Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

artykul na logs.com.pl jest bardziej rzeczowy i blizszy prawdy

co do drugiego w szkielet.pl to sporo tam niescislosci

autor powoluje sie na badania robione i regulujace tereny niezamieszkale, tj Wildland code, co jest pewnym nieporozumieniem

ponadto testy o ktorych pisze byly prowadzone na zlecenie producentow domow z bali, co czesciowo podwaza ich obiektywnosc

istotna rzecz o ktorej sie nie wspomina to fakt, ze zdecydowane wiekszosc bali w US i Kanadzie jest obrabiana komputerowo, co daje bardzo duza dokladnosc wykonania konstrukcji i polaczen

innym czynnikiem jest uzycie drewna z plantacji ktore rozni sie wyraznie struktura pnia

starodrzew jest zdecydowanie lepszym materialem

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wg wykonawcow z ktorymi rozmawialem, aby spelnic te nowa norme przy domach drewnianych, trzeba budowac z bala o grubosci min. 48 cm.

A rzeczywistosc jest taka, ze chyba wszyscy aktywni w tym watku nie moga sie pochwalic taka gruboscia a malo kto narzeka na zimny dom. I ja to nazywam oderwaniem od rzeczywistosci.

odczucia wlascicieli nie moga byc czynnikiem regulujacym proces konstrukcyjny, nie wiemy ile energii bylo koniecze do zapewnienia komfortu w poszczegolnych domach, poza tym kazdy z nas ma indywidualny poglad jesli chodzi o poczucie komfortu

ciekawe jak wszystkie projekty dom , ktore nie maja bali 48 cm (wg wykonawcow) dostaly pozwolenie na budowe?

albo wykonawcy nie maja racji, albo projektanci bujaja wlascicieli wmawiajac im, ze maja cieplejsze domy niz wynika to z obliczen

skad wzięto rozmiar belki 48 cm?

czego dotyczy rozmiar- średnicy, grubości?

gatunek drewna- sosna,świerk modrzew, jodła, balsa .cedr libański ,limba olbrzymia?

odzywicowane czy nie?

suszone w stanie powietrzno suchym czy ciśnieniowo?

sposob uszczelniania polaczen miedzy balami- bo nie grubość bala tu decyduje ale zawsze najslabsze ogniwo,a takim jest uszczelnienie polaczen

gęstość drewna badanego/

Wg wykonawcow z ktorymi rozmawialem, aby spelnic te nowa norme przy domach drewnianych, trzeba budowac z bala o grubosci min. 48 cm.

A rzeczywistosc jest taka, ze chyba wszyscy aktywni w tym watku nie moga sie pochwalic taka gruboscia a malo kto narzeka na zimny dom. I ja to nazywam oderwaniem od rzeczywistosci.[/quote

Agral- nie wszyscy moje bale średnio wychodzą ponad 50 cm

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Niemniej... nic mi się nie rozjaśniło:o Przede wszystkim nie rozumiem, że są normy, których przestrzeganie nie jest egzekwowane. Tj. z wypowiedzi rozumiem, że wg polskich norm domy powinny być budowane z bali o średnicy 48 cm, ale takich tak naprawdę nikt nie buduje. Firma, w której być może będę zamawiać dom (Stollux, Istebna) wykonuje domy z bali prostokątnych 16, 20 i 24 oraz z okrągłych 30. Domy z 16 i 20 się ociepla wełną plus ściana wewnętrzna, 24 i 30 nie. Hm.

Padło pytanie jaki domek i gdzie chcę budować. Beskid Zywiecki, blisko słowackiej granicy, mieszkalny ok. 130 - 150 mkw. Chętniej parterowy, ale chyba jednak - z uwagi na niższe koszty - zdecyduję się na poddasze użytkowe. Dom drewniany w górach był dla mnie od początku oczywistym wyborem. Chciałam bale prostokątne, bo takie lepiej wpisują się w tradycje Beskidu Żywickiego. Dom drewnaniany dla mnie to jednak także klimat, ekologia itp. No i...

Moje wnioski po tym co piszecie póki co są takie że dom wybudowany z bali cieńszych niż 48 cm, czyli taki, który trzeba docieplić, nie jest już chyba domem drewnianym zapewniającym ten specyficzny klimat wnętrza, prawda? Chodzi mi nie o estetykę, ale o cyrkulację powietrza, regulację wilgotności itp. (bo docieplony to już wełna i albo drewno wewnątrz albo nida, tak?). No chyba że budować z bali 48 cm, ale ile taki dom będzie wówczas kosztował?! I czy aby takie bale da się w ogóle u nas kupić? Czy dać 2 x 24 cm...? Czyli wycena jaką dostałam za konstrukcję tak ok. x 2 czyli... nie stać mnie na to:-( Po za tym... I to chyba moja druga zagwozdka: czym taki dom zaimpregnować by nie wylądować z dziećmi w zamkniętym pudełku wydzielającym jakieś tam chemiczne opary (z impregnatów). Czy w grę wchodzi tylko wosk (olej? pokost?) i potem szorowanie domu jak czynią to w Chochołowie?

@peter4x5: obecny wspolczynnik 0.3 istnieje od paru lat, poprzednio dla jednowarstwowych to bylo 0.5 i wiekszosc balowiczow z tego forum budowalo wg starych norm. Tu nie chodzi o odczucia, tylko wlasnie o coraz wieksza surowosc norm, przeciez klimat sie nie zmienil to po co tworzyc tak rygorystyczne normy. Wydaje mi sie, ze jedynym argumentem jest tylko ekologicznosc pod wzgledem zuzycia energii do ocieplenia takiego domu. Ale to moze od razu zrobic norme 0.1 to nie bedzie trzeba wogole ocieplac :D

albo wykonawcy nie maja racji, albo projektanci bujaja wlascicieli wmawiajac im, ze maja cieplejsze domy niz wynika to z obliczen

To architekt podpisuje sie pod projektem i to on bierze odpowiedzialnosc za to, ze dom spelnia aktualne normy. Jednakze, to co na projekcie a to co w rzeczywistosci to czesto 2 rozne sprawy i malo kto to kontroluje. Po drugie, wszystko zalezy tez od tego na ile swiatlego masz urzednika, przez jednego projekt przejdzie a przez drugiego nie.

@zbyszek57, nie pisze o gr. 48 cm jako normie dla wszystkich domow drewnianych. Ja nie jestem w tej sprawie ani fachowcem ani badaczem, planuje budowe domu i spotykam sie z roznymi opiniami. 48 cm to opinia wykonawcy z Podlasia, ktory robil badania przy wspolpracy z Uniwersytetem w Bialymstoku dla domu o podobnych wlasciwosciach jak ten, ktory ja chce wybudowac i im wyszlo min 48 cm grubosci, aby spelnic obecne normy. Jakie byly dokladne wlasciwosci domu nie podam, bo informacje dostawalem telefonicznie, ale jak ktos jest zainteresowany to moge dac namiar.

Ale podam taki przyklad, bazujacy artykul jeszcze na starych normach:

http://dom.money.pl/domy_drewniane/porady/artykul/wszystko;o;domach;z;bali,89,0,159065.html

Ściany zewnętrzne budynków mieszkalnych z bali pełnych muszą spełniać wymagania izolacyjności cieplnej stawianym jednorodnym przegrodom zewnętrznym. W tym zakresie współczynnik przenikania ciepła U musi być mniejszy niż 0,50 W/m2K, dla ścian jednorodnych lub U < niż 0,3 W/m2K dla ścian warstwowych - Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. Nr 75, poz. 690 z późn. zm. z dnia 15 czerwca 2002 r.) tekst jednolity - aktualizacja z dn. 27.05.2004 r.

Ściany z bali sosnowych lub świerkowych, jednorodnych, w warunkach o średniej wilgotności, przy współczynniku przenikania ciepła lambda, określanym w poprzek włókien, wynoszącym 0,16 W/m2K, dla spełnienia wymaganej izolacyjności winne posiadać grubość min. 30 cm. Poniżej wyniki obliczeń wykonane na kalkulatorze Obliczenia cieplne przegrody zamieszczonego w Internecie na stronach Komputerowy katalog Projektanta - http://www.kkp.pl Według KKP współczynnik Lambda dla sosny lub świerku, w poprzek włókien, w stanie suchym, wynosi 0,16

Czyli drewno gr. 30 cm ledwo miescilo sie w poprzednich normach (0.49 przy normie 0.5) a co dopiero w obecnych (0.3).

I jeszcze:

Przykładowe wielkości współczynnika przenikania ciepła U w zależności od grubości bali:

ściana z bali sosnowych, prostokątnych grub. 18 cm - U = 0,78 W/m2K

ściana z bali sosnowych, prostokątnych grub. 28 cm - U = 0,52 W/m2K

ściana z bali sosnowych, okrągłych o średnicy 40 cm - U = 0,38 W/m2K

I w ten sposob wychodzi te moje 48 cm, choc moze byc i wiecej. Oczywiscie, mozna sie jeszcze ratowac bilansem cieplnym, ale przy normie 0.3 nie bedzie to latwe.

@DOMEK MARZEŃ, no gratuluje, ale mnie nie interesuje budowa domu z bala okraglego, nie chce tez aby moj dom mial wyglad karczmiany. Nie wyobrazam sobie tez skad brac takie drewno w Polsce, napewno nie wystarczy dla wszystkich chetnych juz nie mowie o cenie i ekologii. Tu nie chodzi o to czy mozna wybudowac z bala pow. 50 cm, bo ja wiem ze mozna, tylko czy jest to konieczne, zeby dom byl cieply.

@Karjooka, jeden ze znanych architektow domow drewnianych Łukasz Iwanek, ktory scisle wspolpracuje ze Stolluxem, we wszystkich projektach domow z bali przewiduje min. grubosc bala bez ocieplenia - 52 cm. Dowiedz wiec sie dokladnie w samej firmie jak wyglada sprawa wspolczynnika.

@Karjooka, jeden ze znanych architektow domow drewnianych Łukasz Iwanek, ktory scisle wspolpracuje ze Stolluxem, we wszystkich projektach domow z bali przewiduje min. grubosc bala bez ocieplenia - 52 cm. Dowiedz wiec sie dokladnie w samej firmie jak wyglada sprawa wspolczynnika.

O! A skąd takie info? Czy mogę się na tę informację powołać? No i wobec tego... Dla mnie idea domu z drewna jakby... hm... na twarz pada:-( Chyba że po prostu zrobię to co, jak ktoś tutaj wspomniał, czyni ostatnio wielu górali tj. zbuduję murowany i obłożę drewnem;-) Tylko po co?! Wszak nie chodzi mi wyłącznie o wygląd domu a raczej o jego właściwości.

Czy pomylę się jeśli uznam, że domy z drewna nie są tańsze niż murowane, jak się powszechnie uważa a wręcz przeciwnie? I, przy okazji, czy także i ten argument nie przemawia za poszukaniem drewnanej chaty, którą można rozebrać, przenieść, zaadoptować do własnych potrzeb? Czy to nie tańsza droga do spełnienia marzenia o drewnianej chacie? (Bo cena jaką otrzymałam za stan surowy zamknięty za dom ok. 130-150 mkw., bal 24 cm (ściany konstrukcyjne, dach z papą, okna i drzwi i nic po za tym) to ok. 180.000 zł. To wg mnie bardzo dużo za takie pudełko, któremu do tego by nazwać je domem bardzo daleko. Nie sądzicie? Aha! Plus VAT i transport więc wyjdzie pewnie ponad 200.000 zł.)

Powolaj sie na ten link: http://www.moj-dom.pl/domy-z-bali

Przy kazdym projekcie jest opisana gr. bala bez ocieplenia.

Mnie wspolczynnik irytuje, ale na pewno nie powstrzyma przed budowa upragnionego domu drewnianego bez ocieplenia, takze nie rezygnuj tylko rozmawiaj szczegolnie z architektami i wykonawcami, a najlepiej z osobami ktore niedawno postawily dom z bali (nieocieplony).

Co do ceny domow z drewna, to byly one zdecydowanie jednym z najtanszych rozwiazan, dzis niestety wraz moda na domy z bali i wzrostem ceny drewna oraz uslug a jednoczesnym brakiem powszechnosci tej metody jest to chyba najdrozsza metoda. Ale i przed tym mozna sie bronic, np kupujac drewno na wlasna reke i je sezonujac (choc to tez nie zawsze taniej wychodzi), szukajac ciesli lokalnego (jednakze wieksze ryzyko, bo nie zawsze na umowe, czeste zmiany warunkow no i duzo takich ciesli udaje gorali ;) ) czy wykanczajac dom (i siebie :) ) jak najwiecej na wlasna reke.

Karjooka - poruszasz kilka tematów na raz, opanuj się ;)

Co do obaw o sprawy formalne - średnia grubość bali w typowych domach budowanych przez Logsa czy Goszczanów wynosi najczęściej ok 35 cm. O pozwolenie na budowę starałem się rok temu, a więc już dawno po tym, gdy zaostrzone przepisy zaczęły obowiązywać. Nie miałem najmniejszych problemów z pozwoleniem na budowę.

O impregnacji jest tu osobny wątek - to temat rzeka ;)

Cena domów poszła mocno w górę. O ile drewno ( nawet po podwyżkach) mimo wszystko jest tańszym surowcem niż ceramika, o tyle odpada postawienie konstrukcji w tzw systemie gospodarczym. Dom z bala MUSZĄ postawić dobrze znający się na rzeczy wykonawcy. To powoduje, że oba systemy są podobne jeśli chodzi o koszt.

Sądzę, że gdyby dobrze poszukać, dom o podanych przez Ciebie wymiarach ( o ile ma prostą konstrukcję) dałoby sie postawić nieco taniej.

Edytowane przez marmur7

"Czy pomylę się jeśli uznam, że domy z drewna nie są tańsze niż murowane, jak się powszechnie uważa a wręcz przeciwnie? I, przy okazji, czy także i ten argument nie przemawia za poszukaniem drewnanej chaty, którą można rozebrać, przenieść, zaadoptować do własnych potrzeb? Czy to nie tańsza droga do spełnienia marzenia o drewnianej chacie? (Bo cena jaką otrzymałam za stan surowy zamknięty za dom ok. 130-150 mkw., bal 24 cm (ściany konstrukcyjne, dach z papą, okna i drzwi i nic po za tym) to ok. 180.000 zł. To wg mnie bardzo dużo za takie pudełko, któremu do tego by nazwać je domem bardzo daleko. Nie sądzicie? Aha! Plus VAT i transport więc wyjdzie pewnie ponad 200.000 zł.) "

zdecydowanie TAK- domy drewniane wychodzą drożej jak murowany , ja kwotę zbliżoną do Twojej wyceny miałam za: mniejszy dom, konstrukcja + tylko jedna ściana działowa z drewna dół, (reszta murowana przez nas potem) bez dachu z papą- tylko postawienie krokwi, + konstrukcja ścian działowych na górze, sufit na parterze, legary pod podłogę na poddaszu- ale i bez desek podłogowych, bez okien bez drzwi,... ale z Vat, z transportem już,

do tego dorzuć drugie tyle za resztę.....

wszyscy jestesmy ofiarami przepisow i ignorantow

pozwolilem sobie policzyc pare rzeczy i niestety nie udalo znalezc mi sie zadnej furtki na podwyzszenie wartosci sciany

fakty mowia za siebie

majac do dyspozycji wymagane liczydelka wychodzi ze bale musza miec ok.50 cm

nie jest to wina bali, lecz zbyt empirycznego podejscia do problemu, przez tworcow regulacji

narzuca sie normy bez udostepnienia narzedzi w postaci programu lub metod obliczeniowych, ktore pozwolilyby znalezc optymalne rozwiazania

jeden z lepszych programow zostal uzyty do analizy testu

ku zaskoczeniu wszystkich dom, ktory powinien z wyliczen zuzywac 100% w rzeczywistosci zuzywal 187% energii, po dlugich dyskusjach ustalono ze jest to wynik zle dobranego pieca, dom mial zbyt duzy piec do swoich potrzeb

problem w tym, ze piec ten zostal dobrany przez ten sam program

dopoki nie wytworzy sie silna grupa nacisku zwiazana z budowaniem domow z bali sytuacji nie zmieni sie na lepsze

Współczynnik przenikalności cieplnej dla ściany z bali okrągłych liczy się poprzez określenie zastępczej grubości ściany o stałej szerokości oraz na podstawie katalogowej wartości oporu cieplnego dla 1 cm drewna określonej dla temperatury 21 C. Przeprowadzone w ten sposób obliczenia współczynnika przenikalności cieplnej U dla ściany zbudowanej z okrąglaków o średniej średnicy 35cm i szerokości rowka ok. 12cm wynoszą 0,36 W/m2K.

cytat z logsowej strony. jak widac nie do końca wszystko jest takie oczywiste z wymiarem bala domu nieocieplanego

Co do budowania z bali bez ocieplenia, nie bede sie wypowiadal:)

Warto przypomieć, że koszty konstrukcji nie obejmują fundamentów, a jest to niemały wydatek. Każda konstrukcja jest inna, mniej lub bardziej skomplikowana, ale na przykładzie naszej, najprostszej bryły z dachem dwuspadowym i rozmiarem wewnętrznym partetu 7,1m x 10,6m koszt ścian działowych murowanych - ok. 6 tys, szkielet ścian na poddaszu 3,8 tys, pokrycie dachu ( blachodachówka) wraz z orynnowaniem to ok 23 tys, sprawy wod-can i ogrzewanie - ok 37 tys, szambo - 6 tys, elektryka 25 zł za punkt plus materiały. Resztę robię sam ( podbitka, ocieplenie, sufity, podlogi, biały montaż, konstrukcja schodów i wykończenie ścian) i koszt będzie obejmował wyłącznie zakup materiałów, który teraz można oszacować tylko orientacyjnie.

Na stronie Łukasza Iwanka - architekta - są podani wykonawcy poszczególnych technologii. I np. w balach jest firma LTDom, która robi domy z bali z modrzewia syberyjskiego i u nich czytam m.in. "Domy wykonane są z bali o średnicy od 22 do 40 centymetrów. Ściany budowane z bali o średnicy od 26 centymetrów nie wymagają docieplenia."

Chcę jutro zadzownić i do nich i do Stolluxu i podrążyć temat...