Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

my już nie mamy 2óch pokoików :)

co do gwarancji po 8u latach ... a gdzie jest napisane, że nie można zmienić (bierzemy to pod uwagę) .. może będziemy w strefie euro i wtedy zmieniasz na walutę,

w której zarabiasz (brak ryzyka kursowego)

trochę uciążliwe z rodzina na swoim .. ale myślę, że warto ;)

ps. dom powyżej 140 m2 i tak się nie łapie przeoczyłem to u Ciebie

Tak też już to doczytałem ze te 140 by mnie ograniczały a co do ryzyka kursowego to czy będą aż tak wielkie żeby zniwelować te 450 zloty różnicy to chyba rynek walutowy by musiał paść:), ale kto to wie??

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja i tak nic nie rozumiem z tej wyceny. Za duzo podzialu, to tyle a to tyle, wolalabym miec cene za metr stanu surowego na przyklad. Nie podpisywalabym umowy jezeli nie do konca wszystko jasne. A co do kredytu to bralabym ten tanszy i na pewno rodzina na swoim. Chociaz przez te 8 lat bym skorzystala. U mnie w banku mowili, ze warto jezeli stac nas na duze splaty w ciagu pierwszych 8 lat.

ja też nie rozumiem ale pewnie jak się kiedyś już w to wtajemnicze to będe wiedział poprosiłem ile mam mu zapłacić za całość prac a nie wszystkiego po kawałku i czekam no niestety stać nas bedzie tylko tyle ile nam wyliczą przy 3 dziewczynek trudno o oszczędnosic :)

Rozumiem, tylko obawiam się, że te ceny jakieś naciągane to tyle, to tyle a to tyle.....Oglądałam mnóstwo stron firm budujących z drewna i zawsze jest to konkretnie cena za metr i w tej cenie zrobimy tak i tak. Nie podpisuj jak będzie w umowie, że cena będzie zależała od tego za ile kupi drewno! To jego problem jak podpisze z Tobą, żeby kupić wcześniej i pilnować ceny.

prosze bardzo dzis z rana jeszcze raz sie góral odezwał i tak ładnie to rozpisał

1. Robocizna wykonania domu to 80000. Wobec powierzchni prawie 160 m2 cena za metr kwadratowy domu to 500 zł. Cena ta jest cena za wykonanie ścian zewnętrznych i ścian działowych w środku wykonanych (wyczyszczonych i zaciętych)u nas i następnie rozebranych i złożonych na gotowo u inwestora, a także wykonanie dachu na gotowo.

2. cena więźby dachowej i tragarzy to ok. 9000 zł wchodza na te cene tragarze świerkowe ok. 4 m3 oraz murłaty, krokwie i płatwie ok. 10 m3 cena za m3 to ok. 650 zł.

3. Cena za drewno na sciany czyli półpłazy oraz częśc kantówki to 60000 zł ilośc drewna na ściany zewnętrzne z wypustkami na zewnątrz ok. 40 cm to 51 m3 zas ścian wewnętrznych to 16 m3. przyjąłem realna cene za drzewo składowane w następnym roku na cene 900 zł za m3

4. mszenie jednostronne to ok. 800 mb ( robocizna plus materiał)

5. fundamenty i piwnice to cena 22000 zł jest to cena za sama robocizne

Chłopie czytam, czytam i oczom nie wierzę. Przecież tam sama robocizna wyjdzie ponad 100 000!!!! Przejrzyj ofertę firmy, która mi stawiała dom. Nawet jeżeli nie jest Ci po drodze to oni często są w terenie z jakimś domem i wystarczy zadzwonić czy w najbliższym czasie nie będą gdzieś niedaleko.Na priv mogę przesłać numer szefa. Przemyśl, wydaje mi się strasznie droga ta Twoja oferta

Witam balowiczów :)

i mam pytanie ponieważ otrzymałam wstępną ofertę na dom z bala gr.16 cm tak za stan surowy zamknięty bez fundamentów/komina / papa wierzchniego krycia o pow.do 100m2

jedna z firm podała koszt 135tyś a druga 148 tyś

NIE UMIEM WSTAWIAC ZDJEC:lol2::lol2::lol2:

Zapraszam do mnie, przeciez masz blisko. A jezeli nie mozesz sie doczekac to zajrzyj tu projekt19 to moj domek http://www.kanadyjskiedomy.pl/index.php/galeria/54-domy-z-drewna#domy_z_bali_projekt19

piekny agatko, piekny!!!

dlaczego nie masz dziennika budowy na FM???

A co konkretnie wliczone w ten stan zamknięty ??

Stan surowy zamknięty zawiera:

- - konstrukcja ścian zewnętrznych z bali świerkowych gr 20 cm, połączonych w narożnikach na węgły. Bale są strugane (heblowane) nieszlifowane

- konstrukcja ścian działowych na parterze z bali świerkowych gr.20 cm połączonych w narożnikach na węgły. Bale są strugane , nieszlifowane (część ścian działowych w konstrukcji szkieletowaj wg. projektu)

- konstrukcja szkieletowa ścian szczytowych (powyżej ścianki kolankowej) obita deską elewacyjną gr. 27 mm, konstrukcja pod ściany szczytowe nie jest strugana

- konstrukcja szkieletowa ścianek działowych na poddaszu niestrugana

- strop - belki stropowe są strugane, niemalowane + podłoga technologiczna na stropie (deska sufitowa) gr 22 mm, strugana, nieszlifowana, niemalowana

- okna typu EURO wykonane z drewna świerkowego, uchylno rozwieralne, dwuszybowe (szyby U-1.1)

- drzwi wejściowe wykonane z drewna dębowego

- dach- płatwie, krokwie, folia paroprzepuszczalna, deska szalunkowa gr. 25 mm, deska podbiciowa na okapach wystająca poza obręb budynku, papa wierzchniego krycia

- montaż na placu budowy