Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

i jeszcze w kwestii ogrzewania, podzielę sie refleksją. Wiele osób teraz w domach ( bez względu na technologię) stosuje kominek z płaszczem wodnym, lub kominek tylko z rozprowadzeniem ciepłego powietrza. Wg mnie jest to niezbyt wygodne rozwiązanie, nagrzewa sie wprawdzie szybko, ale niestety po powrocie po 9, 10 godzinach z pracy jak jest zima to jest w domu zimno, napalisz za chwile jest goraco. Mnie takie hustawki wykańczają, wole miec stała, i to nie saunową temperaturę. Poza tym jak sie mieszka np w bloku i człowiek ma poprostu ciepło, to wizja napalenia w kominku wydaje sie niezwykle kusząca. I jest to fajne pod warunkiem ze ma sie nastrój, czas i ochotę na palenie a nie w codziennym pędzie pali sie "bo trzba, bo zimno". I nie to, ze ja nie lubie palić w kominku. Lubię jak mało kto, ale jak nie musze tylko chcę. Przecie i kuchnie mam kaflową, bo lubie sobie "popalić" hehehe. Ale lubie jak nie muszę.kojarzy mi sie to z bieganiem do pieca na koks i węgiel jaki mieli moi rodzice w tzw klocku ala wczesny Gierek. Mało to było sympatyczne zajęcie, a wejście pod prysznic rano, gdy po nocy dom się troche wyziębił już wymagał sporo odwagi.

Tak ze tylko chciałam tak zasygnalizować tym marzycielom co teraz siedza w wielkiej płycie i obmyślają wszelkie rozwiązania dla swojego własnego domku, ze nie jest to takie super rozwiazanie, i nawet jak ktos uwielbia palic, to niech sie zabezpieczy w jakąs bardziej komfortową opcję, ( np gaz, czy nawet kotłownia z podajnikiem) bo jak mu sie odechce latania z szufelką po salonie, to będzie w chwilach slabosci miał odwrót.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wg mnie jest to niezbyt wygodne rozwiązanie, nagrzewa sie wprawdzie szybko, ale niestety po powrocie po 9, 10 godzinach z pracy jak jest zima to jest w domu zimno, napalisz za chwile jest goraco. Mnie takie hustawki wykańczają, wole miec stała, i to nie saunową temperaturę. [...] nie jest to takie super rozwiazanie, i nawet jak ktos uwielbia palic, to niech sie zabezpieczy w jakąs bardziej komfortową opcję, ( np gaz, czy nawet kotłownia z podajnikiem) bo jak mu sie odechce latania z szufelką po salonie, to będzie w chwilach slabosci miał odwrót.

Popieram!!!

Zgadzam się:-) Obecnie sama mieszkam w bloku :-) W domku zastosujemy piec z podajnikiem z możliwością palenia wszystkiego w razie czego. Na dole podłogówka i grzejnik w łazience na poddaszu grzejniki. W związku z tym mam pytanko: "Na poddaszu zastosowaliśmy wełnę isover na przekładkę 15 i 5 i pójdzie folia i płyty. Jak u Was z ciepłem na poddaszu przy takim ociepleniu? Jest ciepło? Czy to za mało wełny jak na poddasze czy wystarcza? Nie mieszkam jeszcze. Piszą różnie i dlatego pytam. Może ktoś z Was już mieszka i ma porównanie. Pozdrawiam :-)

super, dzieki za miarodajną odpowiedź...każdy kiedyś stawiał pierwsze kroki w danej branży. dla mnie pierwsza kwestia jest oszacowanie czy będzie mnie stac na spłacenie kredytu na dom, stąd moje pytanie....

milionpięćsetstodziewięćset..... super odpowiedź. Forum jest chyba po to, aby coś doradźić etc...

Pytanie było grzeczne, uprzejme.

super, dzieki za miarodajną odpowiedź...każdy kiedyś stawiał pierwsze kroki w danej branży. dla mnie pierwsza kwestia jest oszacowanie czy będzie mnie stac na spłacenie kredytu na dom, stąd moje pytanie....

milionpięćsetstodziewięćset..... super odpowiedź. Forum jest chyba po to, aby coś doradźić etc...

Pytanie było grzeczne, uprzejme.

Ceny drewniaków są podobne do "murowańców" a nawet w niektórych przypadkach wyższe. Duży wpływ na cenę jest to, czy masz możliwość zrobienia samemu, czyli "made hand" by jour np mąż ;). Wszystko zależy, co chcesz mieć. Na allegro były (nie wiem jak teraz), dom kształtował się od 1200 za m2 wzwyż. Stan surowy otwarty, dach deski i papa. Najprostsza bryła domu.

Witam Wszystkich,

Jeśli nie chcemy robić pustki wentylacyjnej, należy zastosować folie o jak największej paraprzepuszczalności (ponad 5000). Ja na razie znalazłam materiał o przep. ponad 3300 - szukam dalej. Idealnie byłoby zastosować folię z powłoką przeciw skraplaniu się pary wodnej (podobno ciężko dostać w Polsce). Póki co, udało mi się znaleźć w necie jakąś folie antykondensacyją, próbuje skontaktować się z producentem (ale jeszcze nie trafiłam na właściwą osobę). Generalnie myślę, że trzeba pytać producentów czy dana folia może stykać się z drewnem.

Po krótkich poszukiwaniach znalazłam folie Eurovent WALL PROTECT, producent dopuszcza mocowanie bezpośrednio do ściany.

i jeszcze w kwestii ogrzewania, podzielę sie refleksją. Wiele osób teraz w domach ( bez względu na technologię) stosuje kominek z płaszczem wodnym, lub kominek tylko z rozprowadzeniem ciepłego powietrza. Wg mnie jest to niezbyt wygodne rozwiązanie, nagrzewa sie wprawdzie szybko, ale niestety po powrocie po 9, 10 godzinach z pracy jak jest zima to jest w domu zimno, napalisz za chwile jest goraco. Mnie takie hustawki wykańczają, wole miec stała, i to nie saunową temperaturę. Poza tym jak sie mieszka np w bloku i człowiek ma poprostu ciepło, to wizja napalenia w kominku wydaje sie niezwykle kusząca. I jest to fajne pod warunkiem ze ma sie nastrój, czas i ochotę na palenie a nie w codziennym pędzie pali sie "bo trzba, bo zimno". I nie to, ze ja nie lubie palić w kominku. Lubię jak mało kto, ale jak nie musze tylko chcę. Przecie i kuchnie mam kaflową, bo lubie sobie "popalić" hehehe. Ale lubie jak nie muszę.kojarzy mi sie to z bieganiem do pieca na koks i węgiel jaki mieli moi rodzice w tzw klocku ala wczesny Gierek. Mało to było sympatyczne zajęcie, a wejście pod prysznic rano, gdy po nocy dom się troche wyziębił już wymagał sporo odwagi.

Tak ze tylko chciałam tak zasygnalizować tym marzycielom co teraz siedza w wielkiej płycie i obmyślają wszelkie rozwiązania dla swojego własnego domku, ze nie jest to takie super rozwiazanie, i nawet jak ktos uwielbia palic, to niech sie zabezpieczy w jakąs bardziej komfortową opcję, ( np gaz, czy nawet kotłownia z podajnikiem) bo jak mu sie odechce latania z szufelką po salonie, to będzie w chwilach slabosci miał odwrót.

za późno!!!! ;)

u mnie jest kominek z płaszczem wodnym, mam nadzieje, że się sprawdzi:)

Popieram!!!

za późno!!!! ;)

akselek coś w tym jest ;)

też teraz mieszkamy w bloku i ciepło z "pokrętła na kaloryferze" jest

w kwestii ogrzewania też tak pomyślałem ..

będziemy mieć całkowite popiwniczenie, więc kocioł z podajnkiem, skład opału z piwnicy ... komin będzie fajny 10m wysokości ;)

piec węglowy a jaki inny .. na koplani pracuję :cool:

parter podłogówka w większości, poddasze grzejniki

kominek w salonie też ma być ale tak dla przyjemności .. jak się uda to popiół będzie "spadał" prosto do piwnicy ..

chciałbym jak najbardziej ograniczyć "kurzenie" w domu

za późno!!!! ;)

Każdy wybiera co wydaje mu sie wygodne. Moze dla was to dobra opcja, dla nas nie bardzo. To nie jest tak,z e to złe rozwiązanie, tylko kazdy ma inny rodzaj trybu oaktywnosci. nasz babcia która siedzi w domku małym i drewnianym, pali chrustem, w kuchni kaflowej. Ona to lubi i pewnie jak bysmy ja jakoś uszczęslili bezobsługowym grzaniem to zabralibysmy jej główne zajęcie zimowe. Telewizjio babcia nie ogląda, a to palenie zazwyczaj ejst i tak zbyt intensywne... pali bo lubi :-)

kala, jak nie masz jeszcze wysztskiego wykonczonego, mzoe warto pomyslec tylko o instalacji, " na wszelki wypadek" którą potem dało by sie podpiąc np pod jakis piec. Sama nie wiem. kazdy ma swoje wytyczne, swoje preferencje i swoje wybory. W koncu nie mieszkamy na syberii, i aby do wiosny :-)

witam, mam mozliwosc zakupic dom z bala o grubosci 80mm ale.............ocieplony jest tylko welna 120mm (plus folia wiatro i paroizolacyjna, blazeria) ale czy to nie za malo na dom mieszkalny??? czytalam, ze toeretycznie nie, ale czy praktycznie rowniez? ma ktos jakies doswidczenia z taka gruboscia sciany zew? bardzo prosze o odp.

W tamtą zimę mieliśmy ocieplenie dachu na skosach- 18cm + 3cm pustkę powietrzną, folie wiatro + i paroszczelną, + GK,

na ścianach szczytowych było 25cm,

rozbieraliśmy tego roku to co w tamtym roku fachowiec zrobił

dołożyliśmy 10cm na skosy dachowe, więc teraz jest 28 z foliami ale bez pustki,

na ścianach 30cm a w łazience na ścianie szczytowej 35cm

jest troszkę cieplej, ale to też może być i zasługą osiadania domu-co powoduje jego uszczelnienie

Potwierdzam że dom drewniany świetnie i szybko się nagrzewa....ale przy ogrzewaniu tylko kominkowym równie szybciutko się ochładza,

z samego kominka u nas nie jesteśmy w stanie utrzymać temperatury stałej, (chyba żebyśmy na okrągło 24h. palili równym płomieniem)

wieczorem ostatni zaladunek drewna-- 3-4kawałki przy temp. ok. 22- 23 to z samego rana jest obecnie max. 18C, lub i mniej jeśli duże mrozy..

dlatego już kilka miesięcy temu doszłam do wniosku że jeśli kominek to polecam szczególnie kaflowy- wtedy choć przez pare godzin oddaje ciepło przez kafle i w ten sposób jest "ciepłym kominkiem- ciepłą obudową"

Wedlug mnie taki dom z BALI zbudowany jest z bali o grubosci co najmniej 20 cm i szer.40 cm. To o czym wy piszecie to zwykle Brusy a nie bale......takich to mozna uzywac do budowy domow kanadyjskich.( ODP do forumowiczow z pierwszej strony)

Po krótkich poszukiwaniach znalazłam folie Eurovent WALL PROTECT, producent dopuszcza mocowanie bezpośrednio do ściany.

Rowniez dzis dostalem odpowiedz z firmy , ze Eurovent Wall Protect 3 mozna stosowac na bale bez szczeliny.

Z podkresleniem ze tylko na sciany, Nie wiem jakie to ma znaczenie ?

zbyszek

Rowniez dzis dostalem odpowiedz z firmy , ze Eurovent Wall Protect 3 mozna stosowac na bale bez szczeliny.

Z podkresleniem ze tylko na sciany, Nie wiem jakie to ma znaczenie ?

zbyszek

A czy powiedzieli czemu można je kłaść bezpośredni on ścianę ?

Jeśli argumentem jest to że wydajniejsza jest w przepuszczaniu wilgoci to nie jest argument.

Wedlug mnie taki dom z BALI zbudowany jest z bali o grubosci co najmniej 20 cm i szer.40 cm. To o czym wy piszecie to zwykle Brusy a nie bale......takich to mozna uzywac do budowy domow kanadyjskich.( ODP do forumowiczow z pierwszej strony)

Grubość i szerokość to jest to samo a co do Kanadyjczyków to po pierwsze inna technologia a konstrukcja to z desek , brusem nazywasz zrąb o przekroju prostokątnym nie pamiętam w jakiej proporcji , jeśli mają 20cm/40cm to jest brus tylko że bardzo bardzo duży. Bal bardziej się odnosi do okrąglaków , a tu na forum jest to potoczna nazwa domu wykonanej w konstrukcji zrębowej

Domyślnie prosze o pomoc

witam, mam mozliwosc zakupic dom z bala o grubosci 80mm ale.............ocieplony jest tylko welna 120mm (plus folia wiatro i paroizolacyjna, blazeria) ale czy to nie za malo na dom mieszkalny??? czytalam, ze toeretycznie nie, ale czy praktycznie rowniez? ma ktos jakies doswidczenia z taka gruboscia sciany zew? bardzo prosze o odp.

Wszystko jest zależne od wykonania ocieplenia

można to sprawdzić kamerką koszt nieduży w stosunku do wartości domu więc moim zdaniem warto .

Edytowane przez maciej74

Domyślnie

Ponawiam swoje pytanko. Ile kładliście ocieplenia na poddaszu? Jak z utrzymaniem ciepła w domu? Różnie piszą więc pytam wszystkich i proszę o odpowiedź. Nie wiem czy dobrze zrobiłam

u mnie dach to 20 cm ściany 25 cm.

w zimie nie narzekam choć na dach dodałbym jeszcze z 5cm w lecie jest za ciepło .

Jerzy i Maciek. Wy to jesteście prawidzwi Boby / Bobowie ;-) Budowniczowie. Nie zamawiam firmę z trzciną tylko zamykam oczy i ją scinam, bo sie spracowałem. Maciek to ogólny szacuneczek i za wykonanie, i za interdyscyplinarnosc, i za piekny styl.... Teraz już mało kto potrafi tyle zrobić własnoręcznie...

Nasze budowanie to raczej podejmowanie decyzji niż wyzwań samych na siebie.

Z duża przyjemnoscia patrzę na wsze osobieste budowanie, trzymam kciuki i jestem pod ogromnym wrazeniem.

Pozdrawiam prawdziwych Bobów ;-)

http://multiply.com/mu/renatka/image/5/photos/44/500x500/1/animace-pt07.gif?et=iZd%2CE4EWOCbescyE1X0bRw&nmid=321174164

Jerzy i Maciek. Wy to jesteście prawidzwi Boby / Bobowie ;-) Budowniczowie. Nie zamawiam firmę z trzciną tylko zamykam oczy i ją scinam, bo sie spracowałem. Maciek to ogólny szacuneczek i za wykonanie, i za interdyscyplinarnosc, i za piekny styl.... Teraz już mało kto potrafi tyle zrobić własnoręcznie...

Nasze budowanie to raczej podejmowanie decyzji niż wyzwań samych na siebie.

Z duża przyjemnoscia patrzę na wsze osobieste budowanie, trzymam kciuki i jestem pod ogromnym wrazeniem.

Pozdrawiam prawdziwych Bobów ;-)

Dziękuję :)