg

Na rysunku jest ta własciwa wersja projektu. nie wiem czy tłumacze klarownie

http://polskadrewniana.pl/img/img_katalog/dodatkowe/D_3_2k4tuR.jpg

ja kupiłam projekt taki jak na tym obrazku

http://polskadrewniana.pl/img/img_katalog/dodatkowe/D_3_I2zsgp.jpg

nieświadomie, bo chciałam wiecej zadaszenia. Ale ciesla dorobił nam daszek i mamy teraz inaczej ale cały pod dachem ( nie mam teraz żednej fotki z mojego domu, poprzednie zdjęcia zamieszczone w poście są ze strony polska drewniana)

pokoje i tak sa duże, a z tym przedłużonym tarasem sa naprawde duże ( widziała ten dom na żywo)

tak że straty tu nie odczuwam a jak mam daszek nad całym tarasem to juz nic wiecej do szczęście mi nie trzeba.

Pytasz o taras jak u Madd. każdy ma inne upodobania, ja wiem, ze z tarasu górnego bym nie kozystała, nie zmienia to faktu że i ta opcja jest fajna, i wiele na tym forum jest domów z tarasami i właściciele sobie je chwalą. jak pisałam, co kto lubi, to sobie funduje.

tak, scianę mam chyba podniesiona o jeden bal, a moze nie ścianę kolankową a wysokość dołu., Wybacz nie wiem ale napewno dom jest wysszy o "jedno okrażenie"

Mimo, zę wysokosc dołu jest standardowa i wystarczająca ( zabij teraz nie znam liczby) to w domu z całych bali z drewnianym sufitem jest wg mnie wrażenie, ze jest nizsze pomieszczenie niz w domu w technologi pustak.

Radze zwiedzenie jakiegos domku, bo to bardzo pomaga w różnych dylematach.

my np mamy wywalone ścianki do salonu i bardzo mi to odpowiada.

Pozdrawiam

Dzięki akselku za odzew, ja tez najarałam się na ten traras bo na emeryturze zamierzam na nim siedziec w bujanym fotelu z kotem na kolanach i oddawac sie mojej ulubionej czynnosci czyli czytaniu książek, niestety to za jakieś 30 lat;)

Ja jestem z mazowieckiego i widzialam przykop w realu bo ci moi gorale własnie taki wykańczaja, bylam w nim nawet w tę sobote tyle ze tamten nie ma wcale zadszonego tarasu, oni twierdza ze tak jak jest wg. projektu to brzydko wygląda. Ja sie zastanawiam nad przesunieciem wejscia do kuchni i wydzieleniem malego wiatrolapu oraz nad podzieleniem kuchni na pół z szerokim przejściem tak by uzyskać oddzielna jadalnię z np. suwanymi drzwiami i jak goscie to zamykamy balagan ale boję sie ze ciemnych norek narobię. Akselku daleko mieszkasz ,moze mnie zaprosisz na kawe bo osiwieję.

Drodzy forumowicze jako, że robię drugą turę poszukiwań firm budowlanych pytanie do was o poniższe. Czy macie jakieś informacje, opinie?

http://www.golbalux.pl/kontakt.htm

http://www.bracha.com.pl/kontakt.html

http://proeko.net.pl/kontakt-domy.html

Edytowane przez Pientka
Update

acia13, mieszkam w lubelskim, i to z mazowieckiego końca więc pewnie nie mamy daleko do siebie.

z ta emerytura to się nie przyzwyczajaj, za 30 lat ma juz nie byc emerytur, będziemy pracowac do smierci :-(

Górale mówią że taras powinien być zypełnie bez dachu? że tak ładniej? I to w projekcie przykop?

masz jakies fotki z tej wizji lokalnej? nie widziałam takiej "gołej" wersji...

moim zdaniem jak cały taras pod dachem to lepiej, ale każdy jak wiadomo ma swoje wałsne upodobania, i skoro buduje, to niech robi to tak jak chce.

Wiatrołap mam wydzielony, wiatrołap w domu całorocznym uważam jest niezbędny, żeby zimne powietrze zatrzymać

w domu mamy ciemno, zapewne dużo ciemniej niz w domu z tynkami białymi i białym sufitem, nie ma albedo, a sciana chłonie światło a nie odbija.

im bliżej konca tym mniej mam ochote na wycieczki ale doskonale pamietam jak sama chciałam zobaczyc jakies drewniaki w środku i sporo mi to dało wiec mysle ze da sie cos zrobic i nie będę pies ogrodnika

podaj maila na pw, postaram sie poszukac jakis fotez tej naszej werandy

Edytowane przez akselek

akselku to chyba calkiem blisko, w zeszlym roku bylam z moimi dzieciami, "na wojnie" pod Lublinem.

Nie bądz nie bądz psem ogrodnika i daj choć z zewnatrz popatrzeć.

Gorale twierdza ze ten taras taki wielki kloc wisi i ze komuś tak zrobili to byl strasznie niezadowolony.

Niestety fotek nie mam bo byli akurat właściciele i jakos tak niezręcznie mi bylo prosic. Dla mnie wygląda średnio z takim golym tarasem, ma tylko pod oknami z poddasza taki malutki daszek wychodzący ze ściany który zaslania moze z 40-50cm.

Mnie sie podoba tak jak w projekcie ale zdięcie real to zupełnie co innego.

Edytowane przez acia13

im bliżej konca tym mniej mam ochote na wycieczki ale doskonale pamietam jak sama chciałam zobaczyc jakies drewniaki w środku i sporo mi to dało

Ja to doskonale rozumiem.... Tym mniejszą ma się ochotę na wycieczki, im dłużej się już mieszka....

A już całkowicie jesteśmy przeczuleni po historii z jednym małżeństwem.... Przyjechali raz, drugi.... trzeci ..... Trwała jeszcze wykończeniówka.......

Sąsiedzi opowiadali, że przyjeżdżali nawet kiedy nikogo nie było wtedy jeszcze na budowie..... Wyraźnie powiedziałem w pewnym momencie, że mogą przyjeżdżać, póki jest budowa, bo jak zamieszkamy.......

Przyjeżdżali ze znajomymi, rodziną pokazać dom.....

.... Przyjeżdżali nawet potem..... Bez zapowiedzi..... Kiedy chcieli...... Zawsze mieli tysiąc pytań..... Ich szczęściem zawsze wtedy byłem w pracy......

W końcu "moi" górale zaczęli stawiać im dom..... Po kilku miesiącach przerwy ...... Znowu się pojawili......

Zapytałem grzecznie, czy przestaną nas nachodzić........

W związku z tym doskonale rozumiem tych, którzy niekoniecznie chcą odwiedzin....

W związku z tym prośba o zrozumienie......

W związku z tym doskonale rozumiem tych, którzy niekoniecznie chcą odwiedzin....

W związku z tym prośba o zrozumienie......

Ja rozumiem jak najbardziej, w promieniu 5 km. mam chyba z sześć domków z bala i do nikogo z wlaścicieli nie ośmieliłam sie nigdy zapukać.

Wiem ze Was weteranów złości ciągłe odpowiadanie na mniej lub bardziej glupie pytania i prośby o pokazanie domku.

Innym wpraszać sie nie będę a mysle ze akselek jest asertywny czlowiek i bez skrupułów mnie pogoni ;-)

Edytowane przez acia13

Problem w tym że większość zwiedzaczy tak naprawdę zwiedza z ciekawości, taki zwiedzacz po pierwsze nie ma bledego pojęcia o domach drewnianych a po drugie nie przymierza się wcale do budowy tylko jest ciekaw. I jak masz kilka tygodniowo takich wycieczek (najwięcej było przy stawianiu i tuż po postawieniu ) to masz juz mniejsza ochotę na następne. Ja tez byłam zielona ( nie to że teraz jestem oświecona) i zadawałam pozornie głupie pytania, więc wiem ze na początku się wiele nie wie, ale miałam mocne postanowienie postawienia takiego domu.To tez wiele zależy od ludzi, bo niektórzy traktują fakt że chca odiwedzic budowę za oczywisty, bo tak chcą, i ty jak pies przewodnik nic nie masz do gadania, czy masz czas, czy nie, czy omawiasz właśnie jakieś szczegóły z kolejnym wykonawcą, to ci się wcina, i nie pozwala dokonczyc jakies ustaleń bo chce zwiedzać.

Mnie zwiedzenie takich domów duzo dało, a już szczególnie zobaczenie tego projektu który sama wygrałam (widziałam trzy w środku z czego jested w wiosce budowlanej, dom modelowy). I bardzo jestem wdzięczna że właściciele przykopu nas nie pogonili, choc podeszliśmy do płota i zaczęliśmy rozmawiać i że Seba zechciał nas trochę oświecić ( mieliśmy tego samego wykonawcę).

Konkluzja jest taka, jeśli ktoś naprawdę chce budowac dom z bala i potrzebne mu takie zwiedzanie, to myślę, zę taka wizyta będzie jak najbardziej możliwa. A wolnym słuchaczom wpadającym z nienacka, którzy chcą tylko zobaczyc z ciekawości mówimy gromkie nie. W Lublinie jest bardzo fajny skansen, i tam chyba zacznę odsyłać wycieczki.

Edytowane przez akselek

A już całkowitym przegięciem pały są wizyty w niedzielny wieczór.... Kolacyjka serwowana dzieciakowi, woda już się grzeje na jej kąpiel ...... i dzwonek do drzwi..... jakiś człowieczek wpycha głowę do środka..... prawie wpada siłą grawitacji do domu ...... kolejne tysiąc pytań...... po pierwszym pytaniu wiesz, że to pospolity zwiedzacz..... z reguły jest ich kilku..... na "szpicę" najczęściej wysyłają najstarszego, albo kobietę.....naturalnym dla nich jest, że masz ich do domu wpuścić i oprowadzić po nim...... oczywistym jest, że musisz powiedzieć ile "to" kosztowało".......

Czymś nienaturalnym jest, że masz swój dom, w którym chciałbyś spokojnie pomieszkać.....

.... Raz nawet przyjechała policja.... dwóch ich było...... Kruszonową wystraszyli.......

Tok myślenia mieszkających już w swoich domach jest trochę niezrozumiały dla tych, którzy dopiero są na etapie "przygotowawczym"..... Potem wszystko się zmienia..... Sprawdziłem na sobie.....