Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

u mnie sciany juz 'na chlopa' ; )

20121019_001 up.jpg

BTW gonty chce zabezpieczyc Gontoxem W6, w przeszlosci juz ktos zadal na forum pytanie o ten specyfik ale odpowiedzi byly bardzo mgliste z konkluzja ze Gontox 'maluje' drewno na ciemno a z tego co wiem ciemny kolor jest kwestia dodanego innego skladnika (chyba ze sie myle)

Mial ktos na forum doswiadczenie z tym preparatem a moze polecacie inny?

pozdrawiam

Edytowane przez borge

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u mnie sciany juz 'na chlopa' ; )

[ATTACH=CONFIG]143272[/ATTACH]

BTW gonty chce zabezpieczyc Gontoxem W6, w przeszlosci juz ktos zadal na forum pytanie o ten specyfik ale odpowiedzi byly bardzo mgliste z konkluzja ze Gontox 'maluje' drewno na ciemno a z tego co wiem ciemny kolor jest kwestia dodanego innego skladnika (chyba ze sie myle)

Mial ktos na forum doswiadczenie z tym preparatem a moze polecacie inny?

pozdrawiam

borge,a ten gont to jaki? osika czy swierk?

@ zbyszek57, moj ciesla z Podhala i material gontow typowy dla tego rejonu - swierk

dzis spedzilem troche czasu w sieci oraz przy telefonie (przedstawiciel Icopala) i troszke zorientowalem sie w temacie Gontox'u W6, wskazano mi tez miejsce z dobra, promocyjna cena i pewnie zdecyduje sie na ten specyfik, jesli nie natrafie na nic korzystniejszego

ciesla ostatnio stawial dom pod Pila i zabezpieczal gont wlasnie Gontoxem z dodatkiem Siplast Primer® Szybki Grunt SBS, ktory to w zaleznosci od proporcji polaczenia, barwi drzewo

pozdrawiam

Gratuluje Jurku, sam moglem dotknac Twojej roboty wiec tym wiekszy podziw z ostatecznego rezultatu.

Zycze Ci abys robil w zyciu to co naprawde lubisz, no i oczywiscie z tego zarabial na zycie :)

A widac ze ciesielka to Twoja pasja i masz do tego talent.

Ja rowniez wymyslilem strzeche na swoja chalupke :)

ps. przeslij mi zdjecia garazu ktory stawiasz na wiadomy Ci e-mail, moze cos pomyslimy.

Witam

Nie wiem, czy ktoś pamięta mnie, czy nie ;) ?. Jak ktoś zainteresuje się, to za pomocą historii moich postów dowie się o mojej przygodzie i pasji.

Po wielkich bojach z przyrodą i z samym sobą skończyłem dach mojej chatki.

Teraz zająłem się garażem dla eksperymentu i o oddźwięku czytelników. Może ktoś zainteresuje się ;)

A oto co skończyłem z dachem :)

http://images39.fotosik.pl/1602/1fcf3d705cf64528.jpg

http://images38.fotosik.pl/1646/03c5493cd7179813.jpg

Maciej, nie mam z tym osobistego doświadczenia. Widzałam, że budynki gosp. są tym malowane, stare , ciemne domy chyba też, ale tu trudno mówic o smrodzie, bo te domy mają kilkadziesiąt lat i ich zapach jest dla mnie jak najpiękniejsze perfumy:) Ale latem znajomy mi mówił, że musiał zedrzeć to z płazów domu, bo bardzo śmierdziało. Może , wnioskujac z tego, co piszesz, po prostu się pośpieszył.

Generalnie jest to tania, sprawdzona metoda. Warto zrobic próbkę i zobaczyć, czy odpowiada.

W Beskidzie pozyskuje się to m.in. nielegalnie z dzikich szybów w okolicach Jasła. Borge, jak chcesz, to dam Ci namiary na kolegę, który tego lata zabezpieczył tym swój dach z gontów.

Hey!

Zostałem wywołany do tablicy, to odpowiadam. Garaż jeszcze robię - oczywiście sam. Trochę mam mało czasu, bo po likwidacji mojej działalności zatrudniłem się w gdzie indziej. Konczę robotę o 15.00. i dlatego ten poślizg. Nie wiem dokładnie, kiedy skończę garaż - może na wiosnę. Nie robiłem zdjęć, bo nie chciało mi się, ale jak ktoś pyta, to cyknę. Pozdrawiam

W Beskidzie pozyskuje się to m.in. nielegalnie z dzikich szybów w okolicach Jasła.

gdybym tam mieszkal , pewnie bym znal wszystkie dzikie szyby w okolicy ; ) a tak musze dzialac de iure

przeprowadzilem wywiad i znalazlem dwa zrodla: jedno w woj. podkarpackim, drugie (blizej mnie) w woj. malopolskim

z tym ze w tym drugim miejscu wydobywa sie dwa rodzaje, jak powiedzial rozmowca: ropa zolta i ropa czarna, majaca roznice w skladach chemicznych, zabarwieniu a tym samym kolorze na jaki barwi surowe drewno

jak dla mnie jest to troche klopotliwe bo trzeba jechac przez pol Polski zeby odebrac rope w spec. pojemnikach

musze zrobic kalkulacje czy gra warta swieczki ale wszelkie uwagi na ten temat mile widziane, moga byc na PW

pozdrawiam

Edytowane przez borge

ropa ciemna jest gęściejsza i lepsza na dach trochę dłużej śmierdzi , Jasna na elewacje,

Borg ja bym sobie dał spokój z gontem na ten rok jest za zimno i za mokro żeby malować czym kolwiek , za deskuj połóż papę j i przeczekasz spokojnie przez zimę.

Przez ten czas można zaimpregnować zanurzając je w w mazidle , tylko pierw pogadaj z wykonawcą czy będzie chciał je kłaść to brudna robota :)

Jeśli jednak teraz położysz to dopilnuj by gonciarz dobijał starannie klepki , przyjdzie lato słoneczko wysuszy go i możesz mieć szpary.