Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u mnie też drewno czerniało. ale przyjechali goście poleceni nam przez ludzi którzy nam mszyli dom. wszystko zeszlifowali a co nie zeszło to mieli na to sposób z perhydrolem. ale oczywiscie nie pokazali. potem wszystko było jeszcze pokryte czymś na grzyba, potem V33 i potem jeszcze coś.

od dwóch lat dom bez zmian. aż cieszy oko. środek był cały zawoskowany z kolei. Cena też dobra. kto chce namiary to odezwijcie się na prv. ja polecam. fotki mogę wysłać.

środek był cały zawoskowany z kolei.

czym? jak mozesz to poprosze pare fotek jak wygladaja takie nawoskowane sciany

pozdrawiam

PS. przejrzalem Twoje wczesniejsze posty i doczytalem ze pszczelim woskiem aplikowanym na cieplo, fotki poprosze

Edytowane przez borge
PS

[...] W naszym domu stawianym w październiku, w okresie zimowo wiosennym pojawiły się pojedyńcze skupiska takiego zagrzybienia na ścianie północnej i w kilku miejscach na słupach tarasu. [...]

Z perspektywy paru lat od zbudowania domu widzę, że bardzo ważne jest dostosowanie działań zabezpieczających budynek do warunków sezonowych, podczas których odbywa się budowa. Jeśli jest prawdopodobieństwo, że dom będzie stał niezabezpieczony finalnie przez jesień, zimę i wiosnę, to według mnie trzeba obowiązkowo każdy bal nasączyć jakimś środkiem zabezpieczającym przed grzybami. Choćby bezbarwnym Drewnochronem, jeżeli nie jesteśmy zdecydowani, jaki chcemy mieć kolor domu. Wtedy grzyby mogą się pojawić na zewnątrz na ścianach najbardziej wilgotnych (zachód, północ), ale są to znikome ilości, które potem po przyjściu gorących dni same znikają bez szorowania, mycia, tarcia i chlorowania. W tym roku zrobiłem balustradę wokól tarasu, nie zdążyłem jej ostatecznie pokryć lazurą, ale nasączyłem całość podkładem Sadolin Base i nie mam nawet śladu grzyba! Robiłem to pod koniec września spiesząc się, by zdążyć przed deszczami. Co ciekawe, to 2-3 tygodnie od zbudowania tarasu niezabezpieczone drewno po pierwszych deszczach dostało "szarych" kropek - grzyb już się zainteresował moim dziełem:-) Dlatego za wszelką cenę starałem się zastosować jakiś preparat grzybobójczy, żeby nie mieć zmartwienia.

Nie da się ukryć, że nasze domy to tak naprawdę wciąż pole doświadczalne :) Bo na większą skalę ( pomijając podhale ) zaczęto je budować dopiero w ostatnim dziesięcioleciu. Nadal trudno wyłowić jakieś medialne, rzetelne informacje, które nie byłoby działaniami marketingowymi. Na dobrą sprawę głównym i na ogół sprawdzonym źródłem informacji jest to forum.

Gasol - z tym dostosowaniem działań ochronnych do warunków sezonowych wszystko ok, tylko zwykle budujemy dom drewniany pierwszy raz i dochodzimy do podobnych wniosków dopiero po popełnieniu wszystkich możliwych błędów ;) Przyszłych inwestorów namawiałbym na jak najwcześniejszy termin postawienia domu. Aby nie był to , jak w moim przypadku październik, ale np. maj. Nie zawsze jest to realne. Czasem nie da się rady wykonać wczesniej fundamentów, czasem wykonawca po prostu nie ma wolnych terminów itd. Gdy jednak istnieje taka możliwość, zdecydowanie lepsza jest wiosna lub wczesne lato niż jesień. Dom do zimy troche przeschnie, jest więcej czasu na zabezpieczenie go przed wilgocią. Gdy moja hacjenda stanęła w październiku, pogoda do wiosny praktycznie uniemożliwiła zastosowania jakichkolwiek środków. Nie było sensu w takiej wilgoci i niskiej temperaturze chlapać czymkolwiek na na równie mokre drewno. Z perspektywy czasu i doświadczeń innych forumowiczów sądzę, że i tak mi się upiekło ;)

Edytowane przez marmur7

Dokładnie, ale jestem dobrej myśli.Dałem sobie 3 lata na zrealizowanie tego planu.

tak jamam plan taki:

2013- załatwieniewszelkich spraw enea,wodociągi,droga dojazdowa,projekt,pozwoleniaitp

2014-wykonanie fundamentów i postawienie domu+ sezonowanieprzez zimę

2015-wstawienieokien wykonczenie ( mam nadzieję żenie siebie ) i wprowadzka :p:no:

w życiu bym nie powiedział że będęsię budować drugi raz ;););););););)

Tak jak obiecałem, że zamieszczę foty z samodzielnie budowanego garażu, to tak robię

Dla przypomnienia, bo jest tu kilku nowych, przedstawiam mój pomysł, jaki kiedyś dałem tu na forum, szkic.

Jest to (będzie) to garaż o wymiarach 6,5mx4m, co i zmieści się nie tylko samochód, ale i inne klamorstawa, albo np warsztacik. Można później dorobić stryszek, co jeszcze więcej może się zmieścić, jak to chce :) .

Bale są dość grube, bo słupy pionowe miały 35-40 cm średnicy na dole. Górne bale, to zwyczajnie ok 25 cm średnicy po środku. Sciany to deski nieobrzynane calówki.

Tradycyjnie dla mojej wygody dach robię na dole.

7a7b329a4ad455ea.jpg

1.jpg

2.jpg

3.JPG

4.jpg

Przepraszam, ale to nie koniec.

bal, który będzie podtrzymywał belkę kalenicową na dole ma połączenie podobne, które jest stosowane zwyczajnie w meblach. Czyli wałek z nagwintowanym otworem, przez który przechodzi pręt fi12mm (tutaj zdjęcie nr 1- wałek z przykręconą śrubą do łatwego manewrowania, która potem zostanie odkręcona).

Dalej, to już się domyślacie co widzicie.

Jak ktoś ma pytania, to chętnie odpowiem.

Pozdrawam

4c.jpg

5.jpg

6.jpg

No to ja mam zestawik pytań. Dla porządku uszereguję je w punktach.

1) Planuję postawić garaż o przybliżonych wymiarach. Czy podałes wymiary wewnętrzne czy po obrysie?

2) Czy ta konstrukcja wymaga podwaliny i czy uwzględnia jakieś okienko/ świetlik ?

3) Jak oceniasz przybliżony koszt garażu ?

4) Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba pisałeś, że chcesz zrobić projekt garażu lub/i zestaw gotowych elementów do montażu. Czy w pierwszym przypadku projekt przyjmie formę oficjalnego papierka do kupienia ? A w drugim przypadku - czy zwykły , szary posiadacz podstawowych umiejętności jest w stanie postawić taki garaż bez żurawi portowych ? ;)

A tak w ogóle, to pikna sprawa jest :)

Szczęśliwego Nowego Roku!

Bardzo proszę o pomoc. Szukam opinie o PHU Mega-Szlif z Częstochowy. Przyda się każda opinia! Nie chciałabym na razie podawać szczegółów na forum.

Ewentualnie proszę o namiary na niedrogiego prawnika specjalizującego się sprawach budowlanych.

Serdecznie pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

ha pomysł wysmienity,gdzieś tam kiedys przegladając forum pozwoliłem sobie skopiować szkic .po co ? mam "dostep" do bali za flachę :p;)

ale kwadratowych takich w cm 15x15x300 i chcę je własnie wykorzystac do tego.zastanawiam sie tylko czy bawić się w przetarcie ich czy budowac z takich jak sa i tylko skręcać je w pionie ????????????:confused: . może też z tego zbuduje saunę na zewnatrz . a co . jak szaleć to szaleć :lol:

No to ja mam zestawik pytań. Dla porządku uszereguję je w punktach.

1) Planuję postawić garaż o przybliżonych wymiarach. Czy podałes wymiary wewnętrzne czy po obrysie?

2) Czy ta konstrukcja wymaga podwaliny i czy uwzględnia jakieś okienko/ świetlik ?

3) Jak oceniasz przybliżony koszt garażu ?

4) Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba pisałeś, że chcesz zrobić projekt garażu lub/i zestaw gotowych elementów do montażu. Czy w pierwszym przypadku projekt przyjmie formę oficjalnego papierka do kupienia ? A w drugim przypadku - czy zwykły , szary posiadacz podstawowych umiejętności jest w stanie postawić taki garaż bez żurawi portowych ? ;)

A tak w ogóle, to pikna sprawa jest :)

Ad.1 O ile pamiętam, to jest obrys, czyli przybliżone punkty wymiarowe są po środku – słupów nożnych. Dokładniej to musiałbym zmierzyć  i narysować wymiary, żeby można było sobie dokładnie potem zaplanować fundament.

Rozpiętość dachu to ok. +80cm więcej naokoło.

Ad. 2 Podwalina może być w formie zwyczajnej deski położona naokoło, chociaż nie jest to konieczne. Wszystko zależy co chce się zrobić na dole i jak to się widzi. Sam beton? jakieś kafelki? Wszystko można przewidzieć. Słupy nośne można przymocować – przykotwić od wewnątrz do płyty betonowej za pomocą wygiętych płaskowników, lub jak ktoś ma inny pomysł. Słupy są tak zrobione, że, kiedy się je postawi płaskim, to trzymają równo pion.

Okienka, można dorobić zrobić później, jeżeli na ścianie, to trzeba przygotować tak jak w szkieletowcu zrobić z kątówek ramę od wewnątrz. Okno na dachu zwyczajnie pomiędzy krokwiami, jak kto woli.

Ad. 3 Nie wiem dokładnie ile może kosztować finał, to jak wiesz, zależy od wielu czynników.

Chcę zatrzymać się jedynie na krokwiach i ściankach szczytowych. Oceniam moją robotę na 14tysPLN. Nieodpłatnie pomogę przy składaniu tzn. mogę przyjechać np. na tydzień, a jak, to się można dogadać, bo prawdę mówiąc mam 1 samochód a on jest potrzebny mojej lubej na dojazdy do pracy. Wtedy jakoś trzeba się dogadać. co do kosztów mojej podróży, ale będzie również instrukcja złożenia „krok po kroku”. Resztę zostawiam dla nabywcy. Ktoś będzie chciał deskowanie? lub nie? Dachówki lub inne wynalazki. Wszystko zależy od zasobów i fantazji.

Ad. 4 W sensie papieru, projektu jako, tako, to ja nie mam. Po prostu oglądasz i decydujesz. Czyli masz, to co widzisz i tu mam pytanie, czy tak można? Chyba tak, na blaszaka - garaż trzeba projekt? Chyba nie.

Co do dźwigania belek, to mam swoje sposoby, bo jak wiesz sam je podnosiłem. Przyjrzyj się, jaki ja mam dźwig i on mi wystarczył - udostępnię. Nie trzeba żurawia portowego, jeno pomysłu, które ja mam i opiszę w instrukcji, chyba, że ktoś chce mieć mnie obok .

ha pomysł wysmienity,gdzieś tam kiedys przegladając forum pozwoliłem sobie skopiować szkic .po co ? mam "dostep" do bali za flachę :p;)

ale kwadratowych takich w cm 15x15x300 i chcę je własnie wykorzystac do tego.zastanawiam sie tylko czy bawić się w przetarcie ich czy budowac z takich jak sa i tylko skręcać je w pionie ????????????:confused: . może też z tego zbuduje saunę na zewnatrz . a co . jak szaleć to szaleć :lol:

ale po co przecierać skoro masz 15x15? trochę nie rozumię

Jerzy - niestety, każdy garaż wymaga pozwolenia na budowę, nawet blaszaki :/ Tutaj pierwsze z brzegu info :

http://orzesze.pl/default.aspx?docId=3151

Do Twojego cudeńka potrzebny więc będzie projekt. Nie jest to chyba aż tak wielki problem - w przypadku gdy masz znajomego architekta, może on zrobić gotowca, którego byłoby można za jego zgodą powielać. Potem jest jeszcze ulubiona przez wszystkich adaptacja projektu do warunków lokalnych i kolejny haracz, ale póki co, to rzecz nie do przeskoczenia przy obecnym stanie prawnym. Typowa cena gotowców ( przy budynkach tej wielkości) to ok 400-600 zł.

Jedynym sposobem by uniknąć tego bałaganu, to potraktowanie garażu jako budynku gospodarczego ( nie większego niż 25 m2). Nie trzeba wtedy projektu i pozwolenia, wystarczy zwykłe zgłoszenie do urzędu.. Jednak na takie coś zdecydują się tylko ci, którzy mają unormowane stosunki z sąsiadami, bo każdy życzliwy donosik skończy się procedurą o samowolkę budowlaną.

Czy rozważałeś możliwość solidniejszego sposobu zakotwiczenia słupów nośnych ? Przy obecnych anomaliach pogodowych, wszystkie lżejsze konstrukcje mają tendencję do swobodnego przemieszczania się drogą powietrzną ;)

Piszesz o Twoich kosztach - że to 14 tys PLN. Sprecyzuj , co dokładnie wchodzi w zakres tej ceny. A także Jak np wyglądałaby sprawa transportu gotowych elementów.

Ja wiem, że Ty masz swoje hardcorowe sposoby na dźwiganie bali. Tak się tylko zastanawiałem, czy zamiast tych bloków i dźwigni starczyłoby z 6 chłopa i jako element motywacyjny jakaś duża flacha ;)

Jerzy - niestety, każdy garaż wymaga pozwolenia na budowę, nawet blaszaki :/ Tutaj pierwsze z brzegu info :

http://orzesze.pl/default.aspx?docId=3151

Do Twojego cudeńka potrzebny więc będzie projekt. Nie jest to chyba aż tak wielki problem - w przypadku gdy masz znajomego architekta, może on zrobić gotowca, którego byłoby można za jego zgodą powielać. Potem jest jeszcze ulubiona przez wszystkich adaptacja projektu do warunków lokalnych i kolejny haracz, ale póki co, to rzecz nie do przeskoczenia przy obecnym stanie prawnym. Typowa cena gotowców ( przy budynkach tej wielkości) to ok 400-600 zł.

Jedynym sposobem by uniknąć tego bałaganu, to potraktowanie garażu jako budynku gospodarczego ( nie większego niż 25 m2). Nie trzeba wtedy projektu i pozwolenia, wystarczy zwykłe zgłoszenie do urzędu.. Jednak na takie coś zdecydują się tylko ci, którzy mają unormowane stosunki z sąsiadami, bo każdy życzliwy donosik skończy się procedurą o samowolkę budowlaną.

Czy rozważałeś możliwość solidniejszego sposobu zakotwiczenia słupów nośnych ? Przy obecnych anomaliach pogodowych, wszystkie lżejsze konstrukcje mają tendencję do swobodnego przemieszczania się drogą powietrzną ;)

Piszesz o Twoich kosztach - że to 14 tys PLN. Sprecyzuj , co dokładnie wchodzi w zakres tej ceny. A także Jak np wyglądałaby sprawa transportu gotowych elementów.

Ja wiem, że Ty masz swoje hardcorowe sposoby na dźwiganie bali. Tak się tylko zastanawiałem, czy zamiast tych bloków i dźwigni starczyłoby z 6 chłopa i jako element motywacyjny jakaś duża flacha ;)

Toś mnie zastrzelił z tym projektem. Znam dwóch architektów, ale co i jak będzie? To nie wiem. Już widzę po opisie mojej sytuacji ich ironiczne uśmiechy, bo ktoś buduje bez projektu a potem prosi o projekt itd. Cena jaką mi pewnie przedstawią na pewno nie będzie taka jak w sieci, co dla mnie będzie bardzo dużą barierą.

Słupy samonośne należałoby zakotwić, np. w wylanym betonie. Sądzę, że wystarczyło by po dwa płaskowniki na słup wygięte w kształt litery L przymocowane od wewnątrz. Płaskownik na dole będzie miał otwór do przymocowania w betonie i śruba z kołkiem rozporowym, a wyże np. dwa otwory na wkręty do drewna. Najpierw te płaskowniki trzeba z osobna dopasować do każdej belki, i troszkę podłutować, bo wiadomo – są belki różne. Albo wywiercić na dole w belkach skośne otwory, potem przepuścić przez te otwory wiertło widiowe i zrobić otwór w betonie. Potem włożyć kołki rozporowe i wkręcić tam długi pręt.

14tys Ściany z desek 1”, kolumny, bale górne, konstrukcja dachu, krokwie, ściana szczytowa z desek, mogę być przez tydzień nieodpłatnie – wezmę urlop, jak będę miał gdzie przenocować.

Transport. Mi przywiózł chłop niedużym samochodem de belki, myślę że jakiś niewielka ciężarówka – mniejsza od tira dałby radę. Najdłuższe belki to 8m. Nie wiem dokładnie ile może kosztować transport. Trzeba szukać i pytać.

Jurek - ja bym się nie martwił za bardzo tym projektem. Bo to jest interes dla obu stron. Ty przynosisz gotowy pomysł i jesteś właścicielem projektu w sensie designu a architekt będzie włascicielem projektu formalnego, obliczeniowego. Jeśli masz zaprzyjaźnionych architektów, nie powinni wziąć od Ciebie ani grosza. Zarabialiby natomiast na każdym egzemplarzu projektu sprzedawanego wraz z wykonanym przez Ciebie garażem.

Na piątym zdjęciu ze strony Logsa jest podobny garaż. http://www.logs.com.pl/galeria/realizacje/29-budynki-gospodarcze

R.Trochanowski zajmuje sie praktyczną stroną budowy, a z tego co pamiętam, w sprawach formalnych też korzysta z pomocy znajomych architektów, więc sytuacja jest podobna. To tylko kwestia dogadania się obu stron.

Większym problemem może być kwestia transportu. Bo przy tych szaleństwach paliwowych, przewiezienie wynajętym samochodem 8-metrowych elementów np na odległość 300 km może generować całkiem spore koszty. Tego nie da sie uniknąć, bo elementy garażu musisz wykonać u siebie, ale tak jak w każdym biznesie, każdy dodatkowy tysiąc złociszy zmniejsza konkurencyjność oferty.