Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a na zakładzie tych desek okręcasz je wkretami?czy tylko mocujesz deski do szkieletu a miedzy soba juz nie? bo to sa dwie szloły...dlatego pytam. Robilem kiedyś podobna konstrukcje i okręcałem deski na wkrety a dodatkowo kleiłem na Soudala,

Wyglada fajnie:)znacznie ciekawiej nic klasyka czyli decha na felc.

mocowanie na gwoździe

na to zakładka z deski

deski przybite "pojedynczo do szkieletu :) .. słupki są takie z krokwi 8x16 co chyba 50 czy 60 cm .. więc i parę gwoździ jest na desce

dla porównania podbitka na zdjęciu powyzej "standart" na felc

a tu masz zbliżenienie desek nieobrzynanych .. do okrąglaczka jak znalazł ..

no i też modrzewik ;)

DSCN0210.JPG

Edytowane przez petervdo

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...poratujcie mnie moi Drodzy - zamierzam postawić domek z bala - średnica ok 40 cm - jakie ogrzewanie zastosować?przekopałem już sporo w tym temacie - ale potrzebuję informacji od kogoś kto juz mieszka w takim / lub podobnym domku...a góry dziękuję za info...

Jak mam piec na miał i ekogroszek

maciej74 ............GRATULUJE !!!!!!!!!!!!!!!!!

....miałam to zrobic juz wczoraj, gdy przyniosłam do domu kolejny numer Werandy Country :)

Naprawde gratuluje sesyjki..........zobaczylam piękne wnętrza, urządzone ze smakiem, uwielbiam takie klimaty !!!!!!!!!

dziekuje Ci za dużą dawke inspiracji, ktorą napewno wykorzystam przy urzadzaniu mojego domu !!!!!!!

:):):)

Próbowałem ze szczotką drucianą. Jednak do końca to nie pomogło. Owszem była poprawa, ale na krótko. Jest to spowodowane tym, że struktura ścierna powinna się wykruszyć i automatycznie naostrzyć się, a na drewnie tego nie robi. "Kamień" stępia się. Jeżeli bardzo będziesz czyściła szczotką, tak długo i "zawzięcie", to choć trochę "naostrzysz" te kamyczki, ale to wymaga czasu i właśnie ten ten czas zdecydował, że wymieniałem papier.

Teraz przyszła mi taka myśl. Na fibrze można spróbować naostrzyć, nie ręcznie szczotką ale "pół ręcznie", to znaczy, normalnie kątówkę puszczasz w obroty i przykładasz szczotkę. Z papierem nie warto brać się do tego, bo już jest bardzo poszczępiony na brzegach i jest do wymiany.

MareMarz-ja mieszkam w domu z bali o srednicy ponad 40 cm. Grzejemy gazem z butli (kosmicznie drogo) i kominkiem z plaszczem wodnym. Teraz zamontowalismy klime z inwerterem i bedziemy zima wiecej palic w kominku coby na dole bylo cieplutko a poddasze klima dogrzewac w razie duzej zimnicy. zobaczymy jak wyjdzie.

Chyba znalazlam juz wszystkie info o malowaniu i impregnacji i teraz mam pytanka:

-jak sie sprawdza lazura 3V3? czy ktos ma ja juz dluzej na domku?

-czy lepiej pomalowac olejem Osmo z filtrem UV i poprawiac co 3-4 lata?

-czy uzyc lazury tej samej firmy ale juz z kolorkiem? tu nie podaja jak dlugo taka lazura trzyma i co ile trzeba robic poprawki, moze ktos wie? ktos ma pomalowane?

MareMarz-ja mieszkam w domu z bali o srednicy ponad 40 cm. Grzejemy gazem z butli (kosmicznie drogo) i kominkiem z plaszczem wodnym. Teraz zamontowalismy klime z inwerterem i bedziemy zima wiecej palic w kominku coby na dole bylo cieplutko a poddasze klima dogrzewac w razie duzej zimnicy. zobaczymy jak wyjdzie.

Chyba znalazlam juz wszystkie info o malowaniu i impregnacji i teraz mam pytanka:

-jak sie sprawdza lazura 3V3? czy ktos ma ja juz dluzej na domku?

-czy lepiej pomalowac olejem Osmo z filtrem UV i poprawiac co 3-4 lata?

-czy uzyc lazury tej samej firmy ale juz z kolorkiem? tu nie podaja jak dlugo taka lazura trzyma i co ile trzeba robic poprawki, moze ktos wie? ktos ma pomalowane?

OSMO UV420 rejon-Zakopane material- sosna syberyjska malowane- 3 lata temu stan- bez zarzutu. Nie warto kombinowac

Znacie tańsze "specyfiki" lub metody (może chałupnicze) zabezpieczenia drewna, bo to co obserwuję, większość forumowiczów zachwala same drogie "mazidła",

np te OSMO UV420 na allegro kosztuje od 116,99 + 10-przesyłka za 0,75L ?

http://allegro.pl/osmo-uv-420-olej-ochronny-zewnetrz-najtaniej-0-75-i1715986028.html

Jerzy jeśli chodzi o mazidło zewnętrzne to znam , jest to olej skalny inaczej kopalniany który wypływa z ziemi taka zabrudzona ropa można kupić po 4,50 za litr .

Możesz mieć dwa odcienie brązu ciemny i jasny.

Tą jasną w ciepły dzień nanosisz z dwie warstwy i przecierasz szmatką , od wilgoci dobrze boni robal raczej też tego nie polubi za bardzo .

Minusem jest że dom trochę śmierdzi przez jakiś czas i z początku trochę brudzi .

Na Podkarpaciu to już od 100 a morze i więcej lat tak malują i chaty stoją .

ciemną to na gont się używa można podwalinę przesmarować bo jest bardziej tłusta i do starych przenoszonych chałup się nadaje idealnie .

Jerzy jeśli chodzi o mazidło zewnętrzne to znam , jest to olej skalny inaczej kopalniany który wypływa z ziemi taka zabrudzona ropa można kupić po 4,50 za litr .

Możesz mieć dwa odcienie brązu ciemny i jasny.

Tą jasną w ciepły dzień nanosisz z dwie warstwy i przecierasz szmatką , od wilgoci dobrze boni robal raczej też tego nie polubi za bardzo .

Minusem jest że dom trochę śmierdzi przez jakiś czas i z początku trochę brudzi .

Na Podkarpaciu to już od 100 a morze i więcej lat tak malują i chaty stoją .

ciemną to na gont się używa można podwalinę przesmarować bo jest bardziej tłusta i do starych przenoszonych chałup się nadaje idealnie .

Maciek - jasny olej skalny - gdzie takie coś można dostać ;)?

dodane:

Znalazłem Maciek na waszym blogu ;), ale ... daleko te Ustrzyki Dolne :(.

Edytowane przez JerzyBw

Nie tylko u nas wydobywają . PGNiG ma jeszcze pewnie i gdzieś bliżej Krakowa , Nowego Sącza szyby , trza by było zadzwonić do nich i się spytać gdzie najbliższej Ciebie jest Jerzy .

Przy założeniu że kupisz 200l a można i taniej :) różnica wychodzi w porównaniu do sklepowych znaczna

Ja maluję tym wszystko co drewniane prócz ławek stolików itp.