Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie musi być rowek. Ważne jest, żeby woda spadała na ziemię, a nie gdzieś zalegała. W murowańcach np robią balkon i patrząc się od spodu prawidłowo powinien mieć taki wzdłużny rowek przy krawędzi. Służy on jedynie do tego, żeby woda podczas opadów na tym rowku zatrzymała się i spadła, a nie powoli przez prawo może włosowatości wody ;) nie wiem, pod balkonem zbliżała się do ściany i spływała po niej, zależy to od nachylenia na spodzie balkonu. Jak jest odpowiedni kąt to woda nie będzie zbliżać się do ściany i nawet tego rowka nie trzeba, ale przeważnie jest tak, że ten rowek jest nie zbędny w tych murowanych balkonach.

Bez paniki :) Obserwuj co się dzieje.

U mnie fundament jest szerszy niz podwalina, wiec sila rzeczy musialem go oslonic wlasnie tym kampinosem,

W normalnej sytuacji, gdy podwalina wystaje nad fundamentem, uwazam ze ta blacha jest zbedna,

zbyszek

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie fundament jest szerszy niz podwalina, wiec sila rzeczy musialem go oslonic wlasnie tym kampinosem,

W normalnej sytuacji, gdy podwalina wystaje nad fundamentem, uwazam ze ta blacha jest zbedna,

zbyszek

To zależy, jak ta woda zachowuje się . Może być tak, że krople wody mogą powoli przesuwać się do belki i tam w szczelinach zostawać na jakiś czas. Najprościej, jak mówiłeś Wygnij tą blachę pod kątem i zalep powstałą szczelinę sylikonem, powinno być OK.

Witam,

szykuje sie do budowy domu z bala, ale zanim to zrobie chcialabym wiedziec ile taka budowa bedzie kosztowala. Niestety w Internecie przejrzalam mase roznych stron, roznych wykonawcow i niestety wszedzie kazdy co innego mowi/pisze, ze mam metlik w glowie, wiec najlepiej zapytac kogos kto taki dom wygudowal :)

Marzy mi sie dom z bali (sosna- swierk bez roznicy oby taniej), ok16 do 22 cm bale, moga byc okragle badz prostokatne- na tym tez chcialabym zaoszczedzic, domek parterowy z poddaszem uzytkowym, jak najprostsza bryla, dach dwuspadowy. Jestem otwarta na rozne inne formy- po prostu marzy mi sie dom z bali i uwazam, ze kazdy z nich ma urok jak sie odpowiednio go urzadzi. Wiec wracajac do sedna- jaki bylby koszt wybudowania takiego domu w stanie surowym zamknietym (z fundamentami i najlepiej wszystkimi instalacjami) i w stanie "pod klucz"?

Z gory dziekuje za wszelka pomoc

Witam,

szykuje sie do budowy domu z bala, ale zanim to zrobie chcialabym wiedziec ile taka budowa bedzie kosztowala. Niestety w Internecie przejrzalam mase roznych stron, roznych wykonawcow i niestety wszedzie kazdy co innego mowi/pisze, ze mam metlik w glowie, wiec najlepiej zapytac kogos kto taki dom wygudowal :)

Marzy mi sie dom z bali (sosna- swierk bez roznicy oby taniej), ok16 do 22 cm bale, moga byc okragle badz prostokatne- na tym tez chcialabym zaoszczedzic, domek parterowy z poddaszem uzytkowym, jak najprostsza bryla, dach dwuspadowy. Jestem otwarta na rozne inne formy- po prostu marzy mi sie dom z bali i uwazam, ze kazdy z nich ma urok jak sie odpowiednio go urzadzi. Wiec wracajac do sedna- jaki bylby koszt wybudowania takiego domu w stanie surowym zamknietym (z fundamentami i najlepiej wszystkimi instalacjami) i w stanie "pod klucz"?

mówiąc szczerze to raczej ciężko, abyś uzyskała odpowiedź konkretną nawet od osób, które już wybudowały

na robocizna i materiały to różnica nawet do 100%

instalacje to już może być kosmiczna rozbieżność .. sam chciałem troszkę newsów zastosować ale ... koszty

jesteśmy na etapie planowania "ile na co pójdzie" i sam już nie wiem ile dom będzie kosztował ;)

Gratuluję iżycze samych uczciwych wykonawców. My mielismy sporo szczęścia ale i niestety i patałachy też nas nie ominęły.

Powodzenia

ps. Boze, jak to dobrze, zę budowa już za mnią :-x

akselku mam taką nadzieję :cool:

nie strasz .. nie strasz ...

na dziś to szukam stali ;) u nas szkody górnicze, więc parę kilo trzeba kupić ..

Witam,

Nie pomysl, ze Ce wszyscy olewaja, ale nie ma odpowiedzi jakiejs konkretnej. Stan surowy zamkniety, łatwiej okreslic, najlepiej jak masz projekt jakis npo z netu dla przykłądu, pytasz kilku najlepszych po wstepnych oględzinach firm, i sama sie przekonasz ze juz masz duze rozbierznosci ( i w zakresie prac i w cenie). A jak dojda elementy wykonczeniowe nawet do SSZ ( jak okna, rdzwi, pokrycie dachu) to rozjedzie ci się to jeszcze bardziej. Ceny drewna są coraz wieksze, ( przynajmniej w porównaniu z czasem gdzie my interesowalismy sie tym tematem, a szmat czasu nie minął, ramtem ponad dwa lata), robocizna tez zalezy czy firma czy ciesla, jaka firma (ile zostaje w kosztach firmy). Wykończeniówka to juz miarodajnych obliczeń to nie wiem kto by sie podjął, ale to już nawet nie w domach z bali tylko ogólnie w tematach wykonczeniowych szukaj. Zalezy co zastosujesz, na rynku kazdy kolejny temat mozna rozwiazac na sto sposobów, kazda firma ma swoja "najlepsza" technologie, a co wybierzesz i za ile to już Twoja sprawa.

Smutna prawda jest taka, ze nie spotkałam takiego, co by sobie wyliczył, ze zeby sie pomyslił w drugą stronę ( czyli został z niewydana kasą). Zawsze trzeba dodac najmniej 35-50 % tego co policzysz, a często i więcej.

Tak czy siak sugerowałabym wybrać z grubsza projekt ( ale nie kupować bo czesto firmy mają swoje projekty i juz od nich kupujesz ten właściwy, jeśli decydujesz się ze Ci będą budować) i zadać pytanie kilku wytypowanym przez Was firmom.

Zastanów się też nad grubościa bala, bo to o czym mówisz ( np 16 cm) to raczej bez docieplenie będzie zimno, a juz 22 powinno być ok bez docieplenia ( jesli połączenia miedzy balami będą szczelne. Ja preferuje gruby bal bez docieplania i bez mszenia ( włąsne podwójne pióro, dyblowanie i jakies uszczelnienie między piórami i na wękłach), ale jest tu spore grono na forum co ma z mszeniem, i tez jest ok, ale to właśnie jeden z tych wyborów które trzeba podjąć. Są też włąsciciele szkieletorów, gdzie maja łądnie i ciepło, i tez są zadowoleni, a sadzę że koszt mniejszy. Jak chcesz budowac z szesnastki, i dawać ocieplenie, to raczej wyjdzie drożej, niż jakaś ciensza decha czy szkieletor i docieplenie, ale jak chcesz same bele moze warto dodac kilka cm na grubosci i cieszyc sie prawdziwym balem w srodku. Sporo było tu dyskuskj gdzies na poczatku tego wielkiego tematu "domy z bali" na temat co lepsze, cienka decha, plus spore ocieplenie, czy grubawy bal, który jednak tzreba docieplic).

Dużo poczytaj, doucz sie , dopytaj, bo to w końcu nie zakup komody tylko poważna inwestycja, i lepiej być doinformowanym przed budową niż uczyć się na własnych błędach.

Pozdrawiam i zyczę dużo wytrwałosci w dążeniu do realizacji swoich marzeń.

akselku mam taką nadzieję :cool:

nie strasz .. nie strasz ...

na dziś to szukam stali ;) u nas szkody górnicze, więc parę kilo trzeba kupić ..

Ja nie chce straszyć, mieszkam od dwóch tygodni, ciągle mam jakies ekipy co coś kończą, jestem pod koniec ciąży, średni sie czuję, i jestem już baaaardzo zmęczona wszytskim tym co wiąże się z budową...... Nie zdażyłam jeszcze odetchnąć, bo ciągle za duże zamieszanie, a juz mieszkam, wiec chciałabym troche spokoju, ale wiem że im szybciej przeciągne tych wykończeniowców przez dom, tym spokój będzie bliższy. Jak podyndam na hamaku, jak sobie troche odpocznę, to bedzie git i nabiorę innej perspektywy . Wtedy bedę się cieszyć. Już to wiem, bo mieszkanie w takim domku coraz bardziej mi sie podoba.

Ale jak podejdziesz do budowania taktycznie, i będziesz odhaczał kolejne etapy i realizował je bez paniki i ze spokojna głową, to czeka Cię całkiem szybko Twój własny domek. Szczerze życze wszytskiego dobrego

Akselek, życzę Ci szczęśliwego rozwiązania. Odpoczywaj i nabieraj sił. Nie siedź dużo przy internecie. ;)

Petervdo Już jakiś czas tu jesteś i myślę, że dzięki temu oszczędzisz dużo kasy. Powodzenia!

Macieju dopiero dzisiaj byłem w Empiku mam Werandę Country. Powiem tak - Podziwiam Was

(i ta koza :) )

Edytowane przez JerzyBw

Akselek, życzę Ci szczęśliwego rozwiązania. Odpoczywaj i nabieraj sił. Nie siedź dużo przy internecie. ;)

Akselku spokoju ;) najważniejsze !!

naszym motorem w dążeniu do celu jest własnie synek, dla którego każde mieszkanie jest za małe :D

Petervdo Już jakiś czas tu jesteś i myślę, że dzięki temu oszczędzisz dużo kasy. Powodzenia!

czytam, czytam .. może wiedza być asem w rękawie

ostatnio budowlańca uświadamiałem, że "biedny" inwestor musi się znać na wszystkim ;) od izolacji, stali, stropach ... po ściany, więźby, dachy, kominy .. na wszystkim

naszym motorem w dążeniu do celu jest własnie synek, dla którego każde mieszkanie jest za małe :D

No moj synek wreszcie ma gdzie się rozpędzić swoim traktorem, i jak jeżdzi wokół pieca tylko żółtą smuge widać ....ale za to słychać... go, ze ho ho. Ma dziecko wreszcie przestrzeń.

Jerzy, na szczeście teraz przy necie można leżeć, bo net w całej chałupie za sprawą jakiegos tam rutera czy innego czorta. Ważne, ze nie trzeba siedzieć przywiązanym do stołu. A zapewne niebawem nie będę miała czasu na net, wiec po odwyku związanym z brakiem dostepu teraz zachłysnełam sie netem na nowo ;-)

Poza tym na szczeście w dobie zakupów przez net nawet wielorybiąc się w pozycji "bocznej ustalonej" można wykańczać mieszkanie....

Petervdo. Nie chciałam Cię wcześniejszym postem zniechecać, tylko jestem na etapie wykończenia wykończeniówką. Ten źródłosłów jest bardzo oczywisty, dlatego mzoe tak jak przy biedu na długi dystans, przy mecie myślisz że płuca wyplujesz, ale potem glebniesz na trawe, pozipiesz i można cieszyć się z dotarcia do mety.

Tak przy okazji chciałam podziękowac wszytskim "starym" a przynajmniej starszym w kontekście doswiadczeń z budową, forumowiczom, którzy zechcieli mi kiedyś odpowiedzieć, podpowiedzieć a nawet wpuścić do chałupy. Wiekszość już się tu nie pojawia ( i wcale sie nie dziwię, są na innym etapie), ale tak czy siak, jak by nie to forum, to nie wiem na jakim etapie bym teraz była, jak dużo wiecej błędów przy budowie bym popełniła. Dzięki raz jeszcze

Edytowane przez akselek

Petervdo. Nie chciałam Cię wcześniejszym postem zniechecać, tylko jestem na etapie wykończenia wykończeniówką. Ten źródłosłów jest bardzo oczywisty, dlatego mzoe tak jak przy biedu na długi dystans, przy mecie myślisz że płuca wyplujesz, ale potem glebniesz na trawe, pozipiesz i można cieszyć się z dotarcia do mety.

wiem, wiem ;)

pstrykaj na boczku, może podrzucisz jakąś koleją fotkę modrzewia

dziwne oglądałem kilka domów, duuużo zdjęć ale dalej lubie popotrzeć na drewniaczki ;)

Witam ponownie forumowiczow i dziekuje za wczesniejsze odpowiedzi,

chcialabym sie dowiedziec czy moze zna ktos dobrych (i niedrogich) wykonawcow domow z bali z woj. pomorskiego (najlepiej okolice Kartuz), a czy moze lepiej wziac firme z innego rejonu polski, ale lepsza (jesli cena bedzie zblizona) - czy jednak nie oplaca sie ze wzgledu na koszty transportu?

Czy korzystalicie z firm z Waszych rejonow ?

Dzieki za pomoc ;)

To już pierwsze symptomy chorobowe

a jak podczas jazdy samochodem niebezpiecznie rozglądasz się za domami drewniakami to już choroba nieuleczalna

coś jest w tym rozglądaniu .. po kilku latach wypatrzyłem .. nagle ! .. przy drodze gdzie jeździłem codziennie dom drewniany ;)

chyba to był początek chroby ;)

Witam ponownie forumowiczow i dziekuje za wczesniejsze odpowiedzi,

chcialabym sie dowiedziec czy moze zna ktos dobrych (i niedrogich) wykonawcow domow z bali z woj. pomorskiego (najlepiej okolice Kartuz), a czy moze lepiej wziac firme z innego rejonu polski, ale lepsza (jesli cena bedzie zblizona) - czy jednak nie oplaca sie ze wzgledu na koszty transportu?

Czy korzystalicie z firm z Waszych rejonow ?

Dzieki za pomoc ;)

Nela123 kiedy chcesz budować ? w tym roku ?

na ten możesz mieć już problem kogoś znaleść

transport to około 10 zł (lub 5 zł w obie strony licząc ;)) za kilometr powinno wystarczyć