Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...

Witam,

mój znajomy wybudował niedawno dom całoroczny z bali. Skorzystał z usług firmy budowlanej Zbigniew Szewczyk, która od lat zajmuje się budownictwem tego rodzaju domów z drewna i udziela wszelkiej pomocy, wyjaśnień w tym zakresie. Dom został zbudowany w kilka miesięcy i od razu nadawał się do zamieszkania (nie trzeba było czekać aż mury wyschną jak w przypadku domów z cegły). Pięknie wygląda, a zapach drewna w domu jest niesamowity. Na stronie http://www.kanadyjskiedomy.pl w zakładce Galeria można zobaczyć ten dom, Projekt nr 23.

Pozdrawiam :bye:

Kama

Jesli masz bale okrągłe to musisz brać pod uwagę że wysokość okien musi być dopasowana do kształtu bali. Okno najlepiej wygląda gdy bal jest przycięty gdzies w połowie swojej grubości. W tej sytuacji, gdy przykładowo okno o wysokości 120 cm będzie pasować do bali ale wyda Ci się zbyt małe, to nie będziesz mógł go zwiększyć np o 10 cm ale o całe 22 cm.

Na dole mam okna o rozmiarach: 150 x 140 ( szer x wys), 130x120, 120x120 , 60x90 W moim przypadku mozna było zrobić rózne wymiary, gdyz okna nie znajdują sie w tych samych pomieszczeniach . Inną wysokość zastosowałem np salonie a inną w kuchni ( ze wzgl. na przyszłe blaty kuchenne).

Na piętrze na ścianach szczytowych 120x120 i 130 x120, połaciowe 78x118.

Marmur, to nie do końca jest tak , jak mówisz. Pamiętaj o tym,ze bal okrągły ma tzw przesuniecie wysokości. Przykładowo od frontu " startujesz" pełnym balem, ale szczyt zaczynasz z połówki. Jeśli masz pokój narożny to przy Twojej metodzie okna i tak będą na nierównej wysokości. Nie ma idealnego rozwiązania dla okien w domu z bala. Chyba ,że machniesz reka i pozwolisz na pełen luz .

Zbyszek - to o czym piszesz to oczywista oczywistość ;) Jeśli ktoś chce mieć okna na dwóch narożnych ścianach pokoju na parterze to i tak będzie miał je na róznej wysokości ze wzgl na przesunięcie bala. Ja wspominam o tym z czym sam się borykałem podczas procesu budowy. Pierwotnie załozylismy sobie , że główne okno salonu ma mieć 150 cm szer i 130 cm wysokości. Takie proporcje nam sie podobały a wielkość okna wydawała nam sie dopasowana. Jednak gdy konstrukcja zaczęła powstawać realnie, okazało się, że grubość bali wymaga zwiększenia lub zmniejszenia wysokości okna. Wybraliśmy te pierwszą ewentualność i nie żałujemy. Przed budowa nie zdawałem sobie sprawy, że może istnieć takie ograniczenie. te sprawy wychodza dopiero "w praniu" :)

A przy okazji - mam podwalinę wysokości 18 cm. Musi ona pomiescić ocieplenie, wszystkie instalacje i docelową posadzkę. Chciałbym jednak pionowo oddzielić styropian od podwaliny by nie miał z nia bezpośredniego styku ( bo styk drewna i styropianu lubi owocować grzybkiem). Czy sa jakieś np taśmy dylatacyjne o takiej wysokości ?

Dzięki za info, wybrałem okna 90x90 do piwnicy, 150x230 na parterze i 120x120 na poddaszu, a teraz mam nastepny dylemat i mam nadzieje że mi pomożecie.

Chodzi o ogrzewanie domu. Dom ma pow uzyt ok 168 m2 w tym jest piwnica o pow uzyt ok 60m2. Ogrzewanie wymyśliłem sobie takie: w piwnicy piec + może 2 grzejniki w garażu, który jest w piwnicy; na parterze ogrzewanie podłogowe + kominek a na poddaszu w każdym pokoju grzejnik. Pytanie jakie paliwo wybrać, myślałem o pelecie, ale kilka mi odradziło i poradziło ekogroszek. Pytanie tez z jakiej firmy wybrać piec? Napiszcie jak macie to u siebie rozwiązanie, ale jakie polecacie ażeby było prosto a dobrze. AAA dom będzie z bali prostkątnych o gr 18cm i szer 30cm bez docieplenia.

I jeszcze jedni jakie przyłącze energetyczne macie, chodzi ile kw??

pozdr

Marmur, podwalinę masz z czego? chodzi mi o rodzaj drewna ?

Bedstemider, a czemu nie kupisz pieca na pellet, ekogroszek, zrębki itp? z podajnikiem automatycznym?

Jest kilka firm, np Stalmet z Oswiecimia, ktore robia piece na kilka rodzajow paliwa.

Co do paliwa, to sam sobie policz, jaki jest współczynnik uzyskania 1 kW z ekogroszku, pelletu, zrebkow czy owsa.

Poszukaj tzw energetycznosci, czyli ile MJ jest w tonie danego produktu opalowego i sam sobie policz, ile Cie kosztuje opał na zimę i czy warto inwestowac w piec z podajnikiem

Edytowane przez zbyszek57

Tak jak cały domek - podwalina z sosny.

Fundament izolowany grubą papą zgrzewalną. Na niej posadowiono podwalinę.

Wymysliłem sobie tak - zanim w środku położę styropian, cała powierzchnię chce wyłożyć jeszcze folią ( by odzielić styropian od reagującego z nim asfaltu).

Folia ma leżeć jednak tylko poziomo bez żadnych zakładek na podwalinie. I teraz mam dylemat jak odzielić boki styropianu od podwaliny. Chciałem zastosować jakąś brzegową taśmę dylatacyjną, ale nie znalazłem taśmy o wysokości 18 cm. Nie wiem też czy taka taśma byłaby dobrym rozwiązaniem. Inną opcją byłby pas papy która nie zawiera lepiku. To wszystko jednak są moje dyletanckie rozważania :) Może jest jakiś inny sposób ?

Marmur, wiesz .. ja używam na podwaliny modrzewia, wiec nie mam problemów z izolacja czy dylatowaniem.

Mam inne pytanie- czemu ma ta dylatacja służyć? jesli zrobisz tzw wanne z filii, to wyciągnij ja ponad podwalinę i będzie ok. Ociepliłeś od dolu podsypkę? bo rozumiem,ze masz chudziak na ktorym zamierzasz polozyc styro i na to siatke zbrojeniowa i wylewkę końcową? Popraw mnie, jak sie mylę

Zbyszek - podsypki nie ocieplałem, reszta mniej więcej jak piszesz. Może z wyjątkiem zbrojenia siatką. Zamiast niej beton wzmocnię włóknem szklanym. Tę technologię zastosowano podczas przebudowy budynku mjej firmy i efekty są znakomite.

Najprościej byłoby jak piszesz - zawinąć folię na podwalinę, jednak obawiam się pleśni na styku drewna i folii, podobnie jak w przypadku styku drewna i styropianu. Przerabiałem to w zeszłym roku. W miejscu gdzie kawałki styropianu dotykały deskowania, kożuch pleśni pjawił się w ciągu 2 tygodni. Tak więc, zależy mi nie tyle na dylatacji, tylko na skutecznym odgrodzeniu drewna podawliny od styro i folii.

Żeby było weselej w zasadzie powinienem zastosować podwójną "wannę". Bo najpierw muszę odzielić położoną na chudziaku papę od styro, a potem oddzielić styro od wylewki końcowej. Kurcze, dużo tego .

Bedstemider - ogrzewanie kominkowe w układzie zamkniętym ( grzejniki na parterze i poddaszu) z podwójnym zasobnikiem buforowym, który powinien wyeliminować konieczność stałego dokładania drewna.

Witam po rocznej przerwie

w tym czasie zalatwilem pozwolenie na budowe i teraz szukam wykonawcy

czy ktos z Was mial do czynienia z firmą SEGURI

firma ma swoja siedzibe obok Grodziska Mazowieckiego

interesują mnie opinie na ich temat jesli ktokolwiek kiedykolwiek mial z nimi doczynienia

pozdrawiam Krzysiek

Witam, niedawno pracowałem przy rozbiórce domu z bali. Na Zamojszczyźnie pozostało wiele domów które były budowane niemalże bez gwoździ. Bale były zaplatane na siebie za pomocą zakładek na końcach - trudno to wyjaśnić bez rysunku. Przypomina to trochę zasadę budowania z klocków lego. Taki dom może przetrwać 150 i więcej lat.

Marmur, no sporo Cie czeka:) Pomyślałem o oddzieleniu podwaliny od folii( styropianu) Kiedyś do dylatowania poszczególnych pól wylewanego betonu stosowano pasy szkła zbrojonego. Teraz juz tego sie nie stosuje. Ale mozna rozważyć dylatowanie folią- twardym plastikiem typu obrzeża ogrodnicze albo plastikowa folia do robienia poziomej izolacji fundamentów. Ta folia fundamentowa występuje w szerokościach 30 i 50 cm. Tak mi się pomyślało

Witam po rocznej przerwie

w tym czasie zalatwilem pozwolenie na budowe i teraz szukam wykonawcy

czy ktos z Was mial do czynienia z firmą SEGURI

firma ma swoja siedzibe obok Grodziska Mazowieckiego

interesują mnie opinie na ich temat jesli ktokolwiek kiedykolwiek mial z nimi doczynienia

pozdrawiam Krzysiek

siedzę pod Grodziskiem 25 lat i nie słyszałem o takiej firmie.

Zbyszek - ludzie z firmy budowlanej, która remontowała nasz budynek firmowy ( specjalizują się w renowacji zabytków) doradzili mi, żebym użył płyt botactowych. Są wykonane z pianki ( rodzaj twardego poliuretanu), obustronnie zbrojone i pokryte czymś podobnym do zaprawy. Widziałem jak montowali je w naszych pomieszczeniach firmowych. Można je stosować wszędzie, ale ze wzgl na cenę zakładali je gł. w miejscach, które mogą mieć kontakt z wilgocią. Np w okolicach witryn gdzie pojawiał się grzyb. Można to ciąć, przyklejać , przybijać albo przykręcać. Nie gniotsja nie łamiotsja a przy okazji jest neutralne pod względem "grzybicznym". Uzyję płyt o grubości 5 mm. Sądzę, że do moich celów to idealne rozwiązanie :)

Czy szczeliny miedzy podwaliną a pierwszym balem można ( z zewnątrz) uszczelnić zwykłą pianką poliuretanową ? Wiem, że są tam paski pianki rozprężnej, ale nie uchroni ona przed dużym mrozem. Szczeliny mają miejscami do 1,5 cm. Nie wiem czy poliuretan ma własciwosci rozkurczliwe ( w razie gdyby szczelina sie jeszcze trochę zwiększyła.

Edytowane przez marmur7

Nie jestem ortodoksem - mam 120 m2 stuprocentowej ekologii i jak pod podłogą zamontuję kilka pasków poliuretanu to świat się nie zawali :)

A tak w ogóle, to co się dzieje z tym wątkiem ? Cicho tu jak w grobie. Albo wszyscy zajęci budowami albo kryzys i te sprawy ;) Skoro Szewczyk się tu reklamuje to coś musi być na rzeczy ;)