Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marmur Na ściany z okrąglaków potrzebujesz ok 45m3. Na zapas może 2-3 m3 i tutaj podyskutowałbym :) zależy jak proste są. Przyjąłem, że dłużyce mają mieć długość 12 i 9 m. Są to pełne ściany, aż ze ścianą kolankową. Można zmniejszyć tą ilość drewna o okna i drzwi, jednak wątpię, czy tak ktoś będzie szukał i dobierał z placu drewno, mając na uwadze te otwory. Ja bym tego nie chciał robić ;). A resztę, krokwie, stropy, liczysz długość x wysokość x szerokość.

Trzeba jeszcze wziąć pod uwage 8 belek stropowych z bala również o średnicy 30 cm. Przyjąłem, że ponieważ Piotr ma dom podobnej konstrukcji w podobnym obrysie i potrzebuje przeszło 70 kubików drewna, u mnie równiez nie powinno wyjść więcej niż 80m3. Chyba, że cos przeoczyłem :)

Trzeba jeszcze wziąć pod uwage 8 belek stropowych z bala również o średnicy 30 cm. Przyjąłem, że ponieważ Piotr ma dom podobnej konstrukcji w podobnym obrysie i potrzebuje przeszło 70 kubików drewna, u mnie równiez nie powinno wyjść więcej niż 80m3. Chyba, że cos przeoczyłem :)

Okrąglaki 30 cm średnicy : 12 m to 0,85 m3, a 9 m 0,64 m3. Na wysokość Twojej ściany, wg schematu, widzę, że jest ich 15.

wyjdzie trochę kubików ;)

ok. 70 to licząc całość łącznie z więźbą i deskowaniem

marmur7 tylko szczczegół, że ceny różne za "różne" drzewo .. nawet deska może być np. 450 i 660 ;)

Właśnie przyszła mi taka myśl.

Peter, jak możesz, policz matematycznie, ile kłód i jakiej długości wychodzi na Twoją chałupę (pełne ściany i belki stropowe), to dowiemy się jaki zapas,lub nadwyżkę drewna chce mieć Twój góral.

Pozdrawiam. Ja w każdym razie z ciekawości, bym tak zrobił ;). Wzór na walec, mi się sprawdził z rzeczywistością z zakupu lasu.

Właśnie przyszła mi taka myśl.

Peter, jak możesz, policz matematycznie, ile kłód i jakiej długości wychodzi na Twoją chałupę (pełne ściany i belki stropowe), to dowiemy się jaki zapas,lub nadwyżkę drewna chce mieć Twój góral.

Pozdrawiam. Ja w każdym razie z ciekawości, bym tak zrobił ;). Wzór na walec, mi się sprawdził z rzeczywistością z zakupu lasu.

na podstawie projektu to pewnie projektant sam by nie obliczył :)

na razie 44 kubiki już jest okrąglaka a max do 60 .. z tym, że trochę pójdzie na targaże, deski ściana szczytowa i sufit

jest umówione, że jak "poukłada" to dopiero dobierze ;)

jesli to maja byc toczone belki, to do spasowania trzeba odjąć od średnicy 13 % na tzw pas uszczelniający . Czyli belka o srednicy 300 mm ma w scianie wysokość obliczeniowa 260 mm- oznacza to ze z 1 m sześć belki można zrobić ok 3 m kw ściany o grubości 300 mm. Ścian jest do kupy 7,6 (plus 70 cm na naddatki zrębowe )

i 10, 6( plus 70 na naddatki zrębowe) . Razem mamy 16,6 + 22,6 = 39,2 m b belki w jednym kółku.Na jedno kolko ścian zewnętrznych idzie ok 4 m szesc belki 300 mm. Dalej sobie można policzyć. Przy 11 kólkach belek ( wysokość w swietle pomieszczenia 290 cm) potrzeba 44 m szesc belek.Dochodzi przycieś- szerokość 300 mm a wysokość minimum 150 mm koniecznie z modrzewia.Na przycieś trzeba 37 m b - czyli ok 2 m szesc ( z zapasem na zaciosy)

jesli to maja byc toczone belki, to do spasowania trzeba odjąć od średnicy 13 % na tzw pas uszczelniający . Czyli belka o srednicy 300 mm ma w scianie wysokość obliczeniowa 260 mm- oznacza to ze z 1 m sześć belki można zrobić ok 3 m kw ściany o grubości 300 mm. Ścian jest do kupy 7,6 (plus 70 cm na naddatki zrębowe )

i 10, 6( plus 70 na naddatki zrębowe) . Razem mamy 16,6 + 22,6 = 39,2 m b belki w jednym kółku.Na jedno kolko ścian zewnętrznych idzie ok 4 m szesc belki 300 mm. Dalej sobie można policzyć. Przy 11 kólkach belek ( wysokość w swietle pomieszczenia 290 cm) potrzeba 44 m szesc belek.Dochodzi przycieś- szerokość 300 mm a wysokość minimum 150 mm koniecznie z modrzewia.Na przycieś trzeba 37 m b - czyli ok 2 m szesc ( z zapasem na zaciosy)

no tak już sobie policzę ;)

i chyba sam zajmę się ciesielką ;)

20110321139.jpg

no tak już sobie policzę ;)

O wyliczenie, to chodzi mi o to, że jak kupi się belki, to na placu okaże się, że jedna jest za krzywa, druga za krótka, a następna za chuda, a inną po prostu w trakcie obróbki "popsuje się". W jednym miejscu dowiedziałem się, że + 5% m3 na same ściany naddatku powinno starczyć.

A jak inni myślą?

Po zdjęciu kibelka i Twoim zachwycie, widzę, że wpadasz "narkodrewnomanie". Uważaj, odwyk jest trudny ;).

O wyliczenie, to chodzi mi o to, że jak kupi się belki, to na placu okaże się, że jedna jest za krzywa, druga za krótka, a następna za chuda, a inną po prostu w trakcie obróbki "popsuje się". W jednym miejscu dowiedziałem się, że + 5% m3 na same ściany naddatku powinno starczyć.

A jak inni myślą?

Po zdjęciu kibelka i Twoim zachwycie, widzę, że wpadasz "narkodrewnomanie". Uważaj, odwyk jest trudny ;).

coś nam wątek się osłabił

z ciekawostek kibelek pomalowany tylko z zewnątrz ... szok puszka litrowa poszła :)

zamontowany .. pasuje jeszcze pokrycie dachowe wykonać .. ale czasu brakuje ..

z ciekawostek .. niespotykane uczucie .. budowa dwóch domów na raz ..

tak dwóch

w górach z drewna rośnie ..

a na miejscu .. dzisiaj blisko 40 kubik betonu wylany w ziemię .. no szok

a dopiero teraz piwnicę zaczną budować ;)

Edytowane przez petervdo

Peter tak pokazujesz tą chatę jak Ci rośne a projekt byś pokazał jak to cudo ma wyglądać

Maciej

projekt jest indywidualny, więc czegoś z reala nie ma ..

nasza koncepcja + ganek podpowiedziany przez wykonawcę ;)

troszkę zbliżony do Zawoja drewniana + całkowite podpiwniczenie

podstawa 10x7,5

kreślący widział to w taki sposób ;)

elewacje.jpg

oczywiście projekt chroniony prawami autorskimi

Najważniejsze, żeby spełniał dobrze swoją funkcję :) Po wymiarach zgaduję, że kupujesz systemówkę o fi nie większym niż 180 mm. Pewnie i tak obłożysz go jeszcze jakąś okładziną. Dojdzie więc jeszcze z 2 cm. Widziałem tez kominy obłozone dodatkowo jedną warstwa cegieł. Nie wiem po co - główna zaleta systemówek to przecież szybkość postawienia i stosunkowo nieduży ciężar własny.

Najważniejsze, żeby spełniał dobrze swoją funkcję :) Po wymiarach zgaduję, że kupujesz systemówkę o fi nie większym niż 180 mm. Pewnie i tak obłożysz go jeszcze jakąś okładziną. Dojdzie więc jeszcze z 2 cm. Widziałem tez kominy obłozone dodatkowo jedną warstwa cegieł. Nie wiem po co - główna zaleta systemówek to przecież szybkość postawienia i stosunkowo nieduży ciężar własny.

systemówka - spaliny + 3 W

fi 160 i 200

zastanawiam się czy taka chudzinka nie wyjdzie ;)

U mnie 36cm obłożone kamieniem (czyli + 1cm+klej) wygląda takhttp://i55.tinypic.com/fdt1mr.jpg

Witam

Ja też stawiałem wszystkie z systemów w konfiguracjach spal+W, 3*W, spal+W+4*W i wszystkie wyglądają zgrabnie, jeszcze trzeba obłożyć kamieniem i będzie ok

dzięki za informację .. powinno wyglądać w porządku ...

ledwo ławy wylane a tu problem z kominem ;)