Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Fasola30 - domyślam się, że chodzi ci o przesunięcie osi bali w stosunku do osi ściany fundamentowej. Jeśli tak, to rzeczywiście - wykonawcy dopuszczają takie przesunięcie. Dzięki takiemu zabiegowi zyskuje się troszkę miejsca wewnątrz budynku. W moim przypadku przesunięcie wyniosło ok 5 cm. Jednak były to bale o średniej grubości 35 cm.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Byc może jest tu ktoś kto mi pomoże/udzieli odpowiedzi na moje pytanie;)

Czy ściana z bala o średnicy 26cm może opierać się w 7cm na izolacji piwnicy?? izolacja ma 10cm a ściana piwnicy 25cm

Czy sa jakieś normy, które to regulują? Drewnoo nie jest suszone, modrzew syberyjski tak jak pisałam śr.26cm.

Jesli ktoś byłby w stanie podać mi przepisy w tym temacie lub wskazać miejsce gdzie tego szukać bedę bardzo wdzięczna:)

Nie wiem, czy są jakieś przepisy. Ale ja nie dawałbym więcej, jak 1/4 grubości belki poza fundament.

Fasola, rodzaj drewna nie ma znaczenia. raczej jego ciężar. Bal 26 cm w sciane opiera sie na 14 centymetrowym wycinku koła , czasem na 16 cm. srodek ciężkości i punkt niestabilny to odpowiednio srodek bala i 7-8 cm w bok od srodka.Pod bala okrągłego stouje sie podwalinę , by równomiernie rozłożyć nacisk bala na podstawę posadowienia. Maksymalnie zalecanym 5 centymetrowa wysuniecie. Ale to moje subiektywne zdanie

sadze, ze wlasciwa osoba bedzie projektant fundamentu, ktory okresli rozklad obciazen osiowych i bocznych na fundament

kazde przesuniecie w stosunku do osi sciany fundamentowej powoduje zmiane rozkladu obciazen na lawe fundamentowa, a takze zwieksza ryzyko powstawania sil bocznych na fundament

problem narasta wraz ze zmniejszajaca sie gruboscia sciany fundamentowej i wzrostem jej wysokosci

Nie wiem, czy są jakieś przepisy. Ale ja nie dawałbym więcej, jak 1/4 grubości belki poza fundament.

U mnie jest najpierw belka, ktora nie calkowicie zajmuje fundament a na niej bal sporo wystajacy poza ta belke. Jednak wczesniej moj dom mial stac w innym miejscu i rzeczywiscie byly tam za waskie fundamenty i wykonawca nie wyrazil zgody na postawienie go mimo ze duzo stracil bo strugal nowy dom. Tak wiec na pewno sa jakies obliczenia ale mysle za kierownik budowy lub wykonawca wiedza co robia

Owszem - jednak większość projektantów z którymi miałem styczność projektowało fundamenty z odpowiednim zapasem. Nasz projektant obliczył fundament pod nasz dom ( za moją wiedza i zgodą) praktycznie jak dla budynku murowanego. Na zasadzie - im lepszy fundament tym mniej kłopotów później. Dom bez piwnic ale ścianki fundamentowe stosunkowo wysokie - ok 1,7 m. A ponieważ domy z bali są znacznie lżejsze, mogliśmy sobie pozwolić na przesunięcie osi ścian bez obaw. W granicach rozsądku oczywiście. Edytowane przez marmur7

Agatka te 5 cm, co wspominają, to jak sądzę, że wynika to z izolacji typu styropian (żeby mogły schować się pod balem). Przy grubych balach, takie jak Twoje, myślę, że można dać troszkę więcej. Fundament musi być oczywiście odpowiednio wytrzymały.

No dobra, a jak ktoś chce obłożyć ocieplenie jeszcze kamieniem? :)

Agatka, to co zrozumiałem, wynika, że u Ciebie wykonawca wcześniej zrobił dom, który miał być postawiony na złych fundamentach i potem musiał strugać drugi do nowych fundamentów?

Edytowane przez JerzyBw

Agatka te 5 cm, co wspominają, to jak sądzę, że wynika to z izolacji typu styropian (żeby mogły schować się pod balem).

No właśnie, to jest ciekawe pytanie. Styropian plus okładzina kamienna to juz sporo centymetrów (zastanawiam się też nad trwałością takiego połączenia) Projektant przekonał nas, że ocieplenie pionowe fundamentu w budynkach bez piwnic i podniesionych nad grunt o 70 cm ( tak jest u nas), ma znaczenie głównie psychologiczne. Postanowiłem więc zrezygnować ze styropianu a przesunięcie bali spokojnie starczy na elewację kamienną, która nie będzie wystawać poza obręb bali.

A jak Wy to rozwiązujecie ?

Mam jedno proste pytanie- dom bez podpiwniczenia. Wyniesiony ponad grunt 50 cm. Podwalina gruba na 15 cm z modrzewia.Podłoga wewnętrzna wchodzi na podwalinę 5 cm. Co da ocieplenie fundamentu od zewnątrz czy nawet od środka? Poza spokojem inwestora ...

Wolę wykonać solidne ocieplenie posadzki wewnątrz budynku, grubości 20 cm niz pakować bezsensownie styropian na ocieplenie scian fundamentów z zewnątrz

Ale swojego nie ocieplałeś ? ;) Fajne te kamienie - łączy się je zwykłą zaprawą ?

Tam nie ma fundamentów i nie ocieplałem. Po co? Jak na razie tam nie mieszkam. Kiedy projektowałem tą chatkę wpadłem na pomysł, że będzie bez fundamentów. Same dolne bale już dodały sztywności konstrukcji. Zrobiłem tak - przywiozłem 4 płyty betonowe zbrojone (80na100cm i 15cm), takie, które służyły na placu z burakami :). Wykopałem doły i dostałem się do gliny. Tam, po wyrównaniu gruntu położyłem owe pyty i na to bloczki trylinki. Takie sześciokątne, co kiedyś służyły jako podjazdy dla samochodów. Na trylinki ogromne śruby regulujące poziom pierwszych belek, tych co stykają się z podmurówką. A podmurówkę zrobiłem tak, że zwiozłem kamień z okolic i poukładałem pod spodem. Potem po roku jak osiadły kamienie wypełniłem szczeliny gliną zmieszaną z sianem i wapnem - wygląda jak zaprawa.

Dla mnie super. Tym bardziej, że to kosztowało bardzo mało i sprawdza się. :)

ja to dawno mowie swoim inwestorom. Ale panujace przekonanie ze styro jest dobre na wszystko zamyka uszy ludziom na rzeczowe argumenty:)

A przecież można wziaźc kamere termo i zobaczyć jaki jest przyrost ciepla zatrzymanego na 24 centymetrowej scianie fundamentowej ocieplonej styropianem i nieocieplonej

a btw, klejenie elewacji kamiennej do styropianu jest dosc karkołomne. Robi sie to trochę inaczej.Ramiak kręcony na łatach 3x3 cm na to plyta Durelis a do tego klejenie kamienia. a w przestrzeń pomiędzy łatami wstrzykując piane krylaminowa czy tez poliuretanową

Zbyszek - przy takim rozwiązaniu ( łaty+płyta+kamień) całość musi mieć minimum 10-12 cm. Czy w takim przypadku elewacja ścianki wystaje poza obręb bali ? Bo przesunięcie osi bali o taką odległość to już raczej coś dla ludzi o mocnych nerwach ;)

PS.

Widziałem domek, w którym scianka fundamentowa wraz z okładziną wystawała poza obręb bali i żeby to jakoś wizualnie nie raziło a przy okazji nie gromadziła się tam woda, na balu stykajacym się z murem wykonano rodzaj opierzenia z blachy. Przyznam jednak, że średnio mi sie to podobało.

Edytowane przez marmur7

Agatka te 5 cm, co wspominają, to jak sądzę, że wynika to z izolacji typu styropian (żeby mogły schować się pod balem). Przy grubych balach, takie jak Twoje, myślę, że można dać troszkę więcej. Fundament musi być oczywiście odpowiednio wytrzymały.

Agatka, to co zrozumiałem, wynika, że u Ciebie wykonawca wcześniej zrobił dom, który miał być postawiony na złych fundamentach i potem musiał strugać drugi do nowych fundamentów?

Dokladnie tak, ja dzieki temu mialam dobra cene. A on od tego czasu razem z geodeta jest przy wyznaczaniu fundamentow

No właśnie, to jest ciekawe pytanie. Styropian plus okładzina kamienna to juz sporo centymetrów (zastanawiam się też nad trwałością takiego połączenia) Projektant przekonał nas, że ocieplenie pionowe fundamentu w budynkach bez piwnic i podniesionych nad grunt o 70 cm ( tak jest u nas), ma znaczenie głównie psychologiczne. Postanowiłem więc zrezygnować ze styropianu a przesunięcie bali spokojnie starczy na elewację kamienną, która nie będzie wystawać poza obręb bali.

A jak Wy to rozwiązujecie ?

U mnie jest styropian i z tego co ja slyszalam to wazne jest aby byly fundamenty ocieplone. Ale mysle ze to jest tak ze sa rozne szkoly i musisz zaufac kierownikowi albo go zmienic.Ja wczoraj bylam na stoku i jeden instruktor kazal uczyc sie w niezapietych butach,drugi nakrzyczal na mnie ze dziecku butow nie zapielam mocno i badz tu czlowieku madry.

Zbyszek - przy takim rozwiązaniu ( łaty+płyta+kamień) całość musi mieć minimum 10-12 cm. Czy w takim przypadku elewacja ścianki wystaje poza obręb bali ? Bo przesunięcie osi bali o taką odległość to już raczej coś dla ludzi o mocnych nerwach ;)

PS.

Widziałem domek, w którym scianka fundamentowa wraz z okładziną wystawała poza obręb bali i żeby to jakoś wizualnie nie raziło a przy okazji nie gromadziła się tam woda, na balu stykajacym się z murem wykonano rodzaj opierzenia z blachy. Przyznam jednak, że średnio mi sie to podobało.

nie do konca. Zależy czym okładasz. łupany piaskowiec , czy głazy granitowe.Ja bym radzil łupek granitowy z Izer albo bazaltowy. to grubosc okolo 1,5 do 2 cm

a potem , im nizej, to grubiej, tak, by uzyskac efekt przymurza -pochylonej kamiennej przypory wkolo budynku ,. dobrze ulozona z folia w srodku zapewni skuteczny odplyw wody opadowej