Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak jest dotacja na solary to też bym brała. Przy naszej instalacji i braku dotacji solary zupełnie mijają się z celem, czyli z oszczędnością.

Co do przesezonowania, to wiadomo, ze im dłuzej drzewo schnie tym lepiej, wiec i chałupa jak mzoe sobie postać to na pewno dobrze jej zrobi, zanim wykonczysz środek, ale i tak najbardziej szaleje drewno jak się zaczyna grzać ( na dworze zimno, we wnetrzu ciepło, i niby suche bale i deski pokazują co potrafią. U mnie najgorzej zaszalała podłoga. Z powodu kiepskiego wykonawcu (tzw nibystolarz) nie była spełnieniem moich podłogowych marzeń, ale teraz mocno się rozeschła..... Albo oszaleję chcąc ją naprawić, albo sie przyzwyczaję ze są szpary. Nie wiem, dziś mam doła budowlanego i opad rąk do wykonawców :-( ... długo by opowiadać, a ręce opadają, a opadniętymi nie mam jak pisać na komputerze..... mam nadzieję, ze zdołam sobie wmówić ze moja podłoga jest np rustykalna....... czy artystyczna.... Tylko nie proście o zdjęcia... Ech... jak mówiłam, mam dziś doła więc samokomplementów na temat mojego domku nie będzie

Maciej, nie ważne jaki sprzęt, bo tak samo jak prawo jazdy nie jeździ tak dobry aparat nie zrobi dobrych zdjęć jeśli fotograf nie wie jak i co ma spotografować a nie po prostu popstrykać. Teraz każdy robi zdjęcia, ale jak wiadomo, nie każdy potem ma ochote na oglądanie tych napstrykanych bez pamięci i rozumu zdjęc np z wakacji.

Jagody fotki sa "bardzo bardzo" więc jak widac i na skłądaku mozna wyprzedzić pod górkę wypasionego "górala" (oczywiście chodzi mi o rower a nie słusznych rozmiarów chłopa z gór).

Z kasą to Ty masz szanse ze towja dziura budżetowa zacznie szybko samołatanie jak przyjadą turysty ze swoich minimalistycznych szklanych domów, złaknione falbanek, oflisowanych desek, i nierównych chodników . My mamy dom dla siebie i tu z odnawialnymi źródłami kasy dużo gorzej.... Ale trudno, wiedział człowiek, ze porywa się z motyką na słońce, to teraz sobie na gazetę za 11 zł żałuje.....

Edytowane przez akselek

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z powodu kieskiego wykonawcu ( tzw nibystolarz) nie była spełnieniem moich podłogowych marzeń, ale teraz mocno się rozeschłą..... Albo oszaleję chcąc ją naprawić, albo sie przyzwyczaję ze są szpary. Nie wiem, dziś mam doła budowlanego i opad rąk do wykonawców

akselek może cię pocieszy fakt że podłogi z dech zawsze mają szpary i ze świecą szukać takich co ich nie mają

Widziałem stare podłogi z dech (poniemieckie), że szczeliny były wypełnione szpachlówką do drewna. Jeszcze te podłogi były zeszlifowane i dobrze to wyglądało. Wiadomo, że deski muszą być już wy sezonowane w danym pomieszczeniu.

Maciej tą Werandę Country, to szukam ale będzie ciężko :(. Gdzie najszybciej można to dostać, chyba w Empiku, ale tam to już muszę jechać do Opola.

Jerzy, a nie masz nikogo znajomaego w wiekszym mieście? podeśle ci listem gazetkę.

w empiku są i w innych lepiej zaopatrzonych kioskach / salonikach prasowych też.

Ogólnie jak dla mnie to jest jedyna gazeta / czasopismo jakie w ogóle przeglądam. A już wnętrzarsko budowlane gazety zupełnie mijają się z moim poczuciem estetyki więc tylko tu zaglądam, choc już nie regularnie.

Wszytsko teraz mozna znależć w necie, ale jednak przyjemnie jest wziąć gazetkę do ręki, herbatkę obok sobie postawic i pszeleścić kartkami

Cerber, nie mów, że chcesz zakryć wełną czy jakimś innym ustrojstwem, te piękne bale!

P.S. Przy okazji oglądania Twoich fotek nasunęły mi się 2 pytania:

1. z jakiego drzewa robiłeś taras

2. mógłbyś dać namiar na osobę która robiła Ci meble w kuchni

Domek wygląda po prostu bajecznie.

Pozdr

Edytowane przez telewy

Cerber obejrzałem towój domek ...poprostu dech zapiera, piękne są te baliki. Mebelki kuchenne to naprawdę wyczyn...są niesamowite!!

Nasuneła się jednak pewna wątpliwość. Mianowicie w okna zostały na świerzo wstawione "skrzynie" na okna. I czy teraz, gdy bale obeschły i skurczyły się nie nastąpiło rozszczelnienie w okolicy okien pomiędzy balami? Bal nad oknem opiera się jakby na skrzyni okna a nie na niższych balach...

Jeśli się mylę to mnie proszę poprawić - dopiero obserwuję i planuję więc brak doświadczenia.

Pozdrawiam.

Zasypało i zawiało ale najbardziej zamroziło.Chyba będzie trzeba na wiosnę myśleć o dociepleniu bo wieje aż strach

Ja też jestem zachwycona domem. Brawo! Pięknie.

Napisz koniecznie z jakiej deski masz taras, ja też muszę na wiosnę za to się wziąć. Ale z tym, że wieje to mnie zaskoczyłeś. U mnie gorąco! Ale ja mam wełnę pomiędzy balami a nie ten ładny warkoczyk.

Nasuneła się jednak pewna wątpliwość. Mianowicie w okna zostały na świerzo wstawione "skrzynie" na okna. I czy teraz, gdy bale obeschły i skurczyły się nie nastąpiło rozszczelnienie w okolicy okien pomiędzy balami? Bal nad oknem opiera się jakby na skrzyni okna a nie na niższych balach...

Jeśli się mylę to mnie proszę poprawić - dopiero obserwuję i planuję więc brak doświadczenia.

Pozdrawiam.

Jest dobrze. "Ta skrzynia", jak nazwałeś nazywa się - "słup wiązany" stosowany przez naszych górali. Górna poprzeczka wchodzi w szczelinę belki na górze, a ta szczelina powinna być na tyle głęboka, żeby uwzględnić osiadanie budynku.

Na zdjęciach widzę, że rama wchodzi w ową górną belkę i nie widać szczeliny - tak ma być.

Mój dom drewniany trzyma się już od ponad dwudziestu lat, fakt że wykonany był przez Górali.....ale jest bardzo solidny, wiec korzystam z niego zarówno w zimie jak i na lato, znajomi też chcą budować taki domek i przeglądają mnóstwo projektów, podsyłają mi do oceny, oto jeden z nich:

Projekt Ami

W zaprzyjaźnionym tartaku też mi powiedzieli bym brał materiał teraz bo po nowym roku to 30-40% w górę ma iść.

Nie znam dokładnych przyczyn wzrostu ponoć wszystko przez te przetargi.

mam nadzieję, że sąsiedzi zza południowej granicy nie śledzą naszych przetargów :mad:

a tak przy okazji

xmas..jpg

Nie wierzę w takie przepowiednie "wielkich wzrostów cen drewna" 30-40% toż to szok! Niektórzy nakręcają to celowo, żeby na naiwności szybko zarobić. Cena wzrasta, kiedy wrasta popyt. A wzrostu popytu na drewno nie widzę. To co widziałem na aukcjach e-drewno, cena jest taka, jaką mi oferował inny leśniczy, czyli ok 300zł netto za m2, a było to 2 lata temu. U tego leśniczego nie kupiłem, bo znalazłem bliżej i taniej.

Ja mam tą wygodę, że parę kilometrów dalej są Czechy ;)

Witam,taras jest zrobiony z modrzewia syberyjskiego pomalowany olejem remers ale po zimie zrobił się szary dlatego najlepiej malować kolorem.Meble były zrobione w Kalwari Zebrzydowskiej przez p.Opyrchał ul.Błażkówka 11.Trzeba pilnować wykonania.Co do ocieplenia to myśli są takie ponieważ co zima to mocniej drzewo wysycha i dlatego wieje i jest zimno. Edytowane przez cerber

Witam,taras jest zrobiony z modrzewia syberyjskiego pomalowany olejem remers ale po zimie zrobił się szary dlatego najlepiej malować kolorem.Meble były zrobione w Kalwari Zebrzydowskiej przez p.Opyrchał ul.Błażkówka 11.Trzeba pilnować wykonania.Co do ocieplenia to myśli są takie ponieważ co zima to mocniej drzewo wysycha i dlatego wieje i jest zimno.

Witam,

Ja mam pytanie kto Ci robił te piękne klamki kute i wykładał plac kostkom granitową?

Czy jesteś zadowolony z tych fachowców . Będę wdzięczny za namiary jeżeli to możliwe

Co do ocieplenia to myśli są takie ponieważ co zima to mocniej drzewo wysycha i dlatego wieje i jest zimno.

Jak mocno dmucha przez szczeliny, to może za słabo upchali "wełnionką". Ze względu na wysychanie drewna upycha się tym tak mocno, że powoduje to poniesienie domu nawet i 10 cm. Bale wtedy bardziej spoczywają na uszczelnieniu niż na węgłach. Dopiero po skurczeniu bali dom na nowo spocznie na węgłach.

Wszytskim balowiczom przesyłamy najserdecznienisze życzenia na te święta.

Tym co sie jeszcze nie budują, tylko zaglądają tu na forum i marzą o domku z bali życzę konsekwencji w realizacji marzeń. Skoro budowa każdego domu jest takim wysiłkiem, niech każdy kieruje sie swoimi własnymi marzeniami i nie stara sie dogodzić wszytskim, bo nigdy nie podejmie sie budowy domu z bali, mimo, ze śni mu się to po nocach to zbuduje zimny dom z ytonga czy innego czorta i całe życie będzie się oglądał za napotkanymi domami z bali. Najważniejsze to wiedzieć czego się chce, a potem już tylko trzeba małymi kroczkami dreptać w wyznaczonym kierunku.

Tym co wykańczają domy życzę żeby sił i gotówki i ułańskiej fantazji im nie zabrakło ( choć nie spotkałam kogoś kto buduje dom i zostały mu środki.... ;-))

Tym co już mieszkają, niech spojrzą łaskawym okiem na tych miotających się na forum, niech ruszą tyłek z kanapy sprzed swpjego kominka w pięknym domeczku, i niech coś podpowiedzą tym na poczatku drogi. To forum pomogło zbudować nie jeden dom ( albo pomogło podjąć trafniejszą decyzję). Tym balowiczom życzę zeby umieli się cieszyć z tego co udało im sie osiągnąć.

Wszytskim przesyłam najserdeczniejsze zyczenia, i dużo odwagi w realizacji niebanalnych marzeń.

Pozdrawiam serdecznie

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://2.bp.blogspot.com/_W7_as5cl7aU/TQJlg8QGwcI/AAAAAAAAEgY/IVkhs9Cjne8/s1600/IMG_3072.JPG&imgrefurl=http://sercenatalerzu.blogspot.com/2010/12/i-z-piernika-chatki.html&usg=__nBi59odUTltxsZWuekGRjVswb3I=&h=1600&w=1588&sz=376&hl=pl&start=228&sig2=HB5kM9Cmzkjg_7N37SjJCA&zoom=1&tbnid=S_dIWpekXybKLM:&tbnh=145&tbnw=150&ei=JQ4TTb2RHJCaOruY6eQI&prev=/images%3Fq%3Dchatka%2Bz%2Bpiernika%26um%3D1%26hl%3Dpl%26biw%3D1136%26bih%3D595%26tbs%3Disch:10%2C6798&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=623&vpy=166&dur=15&hovh=225&hovw=224&tx=99&ty=147&oei=nA0TTb-pDc-bOsi79OUI&esq=11&page=15&ndsp=18&ved=1t:429,r:9,s:228&biw=1136&bih=595