Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Wszystkich,

Chciałabym wtrącić swoje trzy grosze na temat foli wiatroizolacyjnej i szczeliny wentylacyjne, jako, że zbieram informację już od jakiegoś czasu. Z tego co udała mi się ustalić, to nie ma prostej odwiedzi:D : na pytanie: robić szczelinę czy nie, ale na pewno zależy to od rodzaju foli. Jeśli nie chcemy robić pustki wentylacyjnej, należy zastosować folie o jak największej paraprzepuszczalności (ponad 5000). Ja na razie znalazłam materiał o przep. ponad 3300 - szukam dalej. Idealnie byłoby zastosować folię z powłoką przeciw skraplaniu się pary wodnej (podobno ciężko dostać w Polsce). Póki co, udało mi się znaleźć w necie jakąś folie antykondensacyją, próbuje skontaktować się z producentem (ale jeszcze nie trafiłam na właściwą osobę). Generalnie myślę, że trzeba pytać producentów czy dana folia może stykać się z drewnem.

Dodam, że my ocieplamy dom wełną celulozową, a to moim zdaniem zmienia trochę postać rzeczy, bo w razie skroplenia pary wodnej po przejściu przez folię w stronę ocieplenia wełna zwiąże wilgoć. Przy okazji prośba - jeśli ktoś zna folie o bardzo dużej paraprzepuszczalności to proszę o info.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znaczy wiatroizolacji tez nie, czy tylko opozniacza pary

Wiatro też nie mam, tzn. tam gdzie mam bal+ekofiber+bal. Bale są z dwoma piórami więc według mnie to już byłby pzrerost. Generalnie kierowałem się zasadą aby dom był naturalny, wolę zapłącić ciut więcej za ogrzewanie a mieć naturalnie przewiewną chatkę.

Wiatro też nie mam, tzn. tam gdzie mam bal+ekofiber+bal. Bale są z dwoma piórami więc według mnie to już byłby pzrerost. Generalnie kierowałem się zasadą aby dom był naturalny, wolę zapłącić ciut więcej za ogrzewanie a mieć naturalnie przewiewną chatkę.

Co zrobisz, jesli (odpukac) dojdzie do lekkiego zawilgocenia miedzy balami scian i ekofiber pod wplywem zwiekszonego ciezaru opadnie? Bedziesz mial wtedy dziure w ociepleniu u gory sciany. To jest moim zdaniem wada stosowania rozwiazan typu ekofiber. Nie wierze, zeby ekofiber po wyschnieciu "podniosl sie" i warstwa ocieplenia byla znowu ciagla jak na poczatku. Jak mozesz, to zapytaj sie sprzedawcy, bo moze jest jakies rozwiazanie?

Co zrobisz, jesli (odpukac) dojdzie do lekkiego zawilgocenia miedzy balami scian i ekofiber pod wplywem zwiekszonego ciezaru opadnie? Bedziesz mial wtedy dziure w ociepleniu u gory sciany. To jest moim zdaniem wada stosowania rozwiazan typu ekofiber. Nie wierze, zeby ekofiber po wyschnieciu "podniosl sie" i warstwa ocieplenia byla znowu ciagla jak na poczatku. Jak mozesz, to zapytaj sie sprzedawcy, bo moze jest jakies rozwiazanie?

Widziałem jak wyglądan tek ekofiber pomiędzy balami, i żeby od opadł to musiałaby być katastrofa polegająca na wlaniu się wody pomiędzy bale. Od zwykłego zawilgocenia nie ma szans to opaść. Ja wierzę w okofiber, widzę mnóstwo jego zalet.

a jakie są obecnie koszty wybudowania domu z bali ok. 20 cm? dom ok 160 metrów? np. stan surowy zamknięty? moze ktoś napisze ile taa budowa około moze kosztować?

milionpięćsetstodziewięćset..... :p nie ma jednoznacznej odpowiedzi na takie pytanie. Wszytko zależy od ekipy, materiału, technologi....

8)

a jakie są obecnie koszty wybudowania domu z bali ok. 20 cm? dom ok 160 metrów? np. stan surowy zamknięty? moze ktoś napisze ile taa budowa około moze kosztować?

bez fundamentu spokojnie 200 - 250 tyś musisz liczyć

i tu kruszon ma rację ... rozbieżność może być olbrzymia

okna drzwi dach ... to już koncert życzeń cenowych

Widziałem jak wyglądan tek ekofiber pomiędzy balami, i żeby od opadł to musiałaby być katastrofa polegająca na wlaniu się wody pomiędzy bale. Od zwykłego zawilgocenia nie ma szans to opaść. Ja wierzę w okofiber, widzę mnóstwo jego zalet.

Najważniejsze w ociepleniu wełną celulozową jest dokładność. Znalazłam wykonawce, który w standardowej usłudze oferuje zdjęcie kamerą termowizyjną po ociepleniu. Jeśli okazałoby się, że jest jakieś pominięte miejsce będzie to dokładnie widać. Moim zdaniem to rewelacyjne rozwiązanie.

A swoją drogą dziwi mnie, że na takim forum jest tak małe zainteresowanie tym ekologicznym materiałem. Przecież wełna celulozowa jest z drewna, a więc mamy "przedłużenie" właściwości bala, czyli regulację wilgotności, oddychające ściany, itd. Jeśli ktoś ma inne doświadczenia proszę o informację.

Dodam jeszcze, że największy dylemat mam: dawać folię wiatroizolacyjną czy nie:bash:

Zdania są podzielone, z jednej strony szkoda odgradzać bal od ekofibru, z drugiej mimo łączenia bali na podwójne pióro wpust, nie ma co się łudzić ,na pewno po czasie zrobią się jakieś szczeliny i w wietrzne dni dom będzie się dodatkowo wychładzał. Dodatkowo ta szczelina wentylacyjna - nie chcę jej!!!!!!!!!!!!

Jak macie jakieś rady i sugestie to będę wdzięczna, słucham:confused::confused:

Witam wszystkich na forum. Jestem od nie dawna na forum. Przeczytałem prawie wszystkie opinie/komentarze.Dużo piszecie na temat ogrzewania i ocieplenia domów z bali.Ja będę budował dom z bala a raczej płazów 25cm. > powierzchnia 145m2 myślicie że tylko 25cm grubość ściany wystarczy czekan na opinie i komentarze co o tym wyczynie myślicie.

Witam.

W górach budowało się z płaza 18cm, teraz budują z 20cm więc myślę że twoje 25cm to w zupełności wystarczy, ja mam z bala okrągłego, na styku ok.22, ale jak narazie to na wykończeniu więc z praktyki nie mogę powiedzieć na ile ten dom będzie energochłonny, ale za to w przyszłym sezonie grzewczym będę już wiedzieć :)

Sopel, wystrarczy, nie ma co się martwic o to ze tyłek zmarźnie. My mamy 24 cm i moje obawy ( tez na początku się martwiłam zwłąszcza w kontekście tych idiotycznych norm budowlanych) były nieuzasadnione. Jak masz dobrze połączone bale, to naprawde ta grubisc jest wystarczająca i to z hakiem.

Co do ekofibru, mamy poddasze ocieplone ekofibrem, i w stropie, miedzy ślepą podłoga a podłogą na górze. I jako materiał na poddasze ok, ale w stropie minusem jest to, ze jest dosc mało dźwiękochłonne. Ja sie martwiłąm ze szkieletowa konstrukcja na górze bedzie berdzo akustyczna ( wypełnienie wełną drzewną) ale ku naszemu zdziwieniu miedzy pokojami na górze jest dobre wygłuszenie, gorzej między kondygnacjami.

Kamerę termowizyjna zawsze mozna załatwic, i jest to dosc ciekawe doswiadczenie, zobaczyc gdzie sa złabe punkty. Na dole miedzy balami jest kilka mostków, które sukcesywnie eliminowalismy, ale były one nie tam gdzie np optycznie wydaje sie ze szczelina jest miedzy balami. Oczywiscie jak wszedzie słabym punktem sa wegły, i tam warto sprawdzic. Ale ja bym nie panikowała, bo dom w stylu termosu nigdy nie był moim marzeniem, dlatego tez nie jestesmy zwolennikami wszelkich folii, jakiekolwiek byłyby one wspaniałe i miały magiczne właściwosci. Lepszy jest moim zdaniem dom z grubszego bala gdzie są nawet jakies mostki niz superszczelny dom oklejony folią. Ale jak wiadomo kazdy analizuje sam temat i wybiera to co jego znaniem ma sens.

Bez sensu tylko dalismy sie namówic sprzedawcy okien na nawietrzaki, kompletnie bez sensu :-/

Zgadzam się bal 25 w zupełności wystarczy :-) Ja niestety ze względu na niski budżet musiałam się zdecydować na bal 13 i ocieplenie. Nie masz co się martwić. Przy 18 już nie potrzeba ocieplenia :-) Swoją drogą będzie piękny dom sama oo takim marzyłam. Powodzenia :-)

-----------------------------------------------------------------------------------------

domdrewniany-juka.blogspot.com

Co do folii wiatroizolacyjnej. Dzisiaj byłam na budowie :-) muszę powiedzieć, że wilgoci w domu nie ma. Pomimo, że obawiałam się zostawiając dom w takim stanie (jak na blogu w galerii) tzn. bal, wiatroizolacja, wełna, paroizolacja. Do tego dom jest połączony z garażem nie ocieplonym i przejście też nie jest izolowane (drzwi) także wieje i ciągnie zimno. Tym bardziej, że jest kanał i brama się nam nie domyka bo trzeba poprawić konstruktora :-) ale nie ważne :-) Sporą zasługą jest tu położenie folii wiatroizolacyjnej, która w lecie izolowała dom do tego stopnia, że wchodząc na poddasze było gorąco od dachu a schodząc na dół było chłodno jak w spiżarni (w tym czasie nie było położonej wełny). Jak na razie w domu wszystko jest ok :-) Czekam do kwietnia albo jak tylko będzie robić się cieplej :-) już bym coś porobiła :-) http://www.domdrewniany-juka.blogspot.com

Dodam jeszcze, że największy dylemat mam: dawać folię wiatroizolacyjną czy nie:bash:

Zdania są podzielone, z jednej strony szkoda odgradzać bal od ekofibru, z drugiej mimo łączenia bali na podwójne pióro wpust, nie ma co się łudzić ,na pewno po czasie zrobią się jakieś szczeliny i w wietrzne dni dom będzie się dodatkowo wychładzał. Dodatkowo ta szczelina wentylacyjna - nie chcę jej!!!!!!!!!!!!

Jak macie jakieś rady i sugestie to będę wdzięczna, słucham:confused::confused:

Proste rozwiązanie jakie robią skandynawowie: zamiast folii dać papier, najlepiej woskowany. Masz wiatroizolacje a jednoczesnie z materiału tego co drewno i ekofiber. Ja u siebie to zastosowałem na poddaszu. Jak na razie się sprawdza. Na dole dałem folię bo jak zobaczyłem jak wieje przez ten podwójny piórowpust to stwierdziłem że lepszym rozwiązaniem będzie wiatroizloacja z folii (mam bal 12 i decha 4,5). Wilgoć wywala na zewnątrz (przy mrozach było nawet 24% ) a w domu jest zawsze świeżo.

Edytowane przez PawEla