Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pojawił się dylemacik. Na parterze stawiam ścianki murowane. Mam przygotowane juz bruzdy w balach, ale widzę, że stosuje się rózne rozwiązania. Niektórzy po prostu "wyrąbują" jedną szeroką bruzdę na szerokość ścianki i w nią wstawiają murek ceglany/suporexowy ew ściankę szkieletową. Inni wycinają tylko dwie małe bruzdy na deski ślizgowe sam murek natomiast nie wchodzi "w głąb" bali. Czy macie jakieś linki do zdjęć w trakcie stawiania ścianek ? - jak rozwiązaliście kwestię "ślizgu" ścianek w balach ? Edytowane przez marmur7

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W domach z bali ( drewno niesuszone ) nie stosuje się murowanych ścian nośnych. Ze wzgl na duże, nieraz kilkunastocentymetrowe osiadanie budynku. Wszystkie ścianki działowe są wykonywane jako konstrukcje niezależne. Wyjątkiem mogą być jedynie ściany wewnętrzne wykonane również z bali, osiadające równomiernie z resztą konstrukcji. Moje pytanie dotyczy tylko technologii samego styku działowej ścianki murowanej ze ścianą nośną z bali. Edytowane przez marmur7

zgadza sie, ale gdy sciana przenosi obciazenia, np duzy piec, jest sciana nosna i ma swoja stope fundamentowa, niezalezna od reszty fundamentow, lub uzywa tych samych jesli jest wlasciwie policzona

w kilku domach gdzie byly kominki kamienne w wysokie na 2 pietra, tworzace sciane do ok. 3- 5 m, laczenia belek ze sciana kamienna robilismy za pomoca kotw , ktore mialy mozliwosc przemieszczania sie w ramie pionowej majacej pionowe naciecie

podobnie osadzalismy okna, ktorych boczne kotwy mialy podobne rozwiazanie

Zdjęcie powiększyć i liczyć słoje - moja propozycja;-)

No tak , tylko że nie widać wszystkich słojów bo część z nich została wycięta z oflisem ( z przodu płaza ) część zestrugana ( z góry i z dołu płaza ) a część wycięta ze środkiem belki ( z której został wycięty płaz ) . Jak jest cały okrąglak to można policzyć - dlatego pytam tych co mają okrąglaka ( tylko okorowanego ) ilu są letnie te drzewa ? Poza tym słoje to miejsca ciemniejsze i jaśniejsze . Zatem ciemny + jasny to jeden rok ? czy dwa lata ?

:):wave:[/img]

No tak , tylko że nie widać wszystkich słojów bo część z nich została wycięta z oflisem ( z przodu płaza ) część zestrugana ( z góry i z dołu płaza ) a część wycięta ze środkiem belki ( z której został wycięty płaz ) . Jak jest cały okrąglak to można policzyć - dlatego pytam tych co mają okrąglaka ( tylko okorowanego ) ilu są letnie te drzewa ? Poza tym słoje to miejsca ciemniejsze i jaśniejsze . Zatem ciemny + jasny to jeden rok ? czy dwa lata ?

http://images41.fotosik.pl/1267/d06e71433e1623f9m.jpg

proszę liczyć jak ktoś jest cierpliwy:)

Edytowane przez DOMEK MARZEŃ

N Zatem ciemny + jasny to jeden rok ? czy dwa lata ?

1 rok

DomekMarzeń A Wam chałupę stawiali z suchego drewna?

Dlaczego się pytam, bo widzę na tym zdjęciu, że wycięcie (frez) górnej belki już zamknął się i dotknął się na długości. Ja uczyłem się, że jak mokre drewno jest, to ma być szczelina, która podczas wysychania drewna zamyka się na tyle, żeby ciężar budynku był jednak oparty na węgłach a nie wzdłuż frezów.

1 rok

DomekMarzeń A Wam chałupę stawiali z suchego drewna?

Dlaczego się pytam, bo widzę na tym zdjęciu, że wycięcie (frez) górnej belki już zamknął się i dotknął się na długości. Ja uczyłem się, że jak mokre drewno jest, to ma być szczelina, która podczas wysychania drewna zamyka się na tyle, żeby ciężar budynku był jednak oparty na węgłach a nie wzdłuż frezów.

moje bale były cięte w listopadzie dom był stawiany koniec grudnia

Witam Wszystkich.

Wpadliśmy dziś do Goszczanowa, celem dostarczenia poprawionego planu gniazdek i włączników... A tu Nam się taki widok ukazał:

http://img19.imageshack.us/img19/3324/dsc0223ip.jpg

i jeszcze w środku:

http://img252.imageshack.us/img252/70/dsc0229n.jpg

:o

Jerzy, też o to dziś pytaliśmy. To jest tak, zrobione, że na widocznych końcach szybciej się zamyka, bo jest mniej wybrane wgłębienie...tak dla lepszego efektu. Natomiast za węgłem jest wybrane więcej i zaizolowane wełną, żeby mogło siadać i domknąć się z czasem.

Patrzę na niuanse technologiczne. Tutaj okna są wycinane na wymiar od razu. W Logsie, otwory okienne są zaznaczane jak w projekcie, ale na placu u wykonawcy wycinają je tylko wstępnie. Ostateczny kształt uzyskują dopiero na placu budowy. Inne tez jest rozwiązanie naddatku na osiadanie. W Goszczanowie listwy maskujące z czasem nachodzą na ramy okienne i wymagają przycinania, u Trochanowskiego listwy zagłębiają się w otworze w belce górnej razem z oknem. Poza tym wszystko jest podobne ( no, może jeszcze prócz drewna - Goszczanów gł. świerk, Logs gł. sosna). Tak przez ciekawość - jakie masz wymiary wewnętrzne budynku i jaki jest rozstaw belek stropowych ?

I tu się mylisz...okna są wycięte wstępnie, pozostały zapas to 2 cm na każdy bok, natomiast góra i tak z dużym zapasem więc można by powiedzieć na gotowo.

Prawdą jest, że Logs ma ciekawszy sposób na górę okna. Co do drewna...nie rozumiem, dlaczego Logs preferuje sosnę..to chyba najsłabszy gatunek drewna (cena?).

Wymiary wewnątrz to 895 x 660cm. Rozstaw belek wychodzi co 110cm, wiec pomiędzy balami jakieś 70-80cm.

Pozdro

Chodziło raczej o to że Goszczanów przygotowuje otwory okienne bardziej kompleksowo, łącznie z bruzdami na listwy ślizgowe. Zmiany wymiaru sa już tylko kosmetyczne. W Logsie całość prac wykonywana jest później, a niektórych okien nie wycinają u siebie w ogóle, zaznaczają je tyko wstępnie. Nie licytuję się, która metoda jest lepsza - wspominam to jako ciekawostkę i różnicę technologiczną :)

Co do drewna - nie wiem czy można trwanie przy sośnie nazwać uporem. Jest prawdopodobne, że 90% wykonawców pracuje ze świerkiem, Logs jest więc wyjątkiem umożliwiającym wybór potencjalnym klientom. Sosna jest trudniejsza w obróbce, bardziej sękata i krzywa. Bardziej tez jest narażona na sinienie. Świerk natomiast jest prosty, łatwy w obróbce, łatwiej dostępny przy zbliżonej cenie - wadami jest miękkość i tendencja do większych spękań po wyschnięciu.

Decydując się na sosnę, mieliśmy jeszcze coś innego na względzie - mianowicie Logs ma specyficzna technologię okorowywania drewna. Jako chyba jedyni nie szlifują drewna - po okorowaniu zostaje warstewka jakby łyka (?) co nadaje mu delikatny połysk. Nie wiem czy można tak zrobić tylko w przypadku sosny, nie znam się na tym. Efektem jednak takiej technologii jest inne zachowanie się drewna w wilgotnych warunkach. Oglądaliśmy mnóstwo domów ze świerku, które pięknie prezentowały się do pierwszego sezonu zimowego. Gdy przyszła wilgoć, szlifowane i dotąd jednolicie jasne drewno świerkowe dostawało specyficznych esów floresów. Oglądając ten efekt mieliśmy mieszane uczucia. W przypadku sosny okorowywanej na sposób "logsowy" takich zmian w rysunku drewna po prostu nie ma. Pozostaje ono bez zmian wizualnych, oczywiście poza naturalnym ciemnieniem.

Edytowane przez marmur7

Marmur twierdzisz, że logs większość prac związanych z oknami wykonuje na miejscu, u inwestora...i to moim zdaniem nie najlepszy system. Dlaczego? Ano składanie trwa odpowiednio dłużej, delegacje, noclegi, wyżywienie leci...więc koszta rosną, a okien i tak inaczej niż w projekcie raczej nie wolno umieszczać.

Inżynier - do kogo było skierowane to stwierdzenie...miło jakbyś zaznaczył. Z drugiej strony skoro wysuwasz jakiś argument przeciw, to wdzięczni byśmy byli za poparcie tezy jakimś rozwinięciem. Forum jest przecież po to by wymieniać się poglądami a nie jedynie oceniać.

Katarzyno...ciężko to określić jak długo, nawet jak bym był super fachowcem od drewna, musiał bym znać kilka parametrów typu jak składowane, w jakiej wilgotności, itp. Teoretycznie rok nie powinien stanowić problemu, a co dopiero pół. ;) Pod koniec lata, to u nich już zima przychodzi a teraz mrozy suszą...moze to im nawet na zdrowie wyjdzie :p

Pozdro.

Edytowane przez Steppenwolf1980

Witam.

DOMEK MARZEŃ, masz priv.

A ja mam pytanie: jak długo może leżeć drewno nie złożone w dom? Sosna syberyjska, bal cylindrowany 29 cm. , leży na Syberii. Ścięta pod koniec lata. Posypało nam się i pozwolenie na budowę dostaliśmy 20 grudnia :(

Hmmm... mnie kiedyś tłumaczono, że drewno trzeba ciąć zimą... ale ja się nie znam...

Kasia, wiesz już coś na temat dostawy drewna???

Myślałam dziś właśnie o Tobie i się zastanawiałam czy przyszło czy nadal czekasz...

Pozdrawiam E.

BTW Zaproszenie nadal aktualne :)

A ja mam pytanie: jak długo może leżeć drewno nie złożone w dom? Sosna syberyjska, bal cylindrowany 29 cm. , leży na Syberii. Ścięta pod koniec lata. Posypało nam się i pozwolenie na budowę dostaliśmy 20 grudnia :(

Nie chce sie wtracac ale ktos juz napisal ze drzewa scina sie w okresie zimowym, w innym wypadku jest nasaczone woda i zywica.

Jestes pewna ze scinali latem czy moze tylko je przygotowywali dla ciebie w tym okresie?

Bo to bylo by zrozumiale.

A co do lezakowania to raczej bym sie nie obawiala, jesli sa fachowcami na pewno znaja sie na zeczy.