Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Podobno, choć ja osobiście nie sprawdzałem (nie palę), to wypuszczając kłąb dymu papierosowego bezpośrednio w kierunku szczeliny dylatacyjnej na dole w połaci dachu powinno dać się zauważyć wychodzący dym w kalenicy. Podejrzewam, że gdybyś miał jakąś świecę dymną, to mógłbyś zrobić tego typu test w wersji beznikotynowej. Z tego, co wiem, to jest to także dobra metoda wykrywania szczelin, np. przy oknach, bo od razu widać, z którego miejsca najbardziej dymi.

Ten sposób jest ok jeśli ocieplenie idzie wzdłuż krokwi aż do samej kalenicy. Wtedy przepływ powietrza powinien wyciągnąć dymek na zewnątrz. Ponieważ pójdę raczej w kierunku nieocieplania trójkąta nad jętkami, sprawdzenie ciągu będzie nieco trudniejsze. W sumie jednak pomysł mi się podoba, trza będzie skombinować jakies kadzidło i polatać w okolicy kalenicy :) Nawet się rymnęło ;)

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak na wkręty to pod listwą przy scianie powinna byc ostatnia deska przykręcona (musial byc dostęp)

lub np przykręcona od gory .. najciezej ta 1a wyjac a reszta po kolei :)

Niby proste jak czytam ale jak pomysle o rozbieraniu calej podlogi to wole sobie powiedziec ze to niemozliwe.

POZDRAWIAM SWIATECZNIE

Dziękuję ci za zainteresowanie. No właśnie nie jest z bala. Dom murowany, ze stroppem belkowym 26x16, typowo podhalański dach, z 2 rzedami przyczółków po bokach, belki stropowe wysuniete na zewnątrz/ rysie/ i dołożone po bokach /rysie/ - Majstrowi chodziło o coś związane z dachem. Może się żle wyraził i niepotrzebnie kombinujemy. Są jeszcze konie- deski przy dachu wokół ściany szczytowej i przy jaskółkach.które się ozdobnie wycina. Niezły zwierzyniec.

W poniższym linku znajdzie Pani zdjecia przykładowych "rysi" - pierwsze zdjęcie po prawej stronie. Jak wejdzie Pani w galerię znadzie Pani więcej zdjęć. Moim zdaniem rzeczywiscie jest to element ozdobny i łącznie z dachem naprawdę ociepla jeszcze bardziej wygląd domku:)

Pozdrawiam,

RYSIE.jpg

http://www.basiorka.com.pl/uslugi

Witam,

jestem tu nowa i piszę po raz pierwszy

Po wielu przemyśleniach na temat domku letniskowego, chyba zdecydowaliśmy się na drewniany.

Wertując internet wzdłuż i wszerz :) znalazłam firmę Castor z Ostródy

szukając opinii na temat tej firmy znalazłam się na forum :)

I tu rysuje się moje pytanie:

Czy ktoś z Państwa miał do czynienia z wspomnianą formą?

Proszę o negatywne i pozytywne opinie :)

Pozdrawiam forumowiczów :*

Witam forumowiczów wiosennie! Mam pytanie-dobre i cenowo atrakcyjne okna plastikowe. Czas się zorientować i zamówić. Dom budowany jest w Warszawie, więc najlepiej producent albo rzetelny przedstawiciel z okolic.Będzie dużo fiksów, więc to chyba potani ogół.

U nas do przodu, serce rośnie:)

Oczywiście oprócz domu;)

Jerzybw, mam znajomego w Beskidzie Niskim, który zbudował dom podobny gabarytowo do Twojego. On co prawda przeniósł stary spichlerz, ale tez pełny bal. Prąd ma dzięki ogniwom fotowoltanicznym, oczyszczalnię ekologiczna i studnię.zaskakująco dużo miejsca na poddaszu. Mieszkaliśmy tam zimą, bardzo przyjemna chata.

Polecam zajrzeć na stronę, tu link:

http://www.michata.pl/

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Jerzybw, mam znajomego w Beskidzie Niskim, który zbudował dom podobny gabarytowo do Twojego. On co prawda przeniósł stary spichlerz, ale tez pełny bal. Prąd ma dzięki ogniwom fotowoltanicznym, oczyszczalnię ekologiczna i studnię.zaskakująco dużo miejsca na poddaszu. Mieszkaliśmy tam zimą, bardzo przyjemna chata.

No Kasia dobrze wiedzieć, że jest więcej takich "dziwaków" jak ja. Fajnie to zrobił.

Pozdrów go ode mnie.

Pozdrawiam

Witam forumowiczów wiosennie! Mam pytanie-dobre i cenowo atrakcyjne okna plastikowe. Czas się zorientować i zamówić. Dom budowany jest w Warszawie, więc najlepiej producent albo rzetelny przedstawiciel z okolic.

Kasia, zaglądam do bloga, jeno komentarzy nadal się nie da otworzyć...:(

GRATULUJĘ POSTĘPÓW !!!

POZDRAWIAM I wiesz... zapraszam do siebie :)

witam

poszukuję namiarów na osoby zajmujące się stolarką drewnianą Konkretnie poszukuję drzwi zewnętrznych drewnianych takich typowych " góralskich" znacie może kogoś takiego ;)

NP:

Zaklad stolarski Stanislaw Topr, Witow 80 B, tel. 018 20 717 87, 600 88 44 50

Firma Tatry Adres: Słowackiego 30, 32-400 Myślenice, tel. 012 274-36-33

Eug mag http://www.eugmar.pl/galeria.html

Witam forumowiczów wiosennie! Mam pytanie-dobre i cenowo atrakcyjne okna plastikowe. Czas się zorientować i zamówić. Dom budowany jest w Warszawie, więc najlepiej producent albo rzetelny przedstawiciel z okolic.Będzie dużo fiksów, więc to chyba potani ogół.

U nas do przodu, serce rośnie:)

Oczywiście oprócz domu;)

Dzieki za linka, pojechalem na miejsce, chatka rzeczywiscie warta uwagi. Piekna okolica i bardzo fajny wlasciciel, z ktorym pospiewalismy do pozna w nocy przy swietle ogniska ;)

Polecam spedzenie tam wolnego czasu jako alternatywa dla naszej codziennosci. No i posilki z wlasnych zbiorow, cud miod :D

Moze pozniej wrzuce jakies fotki.

Kilka dni temu pojawiło mi się toto wokół działki w liczbie kilkuset tysięcy sztuk. Czy ktoś wie co to za stwory ? Żerują głównie na trawie i roślinie której nazwy nie znam a jest na drugim zdjęciu. Co ciekawe potwory panoszą się wyłącznie na styku drogi gruntowej i linii roślin lub wzdłuż płotu ( również tam gdzie jest sam żwir). Praktycznie nie ma ich w centralnej części działki. Ałć, ałć.

http://forum.muratordom.pl/Kilka%20dni%20temu%20pojawi%C3%85%C2%82o%20mi%20si%C3%84%C2%99%20toto%20wok%C3%83%C2%B3%C3%85%C2%82%20dzia%C3%85%C2%82ki%20w%20liczbie%20kilkuset%20tysi%C3%84%C2%99cy%20sztuk.%20Czy%20kto%C3%85%C2%9B%20wie%20co%20to%20za%20stwory%20?%20%C3%85%C2%BBeruj%C3%84%C2%85%20g%C3%85%C2%82%C3%83%C2%B3wnie%20na%20trawie%20i%20co%20ciekawe%20wy%C3%85%C2%82%C3%84%C2%85cznie%20na%20styku%20np%20drogi%20i%20linii%20ro%C3%85%C2%9Blin%20lub%20wzd%C3%85%C2%82u%C3%85%C2%BC%20p%C3%85%C2%82otu%20%28%20r%C3%83%C2%B3wnie%C3%85%C2%BC%20tam%20gdzie%20jest%20sam%20%C3%85%C2%BCwir%29.%20Praktycznie%20nie%20ma%20ich%20w%20centralnej%20cz%C3%84%C2%99%C3%85%C2%9Bci%20dzia%C3%85%C2%82ki.IMG_7334.jpg

IMG_7336.jpg

Moose, zaglądam do Ciebie netowo, ale nie dodaję komentów, bo mam taki net, że mi wysyłanie komentów trwa 10 minut, a wstawianie fotek do bloga 17 minut. Tak, tak właśnie, jeden wpis na blogu to 4,5 godziny, w międzyczasie dom posprzątam, projekty zrobię do pracy...Budowa idzie do przodu, teraz ponad tydzien nie widziałam, co się tam dzieję, ciekawe co....

Agral, właśnie jestem w Krempnej, wsi obok, gdzie mamy trochę ziemi i przyczepę kempingową. Siedzę tu sama na górze Łokieć i z góry na ludzi sobie patrzę;)

Michał jest super i to, co robi, i to, że robi to zupełnie sam jest imponujące. Też z nim kiedyś pośpiewaliśmy do rana raz i drugi:)

Pozdrawiam forumowiczów!