Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trochę się załamałem tymi cenami :(

Chciałbym postawić dość szybko (w tym roku) jakiś domek i myślałem włąśnie o domku z bali.

Stefan

Oj niestety Stefanie, może kiedyś tak było, że ceny domów z bali były konkurencyjne w stosunku do cen domów murowanych. Teraz tak nie jest. Wiele ludzi się zniechęca do tej technologii jak odpisuję i z góry nastawiam, że koszt domu w tej technologii jest dość wysoki. Dlatego domy z bala budują albo miłośnicy tej technologii , albo inwestorzy którym zależy na czasie, bo i problemy i koszty są dość wielkie. Należe do tej pierwszej kategorii inwestorów i dalej twierdzę, że WARTO BYŁO :)

poza tym z tymi kosztami to tylko tak wyglada a jak sie przeanalizuje calosc to nie jest zle. pamietaj ze odpada ci wiele prac wykonczeniowych typu tynkowanie... wylewanie posadzek itd...

ja caly czas sie pocieszam bo w swoim letniaku chce miec trzcine na dachu ze owszem jest droga ale odpada mi ocieplanie dachu, rynny....

:lol:

Oj Edzia nie strasz ludzi !

Ceny domów z bali faktycznie nie są niższe niż murowańców ale też nie specjalnie wyższe. A problemy są większe lub mniejsze niezależnie od technologii. No chyba że są jakieś specyficzne komplikacje dotyczące "balowiczów", które nie przychodzą do głowy "przed" , tylko jak zwykle "w trakcie". Jesli tak to pisz koniecznie! :o

Myślicie, że warto brać okna i drzwi od firmy mazurskie domy

W reklamówce znalazłem tyle:Stolarka okienna to wysokiej jakości okna jednoramowe EURO 2000 LAZUR. Okna te wykonane są z wysezonowanego drewna sosnowego z zachowaniem naturalnego rysunku słojów. W oknach Lazur zamontowany jest zestaw szyb termofloat wypełniony argonem. Okna te mają bardzo niski współczynnik przenikania ciepła U = 1,1.W oknach tych są zastosowane bardzo wysokiej klasy okucia obwiedniowe niemieckiej firmy ROTO + rozszczelnienie, które zapewnia mikrowentylację pomieszczenia

Czy lepiej kupić coś osobno? Najbardziej zastanawiają mnie okna i ich jakość.

Stefan

Oj Edzia nie strasz ludzi !

Ceny domów z bali faktycznie nie są niższe niż murowańców ale też nie specjalnie wyższe. A problemy są większe lub mniejsze niezależnie od technologii. No chyba że są jakieś specyficzne komplikacje dotyczące "balowiczów", które nie przychodzą do głowy "przed" , tylko jak zwykle "w trakcie". Jesli tak to pisz koniecznie! :o

Piotrze moją intencją nie było straszenie, Ty to wiesz i ja to wiem, że ceny domów z bali i murowańców są porównywalne, a my wybraliśmy tę technologię, bo o takim domu marzyliśmy i teraz spełniamy to marzenie. Dużo ludzi "niewtajemniczonych" chce budować taki dom sądząc, że jego koszt jest dużo niższy i dlatego zawsze na wstępie ich uprzedzam o tym fakcie.

Na pewno to wiesz, że instalacje w domu z bala /bez ocieplenia/ stanowiły dla mnie dość duży problem. Nie możesz mieć puszek, a co się z tym wiąże z każdego punktu osobne wyprowadzenie /mnóstwo tego było...tych kabli/ . Ja dodatkowo zdecydowałam się, że łazienka też będzie "w balu" i z tym też trochę zamieszania, dlatego , ze jak wiesz ja mam jeszcze to mszenie i nie wiem jak zachowa się pod wpływem wody / np. wanna przy ścianie/

Wiesz, że wszystko musi być dobrze przemyślane i dokładnie zrobione / fundament, jego przekątne/ , bo tu już nic nie da się wykuć i wymurować, czy wyrównać.

To tyle co mi się przypomniało, jak masz jakieś pytania, postaram się odpowiedzieć.

pozdrawiam "zagorzałych balowiczów" , życzę powodzenia i trafnych wyborów

i tak trzymać :)

Edzia

No faktycznie z prądem to jest trochę zamieszania! Ja będę chciał sobie z tym poradzić poprzez poprowadzenie większej części instalacji elektrycznej w kamiennej części ścian, która ma mieć ok,50 cm od podłogi( taka wewnętrzna podmurówka). Poza tym ściany wew. między kuchnią a pom gosp. i między pom. gosp . a łazienką oraz między łazienką i sypialnią nie będą z drewna i na nich chcę umieścić jak najwięcej .

Drodzy Forumowiecze,

Czytam ten wątek bo jest bardzo ciekawy, chociaż sama zamierzam budować silką. Ale swego czasu też orientowałam się w drewnianych domkach i trafiłam do firmy Misoni. Koło Warszawy mają kilka pokazowych domków. Cenowo niestety chyba nie są konkurencyjni, ale mają moim zdaniem ciekawą stronę internetową, do której adres podaję poniżej. Pozdrawiam zapalonych budowlańców :) :wink:

www.misoni.com.pl

Jestm obecnie na etapie szukania lokum dla mojej rodziny. Na razie jest nas 2+1 (jedynka w drodze :D ). Poszedłem z połowicą na "Nigdy w życiu" i pomyslałem sobie to jest to. Dom z bali to jest to co chcę mieć. Ale tu zaczeły się schody od tygodnia siedzę na internecie, czytam ten watek i zastanawiam się czy aby napewno dobrze robię. Przejrzałem chyba wszystkie dostepne tu aresy www, wypowiedzi "profesjonalistów" tzn. tych co zbudowali z bali i zgłupiałem. Taki dom ma swoje zalety i wady, ale więcej zalet. Goni mnie czas, bo w tym momencie wynajmuję kwadrat w "betonowisku", Mam działkę 1200 m2, na osiedlu "murowanców". Tern może nie zbyt estetyczny dla stawiania "blaka" ale to chyba jest najszybsza metoda aby do lipca mieć własny dom. Prosze o jakieś namiary na alternatywne sposoby stawiania tego rodzaju domów: brygady cieśli, tartaki itp. chcę zejść z ceny. Wiekszość wykończenia miałbym po cenach zkópów hurtowych bo mój teść ma hurtownię hydrauliki i elektryki, a w mieszkam w zagłębiu płytkowym więc nie będzie problemów z glazurą. Prosze o rady i doświadczenia. Pozdrawiam.

Dzisiaj na forum muratora w wątku "ogłoszenia drobne " ktos się ogłasza jako fachowiec od stawiania domów z bali.

O zejściu z ceny możesz rozmawiać wszędzie ( zwiększym lub mniejszym powodzeniem).

Pamietaj tylko , że dom budujesz nie co tydzień i cena nie może być jedynym kryterium wyboru wykonawcy!

P.S. Gratulacje z powodu "1" w drodze ! :lol:

witam

stoje przed dylematem z czego wykonac scianke (scianki) wewnetrzne

projekt jest tutaj: http://www.bullmastiff.pl/domek/marcin.jpg

juz mowie o co mi chodzi, jest to domek letniskowy z bala okraglego fi17cm. scianki wewn chcialem najpierw wykonac w szkielecie ale nie wiem czy to ma sens ze wzgledu na piecyk ktory tam widac. ta czesc muru ktora musi byc super zaizolowana cieplnie zaznaczylem na szaro i teraz zastanawiam sie czy nie zrobic wszystkich scianek wewn poprostu murowanych. inaczej tylko ta czesc murowana (szara) a dalej szkielet ? a moze jest jakies inne rozwiazanie ktore pozwoli mi zrobic jednak scianki z drewna nawet te przy kozie a potrafi ona byc baaaaaaaardzo goraca. jak rozwiazaliscie u siebie kwestie kominkow piecykow ?

• 2 weeks później...