Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A proszę Pinetka u mnie już bardziej tradycyjnie się nie da , płazy są mszone starym tradycyjnym mchem, tradycyjnie mech się gdzie nie gdzie wykruszył , świetnie zbiera kurz którego odkurzaczem się nie da ściągnąć bo można razem z mchem :)

jest swojsko , wiejsko więc zmieniać nie będę .

ściana.jpg

ściana 3.jpg

ściana 2.jpg

Witam wszystkich, jestem nowym forumowiczem. Mam już projekt domu Świdnica dw, który to znajduje się teraz u architekta - dostawienie garażu. W związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy zna ktoś firmę Pinea-Domex z Sidziny?

2. Aktualnie nie mam gazu na działce, jest szansa że będzie podciągnięty za 2 lata. Proszę o sugestie jakie CO? Ma ktoś doświadczenie z ogrzewaniem elektrycznym? W projekcie jest jeszcze przewidziany kominek z DGP ale traktuje go jako dodatek.

Witam wszystkich, jestem nowym forumowiczem. Mam już projekt domu Świdnica dw, który to znajduje się teraz u architekta - dostawienie garażu. W związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy zna ktoś firmę Pinea-Domex z Sidziny?

2. Aktualnie nie mam gazu na działce, jest szansa że będzie podciągnięty za 2 lata. Proszę o sugestie jakie CO? Ma ktoś doświadczenie z ogrzewaniem elektrycznym? W projekcie jest jeszcze przewidziany kominek z DGP ale traktuje go jako dodatek.

Ja mam do kominka podłączoną na dole podłogówkę a u góry kaloryfery i w razie czego rurki powyprowadzane na zewnątrz gdybym chciała kiedyś jednak jakąś kotłownię. Sprawdza się

Witam

Moze macie zdjecie gdzie widac prawidlowo zamocowany kapinos pod podwalina.

Przykrecilem u siebie , ale widze ze woda zbiera mi sie miedzy kapinosem a podwalina,

Moze to czyms uszczelnic , tylko czym ?

Pozdrawiam noworocznie

zbyszek

Daj fotę, to popatrzymy jak to wygląda. Woda ma spadać grawitacyjnie, a nie gdzieś zalegać.

Dzięks. Czekam na więcej ;) Szukam inspiracji co do możliwości wykańczania domu z bali.

Dom z bali to sam się "wykńcza". Trzeba raczej uważać ,żeby nic nie spieprzyć . Budujesz i masz - gotowiec .Wszystko co dołożysz wymaga czucia , smaku i tego czegoś....

Pomarzyć , jak sie was czyta . Umnie skończyło sie na drewnianym stropie - zawsze coś :)

Dom z bali to sam się "wykńcza". Trzeba raczej uważać ,żeby nic nie spieprzyć . Budujesz i masz - gotowiec .Wszystko co dołożysz wymaga czucia , smaku i tego czegoś....

Pomarzyć , jak sie was czyta . Umnie skończyło sie na drewnianym stropie - zawsze coś :)

Fakt, przy wykańczniu głównym zadaniem jest nie skopanie tego efektu który mamay w stanie surowym, kiedy domek jest po prostu piękny. Wiele zalezy bowiem od smaku własciciela, troche od zasobności portfela,ale głównie chodzi o pomysł. Zeby z jednej strony stworzyć nowoczesne wnetrze pod wzgledem funkcjonalnosci, ale żeby nie zgrzytało stylistycznie i żeby paździerze czy inna pięknosci nie popsuły wnętrza. Jest to niezmiernie trudne, ale jednak możliwe. U nas wypadł pomysł wanny wolnostojącej retro, z powodów finansowych, ale w planie jest wanna emaliowana, obudowana deseczkami a la balia... itd Koleżanka ma umieścić cynowaną balię zamiast brodzika i zasłonkę na ogragło wygiętej rurze. I jak ja znam bedzie git. Jak patrzy sie na wnetrza Maćka, to widać ze z Jagodą tworzą super tandem, gdzie pomysł i praca włąsnych rąk jest gwarantem sukcesu. Ale to trzeba miec też talent w łapkach i zacięcie do roboty.

Eniu, i murowane wnetrze można podrsować ze bedzie git, ale niewatpliwie trzeba sie wykazać chyba wiekszym smakiem niz w drewniaku który od razu jest piekny.

Daj fotę, to popatrzymy jak to wygląda. Woda ma spadać grawitacyjnie, a nie gdzieś zalegać.

Zdjecia sa pod tymi linkami :

http://ifotos.pl/img/DSCN7081_hpneper.JPG

http://ifotos.pl/img/DSCN7078_hpnepes.JPG

http://ifotos.pl/img/DSCN7080_hpnepse.JPG

Tak sobie mysle, ze dam pod te kapinosy silikon dekarski, skrece to mocno, i wygne

blache ,zeby byl wiekszy spadek.

Co o tym myslicie ?

zbyszek

ZibS

No co tu można innego zrobić? Tak jak napisałeś, to zrób. Ja bym też wygiął blachę, tylko czy to się ładnie i równo wygnie w Twoim wypadku? Spróbuj tym sylikonem uszczelnić a najlepiej gdyby woda spadała i nie zbliżała się po podwaliny. Wiadomą rzeczą jest, że woda nie idzie do góry, tylko w dół a gdyby tak jeszcze przykleić szczelnie cieńką listewkę belki nad blachą? Tylko, czy to jest możliwe w twoim wypadku?

np

http://images46.fotosik.pl/508/f2bb1b6949eaced3.jpg

Tutaj narysowałem Ci jeden ze sposobów, żeby woda dobrze spływała.

a najbezpieczniej jest tak

http://images50.fotosik.pl/527/085b577b1d73beff.jpg

tylko tak już nie zrobisz

Dosyć nisko masz grunt.

ZibS

No co tu można innego zrobić? Tak jak napisałeś, to zrób. Ja bym też wygiął blachę, tylko czy to się ładnie i równo wygnie w Twoim wypadku? Spróbuj tym sylikonem uszczelnić a najlepiej gdyby woda spadała i nie zbliżała się po podwaliny. Wiadomą rzeczą jest, że woda nie idzie do góry, tylko w dół a gdyby tak jeszcze przykleić szczelnie cieńką listewkę belki nad blachą? Tylko, czy to jest możliwe w twoim wypadku?

np

http://images46.fotosik.pl/508/f2bb1b6949eaced3.jpg

Tutaj narysowałem Ci jeden ze sposobów, żeby woda dobrze spływała.

a najbezpieczniej jest tak

http://images50.fotosik.pl/527/085b577b1d73beff.jpg

tylko tak już nie zrobisz

Dosyć nisko masz grunt.

Wiesz co, my tez nie mamy w zaden sposob oslonietej tej belki ostatniej a razcej pierwszej. Czy myslisz ze moznaby przykrecic ta czerwona blaszke zamiast nacinac taki rowek? Bedzie jakas roznica?

Wiesz co, my tez nie mamy w zaden sposob oslonietej tej belki ostatniej a razcej pierwszej. Czy myslisz ze moznaby przykrecic ta czerwona blaszke zamiast nacinac taki rowek? Bedzie jakas roznica?

Nie musi być rowek. Ważne jest, żeby woda spadała na ziemię, a nie gdzieś zalegała. W murowańcach np robią balkon i patrząc się od spodu prawidłowo powinien mieć taki wzdłużny rowek przy krawędzi. Służy on jedynie do tego, żeby woda podczas opadów na tym rowku zatrzymała się i spadła, a nie powoli przez prawo może włosowatości wody ;) nie wiem, pod balkonem zbliżała się do ściany i spływała po niej, zależy to od nachylenia na spodzie balkonu. Jak jest odpowiedni kąt to woda nie będzie zbliżać się do ściany i nawet tego rowka nie trzeba, ale przeważnie jest tak, że ten rowek jest nie zbędny w tych murowanych balkonach.

Bez paniki :) Obserwuj co się dzieje.