Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jusanka - super macie ten domek, fajne jest rozwiązanie wnętrza z podpierającymi strop, ścianami wewnętrznymi.

Deskowanie dachu nigdy nie będzie ze szkodą dla budynku. Sami kilka razy zmienialiśmy koncept na pokrycie dachowe. Projekt zakładał pokrycie lekkie, do wyboru mieliśmy więc gonty bitumiczne lub drewniane, wiór osikowy lub blachodachówkę. Po jakims czasie na placu boju zostały te dwa ostatnie. Wiór osikowy podobał się nam najbardziej, ale podeszliśmy do tego realnie. Przy położeniu naszej hacjendy w zachodniej Polsce, mielibyśmy spore problemy by wyegzekwować ew. prace naprawcze, zwłaszcza jakieś drobniejsze. A zawsze takie mogą się zdarzyć. Kłopoty naszych znajomych z domem pod Poznaniem tylko nas utwierdziły w tym wyborze. Zostalismy więc przy blachodachówce lekko pozazdraszczając innym dachów wiórowych.

Edytowane przez marmur7

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ankaas , dzięki za patent, będziemy działać.

Poddasze u nas użytkowe , 3 pokoje , garderoba , łazienka i jeszcze kąt na książki, ciągle myślimy o tym deskowaniu.Wykonawca dachu mówi,że nie odradza ale u siebie by nie robił.doświadczenie ma duze, od wielu lat na rynku(Henryk Matusiewicz).

Projekt typowy pod taki bal, R.Trochanowski sam rysował.

Dzięki wszystkim za zaineresowanie, miłedo dnia.

Wykonawca dachu mówi,że nie odradza ale u siebie by nie robił.doświadczenie ma duze, od wielu lat na rynku(Henryk Matusiewicz).

Wykonawca z pozytywnymi referencjami - robił również poniższy dach:

http://www.logs.com.pl/pl/Dom-z-bali-Bierkowo.html

Zasięgałem opinii u właściciela domu - był bardzo zadowolony.

Edytowane przez marmur7

Balowicze jaki macie ogrzewanie w swoich domach, jestem na etapie projektu i trzeba już wybrać;

Na razie myślę o podłogówce na parterze i grzejniki na piętrze zasilanie z pieca na węgiel z podajnikiem + kominek z płaszczem - czy to dobre rozwiązanie w domu do 110 mkw. Nie wiem tylko jak rozwiązać temat ciepłej wody w lato, czy boiler czy piecyk gazowy?

Poradźcie jak rozwiązać ten temat, a może macie lepsze rozwiązanie w swoich domach;

Ja mam piec na pellety, zdecydowanie polecam jako alternatywę do ekogroszyku. Jest zdecydowanie czystszy i przy tym pachnie palonym drzewem, co mi bardzo pasuję. W lato piec grzeje wodę, nie widzę w tym problemu, piec pracuje w trybie "lato". Ja na razie bym nie kombinował z tą alternatywą na lato, jeśli grzanie piecem Ci się nie spodoba później sobie je zmienisz, po co od razu wydawać pieniądze. Na lato możesz też zainstalować solary. Ja mam trochę podłogówki i kaloryfery, i w domku cieplutko. W kominek z płaszczem nie bawiłbym się, może to dobre jak ma się gaz z butli i trzeba oszczędzać. Przy takim piecu nie robił bym z salonu drugiej kotłowni. Koszty wrzucone w taki kominek moim zdaniem nie za szybko się zwracają, bo sprawność takiego rozwiązania jest słaba, więc lepiej tą kasę wydać na paliwko do pieca, a kominek postawić sobie jakiś normalny.

Cieszę się że Wam też się podoba, dziękuję.

Kupiłem opuszczoną chatę i chcę złożyć ją na mojej ziemi. Zostanie czerwona dachówka, malutkie okna, bryła zewnętrzna. Chciałbym dopasować rozkład pomieszczeń i przekształcić poddasze w mieszkalne. Dlatego szukam kogoś kto czuje bluesa i wymaluje mi projekt. Znacie może kogoś ?

Kupiłem opuszczoną chatę i chcę złożyć ją na mojej ziemi. Zostanie czerwona dachówka, malutkie okna, bryła zewnętrzna. Chciałbym dopasować rozkład pomieszczeń i przekształcić poddasze w mieszkalne. Dlatego szukam kogoś kto czuje bluesa i wymaluje mi projekt. Znacie może kogoś ?

nie mozesz znalezc gotowy domek o podobnych gabarytach i skopiowac wnetrze ktore Ci odpowiada?

nie sadze zeby bylo duzo rzeczy do liczenia

Moją hacjendę będzie ogrzewał wyłącznie kominek z płaszczem wodnym i zasobnikiem buforowym. Staramy się wybudować dom bez kredytu ograniczając koszty na tyle na ile się da. Piec na ekogroszek lub pelety wymagałby wzniesienia drugiego komina, a to kolejny wydatek na jaki nas nie stać. Palenie w kominku nam nie przeszkadza, zawsze ktoś jest w domu i może dorzucić drewna. Zasobnik został dobrany w taki sposób, że po wygasnięciu kominka powinien oddawać ciepło przez całą noc. Można do niego podłączyć również solary, jednak na razie ich nie montujemy. Rezerwowo pojemnik może dogrzewać grzałka elektryczna. Na parterze i poddaszu grzejniki. Edytowane przez marmur7

Z Maćkiem skontaktuj się. On wie dużo o takich chałupach i powinien mieć kontakt z architektem od takich domów.

Witam serdecznie miłośników domów z bali, do których należę od dawna o czym dowiedziałam się niedawno;-)

Wątek jest prze-o-gro-mny. Mega długaśny. Nie wiem czy uda mi się przez niego przegryźć w całości. Mam więc nadzieję, że nie będziecie na każde moje pytanie odpowiadać "poszukaj w tym wątku", bo wtedy będę wyć!;-) I od razu, tytułem próby...

Czy ktoś z was będzie tak miły i powie mi czy to prawda, że dom z bali drewnianych 24 cm o przekroju prostokątnym nie wymaga ocieplenia ścian zewnętrznych tj. wełny mineralnej od środka i na to deski? Firma, w której być może zamówię mój dom twierdzi, że takie ocieplenie nie jest potrzebne przy tej grubości bali choć niby normy wskazują, że powinno być... Hm. Moja pierwsza zagwozdka :confused:

W Norwegii przyjmuje się, że strefa przemarzania drewna wynosi maksymalnie 15 cm. Przy ich warunkach klimatycznych. Teoretycznie więc każda grubsza ściana z litego drewna powinna sobie dać radę z dużym nawet mrozem. Jednak nie chodzi tu o nic nie mówiące współczynniki, lecz o realne odczuwanie komfortu cieplnego. Z tego punktu widzenia im grubsza ściana ( plus szczelne połączenia między balami) tym lepsze warunki cieplne.

Co do górali - coraz częsciej budują zwykłe domy murowane i okładają je kilkucentymetrową okładziną drewnianą w kształcie bali. W ostatnich dwóch latach widziałem całe osiedla budowane w takiej technologii.

norma okresla min wartosc termiczna sciany, a nie poszczegolne typy scian

policz wartosc termiczna takiej przegrody jak 24 cm drewno i jesli miescisz sie w normie nie uzywasz dodatkowo izolacji

z wartosci wynika ze taka sciana nie spelnia wymogow norm

normy sa po to zeby je przestrzegac, takie jest prawo i madre normy nie sa oderwane od rzeczywistosci

to o czym pisze przedmowca powyzej (doswiadczenie z Gacolandu) jest wynikiem wplywu masy termicznej takiej sciany a nie jej wartosci termicznych

a poniewaz wplyw masy termicznej zalezy od wielu niekontrolowalnych procesow, nie jest ujety w normach

drewno iglaste ma srednio 3x mniejsza wartosc izolacyjna w porownaniu z welna o tej samej grubosci

jesli doda sie nieszczelnosci, niestety sciana wypada blado

mowa oczywiscie o wartosciach obliczeniowych

Wg wykonawcow z ktorymi rozmawialem, aby spelnic te nowa norme przy domach drewnianych, trzeba budowac z bala o grubosci min. 48 cm.

A rzeczywistosc jest taka, ze chyba wszyscy aktywni w tym watku nie moga sie pochwalic taka gruboscia a malo kto narzeka na zimny dom. I ja to nazywam oderwaniem od rzeczywistosci.