Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W tamtą zimę mieliśmy ocieplenie dachu na skosach- 18cm + 3cm pustkę powietrzną, folie wiatro + i paroszczelną, + GK,

na ścianach szczytowych było 25cm,

rozbieraliśmy tego roku to co w tamtym roku fachowiec zrobił

dołożyliśmy 10cm na skosy dachowe, więc teraz jest 28 z foliami ale bez pustki,

na ścianach 30cm a w łazience na ścianie szczytowej 35cm

jest troszkę cieplej, ale to też może być i zasługą osiadania domu-co powoduje jego uszczelnienie

Potwierdzam że dom drewniany świetnie i szybko się nagrzewa....ale przy ogrzewaniu tylko kominkowym równie szybciutko się ochładza,

z samego kominka u nas nie jesteśmy w stanie utrzymać temperatury stałej, (chyba żebyśmy na okrągło 24h. palili równym płomieniem)

wieczorem ostatni zaladunek drewna-- 3-4kawałki przy temp. ok. 22- 23 to z samego rana jest obecnie max. 18C, lub i mniej jeśli duże mrozy..

dlatego już kilka miesięcy temu doszłam do wniosku że jeśli kominek to polecam szczególnie kaflowy- wtedy choć przez pare godzin oddaje ciepło przez kafle i w ten sposób jest "ciepłym kominkiem- ciepłą obudową"

Tylko z tymi kaflami różnie bywa. Ja kupiłam piecyk w rodzaju kominka z kaflami, KTÓRE SIĘ NIE NAGRZEWAJĄ!!!

Maciek O mordę! ale fajne rzeczy robisz. Kiedy ja tak pobawię się w stolarza? hm

Teraz walczę z trzciną. Koszę sierpem. Przed snem zamykam oczy i widzę trzcinę. Już mam dosyć tego koszenia. ;(

stolarki mam po dziurki w nosie pewnie w tym samym stopniu co ty trzciny , możemy się zamienić :) .

Jerzy a ile ty na tą swoją chatkę hektarów już na haratałeś ?

Akselek również dziękuję fajnie jak się komuś podoba to co się robi daje kopa do następnych działań.

Edytowane przez maciej74

Nie umiem wstawiac zdjec, podaje link http://wentor.com.pl/Produkt.aspx?id=629&kat=245

Drogie toto .

Faktycznie widzac taki piecyk spodziewałabym się ze kafle będą grzać.

Moi rodzice mają tak zbudowaną kuchnię kaflową, ze są dwa obiegi ciełego powietrza czy jakoś tak, że da się szybrami sprawić ze albo się nagrzewa, a latem jak chcemy pogotować a samemu się nie ugotować to nie grzeją sie kafle. Fajny patent choć kuchnia wygląda zupełnie zwyczajnie. Kuchnia też nie była koniecznością, tylko takim kuchenną fanaberią, ale można też mieć z tego ciepłą wodę do mycia. Szczegół, ze wynalazki mojego taty i kotłownia przypominająca łódź podwodną z tysiacem przekłądni, opcji i alternatywnych grzań wymaga studiów podyplomowych z piecologii, zeby móc z tego skorzystać w pełni ( co zakręcić, a co odkręcić itd)

... fajnie jak się komuś podoba to co się robi daje kopa do następnych działań.

To masz jeszcze jednego "kopa" ... tak na wszelki wypadek co by cię natchnienie nie opuściło ...:D

Jak już sie ogarnę i znajdę czas ( i kasę :( ) na moje ukochane Bieszczady - zrobię ci "partyzancki" nalot !

Drogie toto .

Faktycznie widzac taki piecyk spodziewałabym się ze kafle będą grzać.

Moi rodzice mają tak zbudowaną kuchnię kaflową, ze są dwa obiegi ciełego powietrza czy jakoś tak, że da się szybrami sprawić ze albo się nagrzewa, a latem jak chcemy pogotować a samemu się nie ugotować to nie grzeją sie kafle. Fajny patent choć kuchnia wygląda zupełnie zwyczajnie. Kuchnia też nie była koniecznością, tylko takim kuchenną fanaberią, ale można też mieć z tego ciepłą wodę do mycia. Szczegół, ze wynalazki mojego taty i kotłownia przypominająca łódź podwodną z tysiacem przekłądni, opcji i alternatywnych grzań wymaga studiów podyplomowych z piecologii, zeby móc z tego skorzystać w pełni ( co zakręcić, a co odkręcić itd)

A moze rzeczywiscie ja niedoszkolona jestem ? OOOOOOO, moze jednak jest jakas mozliwosc wlaczenia grzania kafli? Wiedzialam, ze ten piecyk to cudo ktorego nie doceniam

stolarki mam po dziurki w nosie pewnie w tym samym stopniu co ty trzciny , możemy się zamienić :) .

Jerzy a ile ty na tą swoją chatkę hektarów już na haratałeś ?

Maciek Mam nie duży dach, bo jakieś 54m2. W tamtym roku zebrałem 2 przyczepy traktorowe i myślałem, że mi starczy. Teraz wiem, że wiązałem za małe snopki, bo podczas czyszczenia, to troszkę jednak odpadnie. Teraz chcę zerwać 2,5 przyczepy.

A czy hektar naharatałem, czy więcej - nie wiem. Bardzo dużo śnieg zniszczył trzcinę, o dziwo więcej, niż w tamtym roku. Wykaszam tzw "placki", gdzie trzcina jeszcze jest w miarę dobra i nie leży. Warunki ciężkie, przeważnie teraz, teren jest podmokły i muszę uważać, żeby woda nie dostała się do filcaków. No, jeszcze troszkę i skończę.

Edytowane przez JerzyBw

A moze rzeczywiscie ja niedoszkolona jestem ? OOOOOOO, moze jednak jest jakas mozliwosc wlaczenia grzania kafli? Wiedzialam, ze ten piecyk to cudo ktorego nie doceniam

Agadka Patrząc na schematy i opis, to nie znalazłem coś takiego jak, np cegła szamotówka lub coś podobnego. Chyba tam jest pustka i te kafle to niestety to tylko atrapa.

Wszystko jest zależne od wykonania ocieplenia

można to sprawdzić kamerką koszt nieduży w stosunku do wartości domu więc moim zdaniem warto .

dziekuje za odp. wykonanie wazne, ale 12cm to 12 cm. Wiem ze osiagnie się U < od 0,3 W/m2K, przy balu zewnętrznych grub. 80 mm, i przy zachowaniu następującego układu warstw ściany: - bale zewnętrzne, grub. 80 mm - pustka powietrzna, 20 mm - folia ścienna, wiatroizolacyjna - izolacja cieplna, grub. min. 120 mm. Ale wlasnie min! Bal jest o przekroju kwadratowym zapomnialam dodac. Sciana jest raczej za cienka, ale chcialabym zeby bylo inaczej stad te niskiego poziomu pytanie......

Każdy wybiera co wydaje mu sie wygodne. Moze dla was to dobra opcja, dla nas nie bardzo. To nie jest tak,z e to złe rozwiązanie, tylko kazdy ma inny rodzaj trybu oaktywnosci. nasz babcia która siedzi w domku małym i drewnianym, pali chrustem, w kuchni kaflowej. Ona to lubi i pewnie jak bysmy ja jakoś uszczęslili bezobsługowym grzaniem to zabralibysmy jej główne zajęcie zimowe. Telewizjio babcia nie ogląda, a to palenie zazwyczaj ejst i tak zbyt intensywne... pali bo lubi :-)

kala, jak nie masz jeszcze wysztskiego wykonczonego, mzoe warto pomyslec tylko o instalacji, " na wszelki wypadek" którą potem dało by sie podpiąc np pod jakis piec. Sama nie wiem. kazdy ma swoje wytyczne, swoje preferencje i swoje wybory. W koncu nie mieszkamy na syberii, i aby do wiosny :-)

tak na "wszelki wypadek" lub na wypadek wyjazdu to mamy zasilanie elektryczne też. Ale głównie kominek z płaszczem wodnym, podłogówka w 2 pomieszczeniach, w reszcie kaloryfery.

Witam

Życie stwarza różne figle i nieprzewidziane wypadki. Jakiś parę dni temu dowiedziałem się od właściciela lokalu, które wynajmuję, że dostałem podwyżkę za czynsz, gdzie prowadzę działalność, bagatelka 100%. Nie dość, że coraz gorzej dzieje się u mnie pod względem zamówień, to jeszcze ten czynsz, który raczej przekreśla dalszą moją egzystencję w prowadzeniu dotychczasowej działalności, niż daje impuls do przodu.

Kiedyś dałem Wam sygnał, że chciałbym zamienić moją pasję i hobby w coś, co da mi satysfakcję nie tylko w sensie duchowym ale i finansowym. Dlatego z pewną nieśmiałością daję możliwość dla ludzi, którzy marzą o swoim drewniaku, że ja mogę się tego podjąć.

Pozdrawiam

No Jerzy moje gratulacje , trzymam kciuki i szczerze zazdroszczę.

Myślę że Ci się uda powiedz czy będziesz działać na terenie całej polski ?

Maciek nie ma co zazdrościć, wir życia rzuca mnie na głębokie wody, bo poligrafia w moim miasteczku (tym się jeszcze zajmuję) powoli upada, a zakup porządnych maszyn do druku to koszt małego domu w stanie surowym. Za kciuki szczerze dziękuję, bo wiem, że na początku jest bardzo trudno i cena na początku niska. Tak cała Polska jak popadnie, choć nie ukrywam, że wolałbym, żeby było coś bliżej. Zastanawiam się nad stroną www w języku polskim i czeskim, bo mieszkam przy granicy.

Witam

Życie stwarza różne figle i nieprzewidziane wypadki. Jakiś parę dni temu dowiedziałem się od właściciela lokalu, które wynajmuję, że dostałem podwyżkę za czynsz, gdzie prowadzę działalność, bagatelka 100%. Nie dość, że coraz gorzej dzieje się u mnie pod względem zamówień, to jeszcze ten czynsz, który raczej przekreśla dalszą moją egzystencję w prowadzeniu dotychczasowej działalności, niż daje impuls do przodu.

Kiedyś dałem Wam sygnał, że chciałbym zamienić moją pasję i hobby w coś, co da mi satysfakcję nie tylko w sensie duchowym ale i finansowym. Dlatego z pewną nieśmiałością daję możliwość dla ludzi, którzy marzą o swoim drewniaku, że ja mogę się tego podjąć.

Pozdrawiam

Zycze powodzenia! A czy mozna przesylac propozycje do niezobowiazujacej wyceny? Mam juz dom ale garaz byl za drogi i tak sobie czeka na lepsze czasy:)