Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

troszkę wspomnień z tego burzliwego roku ..

15 marzec

2898.JPG

20 marzec

DSC_3060.JPG

13 wrzesien u nas ..

DSCN0610.JPG

a może uda się na świąta na dół wejść ... :stirthepot:

Wygląda bardzo przyjemnie. Z terminem to trzymam kciuki, ale z doświadczenia wiem, ze skoro nie wszytsko zależy od nas samych to do terminu nie należy przywiązywać się zbyt mocno, zeby oszczędzić sobie nerwów :-) Poza tym ściany rosną szybko, ale potem ta cała kaso i czasochłonna dłubanina dłuży się w nieskończoność.

Ja mieszkam już pół roku i mimo, że prace jeszcze trwają (na szczęście głównie na zewnątrz) to ciągle coś sie przesuwa. Warto czasem poczekać na lepszego wykonawce, niż potem męczyć się ze skutkami pracy jakiegoś patałacha ( mamy bolesnąnauczkę na naszej podłodze na piętrze :-( ).

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Witam wszystkich

mam pytanko odnośnie bali pewnie było to już wertowane 1000 razy ale chciałam spytać jeszcze raz, zaczynam budowę z bala okrąglaka i zaniepokoił mnie fakt popękania bala Liczyłam się z możliwością wystąpienia pęknięć ale w takiej ilości nie drewno miało być zimowe czy jest jakiś sposób sprawdzenia czy to letnie czy zimowe, czy ktoś już też miał ten problem czy może to być wada BARDZO proszę o pomoc i podpowiedz zdjecia moge podeslac na priv

Jeśli chodzi o pęknięcia to nie jest źle co prawda popękało rzadziej a większe rysy, u mnie natomiast popękało gęściej i mniejszymi rysami, po zimie dopiero sie przekonasz ile faktycznie będzie pęknięć zwłaszcza pionowych w osi bala od dołu do rdzenia. Z tego co widzę na zdjęciach wszystko jest ok.

ee, no to spokojnie. To sa drobne i nie mające znaczenia dla wytrzymałości konstrukcji pęknięcia. Moga Ci one wizualnie tylko przeszkadzać. Zimowa wycinka drzewa ma na celu pozyskanie materiału w miarę możliwości zawierającego jak najmniej soków.Oznacza to,ze w procesie wysychania powietrznego kłoda drewna bedzie sie stosunkowo najmniej kurczyła, powodując owe pęknięcia.Ich ilosc i wielkość zależna jest od rodzaju drewna, gęstości usłojenia i szybkości obsychania. Edytowane przez zbyszek57

dzięki troszkę mnie uspokoiliście domek jest dopiero składany na placu u wykonawcy szczerze mówiąc oglądałam wcześniej kilkanaście i żaden nie był aż tak popękany chodzi mi również o estetykę budynku czy to nie obniża jego wartości niektóre szpary są głębokie i jest ich sporo Edytowane przez miśkablond

witam wszystkich miłosnikow domow drewnianych, zakupilem juz drzewo, mam juz upatrzony projekt, ale interesuje mnie dokladnie technika budowy, domek ma byc 11x9 z dachem kopertowym, chcialbym zobaczyc krok po kroku jak taki domek sie buduje, moze ktos ma jakies fotki z podobnego projektu, moj projekt to Chmielniki male, z gory dziekuje

bede szukał ekipy do poskladania, ale wiele rzeczy pozniej sam bede robil, bal ma grubosc 12cm i 20 wysokosci, bedzie ocieplony welna od srodka,

rozumiem,ze dom masz juz wyciety, to znaczy bale obrobione, z naddatkami, powycinane czasze montazowe itp. Czy może chcesz to rzeżbic na miejscu?

Witam wszystkich fanów Bali!

Od kilku lat marzymy z mężem o własnym domku i to właśnie drewnianym. Nasza fascynacja trwa od dawna ale od niedawna pojawiła się szansa na realizację tych marzeń. Niestety im więcej czytam tym bardziej moje marzenia sie oddalają. Dlaczego? Chodzi o koszta. Tak wiele różnych cen. Nie wiem jeszcze skąd te rozbieżności, ale obawiam się, że dom drewniany nie jest już tańszy niż murowany. A może moje myślenie było mylne?

Ciężko przebić mi się przez te wszystkie posty i ustalić stan faktyczny. Stąd też zwracam się do was wszystkich, którzy zechcecie mi pomóc.

Interesują mnie aktualne ceny, orientacyjny czas oczekiwania od zamówienia do realizacji, no i najważniejsze opinie i namiary na sprawdzonych wykonawców.

A może znajdzie się ktoś kto chciałby nam pokazać swój gotowy domek (mieszkamy w łódzkim, ale też bywamy na śląsku).

Za wszystkie informacje już teraz dziękuję.

pozdrawiam

Witaj Katalina33

Ceny wykonania są różne, bo to zależy od firmy. Firmy sprawdzone i rozreklamowane nie będą tanie. Mają i tak dużo zamówień, więc z ceny nie schodzą. Najtaniej jest znaleźć cieśli, którzy robią to o wiele taniej. Czas wykonania waha się średnio do 4 miesięcy. Wg mnie robić od razu z grubych belek, bez ocieplenia i z wykończeniówką jest mniej roboty.

W sumie nic nowego nie napisałem, bo chyba to już wiesz ;)

Edytowane przez JerzyBw

Witam, dopiero się zarejestrowałem i jestem nowym forumowiczem więc witam wszystkich :)

Od pewnego czasu szukam porządnej sprawdzonej, nie koniecznie dużej firmy która postawiła by mi domek mniej więcej taki jak w linku: http://www.mtmstyl.pl/projekt-borowka_bal/ Korespondowałem już z firmą "dom z Bieszczad" natomiast w tej firmie proponuję bal półokrągły bodajże 12x18cm(dostałem kosztorys, myślę, że cena ok). Mnie bardziej interesowałby by bal ~25cm(nie wiem jaki standard), stan surowy zamknięty.

Poprosiłbym o namiar na jakieś konkretne sprawdzone firmy. Działka na której miał by stanąć dom znajduje się w okolicach Myślenic (Małopolskie).