Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zanim zaczeliśmy budowę wydawało mi się że 400 to ogrom kasy i spokojnie damy radę,nawet marzyłam o solarach....;)

przez pierwsze miesiące prowadziłam exelowskie zestawienia, potem zaprzestałam, pomimo że do tej pory ciągle coś się w tym temacie- tj. wydatków dzieje, koszty rosną i z pewnością są większe niż te zakładane kiedyś kiedyś..... (do zrobienia zostało jeszcze: zabudowa wiaty w garaż, wylewka + położenie żywicy epoksyd., wstawienie drzwi wew. na poddaszu, wykończenie podłogi poddasze, położenie desek na legarach balkonu, wykończenie łazienki góra, sanitariaty już mamy, ale bez szafek łazienkowych ) no i może w końcu zakup mebli do domu: kuchenne, pokojowe, szafy, iiiii......kostka wkoło domu, mam dość gliny, dziś się zakopałam.......!

Zaraz podzownię a póki co takie coś znalazłam - link poniżej - z czego ja wyciągam wniosek, że z drewnem to jest... różnie;-) Niemniej i oni twierdzą, że powyżej 20 cm może już być w porządku tj. wspólczynnik przenika ciepła zgodny z polskimi normami...

http://www.budujzbali.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=57&Itemid=78

Mam póki co info ze Stolluxu (na marginesie kontakt nie mój pierwszy z nimi i każdorazowo sympatyczny i rzeczowy co i cenię i lubię). Pan z którym od początku rozmawiam o moim domu powiedział mi, że normy są wyśrubowane i nie oddają faktycznych warunków panujących wewnątrz domu z bali. Z naszej rozmowy ja wnioskuję, że owe normy biorą pod uwagę wyłącznie bierny fakt istnienia ściany o określonej grubości, a nie biorą pod uwagę aktywności bala tj. m.in. jego umiejętności magazynowania i oddawania ciepła.

Powołałam się także na Łukasza Iwanka, który w swoich projaktach zaleca bale o grubości 52 cm. Zostałam poinformowana, że tak, owszem, on robi rysunki zgodne z polskimi normami, czyli przy balach 24 cm projektuje docieplenie, ale ludzie tego z reguły nie stosują. Na pytanie czy nie podlega to kontroli dostałam odpowiedź, że wszak kierownik budowy działa na zlecenie i za pieniądze inwestora więc...

Dla mnie konkluzja jest póki co taka że nie ma sensu budować domu z bala 24 cm, który jest droższy jeśli i tak muszę go docieplić. Chyba lepiej wybudować dom z bala 16 cm i w ten sposób zaoszczędzić przy moim projekcie ok. 30.000 - 40.000 zł. (różnica między 24 a 16). Wtedy mam załatwiony zewnętrzny, że tak powiem, aspekt estetyczny;-) Dom drewniany to jednak dla mnie także specyficzny mikroklimat i ekologia i tutaj mam dobrą wiadomość ze Stolluxu, której mam nadzieję nie zweryfikujecie bezlistośnie...;-)

A mianowicie, aby dom faktycznie w całości był z drewna, do ocieplenia można użyć zamiast wełny minerlanej wełny drzewnej, która nie ma w sobie nic poza drewnem właśnie. Jest o 50 % droższa od wełny mineralnej. Ale wtedy mój dom miałby ścianę z 16 cm bali, z 10 cm warstwy wełny drzewnej i z desek wewnątrz. Co wy na to?

No chyba że ryzykować i budować z bali 24 cm bez ocieplenia... Przyznaję że idea domu, gdzie ściany są wyłącznie z litego drewna, w jednym kawałku, najbardziej mnie przekonuje, ale bali prostokątnych grubszych nie ma a i ich cena, gdyby były, byłaby pewnie sporo wyższa.

Czy jest tutaj ktoś kto ma dom z bali 24 cm nie ocieplony od wewnątrz? Byłoby fajnie mieć info z pierwszej ręki jak taki dom się sprawuje w naszym klimacie i ile kosztuje ogrzanie go.

Edytowane przez Karjooka

Tu nie chodzi o zagrozenie, ale o zgodnosc podpisanej umowy z rzeczywistoscia, firmy ubezpieczeniowe beda szukac wszelkich drog aby zaplacic jak najmniej albo i wcale, taka juz jest ta nasza rzeczywistosc :)

Karjooka, wszystkie Twoje pytania juz sie przewijaly, najlepiej przejrzyj ten watek pobieznie albo uzyj wyszukiwarki google zwiazanej z tym tematem, bo inaczej bedziemy strasznie biegac. Ja tak zrobilem, choc troche cierpliwosci to wymagalo.

Czy cieńsza ściana ma wpływa na zagrożenie pożarowe? Raczej nie. Ale, z tej uwagi wywodzi się bezpośrednio inne moje pytanie do właścicieli drewnianych domów: czy ubezpieczenie takiego domu jest droższe niż ubezpieczenie domu murowanego? Ktoś wie?

Przy ubezpieczeniu budynku w budowie, jedynym normatywnym dokumentem dla firmy ubezpieczeniowej jest dziennik budowy z wpisami uprawnionego kierownika budowy.

Ubezpieczenie mojego domu od ognia i innych wydarzeń losowych było droższe od przeciętnego murowańca o ok. 40%. Ubezpieczałem go gdy dach był pokryty papą. Co ciekawe - w trakcie ubezpieczania zadano mi pytanie czym docelowo będzie pokryty dach. Ponieważ w moim przypadku miała to byc blachodachówka, nie było problemu, jednak zasugerowano mi, że gdybym się zdecydował na gont drewniany lub wióry, firma odmówiłaby ubezpieczenia.

Nie drążyłem tego tematu, ale wydaje mi sie niemozliwe by wszystkie ubezpieczalnie z taką rezerwą podchodziły do tego tematu - przecież trochę domów drewnianych juz wybudowano ;)

Czy jest tutaj ktoś kto ma dom z bali 24 cm nie ocieplony od wewnątrz? Byłoby fajnie mieć info z pierwszej ręki jak taki dom się sprawuje w naszym klimacie i ile kosztuje ogrzanie go.

Mam bal 23-24cm (płazy) mszenie tzw wełnionką . Co prawda pomieszkuję w nim okazjonalnie i dopiero pierwszą zimę .Ogrzewam kominkiem i czasem dogrzewam prądem. Ściany są bardzo szczelne nic nie wieje . Taki płaz to najgrubszy jaki udało mi się znaleźć na Podhalu . Górale budują z płazów 18 cm i niczym nie docieplają a zimy w górach srogie . Jednak te 23 cm to nie wszystko ! Ważna jakość wykonania , szczególnie łączenie na węgłach i uszczelnianie (mszenie) to cała sztuka . Ja miałem prawdziwych artystów ( górali ) ale niestety cena też jak za dzieło sztuki ! Pozdrawiam

Czy cieńsza ściana ma wpływa na zagrożenie pożarowe? Raczej nie. Ale, z tej uwagi wywodzi się bezpośrednio inne moje pytanie do właścicieli drewnianych domów: czy ubezpieczenie takiego domu jest droższe niż ubezpieczenie domu murowanego? Ktoś wie?

Ubezpieczenie nie jest wyższe gdyż wg przepisów p.poż ściana drewniana od 14 cm jest trudno zapalna . Gorzej przy dachu pokrytym gontem ( jest łatwo zapalny ) ubezpieczenie wzrasta .

@butynski, a jak szybko wychladza sie taki dom?

Bo zakladam, ze nie palisz cala noc, wiec jaka temp. masz rano?

Przy temperaturze ok 0 stopni ( uśredniając całą dobę ) . Przez całą dobę spada temp ok 5-7 stopni . Przy tych totalnych mrozach -25 ok 10-12 stopni na dobę .Jeśli napalę przy obecnych temp i wieczorem ( o 22 godz ) mam 21 to rano ( o 7 godz ) jest ok 19 stopni ale podczas tych największych mrozów spadało do 16 stopni ( chyba ,że się w nocy dołożyło ) to rano było lepiej . Generalnie tragedii nie było nawet w ten totalny mróz .

Moją hacjendę będzie ogrzewał wyłącznie kominek z płaszczem wodnym i zasobnikiem buforowym. Staramy się wybudować dom bez kredytu ograniczając koszty na tyle na ile się da. Piec na ekogroszek lub pelety wymagałby wzniesienia drugiego komina, a to kolejny wydatek na jaki nas nie stać. Palenie w kominku nam nie przeszkadza, zawsze ktoś jest w domu i może dorzucić drewna. Zasobnik został dobrany w taki sposób, że po wygasnięciu kominka powinien oddawać ciepło przez całą noc. Można do niego podłączyć również solary, jednak na razie ich nie montujemy. Rezerwowo pojemnik może dogrzewać grzałka elektryczna. Na parterze i poddaszu grzejniki.

marmur7, dobrze to przemyśl. Postawienie komina to fakt, dodatkowy koszt, ale jak teraz tego nie zrobisz to później będzie trudno. A mam kolegę, który ogrzewa dom kominkiem, ten sezon jest jego trzecim i kolega ma po prostu już dosyć ciągłego dokładania do kominka. Piec na gaz jest zupełnie bezobsługowy, piec na pellet, przy takich temperaturach jak obecnie daję radę 5 dni bez ingerencji.

Mam póki co info ze Stolluxu (na marginesie kontakt nie mój pierwszy z nimi i każdorazowo sympatyczny i rzeczowy co i cenię i lubię). Pan z którym od początku rozmawiam o moim domu powiedział mi, że normy są wyśrubowane i nie oddają faktycznych warunków panujących wewnątrz domu z bali. Z naszej rozmowy ja wnioskuję, że owe normy biorą pod uwagę wyłącznie bierny fakt istnienia ściany o określonej grubości, a nie biorą pod uwagę aktywności bala tj. m.in. jego umiejętności magazynowania i oddawania ciepła.

Powołałam się także na Łukasza Iwanka, który w swoich projaktach zaleca bale o grubości 52 cm. Zostałam poinformowana, że tak, owszem, on robi rysunki zgodne z polskimi normami, czyli przy balach 24 cm projektuje docieplenie, ale ludzie tego z reguły nie stosują. Na pytanie czy nie podlega to kontroli dostałam odpowiedź, że wszak kierownik budowy działa na zlecenie i za pieniądze inwestora więc...

Dla mnie konkluzja jest póki co taka że nie ma sensu budować domu z bala 24 cm, który jest droższy jeśli i tak muszę go docieplić. Chyba lepiej wybudować dom z bala 16 cm i w ten sposób zaoszczędzić przy moim projekcie ok. 30.000 - 40.000 zł. (różnica między 24 a 16). Wtedy mam załatwiony zewnętrzny, że tak powiem, aspekt estetyczny;-) Dom drewniany to jednak dla mnie także specyficzny mikroklimat i ekologia i tutaj mam dobrą wiadomość ze Stolluxu, której mam nadzieję nie zweryfikujecie bezlistośnie...;-)

A mianowicie, aby dom faktycznie w całości był z drewna, do ocieplenia można użyć zamiast wełny minerlanej wełny drzewnej, która nie ma w sobie nic poza drewnem właśnie. Jest o 50 % droższa od wełny mineralnej. Ale wtedy mój dom miałby ścianę z 16 cm bali, z 10 cm warstwy wełny drzewnej i z desek wewnątrz. Co wy na to?

No chyba że ryzykować i budować z bali 24 cm bez ocieplenia... Przyznaję że idea domu, gdzie ściany są wyłącznie z litego drewna, w jednym kawałku, najbardziej mnie przekonuje, ale bali prostokątnych grubszych nie ma a i ich cena, gdyby były, byłaby pewnie sporo wyższa.

Moge Ci podac namiary na kogos , kto ma dom z bala 26 cm z sosny syberyjskeij( bal toczony) bez ocieplenia. Dom stoi 4 km od Babiej Gory.

marmur7, dobrze to przemyśl. Postawienie komina to fakt, dodatkowy koszt, ale jak teraz tego nie zrobisz to później będzie trudno. A mam kolegę, który ogrzewa dom kominkiem, ten sezon jest jego trzecim i kolega ma po prostu już dosyć ciągłego dokładania do kominka. Piec na gaz jest zupełnie bezobsługowy, piec na pellet, przy takich temperaturach jak obecnie daję radę 5 dni bez ingerencji.

Przemyśleliśmy to dobrze a dom już stoi.

Każdy system grzewczy ma jakieś wady. Gazu ziemnego u nas nie ma i nie będzie. Gaz z butli jest najdroższym obok oleju opałowego systemem grzewczym, piece na pellety i ekogroszki są fajne, ale wymagałyby, prócz drugiego komina, dodatkowego pomieszczenia na kotłownię nie wspominając o pomieszczeniu na magazynowanie opału. Nie ma też niestety, zwłaszcza w przypadku ekogroszku żadnej gwarancji jakości opału. Widziałem już piece zapieczone na amen od zasiarczonego opału sprowadzanego ze wschodu a sprzedawanego jako polski.

System kominkowy z podwójnym buforem zasobnikowym która opracowała dla nas bardzo doświadczona firma instalacyjna jest znacznie droższy od tradycyjnego, ale nie wymaga palenia w kominku w nocy nawet w największe mrozy. To nam w zupełności wystarcza.

Edytowane przez marmur7

Ubezpieczenie nie jest wyższe gdyż wg przepisów p.poż ściana drewniana od 14 cm jest trudno zapalna . Gorzej przy dachu pokrytym gontem ( jest łatwo zapalny ) ubezpieczenie wzrasta .

To, ze taki bal nie jest latwopalny to teoria w realu ubezpieczalnia traktuje go jako latwopalny i jest to drozsze ubezpiecznie. Mialam juz ubezpieczenia w dwoch firmach, na kazdy rok w innej i w kazdej tak samo, drozej niz murowany

to może i ja wetknę swoje pięć groszy . Znam opinie tych świetnych fachowców od dociepleń domów drewnianych i nie jest to dla mnie żadne zaskoczenie , ale nie dajcie się nigdy namówić na docieplenie od środka , bo jest to błąd podstawowy . Taki rodzaj docieplenia musi w rezultacie dawać wilgoć na drewnie i jego gnicie od strony docieplenia . Bal sam z siebie nawet grubości 50 cm nigdy nie dawał i nie daje współczynnika k=0,3 na ścianie , chyba że ktoś z tych cwaniaków od reklamy wymyślił nowe prawa fizyki , a więc dom drewniany musi być docieplony , wreszcie , dom drewniany wolno docieplać wyłącznie wełną , a nigdy styropianem , ponieważ to znowu podstawowe zasady fizyki sterują tym procesem . Oczywiście czym grubszy bal i więcej opału pozwalają rezygnować z docieplenia , ale wtedy wracamy do starych chat góralskich i jak widać też dawało się przeżyć . Jednak bez ocieplenia nich nikt nie marzy o oszczędnym w eksploatacji domu drewnianym . Górale mieli i jeszcze trochę maję drewna opałowego i to w miarę taniego , ale WY Cepry winniście myśleć niestety po nowemu , bo Wam nikt do tego pieca nie dołoży za gratis . Każdy ma prawo wierzyć w to co chce ,ale nieuczciwa reklama stawiania domów grubości 25 cm , czy nawet 35 -ciu bez docieplenia , to totalna głupota i brak podstawowej wiedzy . Można budować domy pasywne , ale chcąc robić to w drewnie , to najpierw trzeba się dobrze puknąć w głowę , a potem długo rozmawiać z psychiatrą , ale na pewno nie brać się za projektowanie , czy budowę domu drewnianego z bala . Dlatego jestem gotów dyskutować na argumenty z każdym , kto nie rozumie trzech podstawowych kanonów budownictwa z bala , czyli docieplamy wyłącznie wełną , z zewnątrz i najlepiej by całe docieplenie było obliczone zgodnie z prawem unijnym , a nie polskim

Niedowiarkom , czy grzecznie nazywając ludziom nie w pełni wyedukowanym pozostaje tylko korzystanie z maści na szczury , która nic nie dawała jakby ją nie zastosowano , chociaż fachowcy od niej twierdzili : " można tak i można inaczej " . Ja niestety swoje racje mogę przedyskutować na argumenty z każdym.

Uważajcie więc , na nieuczciwą reklamę i gorąco polecam jedno z najlepszych , najzdrowszych , najbardziej ekologicznych i najbardziej przyjaznych rozwiązań jakim jest budownictwo z bala , choć macie dużo racji jest to drogie rozwiązanie.

Przepraszam , jeśli swym " niewyględnym " językiem lub wiedzą uraziłem kogokolwiek , ale nie jestem pozbawiony wad i oczywiście

pozdrawiam wszystkich forumowiczów