Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej.

Ponieważ wypłyną niedawno temat ubezpieczenia domów drewnianych , chciałam zapytac kiedy należy go ubezpieczyć, czy zaraz w momencie postawienia pierwszej konstrukcji z bala?U nas przeprowadzka zaplanowana na 19 Marca , a jeszcze o tym nie myśleliśmy.Jakie dokumenty trzeba dostarczy do ubezpieczalni i może przypomnicie w jakich firmach macie ubezpieczenia?ładnie prosze , mamy mało czasu i nie wiemy gdzie uderzyć.

Dodam,ze u nas dach będzie kryty wiórem osiowym..

Dzięki.

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jusanka - błyskawicznie Wam to idzie :) O ile pamietam, w listopadzie Logs zaczął robić domek u siebie ! :) Masz jakies nowsze zdjęcia?

Ubezpieczałem dom w chwili gdy stanęła konstrukcja. Od pozaru i innych zdarzeń losowych. Było to ubezpieczenie "domu w budowie". Warunek - teren musi być ogrodzony. Nie żądano ode mnie żadnych dokumentów, ale nie wiem czy dlatego, że agent ubezp. to mój sąsiad ;) W razie jakiegoś nieszczęscia poszczególne etapy muszą być wpisane do dziennika budowy. Na wszelki wypadek prowadze dokładna dokumentcję zdjęciową. Firma Compensa, szacunkowe ubezpieczenie na 200 tys zł kosztowało 380 zł.

marmur 7 - faktycznie prace posuwają sie bardzo szybko, teraz konstrukcja zostanie złożona na naszym fundamencie i od razu będzie robiony szkielet drewniany:):)Poszycie do końca maja.

Zdjęcia mam na picassie, tu link:https://picasaweb.google.com/105032217237962464696/Dom?authkey=Gv1sRgCOCLqdnAhumuDQ

Więcej będzie za kilka tygodni.

Karjooka. Jak zaczęłam konkretnie myśleć o budowie domu z bali (bo marzenia snułam od kiedy pamiętam:)) sprawa norm cieplnych mnie przerosła-zbyt dużo sprzecznych informacji. Wiem tyle, że jesienią 2011 roku dostałam pozwolenie na budowę domu z bala toczonego o średnicy 30 cm. W takim domu , jak mi się wydaje to nie grubość ściany jest czynnikiem decydującym o jego DOBRYCH właściwościach termicznych, ale spory reżim technologiczny przy budowie. Myślenie cały czas o pracy drewna, wyobraźnia techniczna.Forumowicze tutaj najczęściej narzekają na nieszczelności, które są powodem wychładzania domu.

Poznałam ostatnio człowieka , który co rok myje swój dom karczerem pod ciśnieniem, żeby sprawdzić, czy woda gdzieś nie przecieknie-nie przecieka. I o to chodzi.

Dodam, że ten pan budował z Honką, której ceny są mocno zaporowe dla zwykłego Polaka;)

Jakbyś chciała zobaczyć, jak się u mnie buduje, zapraszam na blog.

http://zzyciamatkirzezbiarki.blogspot.com/

Poznałam ostatnio człowieka , który co rok myje swój dom karczerem pod ciśnieniem, żeby sprawdzić, czy woda gdzieś nie przecieknie-nie przecieka. I o to chodzi.

Dodam, że ten pan budował z Honką, której ceny są mocno zaporowe dla zwykłego Polaka;)

Jakbyś chciała zobaczyć, jak się u mnie buduje, zapraszam na blog.

http://zzyciamatkirzezbiarki.blogspot.com/

Kasiu, gratuluję - wreszcie masz to co chciałaś :)

Jednocześnie donoszę, iż Twój blog znów ma problemy... zdjęcia obejrzałam i poczytałam ale jak chciałam dodać komentarz, to zniknął...:jawdrop:

Pozdrawiam

Moose, nie wiem, o co chodzi z tymi komentarzami i gdzie szukać pomocy. Sama sobie też nie mogę wpisać.

U mnie dobrze, ściany rosną:)

Kurcze, szybko to się dzieje. Niedawno była podmokła łąka a tu już widać zarys okien na dole. I pachnie cudnie.

Cieszę się, że domek rośnie... pisz i zdjęciami się chwal...

Pozdrawiam

A jeszcze wracam do tematu ocieplania domów z bali. Na jednym portalu znalazłam kilka artykułów na ten temat i wszędzie podają, że powyżej 22 cm bale nie wymagają ocieplenia. Chciałam już budować z 16 cm i ocieplać (bo po co wydawać na grubsze skoro każde ocieplać trzeba?) ale chyba jednak skłaniam się do 24 bez ocieplenia... Chciałabym jednak bardzo znaleźć kogoś kto ma taki dom i mógłby coś powiedzieć nt. ogrzewania, temperatur panujących wewnątrz itp. Szukam dalej.

http://www.najciekawszeprojekty.pl/vademecum-inwestora/zanim-zbuduje/budowa/zbuduj-dom-z-bali/1

http://www.najciekawszeprojekty.pl/vademecum-inwestora/buduje/fundamenty-i-sciany/domy-z-drewna/1

http://www.najciekawszeprojekty.pl/vademecum-inwestora/buduje/izolacje/jakskutecznie-ocieplic-dom-drewniany

Ja buduję z 24 i jedno co mogę póki co powiedzieć to świetna rada jaką dał mi wykonawca. Też planowałem docieplać bal 10cm wełny jednak wykonawca zasugerował by te 10cm zapodać na dach a nie na ściany. Tak też zrobiłem. Niestety dopiero będę robił wylewki więc nie doradzę co grzania w zimie.

Dla mnie sposob ogrzewania ma znaczenie juz teraz na etapie projektu. Musze bowiem wiedziec np czy moge oszczedzic na wielkosci kotlowni (gdy np wybiore gaz) czy nie. W tym momencie wygrywa u mnie opcja ekogroszku umiejscowionego w garazu, (tak zeby nie robic syfu w domu) + kominek + piec kaflowy no i podlogowka w lazience i w kuchni. Z gazu raczej zrezygnuje ze wzgledu na wysokie rachunki.

To mój pierwszy post na tym forum. W roku ubiegłym postawiłem za pomocą zaprzyjaźnionej firmy dom z bali 16 cm. Właściciel tej firmy twierdzi, że aby go ocieplić od wewnątrz nie trzeba dawać folii wiatroizolacyjnej a tylko dylatację 2cm, stelaż drewniany o grubości 10 cm wypełniony wełną 10 cm, folie paroizolacyjną i płytę osb. Twierdzi, że właśnie w takiej technologii od wielu lat buduje domy w Skandynawii. Powiedzcie mi prosze czy Waszym zdaniem to właściwy układ izolacji..