Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, całe życie mieszkam w wielkiej płycie i na budowaniu czegokolwiek się nie znam ale postanowiłam spełnić swoje życiowe marzenie o domu z bali :) Mam wielką nadzieje, że Wy, jako już "oblatani" w tym temacie, pomożecie mi w tym spełnieniu:). W niejakim rozeznaniu przeczytałam to forum do 140 str (tydzień mi to zajęło:bash:) robiąc sobie jako takie notatki i uwagi, a że zaczęło mi się już wszystko plątać to skoczyłam na 400str i przeczytałam do końca. Teraz myślę, że jest czas na zadawanie pytań... Chciałabym postawić dom ok 110m2 z litych bali, najlepiej od 20 cm żeby nie trzeba było ocieplać, interesuje mnie ok. 20-24cm średnicy. Jest tylko zasadnicze pytanie, czy jest możliwe postawienie z tych bali tylko ścian zewnętrzych + pojedyncze bale stojące wewnątrz domu, rozdzielające ściany działowe poszczególnych pomieszczeń (max 4-5 bali na cały dom)???? Czy nie jest to juz wtedy dom szkieletowy?? Czy nie przeszkodzi to w utrzymaniu konstrukcji dachu?? Od razu powiem, że cały projekt zgapiłam z domku zbudowanego z płaskich i wąskich bali (cały ocieplany) jednak ja wolałabym jednak lite bale.... Bardzo podoba mi się połączenie drewna, białych ścian i metalu i tak tez chciała bym żeby było w moim wymarzonym domku... Będę wdzięczna za pomoc:rolleyes: Edytowane przez ewusia81

najlepiej by było z okrągłych... mogły by być również prostokątne ale tak jak pisałam, żeby nie trzeba było ocieplać... Nie wiem właśnie czy przy okrągłych balach pow.20cm musi być zachowana jakaś proporcja w rozmieszczeniu pomieszczeń w domu. Która wersja była by tańsza?? Projekt domu mam w prostokącie 12x9, po jednej stronie mam same sypialnie (ten bal pionowy byłby na szczycie ściany rozdzielącej każdy z pokoi a są 3 sypialnie więc potrzeba by 2 bali pionowych). Po drugiej stronie domu jest salon z kuchnia i cała reszta ale bali pionowych naliczyłam 2 max 3... Kurczę, musiała bym wrzucić ten rysunek do kompa żeby to lepiej wytłumaczyć wizualnie...:bash: Ogólnie ujmując bali potrzeba by na ściany + te 5-6 pionowych no i na strop żeby utrzymał dach. Nie wyszło by to taniej??

Podobają mi się dla przykładu beleczki pokazane na zdjęciach powyżej zamieszczone przez petervdo. Jakie to belki i jaki jest ich koszt?? Mogła bym coś takiego mieć??

Edytowane przez ewusia81

najlepiej by było z okrągłych... Nie wyszło by to taniej??

Podobają mi się dla przykładu beleczki pokazane na zdjęciach powyżej zamieszczone przez petervdo. Jakie to belki i jaki jest ich koszt?? Mogła bym coś takiego mieć??

dużo by pisać ;)

takie patyczki ze zdjęcia mają ok. 35 cm średnicy ..

przy 20 miałbym obawy o ciepełko

co do ilości drzewa u nas 9ęc na wysokość

bale - modrzew

właśnie u nas będą tylko ściany zewnętrze oraz strop drewniany .. działowe na parterze jakaś silka ;)

co do ceny .. wszystko zależy co gdzie itd. ;)

ojjj petervdo, na bal 36 to mnie na pewno nie stać choć gdybym miała tylko fundusze to.....:D A mógłbyś mi przesłać na priv więcej info na temat tego twojego cudeńka,wiesz,cena i przez kogo stawiany itd?? Bo skoro masz tylko zewnętrzne ściany to jest właśnie to o czym myslę/marzę:D Piękna ta Twoja budowa, aż się serduszko ociepla jak patrzę na te fotki..

Myślę, że jak na moje finanse to bal 26 to byłby max i skłaniałabym się bardziej ku np.24 ewentualnie 30 w Stolluxie, któryś z forumowiczów wcześniej budował z 24 i nie narzekał, chyba że już mi się pokręciło kto i co;)

Generalnie całe przedsięwzięcie jest dopiero w głowie (muszę policzyć najpierw czy mnie w ogóle stać na to marzenie) i przede wszystkim zaczęłam od rozrysowania domu i teraz moja w tym głowa, żeby orientacyjnie policzyć ile wyniesie jego postawienie do stanu surowego zamkniętego. Na jego postawienie zostało nam według obliczeń jakieś 120 tyś i boję się, że niewiele mogę za to postawić. Chciałabym tez spytać co wychodzi taniej jeśli chodzi właśnie o budowę: dom parterowy czy piętrowy??Do 110m2.. Bo myśląc tak łopatologicznie to przy parterówce odchodzi mi dużo dachu i fundamentów ale dochodzi podłoga na piętrze, schody itp... Chyba poszukam jeszcze jakiegoś ciekawego projektu na piętrowy domek..

Edytowane przez ewusia81

przerobiłam gotowy projekt domu piętrowego oczywiście na razie tylko ołówkiem na kartce:D

Przesyłam link do zdjęć: na 1 zdj jest wersja piętrowa, nr.2 to wersja parterowa.

https://picasaweb.google.com/ewusia81/Dom?authkey=Gv1sRgCIieh_OZmbLKbA#

Oczywiście wymiary pomieszczeń są przybliżone bo niestety nie umiem zrobić projektu profesjonalnego i odjąć ściany od tego.. Co myslicie, jaki byłby koszt postawienia takich domków?? Biorę pod uwagę skorzystanie nie tylko z firm ale i z górali, chociażby tego, który postawił domek madd....

Ewusia, powinno być min. 26 cm. Z bala kwadratowego pewnie mniej, ale u nas będzie okrągły, i 28 lub 30, w zależności od wyceny. My ostatnio wrzuciliśmy ogłoszenie na oferteo, że przyjmiemy gruz (działka mokra) i trafiliśmy na ogłoszenia jakiegoś człowieka , że zleci budowę domu z bala 28 cm. Odpowiedziało sporo potencjalnych wykonawców. My mamy już wykonawcę, wiec nas to nie dotyczy, ale może spróbuj w ten sposób?

A projekty, które rozrysowałaś-fajnie, że sama kombinujesz, ale jest kilka rzeczy, o których radziłabym pomyśleć. Np. miejsce na dużą szafę w wiatrołapie. Mieszkam teraz w domu, który ma malutki wiatrołap i to jest pomyłka. Dlatego w nowym będzie coś w rodzaju szatni, żeby ubrania sobie np. schły , nie w szafie. I żeby ich nie było widać. My mamy dom parterowy, projekt -mocno przerobiona Polana2. Ściany zewnętrzne drewniane, jedna, na osi dłuższej nośna, a to w celu zachowania stabilności konstrukcji, bez płacenia za działowe za drogie drewno (działowe będą szkieletowe).

Zwróć też uwagę na wyceny różnych firm. Najczęściej płaci się za 1 metr kw.,czyli, że powierzchnia domu jest liczona po powierzchni podłogi, czyli np. skosy także są liczone, a często są dosyć nieustawne.

No i najważniejsze-powodzenia :) My jesteśmy na etapie papierologii. Ble.

robson64 dzięki za linka :) stronka jest super i nawet znalazłam idealny domek spełniający wszystkie moje kryteria!!!! Podaje linka: http://www.extradom.pl/projekt-domu-dudek-wah1134.aspx myślę, że to będzie właśnie TEN domek bo od razu wpadł nam w oko i to jednomyślnie :) Powiedzcie tylko z jakich bali najlepiej go wybudować?? Mogło by być np bale drewniane 18/25+ 12cm wełna+ w naszym przypadku płyta GK?? Bo chyba na bale lite to mnie nie będzie stać. Tu podają orientacyjną kwotę postawienia domu w stanie surowym zamkniętym 107tyś. Tylko skąd oni biorą ta cenę???

Pozostaje teraz pytanie co dalej?? Musiała bym rozesłać go do paru firm z prośbą o przykładową wycenę, tylko w Wielkopolsce chyba nie ma nic godnego polecanego... :(

Z polecanych przez Was spróbuję może do: Stolluxa, Logpol, Biernacki, Misoni to z tych pewniaków ale na nich to raczej nie będzie mnie stać... Inne jeszcze o których niezbyt udało mi się znaleźć opinię a mają ciekawą ofertę to: Stilopolska, ekodom.pl (??), drewexdom.pl, Fenix... i już nic więcej mi do głowy nie przychodzi. Macie jeszcze jakieś pomysły?? Bo już mi się w głowie kabelki przegrzewaja:confused:

Edytowane przez ewusia81

ojjj petervdo, na bal 36 to mnie na pewno nie stać choć gdybym miała tylko fundusze to.....:D A mógłbyś mi przesłać na priv więcej info na temat tego twojego cudeńka,wiesz,cena i przez kogo stawiany itd?? Bo skoro masz tylko zewnętrzne ściany to jest właśnie to o czym myslę/marzę:D Piękna ta Twoja budowa, aż się serduszko ociepla jak patrzę na te fotki..

Myślę, że jak na moje finanse to bal 26 to byłby max i skłaniałabym się bardziej ku np.24 ewentualnie 30 w Stolluxie, któryś z forumowiczów wcześniej budował z 24 i nie narzekał, chyba że już mi się pokręciło kto i co;)

Generalnie całe przedsięwzięcie jest dopiero w głowie (muszę policzyć najpierw czy mnie w ogóle stać na to marzenie) i przede wszystkim zaczęłam od rozrysowania domu i teraz moja w tym głowa, żeby orientacyjnie policzyć ile wyniesie jego postawienie do stanu surowego zamkniętego. Na jego postawienie zostało nam według obliczeń jakieś 120 tyś i boję się, że niewiele mogę za to postawić. Chciałabym tez spytać co wychodzi taniej jeśli chodzi właśnie o budowę: dom parterowy czy piętrowy??Do 110m2.. Bo myśląc tak łopatologicznie to przy parterówce odchodzi mi dużo dachu i fundamentów ale dochodzi podłoga na piętrze, schody itp... Chyba poszukam jeszcze jakiegoś ciekawego projektu na piętrowy domek..

strasznie dużo pytań ;)

na taki jak mój to w stollux na pewno też by nie starczyło ;)

co do parterówka / poddasze .. wiekość działki i media weź pod uwagę

na poddaszu ściany szczytowe są szkieletowe .. obite deską elewacyją .. za mały nacisk coraz mniejszych bali by był

co do firmy .. ekipa z Zawoi (polecani przez moją rodzinę ;) ).. dzisiaj zaczęli u nas

co do cen to kwota za metr jest zdradna ... zależy co w niej jest

przerobiłam gotowy projekt domu piętrowego oczywiście na razie tylko ołówkiem na kartce:D

Przesyłam link do zdjęć: na 1 zdj jest wersja piętrowa, nr.2 to wersja parterowa.

https://picasaweb.google.com/ewusia81/Dom?authkey=Gv1sRgCIieh_OZmbLKbA#

Oczywiście wymiary pomieszczeń są przybliżone bo niestety nie umiem zrobić projektu profesjonalnego i odjąć ściany od tego.. Co myslicie, jaki byłby koszt postawienia takich domków?? Biorę pod uwagę skorzystanie nie tylko z firm ale i z górali, chociażby tego, który postawił domek madd....

z pomieszczeniami po 3m2 chyba przedobrzyłaś ;)

na papierze wszytko ładnie pasuje ..

a jakie ogrzewanie ?

u nas mamy piwnicę i już wiem, że 5,5 m2 w pomieszceniu to malutko

sprawdź priv