Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak mnie zszokowaliscie ze aż mi szczęka opadła, ciekawe czy do moich sąsiadow też tak biegają. Nie bardzo rozumiem poco ci ludzie tak ogladają i co, byłam w górach parę razy, w balowych chałupach spalam to wiem jak wyglądają a jeśli interesuje mnie oglądanie to właśnie "swojego projektu" bo brak mi wyobrażni przestrzennej.

Akselku a gdzie ten domek modelowy stoi, w Urzucie moze, chetnie bym sie wybrała.

'

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a ja bardzo chciałbym zobaczyć Zawoję drewnianą :) :(

zastanawia/martwi mnie wilekość pokoi na poddaszu ...

jak toś wie / ma ;) w "pobliżu" Katowic to proszę kontakt na priv :bye:

A jak się bardzo zaweźmiesz i bliżej nie znajdziesz to przyjeżdżaj ! ;)

Ja jeszcze "pokazuje" . Jak zamieszkam to pewnie też nie dam sobie prywatności rujnować ale teraz pokazuję ...bo mnie nie miał kto pokazać ... i bardzo mi tego brakowało ... Mam taka ułomność - brak wyobraźni przestrzennej :rolleyes: ...i bałam się, że te pomiesczenia będą małe ...ale dla mnie są w sam raz.

Na poddaszu są dwa grmotne pokoje z czego jeden ma wydzieloną dużą garderobę pod skosem. Drugi ma ponad 20 m "po podłodze" ale nie ukrywam, że podniesienie ścianki kolankowej zrobiło swoje ...

A jak się bardzo zaweźmiesz i bliżej nie znajdziesz to przyjeżdżaj ! ;)

Ja jeszcze "pokazuje" . Jak zamieszkam to pewnie też nie dam sobie prywatności rujnować ale teraz pokazuję ...bo mnie nie miał kto pokazać ... i bardzo mi tego brakowało ... Mam taka ułomność - brak wyobraźni przestrzennej :rolleyes: ...i bałam się, że te pomiesczenia będą małe ...ale dla mnie są w sam raz.

Na poddaszu są dwa grmotne pokoje z czego jeden ma wydzieloną dużą garderobę pod skosem. Drugi ma ponad 20 m "po podłodze" ale nie ukrywam, że podniesienie ścianki kolankowej zrobiło swoje ...

też myślimy nad zrobieniem 2óch pokoi na poddaszu ..

dalej czekamy na opracowanie geologiczne czy uda się piwnicę zrobić .. wtedy Zawoja nam wystarczy :)

AgaJeżyk dobrze pamiętam dom "koło" Łodzi budujecie ?

petervdo - koło Konina (Wielkopolska) ...masz jakieś 3 stówki do przejechania ...ale skoro Łosica dotarła z podobnej odległości to ty też dasz radę ;)

:)

jak wracaliśmy z Jarosławca to szukaliśmy autostrady gdzieś koło Konina :)

dziękujemy za zaproszenie .. radę damy ;) jak coś będę pisał na priv

Edytowane przez petervdo

:)

jak wracaliśmy z Jarosławca to szukaliśmy autostrady gdzieś koło Konina :)

dziękujemy za zaproszenie .. radę damy ;) jak coś będę pisał na priv

Nie ma sprawy ...jak pomogę ... to się cieszę ;)

A zabłądzić na rozjazdach koło nas faktycznie można ... głupio rozrysowane i źle opisane

Akselku a gdzie ten domek modelowy stoi, w Urzucie moze, chetnie bym sie wybrała.

'

http://www.wioska.com/

W Urzucie jest np. missoni , ale nie wiem czy wreszcie dokonczony, sa tez jakies inne dwa drewniaki, fajne z wyglądu domy szkieletowe ( z ładnymi drewnianymi ozrobnikami), no i Honka. Mi najbardzoej honka interesowała ( choć ceny maja powalające), bo nie dosc ze z grubego bala ( missoni był w trakcie budowy, ale cos długo im to szło), to jeszcze mają pompę ciepła. A że to domy pokazowe, to zwiedzać mozna, pytać mozna. Ja lubię styl tzw "wieś tańczy i śpiewa" a tam wystrój jest nowoczesny, ale bardzo fajnie to gra mimo, ze nie moje klimaty. Poza tym wiecie jak to jest , zobaczyć, pomacać, powąchać, ogrzeać sie przy kominku, to co innego niz oglądanie zdjęć w necie. Byłam tam dwa razy i nie uwazam ze nie mialo to sensu.

Witam wszystkich. Jestem zaiteresowany budową domu z bali około 30cm. Czy ma koś sugestie na ten temat,podpowiedzi. I czy decydowac sie na bal okrągły czy może kwadratowy/prostokątny, nie wiem co do pękniec słyszałem że okrągły jest bardziej podatny na pęknięcia Prosze o pomoc

Witam Wszystkich,

Tak jak większość z Was buduje dom z bala. Właściwie, to dom już stoi w stanie surowym otwartym i czeka sobie na wykończenie. I właśnie tu pojawia się problem ze znalezieniem zaufanej ekipy. O ile jeśli chodzi o samo postawienie domu to w necie i na forach jest mnóstwo namiarów na przeróżnych wykonawców, to co do wykończenia drewnianego domu już jest trudniej. Po pierwsze szukam ludzi, którzy mają jakieś doświadczenie z domami z bala a po drugie to oczywiście pieniądze. Właśnie dostała pierwszą wyceną ekipy remontowej. Koszt robocizny to 130tys zł (wydaje się dużo???!!!), zakres od: ocieplenia ścian, poddasza, przez strop do podług, łazienek itd (bez instalacji elektrycznej, hydrauliczne, kan itd). Dom ma 140m2 powierzchni użytkowej, parter: salon, kuchnia, łazienka, hol i gabinet, poddasze użytkowe: 3 sypialnie i 2 łazienki. Standard wykończenia określiłabym jako przeciętny. Macie może jakieś doświadczenia, moglibyście porównać ceną z waszymi doświadczeniami.

Będę bardzo wdzięczna za komentarz. Tylko nie każcie mi czytać całego forum (na to potrzeba czas), bo czytam już od kilku dni i jeszcze nie znalazłam.

pozdrowionka

niech żyje bal....

To chyba nie jest tak strasznie dużo jeśli z ich materiałem bo nam za postawienie do stanu zamknietego powiedzieli 180tyś a z wykończeniem tego co w drewnie czyli bez elektryki, co, wody i łazienek 1800zł za m2 podlogi co przy naszym projekcie daje jekies 300tyś czyli jakieś 120tyś zostaje z tych 300 na wykończeniówkę. Gdy porównywaliśmy ceny poniżej 2 tyś za m2 nikogo nie znależlismy Edytowane przez acia13