Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, dopiero się zarejestrowałem i jestem nowym forumowiczem więc witam wszystkich :)

Od pewnego czasu szukam porządnej sprawdzonej, nie koniecznie dużej firmy która postawiła by mi domek mniej więcej taki jak w linku: http://www.mtmstyl.pl/projekt-borowka_bal/ Korespondowałem już z firmą "dom z Bieszczad" natomiast w tej firmie proponuję bal półokrągły bodajże 12x18cm(dostałem kosztorys, myślę, że cena ok). Mnie bardziej interesowałby by bal ~25cm(nie wiem jaki standard), stan surowy zamknięty.

Poprosiłbym o namiar na jakieś konkretne sprawdzone firmy. Działka na której miał by stanąć dom znajduje się w okolicach Myślenic (Małopolskie).

Proszę bardzo firma Jawor z Tenczyna ( z tego koło Myślenic ) http://jawordomy.com/oferta.html

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uszczelniłem swój dom kitem do bali woodchink (http://www.woodchink.eu). Moim zdaniem jest to naprawdę rewelacyjny sposób uszczelnienia ściany z bali. Kit jest plastyczny, świetnie przylepia się do drewna, można go pomalować i pozostaje elastyczny po wstępnym wyschnięciu. Miałem obawy, że kit nie będzie pasował do drewna, ale obawy rozwiały się, gdy zobaczyłem efekt. Powierzchnia kitu jest lekko szorstka, wygląda to trochę jak tynk, w każdym razie "naturalność" wyglądu domu zostaje zachowana. Według mnie woodchink bije na głowę metody uszczelniania przy wykorzystaniu lin itp. W każdym razie jestem zadowolony z efektu. Najgorsza jest cena, ale zakładając, że przy poprawnym wykonaniu będzie to inwestycja długofalowa, to nie jest aż tak źle. Edytowane przez Gasol

Dziękuję "butynski" wysłałem zapytanie, zobaczymy co odpiszą. Jako że jestem jeszcze zielony w temacie napiszcie jak to jest z fundamentami pod takie domy, gdzieś wyczytałem, że są chyba płytsze i grubość również troszkę mniejsza, czy to prawda?

Dziękuję "butynski" wysłałem zapytanie, zobaczymy co odpiszą. Jako że jestem jeszcze zielony w temacie napiszcie jak to jest z fundamentami pod takie domy, gdzieś wyczytałem, że są chyba płytsze i grubość również troszkę mniejsza, czy to prawda?

Jakie fundamenty - będziesz miał w projekcie który wykona architekt . Dawniej istotnie tak było ,że domy drewniane powstawały na kamieniach ( to juz przeszłość ) .Teraz to bez różnicy czy drewniany czy betonowy .

Olej Osmo UV420 25 litrow kosztuje 524 euro z przesylka ale na terenie Niemiec. Moi znajomi maja tam tesciow do ktorych czesto jezdza wiec paczka ma isc do tesciow, a przy okazji kolejnych odwiedzin trafi do mnie. Zamawialam z tej strony, znaczy kolezanka zamowila telefonicznie i mailem bo ja ni w zab po niemiecku a chcialam sie dowiedziec jak z dostepnoscia.

http://mischeimer.com/produkte/Osmo-UV-Schutz-Ol-Farblos-25-Liter.html

Mozna znalezc jeszcze taniej ale na stronach austriackich.

W Polsce za lazure 25 litrow mialam zaplacic niemal 3000 zl a ona przeciez jest tansza niz olej, ile olej mialby kosztowac juz nawet nie pytalam.

Kala bardzo ladnie wyszly te opaski, tak niestandardowo. A parapety jakie?

Czy orentuje się ktoś jaka jest różnica między olejem Osmo z linka podanego przez Kasię a tym olejem (również Osmo i równiez w tym sklepie) ?

http://mischeimer.com/produkte/osmo-Uv-schutz-oel-extra-420-farblos-extra-25l-os213.html

Uszczelniłem swój dom kitem do bali woodchink (http://www.woodchink.eu). Moim zdaniem jest to naprawdę rewelacyjny sposób uszczelnienia ściany z bali. Kit jest plastyczny, świetnie przylepia się do drewna, można go pomalować i pozostaje elastyczny po wstępnym wyschnięciu. Miałem obawy, że kit nie będzie pasował do drewna, ale obawy rozwiały się, gdy zobaczyłem efekt. Powierzchnia kitu jest lekko szorstka, wygląda to trochę jak tynk, w każdym razie "naturalność" wyglądu domu zostaje zachowana. Według mnie woodchink bije na głowę metody uszczelniania przy wykorzystaniu lin itp. W każdym razie jestem zadowolony z efektu. Najgorsza jest cena, ale zakładając, że przy poprawnym wykonaniu będzie to inwestycja długofalowa, to nie jest aż tak źle.

Witaj :-)

my włśnie debatujemy nad koneicznością uszczelnienia chałupy. Mieszkać będziemy drugi sezon grzewczy, i trzeba chyba troche podoszczelniać. biegalismy z kamera termowizyjną, i widac było mostki, ale i bez kamery wiadomo grze są nieszczelności. I właśnie debatujemy czym najlepiej. Lina nie do końca mnie przekonuje, a wpuszczanie pianki jawi mi sie jak pięść do nosa, bo jak ta pianka nam powyłązi, to ja już mam łzyw oczach i nie jestem przekonana czy ta lina to ukryje ( b lina by bardziej miała maskować niż zatykać szpary ze względy na swoją strukturę. Teraz chałupka wyglada super ale boje sie tych lin ( te co mąż chce zamówić są jakieś za jasne, takie włochate takie sizalowe z bezalinu). Za jasne bo bale mamy modrzewiowe, czyli ciemne, czerwonawe.... CZy mógłbyś pokazać jak wygląda efekt końcowy? Jak nie chcesz na forum to bardzo prosze na maila. Ktoś wcześniej pisał , ze uszczelniał taką cienta pianką co sie otula rury, ale to też trzeba czymś potem zamaskować, albo liną albo listewką albo nie wiem czym....

skoro Chwalisz sobie swój sposób to moze skorzystamy z Twojej podpowiedzi. Napisz jak sie to nakłąda i jak to wygląda.

Zajrzałąm na link i zapowiada sie interesująco. W samą porę bo chcemy sie zabrać za ocieplanie mostków.

Łatwo się to nakłąda??????

Czy to śmierdzi? Mamy dzidziusia w dimu więc skoro będziemy łataś od środka to czy daz się to zrobić mieszkając z dziećmi w tym samym czasie w ocieplanej chałupce????

Dzieki bardzo za podpowiedź

Edytowane przez akselek

Tak se liczę, że nabój topa kosztuje po kursie 0,17 gr korona 41,80 zł. Szpryca ma 0,600 ml, to na grube okrągłe bale (25-35 cm śr) - tak jak zalecają na stronie - powinna być taka ;) "kiełbaska" 2,5 centymetrowej średnicy, a z jednego naboju 600 ml taka kiełbaskę kitu wyciśniesz ok. 1,2 m długości??? Czy ja dobrze liczę?

Witaj :-)

[...]

Witam!

Zdjęcie wkleję jutro, bo dzisiaj wróciłem do domu po zmroku i nie dało rady zrobić. Generalnie zdjęcia ze stron http://www.woodchink.eu i http://www.afj.com.pl dobrze oddają rezultat po zastosowaniu kitu do bali. Jest tam też do obejrzenia film, który pokazuje, w jaki sposób nakładać kit. Kit nakłada się z "pistoletu" do opakowań o pojemności 600ml. W zależności od szerokości szczelin należy przygotować odpowiednią końcówkę. W praktyce sprowadza się to do przycięcia oryginalnej końcówki "pistoletu" do żądanej średnicy (ja kupiłem taki pistolet na allegro). Tutaj uwaga: jeśli zależy nam na jednakowej szerokości pasków kitu bez względu na rzeczywistą szerokość szczeliny, to musimy się liczyć z większym zużyciem kitu. Moim zdaniem lepiej jest robić paski, które pokrywają szczeliny i nie przejmować się, że jedne są szersze, a inne węższe. Aby zmniejszyć zużycie kitu warto napchać w szczeliny tego, co oryginalnie było użyte do uszczelnienia bali, a dopiero potem kitować. Ja używałem też pasków wyciętych z otuliny do rur, co ktoś już na forum rekomendował. Na stronie http://www.woodchink.eu można zobaczyć w sklepie specjalne linki z pianki do wtykania w szpary. Są one prawdopodobnie wykonane z tego samego materiału co otulina do rur, także użycie otuliny jest jak najbardziej wskazane. Na zapchaną szczelinę wyciskamy kit tak, by połączyć dolną i górną krawędź szczeliny. Kit ma rewelacyjną lepkość, jest plastyczny, ale niestety trzeba nabrać wprawy, żeby nałożony pasek kitu wyglądał estetycznie. Moim "fachowcom" pod koniec szło już całkiem nieźle. Ogólnie takiego efektu jak na zdjęciach reklamowych nie uzyskałem, ale też aż tak bardzo mi na tym nie zależało. Kit można nakładać przy temperaturze powyżej 5C. Dodatkowo łatwo się go maluje. Dostępnych jest 5 kolorów - ja używałem koloru 140. Jeśli bale i kit będą pomalowane, to de facto kolor kitu nie ma aż tak wielkiego znaczenia, bo będzie i tak zbliżony do koloru bali.

Kit ma swój lekki zapach, taki "chemiczny" - typowy dla akrylu itp. Ja przy okazji malowałem dom, więc na zapach kitu nie zwróciłem uwagi, bo bardziej intensywny był zapach lazury. Mam małe dzieci w domu i jakoś to przetrzymaliśmy - po 2 dniach zapach ulotnił się. Ale podkreślam, że to był głównie zapach lazury. Sam kit raczej pachnie słabo. Poza tym ja kitowałem bale na zewnątrz.

Jeśli chodzi o liny, to mnie ten sposób nie podoba się, bo po pierwsze liny będą nasiąkać wodą, trzeba by je impregnować, a nie wiem za bardzo jak, może w oleju? Po drugie estetyka jest moim zdaniem gorsza, bo liny wyraźnie odcinają się od bali. Kit woodchink wygląda o wiele bardziej naturalnie. Wpuszczanie pianki nie jest dobrym rozwiązaniem, bo po pierwsze utrudni składanie się bali, a po drugie praca z pianką jest trudna, łatwo coś pobrudzić, coś ominąć, itp, itd. Ja w jednym miejscu próbowałem użyć pianki, ale efekt był kiepski, nie podobało mi się to.

Zapomniałem dodać, że po uszczelnieniu w domu jest wyraźnie cieplej. Mam nadzieję, że to nie autosugestia:-)

Pzdr,

Gasol

Edytowane przez Gasol

akselek, jeśli znajdziesz sposób na doszczelnienie chałupki byłabym bardzo wdzięczna za pochwalenie się i douczenie człeka, który za ok 3 tygodnie ma zamar się wprowadzić a zapowiada się nielekka zima...:bash:

Pozdrawiam

Przez pierwszą zimę trzeba "nauczyć się" domu, popatrzeć, co poprawić, a dopiero potem doszczelniać. Może nie będzie trzeba?

Tak se liczę, że nabój topa kosztuje po kursie 0,17 gr korona 41,80 zł. Szpryca ma 0,600 ml, to na grube okrągłe bale (25-35 cm śr) - tak jak zalecają na stronie - powinna być taka ;) "kiełbaska" 2,5 centymetrowej średnicy, a z jednego naboju 600 ml taka kiełbaskę kitu wyciśniesz ok. 1,2 m długości??? Czy ja dobrze liczę?

Wg tabeli zużycia wychodzi, że starczy na 6m :

http://www.woodchink.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=48%3Atabulka-spoteby-materialu-&catid=31%3Anejbnji-dotazy-&Itemid=46&lang=pl

Witam wszystkich,

los sprawił, że muszę sprzedać dom góralski w którym mieszkam.

SPRZEDAM

Dom Góralski nad Zalewem Sulejowskim i Sulejowskim Parkiem Krajobrazowym.

Dom został zbudowany przez górali z Zakopanego i Nowego Targu.

Wykorzystano starodrzew sosnowy o średnicy aż 40cm.

Drewno jest pochodzenia krajowego, przygotowanego przez inwestora, ówczesnego leśnika.

Bale drewniane budynku są w bardzo dobrym stanie.

Są to czyste bale sosnowe, nie malowane powłokowo.

Bale są tradycyjnie wypełnione warkoczami z wiór drzewnych identycznie jak domy w Zakopanym

Dom został całkowicie wykończony w latach 1998-2000r. przez obecnego właściciela i jest utrzymywany po dziś dzień, bez przerwy

Wyposażenie oraz styl wnętrza utrzymany w klimacie góralskim

Do sprzedaży od zaraz ze względu na przeprowadzkę

Powierzchnia użytkowa 200m2, powierzchnia całkowita ok. 340m2.

Piwnica, parter, I piętro, poddasze.

Działka 720m2

Wszystko wykończone i użytkowe

4 sypialnie

3 łazienki + możliwość stworzenia 4-tej

Otwarta przestrzeń na parterze - salon, kuchnia, przedpokój

Zadaszona weranda na parterze z wyjściem na podwórko, 2 balkony na piętrze

Kominek z rozprowadzeniem ciepła

Budynek gospodarczy: 2 pokoje, łazienka, 3 duże garaże

Tylne wyjście na podwórko

Nieruchomość na 200m n.p.m.

Dużo zieleni

Rodzaj osiedla w promieniu 1km: domy mieszkalne, typ B - tereny mieszkaniowe

Klimat na osiedlu: bardzo spokojnie o każdej porze, nawet późnej nocy. Bardzo niski ruch pojazdów. Oświetlone ulice w całej dzielnicy. Na szerokość działki 2 lampy drogowe po drugiej stronie ulicy, w tym jedna na wysokości bramy wjazdowej.

W okolicy: 5 osiedlowych sklepów spożywczych, przystanek Podklasztorze -> Piotrków Tryb. (do samego centrum tj. jednocześnie na główny dworzec PKS/PKP/MZK), boisko osiedlowe, szkoła podstawowa z gimnazjum oraz boiskiem "Orlik". XII w. Kościół, opactwo cystersów "Podklasztorze", w którym obecnie jest 3 gwiazdkowy hotel.

Zalew Sulejowski. Ze względu na zakaz używania łodzi motorowych brak odgłosów silników, można natomiast pływać żaglówkami czy łódkami wiosłowymi. Idealne miejsce dla wędkarzy. Niedaleko harcerska szkoła żeglarska, stadnina koni.

Lokalizacja: 97-330 Sulejów (dzielnica "Podklasztorze"), łódzkie.

Między Piotrkowem Trybunalskim, a Opocznem, obok drogi krajowej 12. Bardzo łatwe połączenie drogowe.

Więcej informacji na:

http://www.Dom-Goralski.pl/

Cena promocyjna - okazjonalna.

Edytowane przez goralski

Witam!

Pzdr,

Gasol

Dzieki Gasol za wszelkie uwagi. Mnie też się nie podoba za bardzo ta lina i dlatego rozpaczliwie szukam rozwiązania ;-)

mąż piankował na próbę, ale zupełnie ta pianka mi nie pasuje, bo łatwo nababrać, bo i czymś to trzeba zakryc, listewką czy tą liną, więc wracamy do punktu wyjscia. Ciekawa jestem efektu u Ciebie, bo wiadomo , ze w folderze reklamowym czy na filmie pokazowym to to bedzie idealnie wyglądać, ale jak będzie wyglądać naprawdę. Troche martwi mnie ten zapaszek, bo ja bede uszczelniać od wewnątrz, a mam niemowlaka. Nie powietrze w listopadzie chałupy mając w domu bobo :-(

ja bym sie wstrzymala z doszczelnianiem, i zrobiła to po zimie, jak bedzie mozna bardziej powietrzyć, bo moim zdaniem nie jest źle, a w końcu termosu z domu z bali nie zrobie, ale też nie chce takiego szczelnego domu; mąż napalony na uszczelnianie z powodów ekonomicznych. Tak czy siak ze wszytskich możliwości najbardziej przemawia do mnie właśnie ten kit więc najprawdopodobniej na nim się skońcy. Jak będziesz mógł pokaż te swoje nierówne kitowanie. Dom z bali z definicji nie jest idealnie równy, więc moze to nie bedzie tak przeszkadzac.

dzieki za podpowiedzi i pozdrawiam

Edytowane przez akselek

Ja stosuję do uszczelniania bali kitu do parkietu"ciemny dąb",idealnie pasuje do Lazury sosna skandynawska.Cenowo podobnie 310ml 19,99,plastyczny,tylko nie robię takich grubych fug, a w szczelinę (najgrubsze mam 4mn)wciskam paski z maty które podkłada sie pod panele,wygładzam patyczkiem po lodach

[...]Ciekawa jestem efektu u Ciebie[...]

ja bym sie wstrzymala z doszczelnianiem, i zrobiła to po zimie, jak bedzie mozna bardziej powietrzyć, bo moim zdaniem nie jest źle, a w końcu termosu z domu z bali nie zrobie, ale też nie chce takiego szczelnego domu; mąż napalony na uszczelnianie z powodów ekonomicznych. [...]

Moim zdaniem im bardziej szczelny dom, tym lepiej - przy zalozeniu, ze jest wlasciwie wentylowany. Zdjecia z telefonu, ale mniej wiecej widac jak to u mnie wyglada. Bal 18cm.

mam prośbę

potrzebuję namiary na firmę od drzwi zewnętrznych, która jest w stanie wykonać (lub ma na stanie) drzwi stylizowane na wzór góralski

muszę awaryjnie coś znaleść :sick:

napisz do mnie na prv to dam ci numer na mojego wykonawcę drzwi.

poszukaj mojego posta w temacie "Taki zwykły drewniany"