Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Góral... bale okrągłe - nie płazy, czyli coś w podobnej technice, co było wcześniej na focie z oknem? :)

technika jak ze zdjęcia .. jak powiedział gościu tak jak to robili od pradziaków ;) ze mszeniem z okrągłego

dom ze zdjęcia robił jego kolega .. oglądałem z uwagi na modrzew

wstępnie mieliśmy zamiar taki stawiać

wycinek..jpg... ale ten modrzew :stirthepot:

Odnośnie tych "głupot" co podrażają dom to ja u siebie mam 2 balkony. Też chciałem z tego rezygnować ale wykonawca jednak mnie zachęcił żeby je zostawić, bo domek dużo ładniej z nimi wygląda. Kosztowo to wcale nie podrożyło jakoś bardzo mi inwestycji. Co mi się podoba to, że jednak mojemy wykonawcy bardzo zależy na estetyce i już kilka rzeczy zrobił mi za free po to żeby tylko całość się lepiej prezentowała.

A co do okien to ja osobiście jednak wolę większe, żeby było więcej światła w środku i do tego mam wszystkie ze słupkiem w środku. Ale mój dom to nie prawdziwy bal ;)

a tu dobry filmik instruktażowy dla tych co jeszcze przed budową domu z bala , co by jako takie pojęcie mieć i na laika przed majstrem nie wyjść

A tak powaznie, to slyszales moze jakie sa koszta przeniesienia takiego domu

robocizna to 30000 tyś stan surowy otwarty przy w miarę dobrym stanie domu o powierzchni 80m/100m oczywiście cena mocno orientacyjna

Edytowane przez maciej74

Odnośnie tych "głupot" co podrażają dom to ja u siebie mam 2 balkony. Też chciałem z tego rezygnować ale wykonawca jednak mnie zachęcił żeby je zostawić, bo domek dużo ładniej z nimi wygląda. Kosztowo to wcale nie podrożyło jakoś bardzo mi inwestycji. Co mi się podoba to, że jednak mojemy wykonawcy bardzo zależy na estetyce i już kilka rzeczy zrobił mi za free po to żeby tylko całość się lepiej prezentowała.

A co do okien to ja osobiście jednak wolę większe, żeby było więcej światła w środku i do tego mam wszystkie ze słupkiem w środku. Ale mój dom to nie prawdziwy bal ;)

Mi nie chodziło o balkony, bo na pewno będą u mnie tylko tzw. ganki przyklejone do obrysu budynku, bo dochodzą dodatkowe łączenia

;)

podumowując nie ma "głupot" tylko każdy ma swoją wizję

my balkonu nie planujemy tylko taras taki 3x5 .. a będzie na wysokości ok 2,5 nad ziemią ... specyfika działki

w pewnym sensie to taki duży balkon tylko, że betonowy ;)

a ganek obowiązkowo będzie bo nam się podoba i tak miło być zadaszenie nad wejściem .. dojdą ścianki i okno :) ale już nie z pełnego bala bo nie będzie ogrzewany

wracając do okien jakiej szerokości ? wysokość będzie 120cm bo z ramką wyjdzie i tak ze 140

wrzućcie fotki ze ściankami, w których macie zamontowany napisany wymiar

pilne bo trzeba architektowi dać znać ;)

a tu dobry filmik instruktażowy dla tych co jeszcze przed budową domu z bala , co by jako takie pojęcie mieć i na laika przed majstrem nie wyjść

ooo! Tego filmiku nie widziałem, jak widać został umieszczony we wrześniu tego roku, ale mam książkę tego pana. Na stronach amerykańskich jest sklep dla budowniczych tego stylu, głównie są tam narzędzia, czyli dłuta, obracaki i inne... między innymi i ta książka. Dla mnie było zagadką, jak zrobić z bala długiego na ok. 9 metrów dwa bale o długości 4m na 5m, bo jest tam tylko wyjaśnienie, jak robić z całych długości pod zwyczajny dom :).

A tak, to ten styl jest dla mnie najbardziej optymalny i za to go lubię, bo nie trzeba używać traka ;) , jeno piła spalinowa, dłuta, parę pierdół i adrenalinę!

dostępności do narzędzi to amerykanom zazdroszczę szukałem ostatnio macki wewnętrznej takiej z poziomiczką, zapomnij dostępne są tylko cyrkle szumnie zwane mackami .

A jaki wybór ośników, siekier do wyboru do koloru a u nas bieda.

Nie dość, że tam mają duży wybór, to jeszcze w wielu przypadkach taniej jak u nas. Mam kolegę w US to mi kupił i wysłał tę książkę i wielkie dłuto, takie na "dwie ręce". Służy mi gównie do korowania i też do innych paru robót. Najpierw kupił na WWW, a potem wysłał mi, bo drogo jest od US wysyłać paczki, a on zna jakieś tańsze firmy wysyłkowe, dobrze, że jeszcze ma konto polskie bankowe, to mu tam zapłaciłem.

A te "macki", to chodzi chyba o "scriber log", jak tam to nazwali. Mi zrobił to ślusarz z cyrkla ślusarskiego. Kupić trzeba taki cyrkiel ślusarski ok 60-80zł, dokupiłem jeszcze poziomiczkę trójkątną na allegro :). Taki scriber kosztował w US i chyba kosztuje od 100 dolców do góry + poczta.... hm?...mi wyszło z robotą niecałe 180 zł u ślusarza, co nie powiem, że kiedyś może kupię taki oryginalny amerykański ;).

Edytowane przez JerzyBw

dostępności do narzędzi to amerykanom zazdroszczę szukałem ostatnio macki wewnętrznej takiej z poziomiczką, zapomnij dostępne są tylko cyrkle szumnie zwane mackami .

A jaki wybór ośników, siekier do wyboru do koloru a u nas bieda.

Nie dość, że tam mają duży wybór, to jeszcze w wielu przypadkach taniej jak u nas. Mam kolegę w US to mi kupił i wysłał tę książkę i wielkie dłuto, takie na "dwie ręce". Służy mi gównie do korowania i też do innych paru robót. Najpierw kupił na WWW, a potem wysłał mi, bo drogo jest od US wysyłać paczki, a on zna jakieś tańsze firmy wysyłkowe, dobrze, że jeszcze ma konto polskie bankowe, to mu tam zapłaciłem.

A te "macki", to chodzi chyba o "scriber log", jak tam to nazwali. Mi zrobił to ślusarz z cyrkla ślusarskiego. Kupić trzeba taki cyrkiel ślusarski ok 60-80zł, dokupiłem jeszcze poziomiczkę trójkątną na allegro :). Taki scriber kosztował w US i chyba kosztuje od 100 dolców do góry + poczta.... hm?...mi wyszło z robotą niecałe 180 zł u ślusarza, co nie powiem, że kiedyś może kupię taki oryginalny amerykański ;).

ale się rozmarzyliście ;)

a w stanach przecież kryzys chyba dalej :stirthepot: