Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To, ze taki bal nie jest latwopalny to teoria w realu ubezpieczalnia traktuje go jako latwopalny i jest to drozsze ubezpiecznie. Mialam juz ubezpieczenia w dwoch firmach, na kazdy rok w innej i w kazdej tak samo, drozej niz murowany

A ja mam ubezpieczony w Warcie i stawki są takie same jak przy murowanych .

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to może i ja wetknę swoje pięć groszy . Znam opinie tych świetnych fachowców od dociepleń domów drewnianych i nie jest to dla mnie żadne zaskoczenie , ale nie dajcie się nigdy namówić na docieplenie od środka , bo jest to błąd podstawowy . Taki rodzaj docieplenia musi w rezultacie dawać wilgoć na drewnie i jego gnicie od strony docieplenia . Bal sam z siebie nawet grubości 50 cm nigdy nie dawał i nie daje współczynnika k=0,3 na ścianie , chyba że ktoś z tych cwaniaków od reklamy wymyślił nowe prawa fizyki , a więc dom drewniany musi być docieplony , wreszcie , dom drewniany wolno docieplać wyłącznie wełną , a nigdy styropianem , ponieważ to znowu podstawowe zasady fizyki sterują tym procesem . Oczywiście czym grubszy bal i więcej opału pozwalają rezygnować z docieplenia , ale wtedy wracamy do starych chat góralskich i jak widać też dawało się przeżyć . Jednak bez ocieplenia nich nikt nie marzy o oszczędnym w eksploatacji domu drewnianym . Górale mieli i jeszcze trochę maję drewna opałowego i to w miarę taniego , ale WY Cepry winniście myśleć niestety po nowemu , bo Wam nikt do tego pieca nie dołoży za gratis . Każdy ma prawo wierzyć w to co chce ,ale nieuczciwa reklama stawiania domów grubości 25 cm , czy nawet 35 -ciu bez docieplenia , to totalna głupota i brak podstawowej wiedzy . Można budować domy pasywne , ale chcąc robić to w drewnie , to najpierw trzeba się dobrze puknąć w głowę , a potem długo rozmawiać z psychiatrą , ale na pewno nie brać się za projektowanie , czy budowę domu drewnianego z bala . Dlatego jestem gotów dyskutować na argumenty z każdym , kto nie rozumie trzech podstawowych kanonów budownictwa z bala , czyli docieplamy wyłącznie wełną , z zewnątrz i najlepiej by całe docieplenie było obliczone zgodnie z prawem unijnym , a nie polskim

Niedowiarkom , czy grzecznie nazywając ludziom nie w pełni wyedukowanym pozostaje tylko korzystanie z maści na szczury , która nic nie dawała jakby ją nie zastosowano , chociaż fachowcy od niej twierdzili : " można tak i można inaczej " . Ja niestety swoje racje mogę przedyskutować na argumenty z każdym.

Uważajcie więc , na nieuczciwą reklamę i gorąco polecam jedno z najlepszych , najzdrowszych , najbardziej ekologicznych i najbardziej przyjaznych rozwiązań jakim jest budownictwo z bala , choć macie dużo racji jest to drogie rozwiązanie.

Przepraszam , jeśli swym " niewyględnym " językiem lub wiedzą uraziłem kogokolwiek , ale nie jestem pozbawiony wad i oczywiście

pozdrawiam wszystkich forumowiczów

A ja wolę płacić za ogrzewanie więcej i mieszkać w samym balu niż w takiej" hybrydzie". Widzisz, każdy ma inne priorytety . Miłość z prezerwatywą też jest bezpieczniejsza a ja nie stosuję !:no:

Dlatego jestem gotów dyskutować na argumenty z każdym , kto nie rozumie trzech podstawowych kanonów budownictwa z bala , czyli docieplamy wyłącznie wełną , z zewnątrz i najlepiej by całe docieplenie było obliczone zgodnie z prawem unijnym , a nie polskim

1 i 3 kanon jest do podwazenia,

do izolacji bali mozna stosowac wiele typow izolacji oprocz welny

w Polsce obowiazuje tylko prawo unijne, tzw. eurokody, do ktorych moga byc dolaczone tylko aneksy krajowe

A ja mam ubezpieczony w Warcie i stawki są takie same jak przy murowanych .

Tak, mi tez zgodzili sie tak ubezpieczyc ale nie gwarantuja co bedzie w razie odszkodowania. Wolalam wiec nie ryzykowac i pogodzic sie z tym, ze drewno to material latwopalny

Edytowane przez agatka2106

A ja wolę płacić za ogrzewanie więcej i mieszkać w samym balu niż w takiej" hybrydzie". Widzisz, każdy ma inne priorytety . Miłość z prezerwatywą też jest bezpieczniejsza a ja nie stosuję !:no:

Tez jestem przeciw docieplaniu i nikt mi nie wmowi, ze to bardzo drogie rozwiazanie ogrzanie tego domu. Cala zima ogrzanie 120 metrow kominkiem na pelet to koszt dwoch ton 1700 zl i trzecia zostaje na caly rok na ciepla wode. Chyba nie najgorzej

... Górale budują z płazów 18 cm i niczym nie docieplają a zimy w górach srogie .

Pewnie jednak to co nazwałabym komfortowym odczuciem ciepła różni ludzie mają na różnym poziomie. I myślę sobie, że dawniej ludzie w ogóle mniej oczekiwali niż my obecnie. Sama wychowałam się w domu gdzie były piece kaflowe i każdego ranka budziliśmy się w lodowato zimnym domu i pewnie nigdy nie było ciepło na tyle by zimą biegać w domu w samych majtach.

Piszesz, że w tych największych mrozach rano było w domu ok. 16 stopni. Mieszkam obecnie w bloku, nowe budownictwo, mieszkanie wewnętrzne. Pewnego wieczoru na skutek awarii przestały grzać wszystkie kaloryfery. Rano obudziliśmy się przy temperautrze wewnątrz 14 stopni. Konkluzja jest więc w tym porównaniu taka, że twój wolnostojący dom lepiej trzymał ciepło niż wewnętrzne mieszkanie w bloku wybudowanym z ceramiki. To chyba na duży plus domu z bali, co? :-)

Niemniej... ja kurka nadal mam wątpliwości. I wobec tego...

Zbyszek57 będę wdzięczna za ten namiar. W tamte rejony wybieram się wiosną na ok. 2-3 tygodnie i mam zamiar pojeździć po okolicach, pooglądać domy i działki. Chętnie zahaczę i o Babią Górę.

Tez jestem przeciw docieplaniu i nikt mi nie wmowi, ze to bardzo drogie rozwiazanie ogrzanie tego domu. Cala zima ogrzanie 120 metrow kominkiem na pelet to koszt dwoch ton 1700 zl i trzecia zostaje na caly rok na ciepla wode. Chyba nie najgorzej

A czy mogłabyś napisać z jakich bali masz dom? Będę wdzięczna.

Piter, ja to sie obracam w całej Polsce, gdzie mnie wiatr ciśnie. Jeden wspólnik ma tartak i zakład pod Krosnem, drugi siedzi w górach Izerskich kolo Świeradowa. sam widzisz.

txt66 -- telefon do p. Piecusiaka to komórka 507 963 443 - targuj sie. Sa plastyczni a jak nie będą czegoś mieli, wyślą do znajomków . W samej Orawce jest minimum 5 w miare dobrych stolarni.Ale zawsze bierz od jednego. bo każdy z nich ma drobne różnice wymiarowe w wykończeniowce. Zwłaszcza w przypodłogowych.Jak cos trzeba, to smialo pytaj

aa , Orawka pod Jablonką, rzecz jasna. Orawo... Orawo..ehh

Wielkie dzięki jutro z rana dzwonię - o wynikach targu poinformuje :)

troszkę odgrzeje ;)

ktoś w końcu brał ?

Pewnie jednak to co nazwałabym komfortowym odczuciem ciepła różni ludzie mają na różnym poziomie. I myślę sobie, że dawniej ludzie w ogóle mniej oczekiwali niż my obecnie. Sama wychowałam się w domu gdzie były piece kaflowe i każdego ranka budziliśmy się w lodowato zimnym domu i pewnie nigdy nie było ciepło na tyle by zimą biegać w domu w samych majtach.

Piszesz, że w tych największych mrozach rano było w domu ok. 16 stopni. Mieszkam obecnie w bloku, nowe budownictwo, mieszkanie wewnętrzne. Pewnego wieczoru na skutek awarii przestały grzać wszystkie kaloryfery. Rano obudziliśmy się przy temperautrze wewnątrz 14 stopni. Konkluzja jest więc w tym porównaniu taka, że twój wolnostojący dom lepiej trzymał ciepło niż wewnętrzne mieszkanie w bloku wybudowanym z ceramiki. To chyba na duży plus domu z bali, co? :-)

.

Dom się wychładza bo nie dokładam do kominka w nocy . To tak jakby wyłączyć ogrzewanie na noc ( gazowe , weglowe,prądowe ) . Czasem jak dołożę drwa na noc rano będzie cieplej . Mógłbym też na noc włączyć grzanie prądem i rano było by 20 stopni ale nie robię tego , gdyż wolę włożyć parę polan drewna rano i poleżeć po kołderką przy palącym się kominku ( pięknym ogniem ) . Kocham klimaty z ogniem w tle i jak ktoś pisze ,że salon to kotłownia i kominek brudzi i ,że nie chce mu się dokładać drewna i ,że nie ma gdzie składować i w ogóle ,że kominek to nie to .,,,,,, , Ja mam dokładnie odwrotnie ! Kocham palenie w kominku , wychodzenie z ciepłego domu po drewno , rąbanie ( drewna oczywiście ) , tarzanie się w śniegu na golasa ..... itd ...itp... a wszystko to w chałupie drewnianej , pachnącej ....... ech szkoda gadać . Pozdrawiam

Też nie widzę sensu w docieplaniu ścian grubszych niż 20cm. Sam buduję z bala 24 i nie widzę żadnego sensu w docieplaniu.

Dodam, że warto pomyśleć o posiadaniu dwóch źródeł ogrzewania (np. kominek jako drugi). Tej zimy z powodu awarii sieci prądowej spalił się mi piec gazowy przy około 20st. mrozu. Nie polecam doświadczenia ;) A tak wrzucasz do kominka drewno i w 30minut dom ciepły.