Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie Aga - Twoja chatka sprawia mi problem :) Zanim zlustrowałem ją osobiście, widziałem na zdjęciach, że miałaś wycięte tylko dwucentymetrowe bruzdy. Potem jaśnie panowie murarze wycięli wszystko między bruzdami. Gdyby u mnie zrobili podobnie to "dokopali" by się do wełny między belkami. A wtedy mostek termiczny mam na bank.

Wykrzywianie desek ślizgowych mi nie przeszkadza. U Ciebie jest praktycznie niewidoczne. Gdybyś się nie pochwaliła, to bym nie zauważył. Mam jednak do prośbę - podaj mi przybliżone wymiary tych desek , chodzi o grubość i szerokość. I czy były klejone czy zwykłe. Plizz plizzz :)

marmur ... a mogę jutro ?

Raniutko ci wszystko pomierzę ok? Na sznupę padam ... nie sądziłam, że tu jeszcze buszujesz.

Marmur ... to ty byłeś u mnie ? :eek:

Bendem wdzięczny niezależnie kiedy pomierzysz :)

A byłem :D z żonką i maluszkiem, i zdjęcia zrobiłem ( nieprawdopodobnie fajnym aparatem fotograficznym ;) )

Interesuje mnie jak temperature utrzymujecie w domu. Bo u mnie przy mrozach na zewnatrz w granicach juz minus 15 jest kicha. Kaloryfery wyciagna max 20 stopni. Przy nizszych na zewnatrz (-25 w nocy) zeszla mi temperatura do 15 stopni!!! Wiem, ze wieje z rogow - nietety dom sie porochodzil tam. Dogrzewam kominkiem.

Dom z bala 25 cm, nieocieplony. Gora docieplona welna i tam jest cieplo.

I jeszcze pytanie - czym uszczelnic te nieszczesne rogi???????

Budowałaś kilka lat temu. Prawdopodobnie nie stosowano wtedy jeszcze dodatkowych uszczelek w narożach. Teraz to już standard. Pozostanie Ci chyba tylko woodchink. Nawiasem mówiąc, sporo osób wspomina o tym ,że poddasze ma cieplejsze niż dół. Wiadomo - brak naroży i rozsychających się okolic okien. Widziałem też domek, gdzie w nieszczelnym połączeniu pierwszego bala z podwaliną pojawiał się lód.

marmur - aparat pamiętam doskonale :rolleyes:

A deseczki mam grube na 2 cm i szerokie na 20 (część siedzi w ścianie - dopytałam jegomościa, który to robił)

madd - u mnie dokładnie to samo. Na dole podkręciłam podłogówkę z 2 na 3,5 bo do 18 spadło. Teraz mam 21 ... ale nie siadam przy oknie (nie ma głupich). Góra rewelacja - mimo, że nie ma jeszcze podbitki. Narożniki uszczelnialiśmy wełną mineralną z zewnątrz. Mocno nie wieje. Najgorsze obróbki okien. Na przyszły rok odkręce listwy i silikonem na zimę oblepię. Co będzie to będzie.

(raniutko to dla mojego netu środek nocy ... nie szło odpalić )

Dzięki Aga - miałem zamiar dać deski o identycznych rozmiarach, ale lepiej się upewnić. Zastanawiam się co zrobić, by uniknąć niedogrzania. U mnie będzie kominek z płaszczem wodnym i podwójnym zasobnikiem buforowym. Zamiast podłogówki - kaloryfery. Instalator policzył z zapasem moc potrzebną do ogrzania naszej hacjendy a ja jeszcze dołożyłem z 20 %. Nie wiem jak jeszcze można się zabezpieczyć. Póki co , nieszczelności nie ma, ale , jak mawiali starożytni eskimosi - nie znasz dnia ani godziny ;)

Czyli ocieplac na zewnatrz i wewnatrz - te narozniki. Bo i tak sie porozchodzily i wyglada to fatalnie. Ja juz sklonna byla plytami obkladac sciany...Ale, cholera, nie po to mam dom z bali zeby w gipskatronach mieszkac. Sama nie wiem. Dzisiaj lepiej - minus 9 w dzien, na dole cieplej, na gorze krop. Wody w lazience nad wanna dalej nie mam :-(

marmur - ścianki u mnie są inaczej robione mam wycięte rowki ale bala nie wycinam,

pomiędzy ściana a balem wypełniam wata mineralna a w rowki 2 cent wkładam deski

sadze ze w zimie w tych miejscach nie będzie takiego przemarzania

http://images49.fotosik.pl/1308/48d4f50da5fca108m.jpg' alt='48d4f50da5fca108m.jpg'>

Edytowane przez DOMEK MARZEŃ

Interesuje mnie jak temperature utrzymujecie w domu. Bo u mnie przy mrozach na zewnatrz w granicach juz minus 15 jest kicha. Kaloryfery wyciagna max 20 stopni. Przy nizszych na zewnatrz (-25 w nocy) zeszla mi temperatura do 15 stopni!!! Wiem, ze wieje z rogow - nietety dom sie porochodzil tam. Dogrzewam kominkiem.

Dom z bala 25 cm, nieocieplony. Gora docieplona welna i tam jest cieplo.

I jeszcze pytanie - czym uszczelnic te nieszczesne rogi???????

U mnie bez problemu 23C na parterze. Na górze około 1C chłodniej, aczkolwiek to jest do wyregulowania, by było tak samo, tyle, że nie ma potrzeby. Ogrzewam gazem. A jak przyjdzie mi do głowy napalić w kozie, to mogę na dole zrobić i 30C bez większego wysiłku:-) Ściana: bal 18cm + 10+5cm wełny. Ściany uszczelnione od zewnątrz kitem woodchink. Zużycie gazu - na pewno poniżej przeciętnego (obiecuję sobie kiedyś to policzyć). Mam zwyczaj patrzenia na kominy sąsiednich domów, to widzę, że u mnie rzadko można trafić na dym, a z niektórych nawet nowych domów prawie ciagle leci z komina.

Przy okazji pochwalę się, że mam wentylację z rekuperatorem, więc u mnie "wieje" tylko wtedy, gdy ja tego chcę i to powietrzem dodatkowo o około 15C cieplejszym niż na zewnątrz. Jest to naprawdę fajna sprawa, pod warunkiem, że dom jest porządnie uszczelniony. Jakość powietrza w domu drewnianym z dodatkową wymuszoną wentylacją jest rewelacyjna.

Mój pomysł na uszczelnienie rogów: pakuj na "ścisło" wełnę lub to, co wkładali Ci między bale do uszczelnienia, a potem zakituj to woodchinkiem (http://www.woodchink.eu, jest polski przedstawiciel we Wrocławiu). Gwarantuję, że nic nie będzie wiało z tych miejsc.

Edytowane przez Gasol

Domek marzeń - problem przy takim rozwiązaniu tkwi w tym, że każdy bal ma inną grubość. Ścianka murowana musi być więc dostosowana do najgrubszego bala. W takim przypadku przestrzeń między suporexem a balami o mniejszej średnicy będzie dość spora. Maskuje się to deskami i wypełnia wełną, ta ostatnia jednak na skutek osiadania będzie się przemieszczać. Niewątpliwym pozytywem jest natomiast brak mostków termicznych.

Wymyśliłem więc tzw trzecią drogę. Otóż przed postawieniem każdej ścianki znajdę bal o najmniejszej średnicy. Wszystkie pozostałe bale przytnę na wymiar tego najmniejszego. Jesli uda się to zrobić dokładnie, powstanie dokładna pionowa płaszczyzna po której będzie sie mogła ślizgać ścianka z suporexu. Obłożę ją również wełną mineralną, ale by ta się nie ześlizgiwała wraz z osiadaniem budynku dodatkowo oddzielę bale od suporexu cieniutką, półcentymetrową deseczką która będzie ułatwiała ślizg.

Czyli ocieplac na zewnatrz i wewnatrz - te narozniki. Bo i tak sie porozchodzily i wyglada to fatalnie. Ja juz sklonna byla plytami obkladac sciany...Ale, cholera, nie po to mam dom z bali zeby w gipskatronach mieszkac. Sama nie wiem. Dzisiaj lepiej - minus 9 w dzien, na dole cieplej, na gorze krop. Wody w lazience nad wanna dalej nie mam :-(

madd Spróbuj pojechać do jakiegoś marketu budowlanego. Pooglądaj różne materiały. Może jakaś pianka np. taka, jak pod panele. Kup trochę tego. Powycinaj paski i pozapychaj w szczeliny płaskim narzędziem. Potem jakoś to zamaskuj np. niegrubym sznurem, może jutowym, będzie taniej od woodchinka i będziesz to mogła zrobić sama.

madd, jakis czas temu ktos na forum zucil haslo o korku w takich kielbasach do wyciskania jak silikon.

Podobno w castoramie dostepne, moze to byloby rozwiazanie na twoj problem.

Maz moj cos takiego uzywal do wykonczenia przy parkiecie. Sprawdzilo sie poniewaz bylo elastyczne i pracowalo razem z podloga.

Byl tylko jeden problem, bylo nie dopasowane kolorystycznie :/