Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ten Stollux coraz coraz bardziej mnie irytuje, jakby była to jedyna firma, która potrafi budować. :(

Niech sobie Stollux wykupi miejsce na reklamę, bo takie ciągłe reklamowanie ich, zaczyna być lekko nieuczciwe w stosunku do innych i regulaminu.

Niech mi ktoś powie, że nie mam racji?

Kala nie obraź się, ale u Ciebie ową firmę powtarzasz jak jakąś mantrę.

Edytowane przez JerzyBw

Ten Stollux coraz coraz bardziej mnie irytuje, jakby była to jedyna firma, która potrafi budować. :(

Niech sobie Stollux wykupi miejsce na reklamę, bo takie ciągłe reklamowanie ich, zaczyna być lekko nieuczciwe w stosunku do innych i regulaminu.

Niech mi ktoś powie, że nie mam racji?

Kala nie obraź się, ale u Ciebie ową firmę powtarzasz jak jakąś mantrę.

Jerzy ja się nie obrażam bo nie mam za co :) ...oni poprostu budowali mój dom:)

...nie zajmuje sie tutaj reklamą Stolluxu.....ale jeżeli ktoś pyta o sprawdzonych wykonawców to poprostu szczerze ich POLECAM !!:)

jestem z ich pracy zadowolona i chyba mam prawo o tym mówić.

Nie wiem co Ciebie w tym irytuje??

wkońcu po to jest to forum.....aby mówić o sprawdzonych lub beznadziejnych firmach i wymieniać sie doświadczeniami.

Jerzy ja się nie obrażam bo nie mam za co :) ...oni poprostu budowali mój dom:)

...nie zajmuje sie tutaj reklamą Stolluxu.....ale jeżeli ktoś pyta o sprawdzonych wykonawców to poprostu szczerze ich POLECAM !!:)

jestem z ich pracy zadowolona i chyba mam prawo o tym mówić.

Nie wiem co Ciebie w tym irytuje??

wkońcu po to jest to forum.....aby mówić o sprawdzonych lub beznadziejnych firmach i wymieniać sie doświadczeniami.

Ja też tak uważam. Po to jest forum aby wypowiadać się na tematy sprawdzonych firm jak np moja KANADYJSKIE DOMY i tych byle jakich jak Podlewski od okien z Torunia:wave:

Ok, ok

Każdy, kto bardzo chce wybudować chałupę i być z tego zadowolony, będzie szukał wszelkich wiadomości, żeby nie wtopić ciężko zarobionych pieniędzy. Później, czy wcześniej zaglądnie tutaj i przewertuje karty forum. Natknie się na owe firmy, przeczyta różne opinie i podejmie decyzję. Uważam jednak, że należy zachować pewien umiar w polecaniu firm innym, bo owe firmy już i tak są tutaj mocno "polecane", że jak ktoś chce, to i tak znajdzie je w postach, więc po co ciągle powtarzać nazwy tych firm do znudzenia? :), chyba, że ten ktoś jest leniwy w czytaniu ;) i podacie mu je znowu "na tacy", a tego nie pochwalam.

Edytowane przez JerzyBw

Witam ponownie po dłuższej przerwie na forum ,które pomogło mi w wykończeniu domu z bala.

Podzielę się kilkoma zdjęciami i refleksjami po budowie.Zbudowanie domu zajęło nam 2 lata(wprowadziliśmy się w 2008r).Wykańczaliśmy częściowo już mieszkając oddając kolejne pokoje ,ogrodziliśmy teren.Mając obecnie praktykę myślę ,że można to zrobić spokojnie w rok.Mieszka się super.Pachnie drewnem,mikroklimat bajka.Płazy 24 cm bez ocieplenia dobrze trzymają ciepło w zimę i izolują w lato.Spalamy 4-6 ton pellets w sezonie grzewczym(pierwsza łagodna zima 4 tony ,ostatnia 6 ton).Po mszeniu w domu w ścianach działowych jest do poprawy mszenie(poluzowało się ze względu na obustronne docieranie ciepła),w ścianach nośnych jest cały czas ściśle.Ogrzewanie podłogowe w kuchni i przedpokoju super.Deski podłogowe w pokojach lekko się rozeszły ,świerkowe ok ,ale lepiej sprawdziły modrzewiowe.Zabezpieczenie z zewnątrz Tikurilla 2 razy podkład i dwa razy Valtii Expert,wewnątrz Sadolin.Życzę wszystkim forumowiczom osiągnięcia celu ,wybudowania domu z bala -naprawdę warto.

P8191003.JPG

P8190999.JPG

P8191000.JPG

P8191001.JPG

Ja właśnie jestem po rozmowie z goszczanowem i jestem tak w 95% przekonany ze to oni będą mi stawiali ten domek:) właściciel w paru słowach wybił mi parę głupich pomysłów, które podrażały koszt budowy nie chcąc mnie naciągać na większe koszty

Dorzuć sobie te 5 % ... warto !

:yes:

I słuchaj człowieka ...też mi kilka głupot na dzień dobry wyprostował. Do dziś mu wdzięczna jestem bo mam na przykład większe i ustawniejsze pokoje na górze. W małym domu to na wagę złota !

I zrobi każdy projekt - "wszystko da się zrobić" :D ( jego najlepszy tekst ! )

Czy może ktoś podpowiedzić jakich rozmiarów "najlepiej" zrobić okna, aby było otwierane na "pół" bez słupka w środku ?

coś takiego jak na zdjęciu .. może troszkę większe .. wstępnie planowane 120 szerokości, ale zaczynam się zastanawiać czy nie za małe ? :(

jeśli jest szansa na zdjęcie okna w balowym domku z wymiarami to jeszcze lepiej ;) ... jestem wzokowcem :yes:004..jpg

no właśnie nawet te głupoty da się zrobić :) ale po co ?? jak ma być taniej

witam i info pytam, co to za kosztowne "głupoty". Wiecie jeden powie, drugie nie, a wiedzieć warto

niekoniecznie głupoty .... ale na pewno balkony, wykusze, jaskółki, x- spadowe dachy podnoszą koszty w każdym domu nie tylko z bala

witam i info pytam, co to za kosztowne "głupoty". Wiecie jeden powie, drugie nie, a wiedzieć warto

Nie wiem czy dobrze wytłumacze, ale to sa wszystkie wystające elementy z obrysu budynku, czyli ganki i tego typu wypustki najprościej to kwadrat lub prostokąt oczywiście da sie zrobić, ale to podraża

Czy może ktoś podpowiedzić jakich rozmiarów "najlepiej" zrobić okna, aby było otwierane na "pół" bez słupka w środku ?

coś takiego jak na zdjęciu .. może troszkę większe .. wstępnie planowane 120 szerokości, ale zaczynam się zastanawiać czy nie za małe ? :(

jeśli jest szansa na zdjęcie okna w balowym domku z wymiarami to jeszcze lepiej ;) ... jestem wzokowcem :yes:[ATTACH=CONFIG]32980[/ATTACH]

Moim zdaniem okna w balowym domku nie powinny być duże, powiedziałbym nawet, że powinny być małe, ładnie wkomponowane w obrys domu. A to wszystko zależy od proporcji. Na tej fotce dla mnie ździebko są za duże.

Moim zdaniem okna w balowym domku nie powinny być duże, powiedziałbym nawet, że powinny być małe, ładnie wkomponowane w obrys domu. A to wszystko zależy od proporcji. Na tej fotce dla mnie ździebko są za duże.

bale mają być z modrzewia (jak się uda :)) więc trochę ciemniej niż przy sośnie

bale mają być z modrzewia (jak się uda :)) więc trochę ciemniej niż przy sośnie

Przed zakupem modrzewia zapytaj się cieśli, co on myśli o tym drzewie. Wiem, że niektórzy są niechętni do modrzewia, bo strasznie lepi się, cięższe wagowo i trudniej się go łupie. Mogą chcieć więcej kasy za obróbkę modrzewia ;).

Przed zakupem modrzewia zapytaj się cieśli, co on myśli o tym drzewie. Wiem, że niektórzy są niechętni do modrzewia, bo strasznie lepi się, cięższe wagowo i trudniej się go łupie. Mogą chcieć więcej kasy za obróbkę modrzewia ;).

hmm... to właśnie potencjalny wykonawca mnie "zaraził" modrzewiem i wskazał miejsce gdzie podjechać zobaczyć i podotykać ;)