Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie do konca. Zależy czym okładasz. łupany piaskowiec , czy głazy granitowe.Ja bym radzil łupek granitowy z Izer albo bazaltowy. to grubosc okolo 1,5 do 2 cm

a potem , im nizej, to grubiej, tak, by uzyskac efekt przymurza -pochylonej kamiennej przypory wkolo budynku ,. dobrze ulozona z folia w srodku zapewni skuteczny odplyw wody opadowej

A masz jakies zdjecie takiego oblozenia? A cenowo jak wychodzi? Ja nadal mam niedokonczone oblozenie fundamentu

witam serdecznie wszystkich. w końcu mogę coś napisać bo przez moją nieuwagę nie byłem do końca zarejestrowany i tylko czytałem i czytałem. z chęcią dołączę się do rozmów. mamy zamiar wybudować naszą chatkę w tym roku. trochę ryzykujemy bo na razie działka, na której powstanie chatka nie jest jeszcze nasza a już mamy projekt w trakcie adaptacji. nawet jeszcze nie mamy kredytu. budowa w okolicach Bochni, projekt zawoja dw, bal prostokątny 20cm i jak na razie pełen optymizm

witam serdecznie wszystkich. w końcu mogę coś napisać bo przez moją nieuwagę nie byłem do końca zarejestrowany i tylko czytałem i czytałem. z chęcią dołączę się do rozmów. mamy zamiar wybudować naszą chatkę w tym roku. trochę ryzykujemy bo na razie działka, na której powstanie chatka nie jest jeszcze nasza a już mamy projekt w trakcie adaptacji. nawet jeszcze nie mamy kredytu. budowa w okolicach Bochni, projekt zawoja dw, bal prostokątny 20cm i jak na razie pełen optymizm

fajny projekt ;)

nasz projekt podobny do zawoi .. minimalnie większy (pozdrowienia dla AgiJezyk :) )

i z gankiem ;) .. sprawdza się przy mrozach

A masz jakies zdjecie takiego oblozenia? A cenowo jak wychodzi? Ja nadal mam niedokonczone oblozenie fundamentu

Agatka, u Jurka na fotce widac takie obłożenie. Zrobił to genialnie i warto to skopiować, jesli autor pozwoli:P

co do ceny, to wszystko zależy od tego za ile kupisz kamień i jakiego uzyjesz

Witam - ja w temacie ocieplenia fundamentów.

Wydaje mi sie jednak, że nawet jeżeli nie ma piwnic to ocieplenie jest ważne. Chodzi o przemarzanie - przez nieocieplony mur mróz podchodzi pod dom, a nie jest to korzystne. To samo tyczy się tarasu jeżeli jest wylany, betonowy - nie może stykać się z fundamentem bo przewodzi zimno - trzeba go odizolować styropianem...

a więc ja opowiem Wam z doświadczenia,

wewnątrz mamy 5cm styropian przy ścianach, ale w wiatrołapie nie położyliśmy bo..... murarz mówił że przecież ganek jest na zewnątrz to więc i tak nie trzeba bo ganek będzie jakby takim izolatorem- ten sam poziom!

przez pierwsze 2zimy nie mieliśmy ocieplenia na zewnątrz fundamentów,

i właśnie gdzieś na drodze od łazienki przez wiatrołap - ca` 3,5mb. (ten nieocieplony od wew. i zewnątrz też wtedy nie) i potem 2m. kuchnia

przyłapało nam w tamtym roku dwa razy wodę zimą.... (rurki z wodą zimną też powinno się ocieplać i to porządnie)!!

a w tym roku po ociepleniu fundamentu Styrodurem 4cm + 3cm piaskowca = EFEKT bez zamarzania.....wnioski wyciągajcie sami

Witaj mastal - powodzenia w bojach :)

zbyszek - sprawdziłem wymienione przez Ciebie łupki. Trzeba byłoby je jednak wybierać w realu, bo kolorystyka zdjęć w necie jest zawodna. Btw, na targach Budma w Poznaniu oferta okładzin kamiennych była oszałamiająca.

Ja tez szukalam na allegro i cena samego lupka nie najgorsza ale ten transport to porazka. Jeszcze sobie poczekam, dokanczanie latami tez ma swoje uroki;)

Edytowane przez agatka2106

Agatka, w okolicach Mirska przed samą Czerniawa jest czynna kopalnia serycytu, za tone łupka zaplacisz 60 złotych.Warunek..sama sobie ładujesz z ogromnej hałdy

Twoj koszt to przejazd:)

W przypadku gdy sie nie posiada dostawczaka a ma do zrobienia trasę 600 km w obie strony i zakładając optymistycznie 1,3 zł za km, to ten drobny koszt może być decydujacy :)

W przypadku gdy sie nie posiada dostawczaka a ma do zrobienia trasę 600 km w obie strony i zakładając optymistycznie 1,3 zł za km, to ten drobny koszt może być decydujacy :)

To prawda ale mysle ze nie przewyzszy tego z allegro, latem wezme sie za obliczanie, ciekawe po ile bedzie wtedy paliwo.

Dzieki za odpowiedzi:) U nas wychodzi na to, że bale wystają 9cm poza krawędź piwnicy. Architekci robiąc przystosowanie po pierwsze wstawili bal 28cm zamiast 26cm, po drugie przesuneli osie parteru nie zmieniając przy tym wymiarów piwnicy. I tak jedna firma postawiwiła piwnicę wg "oryginału" a druga w tym czasie przycinała bale wg przystosowanego projektu parteru (wykonawca dał 4 cm naddatku). A przed montażem okazało się że jest róznica między wymiarami piwnicy a parteru i zrobiło się 9cm (5cm po rozjechaniu osi i 4cm naddatku przy założeniu, że bal ma 28cm bo rzeczywistości wyszło 11cm - bal 26cm). Wykonawca musiał przycinać wszystko na nowo i poszo też trochę nowego materiału. Domu w tym stanie wykonawca w ogóle by nie postawił nie mówiąc już o gwarancji. Achitekci przyznali się do błędu i nieznajomości projektowania budynków drewnianych ( a odbyły sie 2 spotkania architekta z wykonawcą domu, który mówił z czego i jak buduje) . Niestety ubezpieczalnia w której architekt ma OC odmówiła wypłaty odszkodowania stwierdzjąc, że takie przesynięcie nie ma wpływu na stabilność ścian budynku. Dom zamiast stanąć we wrześniu przyjedzie może w marcu:( Teraz szukamy informacji na ten temat i bieglego w tej sprawie, który mógły wydac opinię bo chcemy sie odwołać. Stąd moje wcześniejsze pytanie.

Jakis czas temu trafiłam na Allegro firmę, która sprzedaje kamień cięty do obkładania m.in. elewacji. Spore kawałki spakowane na paletę, 1t to ok 25-27m2 cena to było 800zł z wysyłką.

mam dostawczaka, to plus ,ale mam tez do zrobienia w obie strony 1050 km. Samochod osobowy z przyczepka jest rozwiazaniem:) Przy grubosci lupków serycytowych ok 1 cm mozna tego nawieśc naprawdę duzo

Dzieki za odpowiedzi:) U nas wychodzi na to, że bale wystają 9cm poza krawędź piwnicy. Architekci robiąc przystosowanie po pierwsze wstawili bal 28cm zamiast 26cm, po drugie przesuneli osie parteru nie zmieniając przy tym wymiarów piwnicy. I tak jedna firma postawiwiła piwnicę wg "oryginału" a druga w tym czasie przycinała bale wg przystosowanego projektu parteru (wykonawca dał 4 cm naddatku). A przed montażem okazało się że jest róznica między wymiarami piwnicy a parteru i zrobiło się 9cm (5cm po rozjechaniu osi i 4cm naddatku przy założeniu, że bal ma 28cm bo rzeczywistości wyszło 11cm - bal 26cm). Wykonawca musiał przycinać wszystko na nowo i poszo też trochę nowego materiału. Domu w tym stanie wykonawca w ogóle by nie postawił nie mówiąc już o gwarancji. Achitekci przyznali się do błędu i nieznajomości projektowania budynków drewnianych ( a odbyły sie 2 spotkania architekta z wykonawcą domu, który mówił z czego i jak buduje) . Niestety ubezpieczalnia w której architekt ma OC odmówiła wypłaty odszkodowania stwierdzjąc, że takie przesynięcie nie ma wpływu na stabilność ścian budynku. Dom zamiast stanąć we wrześniu przyjedzie może w marcu:( Teraz szukamy informacji na ten temat i bieglego w tej sprawie, który mógły wydac opinię bo chcemy sie odwołać. Stąd moje wcześniejsze pytanie.

Bieglego z zakresu budownictwa lądowego poszukaj na liscie bieglych Sądu rejonowego w swoim mieście lub powiecie. I tylko takiego. Opinia innego moze zostac spokojnie podwazona.

A tak na marginesie, w swojej kilkunastoletniej praktyce spotkalem jednego architekta , majacego pojecie o budownictwie derwnianym masywnym. Reszta to bardzo sympatyczni ludzie, posiadajacy wiedze teoretyczna,,ale zero praktycznej