Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ceny drewna tartacznego idą okropnie w górę. W przeciągu najbliższych 2 tygodni będzie istniała możliwość kupna drewna w nadleśnictwach po cenie razem z tartakami na portalu e-drewno. Tam nadleśnictwa wystawią pewne ilości drewna w formie licytacji, wystarczy się zalogować wadium wpłacić i można kupować na przyszłe półrocze. Ceny detaliczne na dzień dzisiejszy: Sosna 192 modrzew 255 jodła 222 swierk 187. Są to ceny detaliczne netto za najcieńszy surowiec leżący przy drodze leśnej gotowe do zabrania.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ceny drewna tartacznego idą okropnie w górę. W przeciągu najbliższych 2 tygodni będzie istniała możliwość kupna drewna w nadleśnictwach po cenie razem z tartakami na portalu e-drewno. Tam nadleśnictwa wystawią pewne ilości drewna w formie licytacji, wystarczy się zalogować wadium wpłacić i można kupować na przyszłe półrocze. Ceny detaliczne na dzień dzisiejszy: Sosna 192 modrzew 255 jodła 222 swierk 187. Są to ceny detaliczne netto za najcieńszy surowiec leżący przy drodze leśnej gotowe do zabrania.

a jakieś grubsze ?

z jakich rejonów jesteś ?

masz dobre rozpoznanie ;)

Witam balowiczów, a szczególnie tych doświadczonych,

Pytanie mam do Was takie: stawiamy dom drewniany w lesie, gdzie, jak wiadomo, jest wilgoć i mnóstwo mchu (kwitnacego, czyli pylącego na wiosnę). Jakie pokrycie dachowe nadaje się do takich warunków, Waszym zdaniem?

Obok są domki pokryte blachodachówką. Domki są dość nowe (kilka lat), ale na blachodachówce widać już ślady rdzy wychodzącej z okolic łączeń i brzegów.

Będę odromnie wdzięczna za poradę.

Pozdrawiam,

Gosia

jak rozmawiałem z potencjalnym wykonawcą to mnie trochę modrzewiem "zaraził" :)

tylko mówił, że cena wyższa trochę i nie zawsze idzie kupić dobre drzewo .. a chcę z okrągłego dom stawiać

Już zapomniałem, jak to było z drewnem dokładnie. Muszę poszukać w papierach. Znalazłem w necie takie wiadomości, że są różne klasy grubości drzewa. Im grubsza klasa to wiadomo droższe. Są takie widełki od - do np od 15 do 25 cm średnicy drzewo kosztuje x, od 25 do 35 kosztuje już troszkę więcej i tak dalej. Musisz sprecyzować jaką grubość chcesz bale. Wtedy idź do leśniczego.

Dzięki, za informację. Jakbyś mógł zapytać swoich stolarzy to byłoby super.

Jak masz jeszcze trochę cierpliwości to podpytam Cię o sprawy techniczne: jaką grubość dajesz, przy jakiej grubości bala, dajesz folie wiatroizolacyjną. Rozmawiałam z dwiema firmami i jedni powiedzieli ze przy grubości bala 10cm wystarczy 10 cm ekofibru i nie dawać żadnej foli, a drudzy, że trzeba dać folię i co najmniej 15cm ekofibru.

Ja chcę dać 15, ale nie wiem co z folia, bo to trzeba dodatkowy ruszt stawiać, no i zmniejsza się powierzchnie.

Spoko, podpytam moich stolarzy przy najbliższej okazji. Co do cierpliwości, to przyjemność rozmawiania o takich rzeczach, jak się ma czas :). Specem wielkim od w tym temacie nie jestem ale z przyjemnością podzielę się swoimi przemyśleniami. Tak więc u siebie mam bal 7cm + 15cm termexu+bal 7cm, nie daję żadnych folli. Odnośnie tych folli to po różnych lekturach i przemyśleniach doszedłem do wniosku, że wolę żyć w domu bardziej naturalnym i zapłacić trochę więcej za ogrzewanie, niż w domu bardziej przypominającym zamkniętą butelkę. Za swoich lat młodości mnóstwo czasu spędzałem na wsi, gdzie wszystko było super nieszczelne. I jakoś się żyło i nikt nie miał problemu z wilgocią w domu, nie mówiąc o jakiś grzybach. Tak więc ja staram się nie iść za daleko z nowinkami technologicznymi.

Witam balowiczów, a szczególnie tych doświadczonych,

Pytanie mam do Was takie: stawiamy dom drewniany w lesie, gdzie, jak wiadomo, jest wilgoć i mnóstwo mchu (kwitnacego, czyli pylącego na wiosnę). Jakie pokrycie dachowe nadaje się do takich warunków, Waszym zdaniem?

Obok są domki pokryte blachodachówką. Domki są dość nowe (kilka lat), ale na blachodachówce widać już ślady rdzy wychodzącej z okolic łączeń i brzegów.

Będę odromnie wdzięczna za poradę.

Pozdrawiam,

Gosia

Gosia....u nas jest blachodachówka z posypką ceramiczną METRO

Witam Wszystkich ponownie,

Ktoś z szanownych balowiczów ocieplał dom ekofibrem? Macie jakieś opinie na ten temat, koszty, producenta itd?

Będę wdzięczna za komentarze.

my mamy ekofibrem ocieplone poddasze. Jakaś firma spod Kielc, ale trudno narazie sie wypowiedzieć co do tego czy sie sprawdza bo jeszcze nie mieszkamy. Dom jest grzany i jest ciepło na poddaszu, ale jeszcze nie ma zimy no i inaczej sie mieszka a inaczej bywa na budowie.

ktoś się orientuje jaka cena modrzewia ?

jaka różnica w stosunku do jodły / świerka ?

chyba zalezy skąd jest drzewo. Na nizinach modrzewia jest mało, w górach na południowych stokach jest z nim lepiej to i cena niższa. ale odwrotnie, z jodły nie bedzie stawiał cieśla z środkowiej polski chyba ze drewno kupi w górach - będzie stwiał z sosny bo tego najwiecej na nizinach. Nasz ciesla był z gór, wiec nie było sensu wieźć sosny w góry zeby ją zrobił i przywiozł znów przez pół polski. My mamy modrzewia ze słowacji. A ceny są naprawdę bardzo różne, zależy od regionu kraju i firmy

chyba niewiele Ci pomogłam ;-)

:cool:

chyba zalezy skąd jest drzewo. Na nizinach modrzewia jest mało, w górach na południowych stokach jest z nim lepiej to i cena niższa. ale odwrotnie, z jodły nie bedzie stawiał cieśla z środkowiej polski chyba ze drewno kupi w górach - będzie stwiał z sosny bo tego najwiecej na nizinach. Nasz ciesla był z gór, wiec nie było sensu wieźć sosny w góry zeby ją zrobił i przywiozł znów przez pół polski. My mamy modrzewia ze słowacji. A ceny są naprawdę bardzo różne, zależy od regionu kraju i firmy

chyba niewiele Ci pomogłam ;-)

troszkę pomogłaś :)

masz może gdzieś dostępne zdjęcia swojego domu z modrzewia

może być priv

witam wszytskich forumowiczów;P zamierzam satwiac dom z bali... i mam wielki dylemat na d wyborem dobrej solidnej i sprawdzonej firmy... myslalam o stolluxie. czy ktos mial doswiadczenie z rta firma i moe mi cos podopwiedziec? lub doradzic dobra firme?

witam wszytskich forumowiczów;P zamierzam satwiac dom z bali... i mam wielki dylemat na d wyborem dobrej solidnej i sprawdzonej firmy... myslalam o stolluxie. czy ktos mial doswiadczenie z rta firma i moe mi cos podopwiedziec? lub doradzic dobra firme?

ja budowałam ze Stolluxem.

....zapraszam do mojego dziennika:)

:cool:

troszkę pomogłaś :)

masz może gdzieś dostępne zdjęcia swojego domu z modrzewia

może być priv

Peterwdo. ok.podaj maila na pw. NIe wiem co pomoga ci zdjęcia.... bo to bardziej widac projekt niz drewno. Drewno modrzewia jest takie bardziej czerwone (rude) i ciemne niż jodła czy świerk. Przez to w domu tez jest troche ciemniej.

Peterwdo. ok.podaj maila na pw. NIe wiem co pomoga ci zdjęcia.... bo to bardziej widac projekt niz drewno. Drewno modrzewia jest takie bardziej czerwone (rude) i ciemne niż jodła czy świerk. Przez to w domu tez jest troche ciemniej.

Akselek chyba dawno temu coś wklejał na forum - może jeszcze są, nawet parę skopiowałem fotek na twardziela, bom myślał, że taki styl będę studiować :).