Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki, za informację. Jakbyś mógł zapytać swoich stolarzy to byłoby super.

...

Jak się okazało, to jednak do ocieplenia będę miał ekofiber a nie termex. Ekofiber kupowany bezpośrednio u producenta, podobno taniej się nie da, adres pewnie znasz http://ekofiber.com.pl/strona.php?psz=tresc&subaction=showfull&id=1195758182&ucat=9, ceny mi nie podali.

Taka mała ciekawostka, odnośnie samego zasypywania to w takim przypadku jak mój, gdzie mam 2 ściany z bala i pomiędzy je wsypują ekofiber, to może to zrobić każdy. Moi stolarze kiedyś kupowali termex wraz z usługą lae jak zobaczyli jak goście to robią to dali sobie spokój: raz była pompa i dmuchało, raz koleś sypał z worka :) Teraz zasypują to wszystko sami. Co innego na mokro, to chyba już bardziej skomplikowane.

Ciekawa jestem waszego zdania - czy budując z płazów ważne jest czy drzewo jest sezonowane? Czy płaz wycięty z drzewa ściętego niedługo przed budową jest dobrym materiałem?

Myślę, że to dobrze, jak drewno jest sezonowane, ale znając życie to wątpię, czy takie dwuletnie (bo tyle trzeba, żeby wyschło) mieli dostępne od ręki. W mokrych płazach jest tak, że po wyschnięciu powstają pionowe szczeliny na połączeniach - węgłach i tam robią mszenie. Źle to nie wygląda.

Niewatpliwie sa tu osoby o wiele lepiej zorientowane co gdzie i za ile:yes: Otrzymałam miedzy innymi taką oto ofertę na dom wg projektu L-85 (pow. uzytkowej 116,5m2 a całkowitej 134,1m2) cana za stan opisany poniżej to 176tyś netto +transport+zakwaterownie pracowników.

Zakres prac:

konstrukcje ścian zewnętrznych z bali świerkowych o grubości 24 cm i wysokości 21cm, połączonych w narożnikach na węgły. Bale są strugane

( heblowane ), nieszlifowane

· konstrukcje szkieletową ścian szczytowych (powyżej ścianki kolankowej) obitą deską

elewacyjną 27 x 140 lub 27 x 210 mm - deska jest strugana, nieszlifowana.

Konstrukcja pod ściany szczytowe jest impregnowana, nie jest strugana

· konstrukcje ścian działowych na parterze z bali świerkowych o grubości 16 cm lub

20 cm lub 24 cm i wysokości 21 cm, połączonych z ścianami zewnętrznymi na węgły.

Bale są strugane , nieszlifowane. Część ścian wewnętrznych wg. projektu.

· konstrukcja szkieletowa ścianek działowych na poddaszu jest impregnowana, nie jest

strugana

· strop - belki stropowe są strugane, niemalowane + podłoga technologiczna na stropie

(deska sufitowa) gr. 20 mm jest strugana, jednostronnie szlifowana, niemalowana

· okna typu EURO wykonane z drewna świerkowego, uchylno - rozwieralne, dwuszybowe

(szyby U-1.1)

· drzwi wejściowe wykonane z drewna świerkowego

· dach - płatwie, krokwie są impregnowane, folia paro - przepuszczalna, deska

szalunkowa gr. 25 mm - niestrugana, papa wierzchniego krycia, deska podbiciowa na

okapach wystających poza obręb budynku jest strugana, nieszlifowana

· montaż na placu budowy

za metr powierzchni całkowitej wychodzi ok. 1313zł

to duzo czy tak normalnie?

wdzieczna będę za uwagi:)

Czyli wyjdzie Ci ok. 200 tyś. brutto, chyba cena znośna, ale pewnie mogloby byc taniej, ja budujac dom z modrzewia, stolarka okienna i drzwiowa sosnowa zmiesciłem się z tymi elementami przy nieznacznie większej powierzchni w kwocie ok. 170 tyś. Modrzew kupowany na Słowacji, dłużyce wielkowymiarowa WA0 w cenie ok. 300 zł na m3, a przetarcie całości ok. 130 zł na m3, ceny z poczatku 2008 r.

witam, czy może ktoś mi pomóc?... chcę stawiać dom z bali wg projektu L-71 kiedy wykonaca pyta mnie jaki chcę mię współczynnik przenikania ciepła... a ja nie mam o tym zielonego pojęcia...tzn...na logike domyśliłam się co to jest mnmiej wiecej, ale nic o tym nie wiem. szukalam w google ale okazuje się że to się wylicza i wylicza a ja nie wiem jak i po co... czy ktos ma o tym pojecie? albo moze mi podpowiedziec jaki powienien byc w tym domu L-71?

Czyli wyjdzie Ci ok. 200 tyś. brutto, chyba cena znośna, ale pewnie mogloby byc taniej, ja budujac dom z modrzewia, stolarka okienna i drzwiowa sosnowa zmiesciłem się z tymi elementami przy nieznacznie większej powierzchni w kwocie ok. 170 tyś. Modrzew kupowany na Słowacji, dłużyce wielkowymiarowa WA0 w cenie ok. 300 zł na m3, a przetarcie całości ok. 130 zł na m3, ceny z poczatku 2008 r.

kolejny dom z modrzewia ??

może jakieś zdjęcia zaprezentuejsz ?

;)

coraz bardziej jestem do modrzewia przekonany ... jeszcze chwila jest do zastanowienia ...:eek:

@gothika22 Przejrzyj ostatnie kilka stron dosyć sporo było pisane na ten temat. Obecne normy cieplne mówią, że aby projekt był akceptowalny przez urzędy musi być poza balem docieplony wełną lub zbudowany z bali 40cm. Taka jest teoria. Praktyka mówi, że nikt nie dociepla domów z bali większych niż 20cm. Także jeśli planujesz budowanie z bali bez docieplenia najprawdopodobniej twój projekt nie będzie spełniał norm. Nie mniej to jest tylko biurokracja. Pogadaj o tym z wykonawcami jeśli cię przekonają do niedocieplania to nie docieplaj ;) Jeśli cię nie przekonają i chcesz być zgodna z normami cieplnymi (cokolwiek to znaczy) dociepl ściany.

petervo masz dwie pułki cenowe i jakościowe deski liściaste i iglaste na te pierwsze mnie nie stać więc mam iglaki, sosnę sobie odpuściłem bo za bardzo żółknie modrzew mam i jestem zadowolony z twardości podłogi choć faktura mi się niespecjalnie podoba. W bojkowskiej położyłem świerka i jest ok po polakierowaniu nie dostaje żółtego odcienia którego nie znoszę tyle że miększy od modrzewia .

maciej..........piękne wnętrza u Ciebie oglądam!!!!:)

....masz jakieś fotki łazienek?? ...szukam inspiracji:)

petervo masz dwie pułki cenowe i jakościowe deski liściaste i iglaste na te pierwsze mnie nie stać więc mam iglaki, sosnę sobie odpuściłem bo za bardzo żółknie modrzew mam i jestem zadowolony z twardości podłogi choć faktura mi się niespecjalnie podoba. W bojkowskiej położyłem świerka i jest ok po polakierowaniu nie dostaje żółtego odcienia którego nie znoszę tyle że miększy od modrzewia .

masz może zdjęcia podłogi z modrzewia ? .. chyba dom będzie z modrzewia

to może i parę desek by się przy okazji przetarło ;)

a z liściastych "w razie promocji" ;) co byłoby godne polecenia ?

a ta w ogóle to ile minimalnie potrzeba "uczciwego" leżakowaia desek na podłogę ?

kala67 zdiątek łazienek nie posiadam , niema co fotografować są bardzo małe i bez szału a że są tak małe to i ciężko fotki trzasnąć.

petervdo podłoga z modrzewia proszę bardzo jak dla mnie to za dużo się dzieje za pstrokata ale to rzecz gustu za to jeśli chodzi o wytrzymałość to szczerze polecam u nas niebyła malowana i po pięciu latach nieźle wygląda.

Z liściastych jesion, dąb ale czy będą pasować do iglastego domu ?

Co do suszenia to jak zawsze zależy od : grubości szerokości rodzaju itp. W sumie teraz masz suszarnie i wystarczy po wstępnym przewietrzeniu dech na świeżym powietrzu wrzucić do suszenia jeśli chcesz szerokie dechy to wstępne suszenie bym wydłużył bo inaczej w suszarni popękają .

Jesion to się suszy centymetr na rok na strychu gdzie jest jeszcze dobrze wietrzone czyli dechy czwórki cztery lata .

Mam w jednym pokoju dechy jodłowe zamarzyły mi się szerokie takie 20 cm, 25 cm a nawet 30 cm kupiłem już takie co leżakowały rok sam jeszcze suszyłem jeden sezon później leżały w pomieszczeniu przed położeniem ponad miesiąc i tak mi się porozsychały nawet do 1 cm a co najśmieszniejsze rozeschły się dopiero w zimie jak mocno paliłem w kominku .

dechy.jpg

Trwają właśnie aukcje systemowe dla tartaczników na drewno na I półrocze.Przebitki 100%. Nie zazdroszcze tym którzy zamierzają zaczynać budowe w przyszłym roku.

bupalus a gdzie ty to obserwujesz

też się zastanowiłem i sprawdzałem na e-drewno i jakiegoś szału nie widać ...

bupalus podeślij jakiś link czy coś ?

https://www.e-drewno.pl/stock/?product=stock&module=auctions&action=showLot&options=all&region=3&page=1&lid=281090300027195&instType=175080000000302

Aukcja nadleśnictwa gdzie ja kupowałem drewno. Aukcje trwają w całej Polsce.Cena dotyczy najcieńszego surowca, który do budowy domu sie nie nadaje.Doliczyć transport, przetarcie, transport - dzięki Bogu brakuje mi tylko trochę grubych desek.

https://www.e-drewno.pl/stock/?product=stock&module=auctions&action=showLot&region=3&lid=281090300026392&instType=175080000000302

A to aukcja tartacznej sosny wczoraj zakończona po sąsiedzku.Przebicie 87% do wyjściowej, czyli za 3 klas grubości 389.Doliczyć transport przetarcie transport i ile uzyskaliśmy drewna użytkowego to głowa boli.A ile drewna potrzeba okrągłego na dom to przerabiałem latem i zaskoczenie było spore