Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

z tą kasą i obecną sytuacją na rynku to i murowany postawisz i w tej cenie nawet i parę nowości się załapie, no i też szybko, w ciągu roku można się wprowadzać,

Tobie chodzi o to że budowa ma być z DREWNA i tylko z Drewna, czy o to że to niby będzie szybko??

BO my to już idzie 3-ci rok jak sobie tak wykańczamy tą naszą chatkę,- cała góra jest w stanie prawie początkowym- tzn. sprzed 2lat,

a i przedewszystkim drewniany dom nie jest ani tańszy ani łatwiejszy w budowie a i w pielęgnacji też nie, kosztuje nie tylko więcej kasy ale i czasu, poświęceń- i może za to kocha się go bardziej?

* czy ktoś zaprostestuje??? bo ciekawa jestem też i zdania innych

ja sie zgadzam !!!

....nasz dom ciągle wykańczymy.......i końca nie widać :)

koszty dużo większe niż murowany........ale uważam , że mam dom z duszą........bezcenne :):):)

jeszcze nie mieszkam ...a już go kocham;)

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Balowicze, dzięki za konstruktywne rady. Dom ma projekt pod pensjonat, ale po rezygnacji z łazienek przy każdym pokoju można by go adaptować do naszych potrzeb.

Dom wygląda tak

http://allegro.pl/dom-z-bali-modrzewiowych-do-przeniesienia-i1559442888.html

I dlatego, Telewy, uważam, że blacha tu nie pasuje. W innym przypadku nie mam nic przeciwko blasze na domu drewnianym, ale tu-blacha nie. Oczywiście to rzecz gustu, komuś to może nie przeszkadzać, i tyle :)

I dlatego też, dzięki waszym radom, które są potwierdzeniem rad moich znajomych, nie stać nas na niego, ale i niech się nikt nie dziw, że zakochaliśmy się z Mariuszem od pierwszego wejrzenia .

Annja, pomimo twych ostrzeżeń jednak drewno, od zawsze tak miało być i niech zostanie. Czego innego sobie po prostu nie wyobrażam. I niech strzela, skrzypi, i tak będzie z drewna :)

Zastanawiam się tylko nad opcja suszony cieńszy bal z dociepleniem, to wtedy nie osiada, czy grubszy pełny. Tylko trochę się boje szpar w ścianach. I tych strasznych śrub, brrrrr....Ale za to jest bliższy idei :) Podoba nam się bal prostokątny.

Zbyszku57, jeśli za ta cenę można zbudować dom 200 m. z pełnego 30 cm. to całkiem serio proszę o namiary na firmę. Mamy wybrany projekt alternatywny, gdyby nie udało się znaleźć czegoś fajnego do przeniesienia. To Polana 2 w techn. szkieletowej, ale stawialibyśmy z bala, trochę pozmieniany. Te 450 tys.to niecałe, 420 na wszystko, z instalacjami i wykończeniem wnętrz, fundamentem itd. Z małą stajnia dla zwierzaków , które w tej chwili mieszkają byle jak (koza, kury, króliki, gołębie, bażanty...). Dlatego myślę, że sami byśmy kończyli, bo w tej kwocie pod klucz się nie zmieścimy.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi i rady. Myślę, ze z 6oo tys. można by atakować ten modrzewiowy, z 420-nie. Buuuuuuu...

Dziś 3 osoby przychodzą oglądać nasz domek. Może ktoś się zdecyduje na kupno. A wtedy będę tu częstym gościem, bo wreszcie, po 12 latach czekania na to i owo budowa ruszy :)

Balowicze, dzięki za konstruktywne rady. Dom ma projekt pod pensjonat, ale po rezygnacji z łazienek przy każdym pokoju można by go adaptować do naszych potrzeb.

Dom wygląda tak

http://allegro.pl/dom-z-bali-modrzewiowych-do-przeniesienia-i1559442888.html

I dlatego, Telewy, uważam, że blacha tu nie pasuje. W innym przypadku nie mam nic przeciwko blasze na domu drewnianym, ale tu-blacha nie. Oczywiście to rzecz gustu, komuś to może nie przeszkadzać, i tyle :)

I dlatego też, dzięki waszym radom, które są potwierdzeniem rad moich znajomych, nie stać nas na niego, ale i niech się nikt nie dziw, że zakochaliśmy się z Mariuszem od pierwszego wejrzenia .

Annja, pomimo twych ostrzeżeń jednak drewno, od zawsze tak miało być i niech zostanie. Czego innego sobie po prostu nie wyobrażam. I niech strzela, skrzypi, i tak będzie z drewna :)

Zastanawiam się tylko nad opcja suszony cieńszy bal z dociepleniem, to wtedy nie osiada, czy grubszy pełny. Tylko trochę się boje szpar w ścianach. I tych strasznych śrub, brrrrr....Ale za to jest bliższy idei :) Podoba nam się bal prostokątny.

Zbyszku57, jeśli za ta cenę można zbudować dom 200 m. z pełnego 30 cm. to całkiem serio proszę o namiary na firmę. Mamy wybrany projekt alternatywny, gdyby nie udało się znaleźć czegoś fajnego do przeniesienia. To Polana 2 w techn. szkieletowej, ale stawialibyśmy z bala, trochę pozmieniany. Te 450 tys.to niecałe, 420 na wszystko, z instalacjami i wykończeniem wnętrz, fundamentem itd. Z małą stajnia dla zwierzaków , które w tej chwili mieszkają byle jak (koza, kury, króliki, gołębie, bażanty...). Dlatego myślę, że sami byśmy kończyli, bo w tej kwocie pod klucz się nie zmieścimy.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi i rady. Myślę, ze z 6oo tys. można by atakować ten modrzewiowy, z 420-nie. Buuuuuuu...

Dziś 3 osoby przychodzą oglądać nasz domek. Może ktoś się zdecyduje na kupno. A wtedy będę tu częstym gościem, bo wreszcie, po 12 latach czekania na to i owo budowa ruszy :)

Katarzyno.. właśnie ja o projekcie Polana 2 , troszke zmienionym ale o polanie. Bal to limba olbrzymia syberyjska zwana cedrem wschodu o srednicy 30o mm. Poddasze na czesci domu z tym ze salon w pełni otwarty..Wyjście na taras zmienione, bo zabudowane szybą od frontu na wzór kanadyjski . Po jednej stronie od salonu ściana kominowa z 4 wejściami na paleniska- z czego jeden kominek w salonie. i jeden grill na tarasie od strony salonu.Opis taki troche z grubsza, bo to trzeba zobaczyć. Za jakieś 2 tygodnie będę mial koncepcje domu 200 metrów w parterze z otwartym sklepieniem. Pierwsze bale na Polane przyjeżdżają za jakies 5 tygodni. Reszta na priv

Dla naszej 4-osobowej rodzinki zdecydowaliśmy się na projekt Oberstdorf z Biura Lipińscy. Zmodyfikowaliśmy go o jednopomieszczeniowe poddasze (pierwotnie 2 pokoje i garderoba).

Czy nie wydaje się Wam jednak, że to trochę mały domek dla 4 osób? Zakładając, że jest dla Was i Waszych dzieci to nawet nie będziecie mięli oddzielnych pokoi dla każdego dziecka. Poza tym na projekcie nie ma w ogóle kotłowni, czy zastanawialiście się gdzie postawicie piec? W grę wchodzi chyba tylko piec na gaz, przepływowy żeby nie stawiać bufora na wodę.

Witam ponownie,

no i stało się, dom zakupiony :). W tym roku tylko rozbiórka, złożenie musi poczekać do wiosny 2012. Do końca roku powinno udać się załatwić całą dokumentację.

Pozdrawiam i Życzę Spokojnych i Radosnych Świąt

DSC00057.JPG

Edytowane przez Romana101

Przerwę poświąteczną ciszę i napiszę, że mamy kupca na dom. Co prawda dranie utargowali 15 tys. ale i tak cud, że chatka tak szybko znalazła wielbicieli. Muszę tu więc napisać te wiekopomne słowa-NIEDŁUGO SIĘ ZACZNIE .

Proszę trzymać kciuki.

Obiecuję założyć piękny dziennik budowy.

Obiecuję nie zadawać miliona pytań, tylko robić to, co dziś od 5 godzin, czyli od wizyty potencjalnego kupca-czytać forum i dzienniki.

Sobie obiecuję, że to będzie piękny dom i że jak już osiwieję przy wykończeniówce,mieszkając na strychu u Teściów z mężem, dzieckiem, dwoma dużymi psami i trzema kotami, że kupię sobie dobrą farbę do włosów. Żeby nie być zaniedbaną babą z pięknej chałupy spod lasa ;) Bo by się dysonans za duży zrobił pomiędzy mną a chałupą, na korzyść chałupy oczywiście ;)

Czy już pisałam, że proszę o trzymanie kciuków? Np. teraz za całą papirologię, pozwolenie na budowę, itd., itp.To podobno nic fajnego.

Miłego wypoczynku.

Witam,

szukam praktycznych opinii w temacie domów budowanych z bala klejonego.

Ta technologia podoba mi się najbardziej.

Czy ktoś budował w tej technologii? Podzielcie się proszę wrażeniami z budowy, mieszkania itp.

Może znacie dobre firmy budujące w technologii bala klejonego.

Gdzie można zobaczyć domy w tej technologii.

Pozdrawiam

Tomasz

Tu coś o balu klejonym, z oferty firmy robiącej domy drewniane.

Budynek drewniany z belek klejonych:

Zalety:

* Krótki czas budowy budynku

* Nieznaczne „kurczenie się” budynku

* Dobre charakterystyki termoizolacyjne

* Mała waga konstrukcji przyspieszająca proces budowy i pozwalająca obniżyć koszt budowy fundamentu

* Możliwość wykonania belek z wklejonym wypełnieniem izolacyjnym (pianka poliuretanowa), co w znacznym stopniu poprawia charakterystyki termoizolacyjne oraz dodatkowo obniża wagę

Wady:

* Wysoki koszt budowy

* Wykorzystanie kleju zakłóca naturalny obieg wilgoci i wymianę powietrza

* Technologia ta jest młoda i z tego powodu brak jest danych o zachowaniu belek klejonych w długich okresach czasu (na przykład po 50 latach)

tnt_gt, cofnij się w tym wątku do daty 06.04.2009 r., tam bym w niewielkim stopniu poruszany temat bali klejonych oraz tam znajdziesz osoby budujące w tej technologii.

W związku z tym, że to mój pierwszy (i mam nadzieję nie ostatni) post w tym wątku witam wszystkich balowiczów i baletnice ;)

Mamy nadzieję rozpocząć balowanie jeszcze w tym roku :)

Witam,

Ta technologia podoba mi się najbardziej.

Czy ktoś budował w tej technologii? Podzielcie się proszę wrażeniami z budowy, mieszkania itp.

Może znacie dobre firmy budujące w technologii bala klejonego.

Gdzie można zobaczyć domy w tej technologii.

Pozdrawiam

Tomasz

z bala klejonego buduje miedzy innymi firma Honka..jej dom pokazowy mozna zobaczyć w wiosce budowlanej pod Warszawa, w okolicach Nadarzyna.cena od 1500 do 2000 euro za metr powierzchni...zależnie od standardu wykończenia. Z tego co pamiet