Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pozwolę się podzielić nieco moimi doświadczeniami z wczorajszych spotkań z firmami budującymi z bali. Spotkałem się z trzema: ProEko, Bracha oraz Loghome. Trzeba powiedzieć otwarcie, że każda mówi co innego. Przykład: Jeśli budować to z świerka lub tylko jodła. I tutaj jestem ciekaw waszej opinii, bo zdania sobie niestety nie wyrobiłem. Na pewno doszedłem do wniosku, że z przyczyn praktycznych i ekonomicznych na pewno będę budował dom bez mszenia, czyli bale na pióro, wpust. Przekonany zostałem również przez właściciela Loghome, że docieplanie 20cm bala nie jest racjonalną inwestycją i zamierzam lepiej docieplić dach zamiast bali na ścianach nośnych.

Pytanie jakie się urodziły, to czy rozprowadzenie ciepła od kominka jest bezpieczne, jak jest zabezpieczana rura rozprowadzająca ciepło? Czy warto inwestować w piorunochron?

Zasadniczo polecam wszystkim spotkać się z konkretną firmą osobiście, bez tego 80% jest poza nami. Na koniec dodam, że w moich objazdach tradycyjni górale wyszli najdrożej.

To prawda, ze odwiedzenie firmy / cieślizmienia punkt widzenia. inaczej sie korespnduje a inaczej rozmwia. Człwowiek każdy nadaje na innej częstotliwości, i tzreba sprawdzic czu uda nam sie raem coś stworzyć . Poza tym zawsze człowiek sie coś dowie więcej, choc czasem informacje są naprawdę przeciwstawne. U nas formy wychodziły dporo drożej od cieśli.

Każdy wybór ma jakies plusy i minusy, i trzeba go podjąć autonomicznie. Jak firma stawia ze swierka, to będzie zachwalać śwerka, jak z sosny, to zdyskredytuje świerka. Dla mnie główna zaletą świerka i jodły jest to ze w chałupie jest jaśniej. Ja mam z modrzewia ( ciemniejsze drewno, bardziej rude). Nie każdy chciał się bawić w modrzewia grubego, bo modrzew jest o wiele cięższy i twardszy wiec wiecej się chłopy odźwigały i napracowały. Ale decyzja padła na modrzewia i na szczeście nasz cieśla stawił czoła zadaniu :-) choć wcześniej dogadany cieśla z modrzewia powiedział, ze stawiać nie będzie ( postawił własniemodrzewiowy domek, i to z cieńszego bala i postanowił nie brać już takiego zlecenia.

co do piorunochronu to istotne jest z czego będzie dach i jak wyeksponowany jest budynek, czy stoi w jakimś dołku czy rónym terenie, czy malowniczo na wgórzu.

Do firm i ykonawców warto si pofatygować tak jak warto pozwiedzxać drewniany domek a juz szczególnie włąsny projekt jeśli jest taka możliwosc. Mnie dużo dała taka wycieczka, więc ( jak juz dyskutowaliśmy wcześniej) człowiek nie st pies ogrodnika i wycieczki wpuszcza o ile ich cel jest uzasadniony ( nie sami zwiedzacze tylko ktoś kto naprawdę planuje budowę i bije ie z myślami i dylematami). Dla tych co dopiero sie przymierzają polecam lekture forum i dzienników, każdy sie różni, i kady ma swoje racje co do wyborów. Ja się wypowiem po tej zimie jak sie mieszka i czy ogrzewanie sie sprawdziło. A ponoć ma być kolejna zima stuleca ;-)

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej,

Pientka - widzę, że z tymi samymi ludźmi rozmawiamy;-) My też spotkaliśmy się z p. Maciejem z loghome i zrobił bardzo dobre wrażenie. I też nam polecał bez ocieplenia - my się cały czas zastanawiamy, bo się boję, że jednak będzie zimno. Plus instalacje łatwiej ukryć w ociepleniu. Za to traci się tą prawdziwość bali. Więc sama nie wiem.

A znalazłeś może kogoś kto z loghome budował? Czy efekty też są tak dobre jak wrażenie? I z ciekawości - jaki domek oglądaliście? My Chmielniki - we wrześniu. Ciekawa jestem jak ten sam, to na jakim jest etapie teraz.

A gdzie się planujecie budować? I kiedy? I jaki projekt wybraliście? Wybacz, jeśli to wszystko już pisałeś, ale nie jestem na bieżąco z forum (mój 4 miesięczny maluch nie zawsze daje mi poczytać)

Pozwolę się podzielić nieco moimi doświadczeniami z wczorajszych spotkań z firmami budującymi z bali. Spotkałem się z trzema: ProEko, Bracha oraz Loghome. Trzeba powiedzieć otwarcie, że każda mówi co innego. Przykład: Jeśli budować to z świerka lub tylko jodła. I tutaj jestem ciekaw waszej opinii, bo zdania sobie niestety nie wyrobiłem. Na pewno doszedłem do wniosku, że z przyczyn praktycznych i ekonomicznych na pewno będę budował dom bez mszenia, czyli bale na pióro, wpust. Przekonany zostałem również przez właściciela Loghome, że docieplanie 20cm bala nie jest racjonalną inwestycją i zamierzam lepiej docieplić dach zamiast bali na ścianach nośnych.

Pytanie jakie się urodziły, to czy rozprowadzenie ciepła od kominka jest bezpieczne, jak jest zabezpieczana rura rozprowadzająca ciepło? Czy warto inwestować w piorunochron?

Zasadniczo polecam wszystkim spotkać się z konkretną firmą osobiście, bez tego 80% jest poza nami. Na koniec dodam, że w moich objazdach tradycyjni górale wyszli najdrożej.

Mam ze świerka i jest w porządku. Dylemat z jakiego drzewa tak naprawdę jest bardzo istotny przed budową, potem już mniej...

Świerk w stosunku np. do sosny będzie bardziej zachowywał jednobarwność. Jodła śmierdzi przez długi czas, w tym sensie, że ma dość specyficzny zapach, który bardzo długo się utrzymuje .... Mi on bardzo nie odpowiada....

Moim zdaniem ocieplenie ma swój sens i wcale się nie zgadzam z twierdzeniem, że nie jest racjonalnym pomysłem ocieplanie ścian. Choć sam mam ściany bez...

Rozprowadzenie ciepła mam u siebie. Wszędzie rury idą w wełnie - ze strychu w ściankach na poddaszu i potem stropie parteru. Powietrze w nich nie osiąga aż tak wysokich temperatur, żebym musiał się nad tym trząść.....

Tradycyjni górale u mnie wyszli najtaniej.... Z zakresem prac sporo większym od firm.....

8)

Kruszon,

możesz pls napisać jeszcze raz z kim budowałeś? I dać namiar na firmę? Albo odesłać tam gdzie znajdę..

@Madzianka Byliśmy w domu w okolicy Starego Sącza budynek na etapie instalacji bez użytkowego poddasza. Powiem szczerze, że LogHome prezentuje raczej nowoczesną i bardziej praktyczną szkołę co do budowanych domów. Powiem szczerze, że przemawia do mnie takie podejście, ale nie przekonałem się jeszcze do wszystkich rozwiązań. Nic, jeszcze sporo do myślenia pozostało. Co do rozwiązań loghome'a warto poczytać tą stronę http://www.loghome.pl/?id=7 .

Projekt jaki mamy zamiar kupić to ten: http://www.domdrewniany-projekt.pl/projekt-domu-114.html A termin, o którym myślimy to maj - grudzień 2011. Zobaczymy jak się to wszystko ułoży. Firmy na pewno jeszcze nie wybrałem.

Dla Macieja i innych zainteresowanych tu macie linka do zdjęć: http://picasaweb.google.pl/JanJarzyna/PieknyWiejskiDomek#

Propozycje macie dobre, wszystko zmierza do tego iż w tym domku będzie stajnia, a nowy się postawi obok według projektu przygotowanego na przebudowę:), może uda się ze skansenem, może? Gmina obiecuje na marzec 2011 gotowy plan zagospodarowania, w którym to nasza działka ma być przekwalifikowana na budowlaną, częściowo oczywiście ale powinno wystarczyć placu na dom:) może 2011 będzie dla nas lepszy:) czekamy w napięciu.

Trochę rozczarowałem się tym "barokiem wiejskim" Myślałem, że jak na barok, to dużo zdobień, a tu taka biedna chatka.

@Pientka

świetny projekt! Generalnie my też zaczynaliśmy od projektów dom-projekt, ale ostatecznie projekt nam robi indywidualnie architekt z Limanowej - tam w starostwie będzie składał pozwolenie na budowę - stwierdziliśmy, że tak będzie najefektywniej. Funkcjonalnie dość podobny do Twojego - też z poddaszem użytkowym - tam 3 sypialnie plus łazienka, na dole też salon, kuchnia, łazienka i 1 mały pokoik gościnny.

Które rozwiązania loghome Cię nie przekonują? My nie jesteśmy pewni czy chcemy mieć takie całkiem płaskie ściany, czy nie lepiej jak jednak są ścinane podobnie jak od zewnątrz.

Niewatpliwie sa tu osoby o wiele lepiej zorientowane co gdzie i za ile:yes: Otrzymałam miedzy innymi taką oto ofertę na dom wg projektu L-85 (pow. uzytkowej 116,5m2 a całkowitej 134,1m2) cana za stan opisany poniżej to 176tyś netto +transport+zakwaterownie pracowników.

Zakres prac:

konstrukcje ścian zewnętrznych z bali świerkowych o grubości 24 cm i wysokości 21cm, połączonych w narożnikach na węgły. Bale są strugane

( heblowane ), nieszlifowane

· konstrukcje szkieletową ścian szczytowych (powyżej ścianki kolankowej) obitą deską

elewacyjną 27 x 140 lub 27 x 210 mm - deska jest strugana, nieszlifowana.

Konstrukcja pod ściany szczytowe jest impregnowana, nie jest strugana

· konstrukcje ścian działowych na parterze z bali świerkowych o grubości 16 cm lub

20 cm lub 24 cm i wysokości 21 cm, połączonych z ścianami zewnętrznymi na węgły.

Bale są strugane , nieszlifowane. Część ścian wewnętrznych wg. projektu.

· konstrukcja szkieletowa ścianek działowych na poddaszu jest impregnowana, nie jest

strugana

· strop - belki stropowe są strugane, niemalowane + podłoga technologiczna na stropie

(deska sufitowa) gr. 20 mm jest strugana, jednostronnie szlifowana, niemalowana

· okna typu EURO wykonane z drewna świerkowego, uchylno - rozwieralne, dwuszybowe

(szyby U-1.1)

· drzwi wejściowe wykonane z drewna świerkowego

· dach - płatwie, krokwie są impregnowane, folia paro - przepuszczalna, deska

szalunkowa gr. 25 mm - niestrugana, papa wierzchniego krycia, deska podbiciowa na

okapach wystających poza obręb budynku jest strugana, nieszlifowana

· montaż na placu budowy

za metr powierzchni całkowitej wychodzi ok. 1313zł

to duzo czy tak normalnie?

wdzieczna będę za uwagi:)

Pozwolę sobie dodać małe sprostowanie co do kwestii ocieplania ścian domu z bali. Po analizie tej kwestii okazuje się, że wygląda to tak, że to czy należy ocieplać dom z bali wynika tylko z kwestii czy administracja Państwowa klepnie w pozwoleniu na budowę projekt z przenikliwością cieplną 4,9 (bez ocieplenia) czy będzie wymagać 2,9 (z ociepleniem). W moim rejonie problemu z tą kwestią nie ma wcale. Także trochę zamieszania zrobiłem, a okazuje się że temat jest dosyć mocno przerysowany przez to biuro.

Wczraj w ręce wpadł mi bezpłatny dodatek do Muratora o nazwie Dziennik budowy, zawierający nie mniej nie więcej jak kilka wybranych Dzienników z forum. Miłośnicy budowy z bala też znajdą tam coś dla siebie, bo jednnym z dzienników jest ten pisany piórem naszego kolegi z tego wątku kruszona11 :) Brawo!