Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Życie stwarza różne figle i nieprzewidziane wypadki. Jakiś parę dni temu dowiedziałem się od właściciela lokalu, które wynajmuję, że dostałem podwyżkę za czynsz, gdzie prowadzę działalność, bagatelka 100%. Nie dość, że coraz gorzej dzieje się u mnie pod względem zamówień, to jeszcze ten czynsz, który raczej przekreśla dalszą moją egzystencję w prowadzeniu dotychczasowej działalności, niż daje impuls do przodu.

Kiedyś dałem Wam sygnał, że chciałbym zamienić moją pasję i hobby w coś, co da mi satysfakcję nie tylko w sensie duchowym ale i finansowym. Dlatego z pewną nieśmiałością daję możliwość dla ludzi, którzy marzą o swoim drewniaku, że ja mogę się tego podjąć.

Pozdrawiam

Witam;

życzę powodzenia!!!!

ja z drewniakiem odezwę się, ale dopiero za rok lub dwa, a na pewno wpadnę do Pana (jak się Pan zgodzi) zobaczyć drewniak;

Pozdrawiam

Cisza taka że aż w uszach szumi,

od wiosny ruszam z nowym projektem dla znajomej która wyszukała takie oto cacuszko do przeniesienia, jak prace ruszą będę się starał na bieżąco zamieszczać zdjęcia

Ale jestes odwazny! Ja balabym sie dotknac tego zeby nie przewrocic:yes: A swoja droga to jestemj ciekawa ile ja wyniesie ten dom z pryeniesieniem i wszelikimi poprawkami

Witajcie. Co jakiś czas zaglądam na forum, nie za często, bo od kilku miesięcy przebrnąłem dopiero przez 300 stron, a mój domek jest na etapie projektu. Po wielu doświadczeniach, projekt tworzę sam. No projękt, wielkie mi słowo, w zasadzie jego szkielet, materiały, okna, rozmieszczenie i wielkość pokoi itd. Mam do Was pytanie, drodzy balowicze czy ktoś wykonywał, bądź jest zorientowany, jak wygląda układanie drewnianego stropu na ściankach murowanych. Górale z którymi rozmawiałem twierdzą, że część mokrą powinno się wykonać murowaną (naturalnie ścianki wew.). Rozumiem o co im biega, ale bal osiada, a ścianki murowane nie. Ze ściankami działowymi, to może nawet dałoby się załatwić sprawę pozostawiając odpowiednio miejsca na osiadanie domu, ale jeśli fragment będzie ścianą murowaną nośną, to co? Jak na tym ułożyć strop, belki itp. Czy to w ogóle możliwe? Wiem, że powinienem zwrócić się do konstruktora, ale jak już wspominałęm, po pewnych doświadczeniach nie mam już dużego zaufania do słów w stylu: "tego się nie da", bądź, "to musi być tak". Jeśli coś możecie podpowiedzieć będę wdzięczny. Pozdrawiam.

Witajcie. Co jakiś czas zaglądam na forum, nie za często, bo od kilku miesięcy przebrnąłem dopiero przez 300 stron, a mój domek jest na etapie projektu. Po wielu doświadczeniach, projekt tworzę sam. No projękt, wielkie mi słowo, w zasadzie jego szkielet, materiały, okna, rozmieszczenie i wielkość pokoi itd. Mam do Was pytanie, drodzy balowicze czy ktoś wykonywał, bądź jest zorientowany, jak wygląda układanie drewnianego stropu na ściankach murowanych. Górale z którymi rozmawiałem twierdzą, że część mokrą powinno się wykonać murowaną (naturalnie ścianki wew.). Rozumiem o co im biega, ale bal osiada, a ścianki murowane nie. Ze ściankami działowymi, to może nawet dałoby się załatwić sprawę pozostawiając odpowiednio miejsca na osiadanie domu, ale jeśli fragment będzie ścianą murowaną nośną, to co? Jak na tym ułożyć strop, belki itp. Czy to w ogóle możliwe? Wiem, że powinienem zwrócić się do konstruktora, ale jak już wspominałęm, po pewnych doświadczeniach nie mam już dużego zaufania do słów w stylu: "tego się nie da", bądź, "to musi być tak". Jeśli coś możecie podpowiedzieć będę wdzięczny. Pozdrawiam.

Przychodzi mi do glowy pomysl, ze strop drewniany zwiazany z osiadajacymi scianami zewnetrznymi a oparty na nieruchomych scianach murowanych wewnetrznych powinien byc podparty srubami z regulacja. Sruby mozna byloby skrecac wraz z osiadaniem budynku i w ten sposob dawac miejsce na osiadanie stropu. To tak, jakby strop bylby podparty przez pionowy bal (kolumne), bo zachodzi ten sam proces osiadania na sztywny element i trzeba przewidziec regulacje.

Oczywiscie nie jestem ciesla - wiec moze sa inne rozwiazania.

z tego co zrozumiałem jak gość mi tłumaczył podparcie na murze bez słupów ...

mam nadzieję, że nie zdradzę patentu ;)

sosręb (belka podpierająca strop) w dwóch częściach ściętych pod kątem i oparta na murze

coś jak na rysunkupołączenie..jpg

Witajcie. Co jakiś czas zaglądam na forum, nie za często, bo od kilku miesięcy przebrnąłem dopiero przez 300 stron, a mój domek jest na etapie projektu. Po wielu doświadczeniach, projekt tworzę sam. No projękt, wielkie mi słowo, w zasadzie jego szkielet, materiały, okna, rozmieszczenie i wielkość pokoi itd. Mam do Was pytanie, drodzy balowicze czy ktoś wykonywał, bądź jest zorientowany, jak wygląda układanie drewnianego stropu na ściankach murowanych. Górale z którymi rozmawiałem twierdzą, że część mokrą powinno się wykonać murowaną (naturalnie ścianki wew.). Rozumiem o co im biega, ale bal osiada, a ścianki murowane nie. Ze ściankami działowymi, to może nawet dałoby się załatwić sprawę pozostawiając odpowiednio miejsca na osiadanie domu, ale jeśli fragment będzie ścianą murowaną nośną, to co? Jak na tym ułożyć strop, belki itp. Czy to w ogóle możliwe? Wiem, że powinienem zwrócić się do konstruktora, ale jak już wspominałem, po pewnych doświadczeniach nie mam już dużego zaufania do słów w stylu: "tego się nie da", bądź, "to musi być tak". Jeśli coś możecie podpowiedzieć będę wdzięczny. Pozdrawiam.

To co ja ;) zrozumiałem, to dom to jest w technice szkieletowej i strop powinien być oparty na tym szkielecie ścian zewnętrznych. W szkielecie (jak jest drewno suche) nie powinno być mocne osiadanie ale minimalne (drewno o wiele mniej kurczy się wzdłuż niż poprzek). Ścianki działowe z cegieł powinny być robione do momentu aż nie włoży się ostatniej cegły pod stropem. Powstanie szczelina, którą potem można by było obudować z drewnem z tą różnicą, że te deski osłaniające szczelinę powinny być przymocowane od dołu do stropu i nie do cegieł. Ale nie wiem, czy dokładnie o to chodzi. Najlepiej jakby można było dać rysunek.

dodane później

Gdyby to był dom jednak z bali, to tak jak Gasol pisał, żeby zostawić między ściankami murowanymi a stropem szczelinę co najmniej 10cm (dla świętego spokoju 15cm) i tak jak wyżej zamaskować drewnem.

znowu dodałem i chyba zrozumiałem ;) :

Wojtek nie kombinuj z częściową ścianą nośną, jako murowaną. Po co, to tylko kłopot. Musiałbyś na tej ścianie dać śruby na górze (Gasol dobrze pisał), które podtrzymują strop i przez jakiś czas popuszczać, a to może trwać długo.

Edytowane przez JerzyBw

znowu dodałem i chyba zrozumiałem :

Wojtek nie kombinuj z częściową ścianą nośną, jako murowaną. Po co, to tylko kłopot. Musiałbyś na tej ścianie dać śruby na górze (Gasol dobrze pisał), które podtrzymują strop i przez jakiś czas popuszczać, a to może trwać długo.

tym bardziej że powinno się wstawić belkę wieńcową , sama podpora oparta o cegłę to trochę amatorka, wieńcową zrobić drewnianą a na niej podpory , można też zrobić mur pruski moim zdaniem ciekawsza forma.

Ale jestes odwazny! Ja balabym sie dotknac tego zeby nie przewrocic A swoja droga to jestemj ciekawa ile ja wyniesie ten dom z pryeniesieniem i wszelikimi poprawkami

Przy powierzchni użytkowej 250m2 i dachu 340m2 , stan surowy otwarty z dachem deskowanym wstępne krycie papą koszt bez fundamentów to około 70 000 tyś zł .

dom będzie bez przerubek tylko że już można się będzie o niego oprzeć :)

Przy powierzchni użytkowej 250m2 i dachu 340m2 , stan surowy otwarty z dachem deskowanym wstępne krycie papą koszt bez fundamentów to około 70 000 tyś zł .

dom będzie bez przerubek tylko że już można się będzie o niego oprzeć :)

Atrakcyjna cena, szczególnie teraz, kiedy drewno z lasu podrożało.

nie straszcie z tymi podwyżkami cen :( ..

bo jurto chyba będę załatwiał na tartaku

ktoś może napisać jakie teraz ceny modrzewia w kłodzie ok. 30 cm dł. 12 ?

ile za przetarcie (góra / dół - będzie z pełnego)

Musiałem, coś policzyć ;) i dowiedziałem się o cenach od leśniczego. I tak - dwa lata temu kupowałem drewno na moją chatkę, to świerk kosztował 30cm śr. dł. 9 m 289,14 zł brutto, teraz kosztuje 472 zł za kubik. Myślę, że 12m będzie w tych samych widełkach (30cm średnic. Modrzew dzisiaj, kosztuje 484 zł za kubik.

Jaszcze parę miesięcy temu dowiadywałem się ile kosztuje przetarcie 1m2, bo zostało mi trochę drewna i pomyślałem, żeby zrobić deski, to w tartaku powiedzieli ok 125 zł netto za deski calówki nie obrzynane i 150 zł na deski obrzynane.

U Ciebie jest tylko przetarcie góra - dół, więc jest mniej roboty, niż z deskami.

Edytowane przez JerzyBw

tym bardziej że powinno się wstawić belkę wieńcową , sama podpora oparta o cegłę to trochę amatorka, wieńcową zrobić drewnianą a na niej podpory , można też zrobić mur pruski moim zdaniem ciekawsza forma.

Widzisz Maciek, co dwie głowy to nie jedna. Masz rację z tą dechą pod śruby.

Takie łączenie bali z murem robi taki kłopot jeszcze, że powstanie pionowa szczelina między murem i balami. Musi być tam luz na pracę drewna. Uszczelnić to wełną a potem przykryć deską, hm...Dobrze, że takie pomysły, to tylko w teorii, chociaż może gdzieś jest jest taki dom. Jeszcze do tego dochodzi mniejsze usztywnienie całej bryły budynku, bo jedna strona może być otwarta.

Edytowane przez JerzyBw

Musiałem, coś policzyć ;) i dowiedziałem się o cenach od leśniczego. I tak - dwa lata temu kupowałem drewno na moją chatkę, to świerk kosztował 30cm śr. dł. 9 m 289,14 zł brutto, teraz kosztuje 472 zł za kubik. Myślę, że 12m będzie w tych samych widełkach (30cm średnic. Modrzew dzisiaj, kosztuje 484 zł za kubik.

Jaszcze parę miesięcy temu dowiadywałem się ile kosztuje przetarcie 1m2, bo zostało mi trochę drewna i pomyślałem, żeby zrobić deski, to w tartaku powiedzieli ok 125 zł netto za deski calówki nie obrzynane i 150 zł na deski obrzynane.

U Ciebie jest tylko przetarcie góra - dół, więc jest mniej roboty, niż z deskami.

dzięki za informację

może wiesz jaki jest VAT 8 czy 23 % na kłody ?

podawałeś ceny brutto ? tak ?